Opatrovanie ZŤP rodiča a zamestnanie

frzeiovn
3. sep 2022

Ahojte. Máte niekto prosím skúsenosti s opatrovanie rodiča a popritom pracujete? Chcela by som si požiadať o príspevok na opatrovanie maminy je už dlho ZŤP. Má jednu ladvinu a neurologické problémy. Zle sa jej chodí a potrebuje pomoc. Ja ale pracujem na plný úväzok ale so zamestnávateľom by som sa vedela dohodnúť. Manžel robí na smeny tak keď ja by som bola v práci on so svokrou. Priznali by ho? Bývame v jednom dome.
Ďakujem za rady. Máme tri detičky okrem toho. Otec už zomrel a sestra je v zahraničí tak jedine ja ostávam. Ale z práce by som nechcela odísť.

darakvvv
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
frzeiovn
autor
3. sep 2022

@darakvvv ale majú napísané že ak môj zárobok nie 2x vyšší ako minimálna mzda.

loginexistuje
3. sep 2022

@frzeiovn a aku starostlivost potrebuje ? je na voziku plienkovana atd ? ma iba ztp alebo ztps ?

janage
3. sep 2022

@frzeiovn vymazala som omylom tak ešte raz stručne. Ak niekoho opatruješ malo by ísť o nepretržitú činnosť, teda normálny zamestnanecký pomer popritom nebude možný.
Mamka potrebuje posudok o odkázanosti na opatrovanie. Nie každý zťp onkopacient musí byť odkázaný na opateru. Samé o sebe to teda nestačí.
My sme mali v rodine už len ležiaceho pacienta a odkazanosť napriek tomu nebola 100%, to ako príklad.
Oveľa lepšie bude ak zavoláš na príslušné úrady a informujes sa.

loginexistuje
3. sep 2022

@frzeiovn tak ako ti pisu vyssie najpr treba posudenie o odkazanosti rieis sa to cez upsvar jednak lekarskym posudkomna jednak socialnym (vratane navstevy v domacnosti) posudia stuprn odkazanosti a pocet hodin na opateru ale ak je babka schopna ist sama na wc aj ked napr s pomockou tak necakaj ze schvalia

janage
3. sep 2022

@frzeiovn u nás sa dieťa už na dôchodku staralo o ležiaceho rodiča.

martinkatinka
3. sep 2022

Napisem ti nedavnu skusenost.
Mamina bola 20 rokov s jednou oblickou, fungovala.... Mala dokonca iba polovicny ID. PO 20 rokoch nador na druhej oblicke, bioliecna, metastazy... Schvalili mi opatrovnicky prispevok, bola v podstate leziaca, domov jej chodili davat infuzie. Ja som bola pri nej cely den od rana do vecera, aj v noci mi kolkokrat otec volal,nech pridem, ze ma bolesti..... Pracu by som veru nestihala, ani by som nemohla, kedze opatrovnicke bolo schvalene na viac ako 12h denne.
Podaj navrh a uvidis, ale podla toho ako ti to schvalia, budes alebo nebudes moct pracovat.

pinkgirl
3. sep 2022

Ak potrebuje pomoc, treba k nej skúsiť opatrovateľku cez obec či ados, ak nezoženieš hľadajte čím skôr zariadenie - denný stacionár alebo pobytové zariadenie. Áno, znie to "kruto" odložiť takto rodiča, ale ak prídeš o prácu tak ďalšiu nemusíš tak skoro nájsť, navyše opatrovanie ak je pacient malo mobilný je fyzicky veľmi náročné a môžeš takto prísť ty o zdravie. Dohodnite sa so sestrou že jej budete spolu prispievať na opateru.

vierka82
3. sep 2022

Mne neschválili a to pracujem len na 25perc úväzok.😀.odôvodnili to tým že mojou povinnosťou je sedieť pri ňom (svokor) a byť mu kedykoľvek k dispozícii.imal priznané opatrovanie v počte 11hodin.slo o 190€ mesačne (toľko by mi dávali keby mi to priznali)

dilino
3. sep 2022

Ked TI schvália opateru celodennú do roboty chodiť nemôžeš. Nesmieš vykonávať žiadnu zárobkovú činnosť. Ja som tak mala na 100 percent a do roboty som nemohla. Ked TI schvália na menej percent môžeš robiť len za určitých podmienok a určitú mzdu a hodiny. Ak by si v robote zarobila viac prešvihneš opatrovateľský TI zoberú. Nie vždy dajú ako píšu tu žienky a maminy na MK. Neznamená že je neurologická pacientka a má viac diagnoz že automatický dostane. Nie už to tak nie je. Ak je mama starobná dôchodkyňa tam sa berie jej starobný dôchodok koľko dostáva a tebe budú doplácať. Nemôžeš byť na dvoch miestach aj pri chorej mame aj v práci. Mama je chodiaca či ležiaca. Ked je ležiaca tak to schvália ale ako píše loginexistuje ked chodí že neleži celý deň aj ked slabo že sa postará tak nechcú dávať. Najprv musí mať urobené všetky vyšetrenia od špecialistov potom ísť na komisiu a až tak či schvália alebo nie a na koľko percent lebo aj to je dôležite neviem zdá sa mi že ked je nad 45 percent vtedy dávajú ak nie nech má niekto opraví. Ked píšeš že má ZTP tak ten jej vydali na základe čoho.

