Rodičia napísali závet u notára. Je platný?

gabriel11122
9. feb 2023

Dobrý deň,
sme dvaja súrodenci. Rodičia pred 9 rokmi darovali bratovi starší dom, ktorý predal za 35 000eur / z tej sumy dal 12 000eur mne, keďže som rodičom požičal peniaze na kúpu tohto domu, aby ho nadobudli, bratovi ostalo 23 000 eur/. Peniaze použil na stavbu nového domu, v ktorom s manželkou bývajú. V darovacej zmluve uviedli rodičia, že dom ma hodnotu 50 000eur.
Rodičovský dom, v ktorom rodičia bývajú ma patriť mne. Vraveli mi rodičia, že spísali u notára závet, v ktorom dom s pozemkami odkázali iba mne a bratovi už nič viacej /nevraveli, žeby ho vydedili/ Rodičovský dom s pozemkami ma momentálne hodnotu cca 180 000eur.
Dom vlastní otec v pomerne 1/2 a ďalšia polovica otec + mama 1/2
Pozemok, na ktorom je dom postavený 900m2 otec + mama 1/1
Pozemok sa skladá ešte z dvoch ďalších parciel
1. Výmera 168m2 vlastník otec 1/1
2. Výmera 175m2 vlastník mama 1/1
Do domu som už aj niečo investoval cca 10 000eur, potvrdenie nemám.
Chcem sa opýtať, či je takýto závet úplne platný, keď celý dom s pozemkami v danej hodnote odkázali iba mne po smrti? Nemôže brat závet napadnúť, keďže mu v závete nič neodkázali? Ale za života dostal spomínanú nehnuteľnosť, ktorú predal. Nechcem, aby sme mali v budúcnosti nejaké problémy, lepšie je to poriešiť teraz.

Chcel som, aby mi rodičia dali dom darovacou zmluvou s pravom doživotného bývania. Ale s tým nesúhlasia, keďže s mojou manželkou nemajú veľmi dobre vzťahy a majú obavy, ak by sa mi niečo náhodou stalo, žeby manželka dom predala výrazne pod cenu s ťarchou bývania rodičov, aby získala nejaké peniaze. Momentálne bývame v byte v meste od rodičov cca 30km.
Chcel by som do toho domu investovať aj viac a zrekonštruovať podkrovie, strechu, ale mám tiež obavy do budúcnosti, keďže závet môžu hocikedy zmeniť. Aké by bolo vhodné riešenie?
Ďakujem.

melanta
9. feb 2023

Vhodné riešenie by bolo také, ako sa rozhodnú rodičia. Je to ich dom a ich rozhodnutie, ako budú situáciu riešiť.

bluemoon24
9. feb 2023

@gabriel11122 samozrejme, ze bratr muze zavet napadnout. Tobe se zda fer, ze on dostal dum v hodnote 50000€ a ty dostanes dum s pozemky v hodnote 180 000€? Pokud ti to nedaruji za zivota, tak se to napadnout proste da.

anjelicek26
9. feb 2023

@bluemoon24 tak on na ten dom kedysi tiez prispel + investoval + 9 rokov je dlha doba a ceny nehnutelnosti sa riadne pohli hore... brat ten dom nemusel predat a teraz by ho tiez predal za dvojnasobnu hodnotu, bolo to vtedy jeho rozhodnutie... a predavat nehnutelnost je takmer vzdy chybne rozhodnutie...kadzopadne ako pises, je to napadnutelne... lepsie by bolo, keby tam ma notar aj suhlas brata, ze s tymto typom zavete suhlasi a to este za ich zivota...

soldi
9. feb 2023

na slovensku sa neberie zavet ako plnohodnotny dokument. mozu Ti darovat nehnutelnost ci pozemky za zivota.
v ramci dedicskeho konania, pokial darovali nieco bratovi a Tebe nie, tak sa to pri dedeni zohladnuje.
urcite vsak odporucam sa poradit s pravnikom, u notara spisany zavet nie je pravoplatny dokument pokial ho bude chciet druha strana napadnut.

gabriel11122
autor
9. feb 2023

@bluemoon24 lenže ja do toho domu chodím ku rodičom pravidelne, pomôžem im, čo treba. Ako som spomínal, nejakých 10 000eur som investoval do opravy domu a do výmeny okien.
S bratom mame dobre vzťahy, ale on veľmi ku rodičom nechodí, ma svoj život, ale ako rodina vychádzame všetci dobre. Skôr rodicia chodia do neho na návštevu.
Rodicia mi povedali, že boli už u notára a spísali závet, v ktorom dom s pozemkami odkazujú mne. Preto sa pýtam, či brat nemôže napadnúť závet niekedy po smrti rodičov? Ci je úplne platný?

