Preplácanie cestovného u študenta

22abigail22
28. júl 2020

Dobrý deň milé mamičky, prosím o radu kto má skúsenosti.

Brat začína v Septembri SŠ. Školu má v meste kde bývame.
Avšak, jeho odbor funguje tak, že jeden týždeň sa normálne učia (klasické predmety v škole) a druhý týždeň bude mať prax. A takto sa to bude striedať.
Praxovať nebudú vo priestoroch školy ale budú ich posielať do rôznych firiem po celom stredom Slovensku.

Moja otázka teda znie či matka si môžem uplatniť preplácanie cestovného v test keď cestuje na ten prax?
Ak áno, ako treba o to požiadať a čo treba zdokladovať?

bozzie
28. júl 2020

@22abigail22 a ponuka to dana skola? Ak ano, tak by mala mat na to narok a mala by si o tom poziadat. Len treba zistit, ci to vobec ta skola ponuka.

veronikaszabova
28. júl 2020

@22abigail22 preplatenie cestovneho - od koho?

22abigail22
autor
28. júl 2020

@veronikaszabova
Od tej danej školy

22abigail22
autor
28. júl 2020

@bozzie
Škola prepláca cestovné (na tu školu sme chodili všetci len iný odbor). Ale to preplácali študentom, ktorý dochádzali z dedín.
Neviem ako to funguje s tým praxovaním. 🤷

alenah31
28. júl 2020

@22abigail22 cestovné škola prepláca už len v prípade ak ide o žiaka ZŠ ak ZŠ v obci jeho trvalého pobytu nie je a musí dochádzať mimo obvod. Pokiaľ už navštevuje vyučovanie na SŠ, SPŠ alebo SOU alebo bude dochádzať na prax musela by toto preplácanie škola poskytovať formou vlastného benefitu. Čiže treba pozrieť v stanovách danej školy. Je to v súlade s § 4aa zákona č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a predškolských zariadení v znení zákona č. 182/2017 Z. z., smernica č. 50/2017. Tá hovorí, že cestovné sa prepláca v prípade žiakov ZŠ, spojené ZŠ s MŠ a špeciálne ZŠ s výnimkou týchto zariadení pokiaľ sú súkromné.

hettinka
28. júl 2020

@22abigail22 ak je to dual, bude mat “plat”. Z toho si zaplatí cestovne. Študenti majú vlaky bezplatne, takze treba prioritne využívať vlaky.

ivkazba
28. júl 2020

@22abigail22 osobný vlak má ako študent zadarmo, navyše bude dostávať plat (závislý od jeho dochádzky a prospechu). No a ak chceš vedieť, čo resp. ako táto konkrétna škola prepláca študentom, tak najlepšie sa opýtať v danej škole. Nemyslím, že je tu niekto, kto vie, aké má táto konkrétna škola pravidlá.

hettinka
28. júl 2020

Chlapc ide na ucnovku, teda chce byt robotník a mat remeslo. Možno nie hneď prvý rok, ale potom si šikovný chlapec dokáže dobre zarobiť na brigádach. V škole môže dostať tiež štipendium za prospech. Treba ho viest takymto smerom a nie len skúmať, kde by dostal aký príspevok len tak.

Stredná škola je nákladná zalezitost, s tým sa musí rátať. Cestovne je este to najmenej, čo treba zaplatiť.

behulka
28. júl 2020

@alenah31 vieš mi poradiť, ak dieťa dochádza do spádovej ZŠ 15 km (najbližšia škola), no ide o tú istú dedinu, existuje možnosť na preplatenie aspoň časti cestovného ? Kam sa obrátiť ? Ďakujem

alenah31
29. júl 2020

@behulka Napr. pokiaľ je v dedine škola pre ročníky 1-4, vy máte doma druháčku a napriek tomu sa rozhodnete dať dieťa do mesta resp. vedľajšej dediny pretože tak či tak tam od 5. ročníka musí chodiť - nárok na preplatenie nie je keďže rovnaká škola, ktorá jej poskytne vzdelanie je aj u vás. Ale keď už bude v 5. ročníku, ktorý u vás nie je - áno, nárok na preplatenie bude. Pokiaľ je to nejaká dedinská časť (niektoré dediny sú podelené, napr. Horná Súča - Trnávka, Horná Súča - Tri Duby...atď) toto záleží od zriaďovateľa a vedenie školy túto informáciu bude mať čiže si skúste zavolať do školy. Pokiaľ cestovné nepreplácajú - vymôcť sa nedá. To cestovné nie je preplácané v plnej sume - je to presne určené čiže buď nárok mať budete alebo nie - nemôžete povedať "mne stačí polovica z toho čo majú ostatní"🙂 Žiadosť by vám dali na sekretariáte - musí najskôr reálne začať nový šk. rok, vypíšete údaje o dieťati a adresy a zanesiete do školy - zvyčajne sa vypláca polročne.

behulka
29. júl 2020

@alenah31 ďakujem Ti za odpoveď 🙂 Je to najbližšia škola, priamo u nás nie je. Starostu aj riaditeľku školy som oslovila už pred pár rokmi neúspešne, skúsim sa na to znovu popýtať. Nemám info, či to niekde na sk funguje ?

alenah31
29. júl 2020

@behulka Akože u vás priamo nie je - nie ste tá istá obec? Nie neviem o ZŠ, ktorá by tento príspevok - pokiaľ patrí do spádovej školy a cestuje - dávala v rámci benefitu (hlavne dediny na to nemajú rozpočet) zo zákona nemusí. Pár SŠ ich dáva - hlavne, aby pritiahli študentov. Jedna z hlavných podmienok na získanie príspevku na cestovné určené zákonom:

2. Príspevok na dopravu pre žiaka základnej školy môže byť priznaný len za podmienky, ak v obci, v ktorej má žiak trvalý pobyt, nie je zriadená základná škola.

Pokiaľ cestuje 15 km, ale je to stále v rámci obce kde má trv. pobyt nárok nevzniká. Ako príklad bola uvedená obec Lendak - tam deti žijú roztrúsené po kopcoch na hospodárstvach - denne dochádzajú aj 10 km - nárok nemajú (keďže celá tá oblasť spadá pod Lendak čo je miesto ich trv. pobytu a tam škola zriadená je). Pokiaľ vypíšete žiadosť a tam uvediete do kolonky Trasa: z - Lendak do - Lendak....ani to riešiť nebudú (nástupné a výstupné miesto ich nezaujíma - je to tá istá obec, adresy sa totiž nevypisujú). Ale máte napr. Nemšová a Nemšová - časť Kľúčové (obec pridružená pod mesto) - tu nárok je. Ja to inak vysvetliť neviem - treba sa pýtať u vás na OÚ.

behulka
29. júl 2020

@alenah31 ďakujem 🙂