janage
3. sep 2022

@dilino ztp vydajú aj vtedy ak si onkopacient a funguješ uplne samostatne. Tak predpokladam, že tak.

dilino
3. sep 2022

@janage áno vydajú ale ked má ztp preukaz tak musela byť na nejakej komisii. Preukaz vydá UPSVR ale nie len tak z ničoho nič. Musela mať už nejaký posudok podľa mňa.

klarolinne
3. sep 2022

Tu nejde o to ci to priznáš, alebo nie. Upsvar ma prístup do sociálnej poisťovne, uvidia či pracuješ. Zas netreba si myslieť, že tam robia blbci,a stačí nepriznat zárobok. Plus sa chodí na kontroly.
Ale popri opatrovaní pracovať môžeš, len nesmie presiahnuť tvoj príjem 2 násobok sumy životného minima. Nie minimálnej mzdy, toto pozor. Cca nejakých 440 eur v čistom je strop. Treba ísť na úrad, má mama ztp preukaz? Ak nie tak dajte urobiť, aspoň uvidíš ci navrhnú v lekárskom posudku kompenzačné prispevky.

frzeiovn
autor
3. sep 2022

Mama ma ZŤP už asi 10 rokov lebo mala nádor na ladvine a museli ho vybrať. Od vtedy sa ale pridalo aj iné. Vie chodiť neleží len ma zacvakane nervy všade a boli ju z toho celá noha tak hacka. Všade ju treba voziť. Po nákupoch. Doktoroch. Má 69. Ona má aj priznané tie % ale neviem koľko.
Ďakujem vám za vašu radu.

klarolinne
3. sep 2022

No bude hlavne potrebovať dobre lekárske nálezy, aktuálne maximálne pol roka staré od odborných lekárov, ktorých navštevuje.

loginexistuje
3. sep 2022

@frzeiovn v tom veku je dopro od k lekarom nose ie nakupov uz normalne treba pozriet posudok zo ztp kolko dali % ale sanca je miziva
vy by ate s mamou v rodicovskom dome ?

martinkatinka
3. sep 2022

@frzeiovn ved skus, ale myslim si, ze na toto asi neschvalia.... Teraz to prisnejsie posudzuju.

luciasveckova
3. sep 2022

@frzeiovn neviem ci sa da aj pracovat a aj brat opatrovatelske

frzeiovn
autor
3. sep 2022

@loginexistuje áno spolu.

loginexistuje
3. sep 2022

@frzeiovn vies ako na lekarov mas paragraf sprevadzanie rodin eho prislusnika aj ty aj manzel po sedem dni za rok a ze jej nakupujes ak s nou byvas je normalne toto nie su dovody na priznanie opatrovania
mozno ak tak poziadat o ZTP S (tam je o kusok viac vyhod pre sprievodcu (ale ani ked ho nedostane neznamena ze ma arok na opatrovanie od statu

klarolinne
4. sep 2022

@loginexistuje príspevok nie je viazaný na vek, to len na margo tých nákupov v danom veku 😊 ale so zvyškom súhlasím, nákupy a doprovod k lekárovi nie sú dôvod na priznanie. Musí byť stupeň odkázanosti minimálne 5 zo 6,čiže ako píšem vyššie v prvom rade treba mať v poriadku lekárske nálezy.

loginexistuje
4. sep 2022

@klarolinne hej jasne nie je viazany na vek sama mam 4x a mam ztps skor som myslela z pohladu sebaobsluhy v danom veku
lekarske spravy mozu byt sebalepsie napisane lomial tam nie je odkazanost 5 a vyssie (co podla popisu nie je) nebude narok

klarolinne
4. sep 2022

@loginexistuje naozaj záleží od lekárskych nálezov. Pracujem s tým nejaký čas, tak viem. Ono dáva sa opatrovanie aj ľuďom, ktorí nie sú ležiaci. Ale pokiaľ naozaj jedine čo mama potrebuje je nákup a doprovod k lekárovi, tak jasne, že nárok nevznikne. Ale zas je možné, že autorka nenapísala všetko, preto najlepšie dať dohromady aktuálne lekárske, podať si žiadosť a uvidí. Len treba aj jej príjem, aktuálny. Naozaj nesmie presiahnuť príjmovo, takže by som riešila najprv aj zamestnávateľa.

