Orná pôda vserzus stavebný pozemok

11. aug 2023

Prosím vás, kto má čerstvú skúsenosť. Mame ornú pôdu na ktorej chceme v budúcnosti stavať. Aký je postup (obec nema uzemny plan a pozemok nie je sucastou ochranneho pasma a vobec nie je vhodny na orbu. Starosta sa vyjadril ze zo stavbou tam problem nebude).
- potrebujeme teda najprv projekt aby sa vyčlenila stavebna parcela ? Je to prvý krok ?
- vybavovať elektriku, vodu, prístupovú cestu môžeme až neskôr? Stavebné povolenie zatiaľ nepotrebujeme, neplánujeme najbližšie 3-4 roky stavať, len si potrebujeme urobiť z časti ornej pôdy stavebnú parcelu na istotu a postupne riešiť zvyšné papierovacky.

bibina32
11. aug 2023

Skús napísať aj na fórum Modrá strecha, tam by tu mali tiež vedieť poradiť.

aiana24
11. aug 2023

Obec nema uzemny plan? Hmm... nestaci ze starosta povie, prislusny stavebny urad musi dat potvrdenie. To mozete aj teraz poziadat. My sme kupovali pozemok co bol evidovany ako zahrada a ako podmienku kupy sme mali ze majitel ziska potvrdenie od stav. uradu ze sa tam da stavat.

obkladac
11. aug 2023

Treba dať spraviť geometrický plán, odčleniť parcelu na ktorej chcete stavať, vyjadrenie obce+geometrický plán+projekt čo tam bude stáť, podať na pozemkový úrad, stavebný úrad určí podmienky pre územné konanie vyjadrenie od.., po vydaní územného konania, stavebné konanie ,niekde to zlúčia niekde samostatne ako sa pracovník vyspí.Toto je prípad v extraviláne, intravilán je jednoduchší.

obkladac
11. aug 2023

@aiana24 obec je stavebný urad

zuzkaa1991
11. aug 2023

Ja som to riesila zalezi aky veľký pozemok ci cela parcela je vasa atd....zalezi ci do projektu domu davate aj plot alebo len dom ak aj plot tak celu parcelu pisete do ziadosti o stavbne povolenie.....ak len dom davate projekt tak by som dala len vynatok(na ornej pode nemôžete stavat to cez zivotne prostredie davate ziadost o vytok parcely(pozemku newem ako sa nazyva) to prejde katastrom tym padom vznikne na podovnej parcele nova parcela kde bude stat dom...to riešite aj s geodetom ....pretoze my sme dali cely pozemok do stavebného taka palka za daj ze hrooooza preto ked mensia cast menej sa plati ;) keby náhodou viac info kludne ozvite sa...mam bohaté skúsenosti kedze všetky papiere sommsi sama.vybavovala a tiez sme.mali ornu pôdu

marca12
11. aug 2023

Zrejme sa jedna o extravilan. Tam potrebujes projekt,na zaklade ktoreho geodet vyhotovi geometricky plan. Vycleni parcelu,ktora sa bude vynimat z podneho fondu.

h233
11. aug 2023

📌

autor
11. aug 2023

Ďakujem za reakcie, zajtra si k tomu sadnem 🙂

n_i_ka
12. aug 2023

V extraviláne treba dať pozor na drobenie teda parcela nemôže byť menšia ako 3000m2 (pokiaľ nie je územným plánom určená na výstavbu). Pokiaľ obec nemá územný plán stavebné povolenie schváli uznesením obecné zastupiteľstvo. V extraviláne ide často spojené konanie územné aj stavebné ale to sa robí už keď chcete stavať. Je toho dosť 😀

autor
12. aug 2023

@n_i_ka to čakám ze buse dosť. Územný plán nie je a teda nie je extravilan a intravilán ak to dobre chápem. Parcela je ale väčšia.

autor
12. aug 2023

@zuzkaa1991 ďakujem 🙂 napíšem ,