Očkovanie a nárok na voľno z práce

gamura
23. jún 2021

Dobrý deň. Brat má v piatok termín očkovania a ide na nočnú zmenu. Má právo na paragraf/voľno v práci v ten deň? Má niekto skúsenosť? Vďaka.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gamura
autor
23. jún 2021

@viestta tiež aj ja hovorím. Minimálne v ten deň pokoj. Uvidí, či s tým budú súhlasiť.

1aduliatko1
23. jún 2021

@gamura môže si dať oraziť priepustku (paragraf na lekára)..síce neviem, ako to funguje pri nočných službách

h2
23. jún 2021

@gamura Ja som práve dostala termín na druhú dávku na zajtra večer 19:15. V piatok plánujem voľno na paragraf. Zamestnávateľ by to mal uznať. Ale to vieš, ako to chodí. Niekto uzná v pohode, iný robí problémy... ☹
Prvú dávku som dostala v nedeľu, v pondelok som v práci nebola, uznali mi v pohode.

ciernabrigita
23. jún 2021

kryje sa mu čas cestovania, nástupu a vykonaním nočnej zmeny s časom očkovania? ak nie, zamestnávateľ to uznať nemusí. ,,Paragrafy" slúžia na ošetrenie a vyšetrenie, ktoré nie je možné vykonať mimo pracovnej zmeny. Následne je možné kontaktovať svojho lekára, aby zamestnancovi vystavil PNku z dôvodu zotavenia sa po očkovaní. Vždy je však dobré dopredu si to odkonzultovať s vedúcim, pretože vzhľadom na dobré mravy na pracovisku je potrebné niekedy prihliadať na potreby zamestnancov špecificky a taktiež oznámiť prípadnú plánovanú neprítomnosť na nočnej zmene, aby tam mali koho dosadiť (aj keď, to je už ich problém...). Ale platí, že pokiaľ sa to nekryje s nástupom a vykonaním práce, zamestnávateľ to uznať nemusí.

gamura
autor
23. jún 2021

@ciernabrigita ďakujem velmi pekne.

ciernabrigita
23. jún 2021

@gamura ešte by som podotkla, že pokiaľ už dopredu vie, že nenastúpi na nočnú zmenu (napr. ak si teda dá PN dajme tomu na dva nasledujúce dni, kedy má pracovať), má zamestnanec povinnosť o tom dopredu informovať zamestnávateľa (nech si zariadi iného zamestnanca na tie zmeny). Ak by to bolo náhle, napr. dá sa očkovať, chce nastúpiť do nočnej, ale doma mu nie je dobre tak to prehodnotí a bude nasledujúci deň riešiť PNkou, je potrebné ohlásiť túto skutočnosť zamestnávateľovi bezodkladne, napr. aj tesne pred začatím zmeny, na ktorú nemôže nastúpiť, prípadne neskôr.

nafka0483
23. jún 2021

@ciernabrigita Mozem sa pridat s otazkou? Mne zvykne lekar potvrdit priepustku z prace, cize ten "paragraf" aj na najblizsich napr. 8-12 hodin takym sposobom, ze tam dopise, ze napr. po ambulnatom zakroku nariadeny 8 hodinovy pokoj na lozku. Alebo, ze po vysetreni 4 hodiny neschopna prace (napr. rozkvapkane oci).
Nie je dovod ist na PN, lebo dalsi pracovny den som praceschopna, ide len o ten jeden ked sa ona vysetrenie a naslednu noc.
Je to v poriadku, alebo to nema oporu v zakone? Na ockovani by mi urobili to iste, ze by napisali, ze napr. najblizsich 12 hodin nariadeny pokoj na lozku, mal by to zamestnavatel akceptovat?

ciernabrigita
23. jún 2021

@nafka0483 je to v poriadku. v prípade autorky je aj zváženie ako sa k tomu zamestnávateľ postaví, keďže ide o nočnú prácu, nie je to ten istý deň, nemusí to brať ako voľno v rámci zmeny,... ale z morálneho hľadiska by sa to akceptovať mohlo. takéto stanovisko zástava aj IP.

nafka0483
23. jún 2021

@ciernabrigita Dakujem 🙂

tyler91
20. júl 2021

Využijem túto tému, proste ak mám v piatok termín na prvú dávku, tak po nej mám ísť za svojím obvodným nech mi vystaví Pečko ?

h2
20. júl 2021

@tyler91 Mne to potvrdili priamo na očkovaní, tá doktorka, ktorá ma prijímala, mi tam dala svoju pečiatku. (To bolo, keď som bola druhýkrát. Prvýkrát mi to nenapadlo, tak som kvôli tomu išla k svojmu Dr.)

tyler91
20. júl 2021

@h2 no to by bolo ideálne, nikde ohľadom potvrdenia už nechodiť

bluka2
20. júl 2021

Ja sa pridám, podľa mňa voľno ani po prvej ani po druhej dávke nebolo vôbec potrebné, žiadne som si nebrala,nevidím dôvod, pokiaľ sa človek cíti dobre..tak dúfajte, že zamestnávateľ nie je ako ja

h2
20. júl 2021

@tyler91 Ja som ale mala ten papierik so sebou, Dr. mi to len potvrdila. Tak neviem, či to tam dávajú, aj keď to nemáš. Ale určite to za pokus stojí.

h2
20. júl 2021

@bluka2 Mne rovno šéf povedal, že na druhý deň budem doma, lebo on bol krátko predtým na očkovaní a na druhý deň mu bolo zle. Tak nepôjdem do práce, keď sám šéf mi hovorí, že mám byť doma. 😃

tyler91
20. júl 2021

@bluka2 v práci nás sami nahovárajú na to, aby sme si to nechali potvrdiť a ostali v daný deň doma

bluka2
20. júl 2021

@h2
@tyler91 jasné, asi sa každý riadi podľa seba, že šéfovi bolo zle, tak to berie možno ako štandard. Objektívne niekomu je zle, niekomu nič, tak podľa mňa jedni by mali ostať doma a druhi nie alebo dať voľno všetkým je tiež dobrá možnosť... Vec osobnej preferencie asi