Úrad práce a VŠ

22. jún 2022

Ahojte,

Som evidovaná na úrade práce a bola som prijatá na VŠ. Zápis je elektronický a možný už teraz, v septembri sa ešte dodatočne podpisujú papiere na študijnom. Chcem sa opýtať, či je možné, aby som sa prihlásila do školy, odhlásila sa z úradu práce a začiatkom septembra zápis zrušila a opäť sa evidovala na úpsvar?
Plánovala som študovať ďalej, ale teraz si nie som istá a takto by mi to vychádzalo lepšie. Keď sa nakoniec rozhodnem na vysokú ísť tak sa nič nedeje a ak nie tak by som sa prihlásila na úrad znovu. Len neviem, či sa to tak dá, či by sa mi to už nezapočítalo medzi roky na vysokej škole a za školu by som si potom musela jeden rok platiť sama atď.

Ďakujem za odpovede

liljana
22. jún 2022

A preco si teda nehladas rovno pracu, ked nechces studovat? A skusas to takto komplikovane? Na podporu treba mat odrobene mesiace, nie? Nezda sa mi, ze by to slo hned zo skoly ist na urad prace a dostavat podporu x mesiacov miesto hladania prace alebo studia. To by robil potom asi kazdy absolvent.

abbey1
22. jún 2022

Môžem dotaz? A čo plánuješ ďalej? Škola nie, prácu zjavne tiež nemáš? V tvojom veku by bolo fajn niečo so svojím životom robiť.

janickacrazy
22. jún 2022

akú to má logiku? ved štúdium ti začne až od septembra, tak čo tým získaš? akože zase v septembri do školy nepojdeš a pojdeš zas na úrad? práca nič?

anett0123
22. jún 2022

pokiaľ viem, študentom sa zvyčajne oficiálne stávaš až v septembri, kedy dostaneš aj potvrdenie o štúdiu/potvdenie o návšteve školu, zápis sa dá zvyčajne pred začatím akademického roka zrušiť....študentom si oficiálne až o septembra.......ak si teraz skončila strednú školu, nemusela si sa hlásiť na upsvar, status študenta by ti vtedy ostal do konca augusta

alenah31
22. jún 2022

ale to, že je zápis už teraz neznamená, že budeš študentom VŠ. Ty pôjdeš iba potvrdiť svoj záujem do školy - resp. niekde sa to dá aj elektronicky. Študentom sa staneš až od 1.9.2022 - čiže nie - momentálne sa nemôžeš odhlásiť z ÚP - teda môžeš, ale nebudeš ani študent a ani v evidencii čo znamená, že si dobrovoľne nezamestnaná a máš povinnosť zo zákona si platiť ZP.

autor
22. jún 2022

Len pre objasnenie - nie som čerstvá maturantka a o podporu mi tiež nejde :D pracovala som doteraz, mám dôvody kvôli ktorým váham či pokračovať vo svojom odbore tento rok alebo až neskôr. Samozrejme ak sa rozhodnem, že študovať zatiaľ nejdem tak si prácu znovu nájdem. Len teraz mám také horšie obdobie. Musela by som pravidelne cestovať kvôli úradu takže som to chcela vyriešiť takto na tie 2 mesiace ale teraz je mi už jasné ako to je a ďakujem tým, ktorí mi tu pomohli.

autor
22. jún 2022

@alenah31 vďaka! 🙂

sparrows
22. jún 2022

Študentom si až v deň zápisu v septembri

lienka.7
22. jún 2022

Potvrdenie o.studiu dostaneš najskôr od septembra. Hoci zápis, resp. zaujem o studium mozes urobit aj teraz, študentkou si v zmysle zákona az od 1.9.