Prídem o rodičovský príspevok ak pôjde dieťa do škôlky?

ortynka
10. nov 2011

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Chcela by som dať od februára 2012 maličkú do škôlky, avšak v januári 2012 bude mať ešte len 2 roky. Moja otázka znie, či budem mať naďalej nárok až do dovŕšenia jej 3 rokov na RP, alebo inú formu príspevku na starostlivosť o dieťa?

Ďakujem.

zlatusik28
10. nov 2011

@ortynka ahoj, neprídeš o RP, teraz je už škôlka od 2 rokov a ty poberáš naďalej RP

anjelicek26
10. nov 2011

@ortynka - isteze ano, stat prispieva na skolky - resp.obec, zriadovatel - ak sa nestaras o dietatko ty, ale statne zariadenie, narok na RP stracas. Nezalezi na veku. Toto plati aj ked das dieta do jasli ci opatrovatelke - ale tu ti urcitu cast nakladov preplaca stat.

anjelicek26
10. nov 2011

@zlatusik28 - aha takze mamina pojde do prace, dieta do skolky a este dostane RP na to dieta? Taky stedry zasa nie su 🙄

tana83
10. nov 2011

@anjelicek26 ale su,aj ja som dala 2 rocne dieta do skolky,ja som chodila do prace,a dostavam RP.

lucia.kl
10. nov 2011

@anjelicek26 podla nového zákona môže dať matka dieťa do škôlky, jaslí alebo opatrovatelke a rodičovský príspevok ostane, alebo ak sú náklady na škôlku vyššie ako 190€ tak si môže požiadať namisto RP o príspevok na starostlivosť až do výšky 240€ - náš štát podporuje pracujúce matky ..
@ortynka

anjelicek26
10. nov 2011

@tana83 - si si ista, ze je to legalne, alebo si to len doteraz nikto nevsimol? Pokial viem, tak len preplacaju naklady sukromnych skolok ci opatrovatelky do urcitej vysky.

seminkads
10. nov 2011

@anjelicek26 ak pojde dieta do skolky-tak jej RP ostane, a v pripade ze by boli naklady vyssie ako RP je mozne poziadat o prispevok na starostlivost ktory sa poskytuje az do vysky 230e mesacne-ten vsak treba kazdy mesiac vydokladovat a neviem ci to plati aj pre statne zariadenia,alebo len pre sukromne, ale RPjej NEVEZMU az do 3rokov, to je terazcca 2?roky dozadu-celkom nove ale legalne 🙂
@ortynka

zlatusik28
10. nov 2011

@anjelicek26 presne tak 🙂 aj do škôlky môže, aj ty do práce, a aj RP budeš dostávať

anjelicek26
10. nov 2011

@lucia.kl - fiha som sa zasa nieco priucila, nemas ten zakon niekde, ze by som sa zacitala?

tana83
10. nov 2011

@anjelicek26 je to legalne,bola som na Urade Prace sa spytat,a do 3 rokov dietata mas narok na RP,to ti nikto nemoze zobrat.

lucia.kl
10. nov 2011

@anjelicek26 neviem či to nemajú aj na stránke UPSVaR ja som to čítala tuším v mama a ja

zebra41
10. nov 2011

ahoj, ano. podla noveho zakona (vtedy ked sa predlzovala aj materska) mozes do prace a babo dat do skolky a budes dostavat RP. popr. si mozes vybrat prispevok na jasle - tu ale neviem ako je to so skolkou. Tam je max. vyska 230eur. ja dam maleho do jasliciek - kedze stoja 250Eur,tak mi je lepsie dostavat prispevok, lebo rodicovska je len 190eur.

zebra41
10. nov 2011

mne sa neukazali prispevky,tak vidim,ze ti uz odpovedali 🙂). plati to od 1.1.2011 a plati ako pre sukromne tak aj pre statne jasle

seminkads
10. nov 2011

inak mne to vravela pani priamo na upsvar lebo sa tiez chystam do prace, ale neviete mi povedat ako je to s tym prispevkom 40e ked je dieta v starostlivosti otca?

ela2710
10. nov 2011

@anjelicek26 tento zakon je aj na strankach UPSVaR - tam som ho citala, podla neho si mamicka na RD konecne moze privyrabat, lebo z tej sumy sa zit neda a kazda korunka sa zide, takze to povazujem za 1 z najnormalnejsich zakonov 🙂

ortynka
autor
12. nov 2011

jeziiis, to ste ma vsetky potesili...a treba to ist niekomu oznamit ked dam malu do skolky? treba ist na UPSVR alebo netreba nikomu oznamovat nic?

seminkads
12. nov 2011

@ortynka na upsvar musis nahlasit ze pracujes, ale hlavne sa ty musis z poistneho odhlasit ako poistenec statu a musi ta zahlasit zamestnavatel, to je hlavna podmienka

kikolinka
16. nov 2011

baby, mam 2.5rocnu dceru. chcem si pracovat na dohodu... mam to tak hodinku-dve denne a to bude mala s babkou. Ako tak citam, tak neni problem v tom aby som i nadalej poberala rodicovsky prispevok.... Kam sa potom treba hlasit??? Napiste mi prosim vas

zuzana581
16. nov 2011

Od 1.1.2011 sa môže popri RP robiť aj sa môže dať dieťa do škôlky a nárok nezaniká. Je to na stránke UPSVAR http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/sta...