A ako som písal, chcel by som do toho domu investovať ďalšie peniaze, spraviť novú strechu, rekonštrukciu podkrovia. Lenže nám trochu obavy, keďže závet sa dá hocikedy zmeniť a nechcú mi ho prepísať rodičia darovacou zmluvou.
Nechcem, aby som zažil situáciu, že investujeme dosť dalsi a nakoniec dom nebude môj, mojich detí.

syslik81
9. feb 2023

@gabriel11122 ak ti rodicia dom daruju a oni si tam nechaju dozivotne pravo(aj keby nie) tak dom nespada do bsm a tym padom tvoja manzelka nan pravo nema ,.. to je jedine riesenie ako mat dom a nemat problemy .. ak by si ho odkupil s tarchou tak vtedy je v bsm a aj tvojej zeny ... takto sa zavet napadnut samozrejme da ... a ani vydedit ho nemozu pokial nemaju na to vazne dovody

gabriel11122
autor
9. feb 2023

@anjelicek26 brat na rodičovský dom neprispieval vobec. Iba ja, tých 10 000e. A aj tak rodičom ja každý mesiac posielam na energie 80eur.

Brat dostal zadarmo dom, predal ho za 35 000, ale z tej sumy dal mne 12 000, lebo ja som požičal rodičom peniaze na kúpu tohto domu.

katulienkax
9. feb 2023

zavet moze brat napadnut, podla zakona ho nemozu vydedit, pokial neurobil rodicom nieco zle, ale aj to by musel rozhodnut sud, to nie je take jednoduche vydedit dieta

syslik81
9. feb 2023

btw tiez s ami nezda fer aby brat dosta 20tis cca a ty dom za 150tis(po odcitani co si don dal) keby si bol na mieste brata bol by si spokojny? kazdopadne je to na zvazeni rodicov,ale spravodlivy rozhodne niesu

katarinaba
9. feb 2023

Dedenie zo závetu má prednosť pred dedením zo zákona, tzn. ak niet závetu
dedí sa zo zákona.
Závet (testament) je poslednou vôľou poručiteľa, v ktorom poručiteľ nakladá
so svojim majetkom, t. j. ustanoví dedičov a určí ich podiely. Poručiteľ však
nemôže závetom vydediť svoje deti a deti poručiteľa majú zákonný nárok na
svoju časť dedičstva, keďže sú neopomenuteľnými dedičmi. Poručiteľ môže
vydediť neopomenuteľných dedičov jedine prostredníctvom vydedenia.
Neuvedenie neopomenuteľných dedičov v závete neznamená, že takíto dediči
nemajú nárok na dedičstvo.
Závet nesmie obsahovať žiadne podmienky, ktoré určujú, že v akých prípadoch
má dedič nárok na dedičstvo.

gabriel11122
autor
9. feb 2023

@syslik81 ja dom chcel, aby mi ho rodičia prepisali darovacou zmluvou s ťarchou doživotného práva. Ale nechcú, lebo sa boja, ak by sa mi náhodou niečo stalo, tak by dedila manželka a mohla by dom predať pod cenu, kedže ona nemá záujem bývať na dedine, ale v meste.

herriett
9. feb 2023

Zmyslom závetu je určiť, kto zdedí majetok. V dokumente preto poručiteľ ustanoví dedičov, prípadne určí ich podiely alebo veci a práva, ktoré im majú pripadnúť. Ak nie sú podiely určené, platí, že podiely sú rovnaké. O svojom majetku nemôže však rozhodovať neobmedzene. Občiansky zákonník pripomína existenciu takzvaných neopomenuteľných dedičov, ktorými sú deti (prípadne vnuci či pravnuci). Nezáleží pritom na tom, či sa narodili v manželstve, alebo mimo neho. Ak sa na ne, či už z nedbanlivosti, alebo schválne, v závete zabudne, rovnako dostanú, čo im patrí. A to tak, že maloleté deti získajú celý svoj podiel, na ktorý majú podľa zákona právo, a plnoletí polovicu svojho zákonného podielu. Deti sa však musia do troch rokov od chvíle, kedy sa o smrti dozvedeli, o svoje práva prihlásiť. Urobia to tak, že u notára podajú námietku proti platnosti závetu.

herriett
9. feb 2023

a nemusí byť písaný u notára - môže byť napísaný vlastnou rukou, vlastnoručne podpísaný a aj uložený doma - len by niekto mal vedieť, že nejaký závet existuje a kde sa nachádza. A v tvojom prípade si tiež myslím, že darovacia zmluva by bola pre teba výhodnejšia

mable123
9. feb 2023

To je jeho problém, že dom dedil a predával v tej dobe... Mohol si za to niečo iné kúpiť čo tiež nadobudlo za tú dobu nejakú hodnotu. To že teraz to má obrovskú hodnotu to nikto pred tým nevedel a musel si čakať. Ale pre dobre vzťahy by som mu niečo dala... On bude určite niečo chcieť . Najlepšie je sa o tom porozprávať ako to bude spolu. A prerábať niečo čo nie je tvoje by som nerobila. Keďže nevieš koľko tam budú Tvoji rodičia bývať ešte a darovať Ti to nechcú, očividne kvôli žene keby bola "múdra" v budúcnosti.

syslik81
9. feb 2023

@gabriel11122 tak spises zavet ty,ak s ati daco stane dom bude patrit rodicom ... budes na tom v tej istej pozicii ako brat a rodicia ... pripadne zajdi za pravnikom a preber moznosti s nim ..este je tu moznost rozvodu 😀

gabriel11122
autor
9. feb 2023

@syslik81 ja s manželkou vychadzam v pohode, len manželka s rodičmi vôbec, nemusia sa.

gabriel11122
autor
9. feb 2023

@bluemoon24 brat dostal 23000 eur, čisté peniaze. Použil ich na stavbu nového domu. Celý dom si vtedy postavil za 70 000eur. Vtedy mali peniaze inú hodnotu, ako teraz.