vierka82
4. sep 2022

@klarolinne spĺňala som všetko a aj tak mi to nepriznali.svokor má stupeň odkázanosti 6.opatrovanie schválené.moj príjem ani zdiaľky nepresiahol požadovanú hodnotu a aj tak mi to nedali.proste keď sa raz rozhodnú tak to nepriznajú.mne povedali že ho mám dať do domova dôchodcov na margo toho že čo mám teraz robiť (aké mám možnosti)keď mi opatrovanie nepriznali

klarolinne
4. sep 2022

@vierka82 sorry ale to je strašná hlúposť. Ak bol stupeň odkázanosti 6, tak priznané je. Druhá vec je, že možno opatrovany presahoval príjmovo, lebo aj je vyška príjmu opatrovanej osoby a jej spoluposudzivanej vyššia ako 2 násobok sumy ŽM otrata sa ten nadlimit od výšky príspevku, možno pretoto. Bolo ze som priznala príspevok vo výške iba 100 eur miesto 500,lebo opatrovana osoba mala vysoký dôchodku, áno sú aj takí ľudia.

vierka82
4. sep 2022

@klarolinne no nie je to žiadna hlúposť.proste to tak bolo.ja som to aj priznané mala v sume 190€ mesačne (kôli tomu menej lebo ževraj má svokor vysoký dôchodok) potom pani z úradu práce niekam zavolala a že mi to nemajú dávať
Posielala som aj odvolanie do bratislavy.tam mi priznali že Trenčín urobil chybu a majú mi príspevok dať
.Trenčín mi odpísal že to akceptujú ale aj napriek tomu si myslia že mi to nepatrí.
Spĺňala som absolútne všetko.moja praca je na 25perc.uvazok.bolo mi odporucene že mám z práce odísť a potom mi príspevok dajú.
Nemám dôvod klamať.bola som velmi vytocena keď som sa s nimi dohadovala a keď podľa nich dochádza k ohrozeniu jeho života . Vraj mám sedieť pri ňom a byť mu kedykoľvek k dispozícii (😆😆)
Môj svokor sa má ako prasa v žite.moj muž chodí do práce a keby som sa vykaslala na neho ja tak neviem kde skonči
Už im kaslem na celý príspevok píšem to však preto aby ľudia videli akú skúsenosť som mala ja

klarolinne
4. sep 2022

@vierka82 nemáš dôvod klamať, tomu verím, ale viem aj to, že tam skrátka muselo ešte niečo byť, na základe čoho sa to teda odňalo. Lebo najprv píšeš že ti nepriznali aj keď si všetko spĺňala, potom teraz že priznali ale následne telefonátom to stopli, ako sorry ale to je čistý blud. Nebolo to náhodou, že mal svokor opatrovateľsku službu u miestneho úradu a následne ste žiadali opatrovanie cez upsvar? 🤦‍♀️

vierka82
4. sep 2022

@klarolinne nie nič také.ja som dávala papiere.dlho nič nechodilo (vyrozumenie) tak som tam volala a pani mi povedala že áno vyšlo mi 192€.nebolo to však na papieri.len mi povedala do telefónu.ked mi prišlo vyrozumenie tak ja som otvárala automaticky že to mám priznané a tam zamietnutie.ked som tam volala tak mi pani povedala že nič nebolo oficiálne a ona niekam zavolala a ževraj mi to nemajú dať a potom nasledovalo všetko čo som písala vyssie.
O svokra sa starám sama.nikdy nikoho nemal (žiadnu opatrovateľku.ziadnu donášku jedla proste nič) to všetko som ja mala zistené pred tým ako som žiadosť podávala.
Stále operovali s tým že mojou povinnosťou je sedieť pri ňom a byť mu kedykoľvek k dispozícii.ked som povedala že mu treba aj po lieky aj do obchodu to ich nezaujalo
Neviem akým kľúčom to prideľujú.este na záver bola perlička že mi povedali že sa môžem s nimi súdiť.
Neviem asi som mala ísť s úplatkom a potom by mi priznali.

klarolinne
4. sep 2022

@vierka82 prepáč, ale za celú moju prax som sa nestretla s niečím podobným. Opisuješ tu situáciu, ktorá je nereálna. A skrátka tam niečo musí byť ako dôvod , v pozícii referenta iba preto ze sa niekto zle vyspí a príspevok neschváli je blud. Čiže keď sa nepriznáva príspevok , tak tam musí byť odôvodnenie v súlade so zákonom. Musí, a nie také že XY príspevok nedostane len tak🤦‍♀️ a ak áno, mala si sa odvolať a dať to aj do médií a na ten súd. Ak chceš, posli mi to súkromné do správy, rozhodnutie (odôvodnenie) . Pozriem sa na to.

vierka82
4. sep 2022

@klarolinne veľmi si to vážim
Pozriem sa či to vôbec ešte mám. Ak som to od jedu neroztrhala tak to pošlem.mne to tiež príde na hlavu ale súdiť sa mne nechce.svokor má 90rokov a ja 5deti takže oni dobre vedeli že to neurobím.
Vážim si tvoj čas a vdaka