cartridge
19. nov 2011

Môže mi niekto poradiť? Dala som si žiadosť o predĺžený rodičovský príspevok /dieťa bude mať 4,5 roka/. Momentálne som evidovaná na ÚP, možnože sa mi pošťastí zamestnať sa.
1. Je možné poberať tento predĺžený rodič. príspevok /ak mi ho schvália/ a byť zamestnaná a mať dieťa v MŠ na 8 hodín? Alebo sú tam nejaké obmedzenia?
2. Ak sa mi nepodarí nájsť prácu, budem naďalej evidovaná na ÚP a budem mať schválený predlž. RP, môže dieťa navštevovať MŠ na 8 hodín, čo potom so zdravot. poisťovňou - bude za mňa naďalej odvádzať zdravot. poistenie?
Dakujem - mám v tom nejasno.

tatolu
25. nov 2011

@cartridge Ahoj.
1. predĺžený RP môžeš poberať, ak si súčasne zamestnaná 😉 V prípade, že budeš nezamestnaná, nemôžeš súčasne poberať predĺžený RP aj nezamestnanecký príspevok. Dieťa môže ísť do škôlky aj na 8 hodín ak jeho zdravotný stav dovolí 😉
k tej 2. som ako tak napísala ale nie všetko 😉 Skúsime pri prizvať @gapa našu špecialistku. Isto pomôže...

tatolu
25. nov 2011

@gapa prosím o informáciu. Riešim problém môjho brata so švagrinou. Majú 2 r.chlapčeka. V súčasnosti chodí do jaslí. Chcú ho dať do škôlky. Teraz však poberajú iba RP 190 Eur z toho dôvodu, že im bolo povedané, že ak požiadajú o príspevok na jasle, nebudú sa môcť vrátiť spätne k RP do 3 r. veku dieťaťa. Vraj iba vtedy, keby švagriná bola medzi týmito dvomi príspevkami na mesiac doma. Mne sa to zdá blbosť 😔 Nebolo by tiež riešenie, keby poberali teraz príspevok na jasle na švagrinú a po prechode na RP by príspevok prešiel na brata? RP môže predsa poberať aj podnikateľ...

gapa
25. nov 2011

@tatolu
je to blbosť podla mna. Nemám osobnú skúsenosť so žiadaním príspevku na star. o dieťa vo výške skut.nákladov. Ale predpokladám, že ten musí žiadať vždy osobitne?? a dokladovať. Tj. ona nežiada napr. od 1.12. ale napr. vo februári požiada o príspevok za 12/2011 +1+2/2012, ale musí predtým, napr. koncom nov, či zač. decembra, požiadať o ukončenie poberania RP ku 30.11. (to je moja predstava, neviem, ako sa robí v reale) . A ak už nepožiada o prísp. na star. napr. za 3/2012 ..., znovu môže požiadať o RP od 1.3.2012, nevidím v tom nejaký problém.

ako zamestnaná, zárobkovo činná sa môže rozhodnúť, či chce poberať prísp. na star. o dieťa alebo RP.

ako nezamestnaná, ktorá nie je považovaná za zárobkovo činnú môže poberať len RP.

neviem odkial to zobrali. Len by som to vždy žiadala od 1. v mesiaci, teda RP.

gapa
25. nov 2011

@cartridge
myslíš, či musíš byť evidovaná na up, ked bude dieťa chodiť do škôlky na 8hod.? ked už nebudeš poberať podporu ale rodič.príspevok?
podla terajších zákonov, ak si poberatel RP, tak dieťa môže chodiť do škôlky aj na 8hod. a ty môžeš byť zdr. poistená štátom ako poberatel rp a dôch. ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov.

ale ako bolo písané. Podla terajších zákonov nemôžeš zároven poberať RP a aj podporu.

cartridge
28. nov 2011

@gapa Ďakujem za odpovede, ja som evidovaná zatiaľ na ÚP, podporu už nepoberám, takže mi nebolo jasné, ako to bude v prípade, ak mi schvália predĺžený RP a náhodou sa zamestnám. Ak sa mi však nepodarí nájsť zamestnanie a schvália mi predĺžený RP, budem zdravotne a dôchodkovo poistená z titulu "nezamestnaného", alebo z titulu "starostlivosti o dieťa do 6 rokov"? Toto mi ešte nie je jasné. Ďakujem.

gapa
28. nov 2011

@cartridge
ak splnaš obe podmienky, tak je to jedno. Ale obvykle je to skôr ako uchádzač o zamestnanie ako osoba osobne celodenne a riadne sa starajúca o dietťa do 6rokov.

sonia29
9. dec 2011

Ahojte, ja mám dvojičky, majú 2 roky a tiež by som ich chcela dať do jaslí. Len neviem, či sa mi viac oplatí dať ich do štátnych alebo súkromných. Chcela by som sa vrátiť do predošlého zamestnania, ale asi zatiaľ len na dohodu. Vraj by mi mal ostať rodičovský príspevok aj, keď by som ich dala do štátnych jaslí? To sa mi nezdá... 😒

tatolu
10. dec 2011

@sonia29 Rodičovský príspevok ostáva do 3 rokov veku dieťaťa, u Teba vlastne oboch deťúreniec. Detičky môžu navštevovať akékoľvek zariadenie - súkromné, alebo štátne. Ty môžeš pracovať. RP Ti nezoberú 😉 , len to treba ponahlasovať na príslušné úrady 😉

sonia29
10. dec 2011

Ďakujem za odpoveď 😉 A ako to je s príspevkom na súkromné jasle, príp. opatrovateľku, ten asi prináleží len na jedno dieťa, však?

tatolu
10. dec 2011

@sonia29 Pozor, môžeš mať alebo RP alebo príspevok na jasle 😖 Nemôžeš mať aj aj.... Či je ale príspevok na jasle iba na jedno dieťa, to neviem 😖 Logicky mi vychádza, že by malo byť na každé dieťa 😔