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
oliva276
9. feb 2023

V prípade, ak nejaký ďalší majetok (auto, peniaze na účte, cennosti či iné nehnuteľnosti) budú v budúcnosti predmetom dedičstva po rodičoch, brat i ty môžete požiadať, aby boli dary započítané.

bluemoon24
9. feb 2023

@gabriel11122 podivej, ja to uplne vsechno chapu, i to, ze ceny sly hore, jak pise @anjelicek26, i to, ze mate ted dobre vztahy, ale mamka pracuje v notarske kancelari a tam si i ty “nejlepsi” rodiny jdou provrtat koleno kvuli 1000€. Nemusi to tak byt u vas, ale aby jsi nezil v oblacich a pocital s tim. Kdyz uz pak na to deleni dojde, velmi casto chce kazdy co nejvice. Zavet je proste napadnutelna. Jak rikam, nemusi to byt vas pripad, ale taky muze.

dzina007
9. feb 2023

Sice pises ze brat predal dom za 35000 ale 12000 dal tebe (co je 1/3 hodnotty nehnutelnosti) lebo si ich ty pozical rodicom. Tym padom on nedostal ani celu jednu nehnutelnost,
Tak mal by mat teraz narok aj z tohto zvysneho dedicstva po spravnosti.

zobaka
9. feb 2023

@gabriel11122 dom s ťarchou predsa nie je možné predať 🙈

gabriel11122
autor
9. feb 2023

@zobaka len rodičia sa obávajú, ak by sa mi niečo stalo, tak dediť bude manzelka. Predať dom sa dá, dosť pod cenu, a určite sa nájde niekto, kto by ho kúpil.
Ja viem, ze manzelka by ho nepredála, ale nechala deťom, ale rodicia sa obávajú toho.
Raz sa pri takých sporoch s rodinou popalili a museli disť platiť, tak su veľmi obozretní.

gabriel11122
autor
9. feb 2023

@dzina007 takže by som musel brata vyplácať z toho domu, čo mi odkazu v zavete?

zobaka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zobaka
9. feb 2023

myslis, že by sa našiel niekto kto by kúpil byt s cudzími ľuďmi a s nimi tam býval pri tarche?

gabriel11122
autor
9. feb 2023

@zobaka
Sesternica takto kúpila nehnutelnost pred 3 rokmi. Dom je jej a bývajú tam dochodcovia po 70tke. Občas príde pozrieť do domu, či je všetko ok, energie si platia oni. Kúpila ho za 1/3 reálnej ceny. Kúpila to ako investíciu, že neskôr ho predá s vysokým ziskom, keď už ti dôchodcovia nebudú žiť.

gabriel11122
autor
9. feb 2023

@zobaka takže vždy sa môže niekto nájsť, preto majú rodicia určite obavy.

floki1994
9. feb 2023

@gabriel11122 autor porad sa s pravnikom..to mas najlepsie nez rady na MK...men povedal napriklad ze darovacia zmluva je lahko napadnutelna a naj je kupnopredajna...zavet netusim ale urcite to ries kym rodicia ziju a pravbou cestou. Vyhnes sa kope problemov ;)

gabriel11122
autor
9. feb 2023

@floki1994 budem sa musieť ísť zrejme poradiť. Lebo rodicia žijú v tom, že napísali obaja závet, tak celý dom s pozemkom bude patriť v budúcnosti iba mne a ze brat už svoj podiel dostal, aj keď o dosť menší. Tiež nechcú, aby som mal s bratom nejaké problémy v budúcnosti.
Chcú, aby rodičovský dom ostal iba mne, keďže mi sme mali vždy ku sebe bližšie.
Aj rok, dva dozadu som chodil rodičom pomáhať a zveľaďovať dom. Postavil som im tam prístrešok na 2 auta, prístrešok na opekanie, nový plot, zrekonštruoval som im spálňu, kuchyňu. Materiál si platili rodicia, ale všetko som im robil výlučne iba ja cca 4 mesiace, samozrejme zadarmo, aby sa im lepšie bývalo. Pôvodne chceli volať firmu, tak som sa im ponúkol, že im pomôžem.
Takže podľa toho, čo ste tu všetci písali, je možné že brat by napadol závet, že dostal menší podiel a mal by šancu uspieť? Takže by som ho musel ešte vyplácať z domu?