Urýchlenie občianskeho preukazu

gemelos
22. mar 2018

Prosím Vás, ako sa dá urýchliť vydanie OP? Žiadosť mám podanú 8 dní, no zistila som, že OP budem potrebovať už budúci týždeň. Dodatočne sa poplatok za urýchlenie zaplatiť nedá. Je možné podať žiadosť nanovo aj s urýchleným poplatkom tak ako je to možné pri cestovnom pase?

lula313
22. mar 2018

No treba si tam zavolať, ja som si dávala robit op na konci roka a pas tento mesiac a boli hotové rýchlo. Op asi do týždňa a pas do 10 dni a to som mala zaplatenú mesačnú lehotu.

dominika6
22. mar 2018

@gemelos zavolaj si tam a opýtaj sa,OP zvyknú vybaviť do 14dní ak to nestíhaš,myslím že je výpis ktorý slúži dočasne..

marlenka222
22. mar 2018

@dominika6 Ale nie na cestu do zahranicia ani na vyber penazi z banky ci posty. Vsade kde je potrebne sa preukazat OP a mas iba vypis,potrebujes 2.doklad totoznosti s fotkou. Pri ceste do zahranicia sa tes na najblizsie slovenske velvyslanectvo. ;)

gemelos
autor
22. mar 2018

Budúci týždeň máme podpisovať v banke úverovú zmluvu na hypotéku 😒. V spise majú môj starý OP - kópiu, ale v čase podpisovania už budem mať nový a tak banka čaká na nový OP. ČO je podľa mňa úplná hlúposť, nestačí im ani môj pas. Horšie je, že predávajúci čo nám predávajú byt môžu od zmluvy odstúpiť ak im peniaze z hypotéky neprídu v termíne na ktorom sme sa dohodli 🙄

zuzanka.zuzu
22. mar 2018

@marlenka222 nie je to presne tak ako píšeš, že "druhý doklad totožnosti" len proste "iný" doklad totožnosti s fotkou 😉 ja som pol roka fungovala iba na pase... síce niekde "nám to ale počítač neberie, budete musieť počkať/priniesť iný doklad/prísť inokedy" tak vtedy sme si s úradníčkou vysvetlili pojem "musieť" a "konať podľa zákona, nie však nad jeho rámec" a zrazu som nemusela ani počkať, ani odísť, ani nič... pas je v tuzemsku rovnocenný s OP (a v zahraničí samozrejme OP nikoho nezaujíma, takže tam iba pas)

basska_b
22. mar 2018

Mojej mame spravili preklep v mene a keď si ho preberala a reklamovala, tak pani išla dozadu a za minútu bol na svete nový. Takže ide to rýchlo, keď sa chce

zuzanka.zuzu
22. mar 2018

@gemelos nuž, kto má peniaze, ten rozhoduje... banka môže presunúť podpis zmlúv na inokedy a vy ich buď podpíšete inokedy, ale pôjdete do inej banky :-/ nikto vás u nich nenúti brať peniaze, takže ani ich asi neprinútite. predsa len by som skúsila buď byť milá alebo dosť nepríjemná (že buď sa zľutujú alebo ma budú chcieť mat z krku 😇)

marlenka222
22. mar 2018

@zuzanka.zuzu a iny doklad totoznosti je co? Ved mozes mat najmenej 3- op,pas a mozes sa preukazat aj vodicskym s fotkou. Ides sa hrat na slovicka?

titla
22. mar 2018

@gemelos ako píše @zuzanka.zuzu pas by mal banke stačiť, je to rovnocenný doklad totožnosti. Napr. ak si občan SR a máš trvalý pobyt v zahraničí, tak OP nemáš. Čiže svoju totožnosť môžeš preukázať jedine iným dokladom.

Podľa zákona č. 546/2006 Z. z. o bankách a o zmene a doplnení niektorých zákonov (https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...)
§ 89
(1)
Banka a pobočka zahraničnej banky sú povinné pri každom obchode požadovať preukázanie totožnosti klienta; pri každom obchode je klient povinný vyhovieť každej takejto žiadosti banky alebo pobočky zahraničnej banky. Vykonanie obchodu so zachovaním anonymity klienta sú banka a pobočka zahraničnej banky povinné odmietnuť.
(2)
Na účely odseku 1 možno totožnosť klientov preukázať dokladom totožnosti klienta73) alebo podpisom klienta, ak je tento klient osobne známy a ak je jeho podpis bez akýchkoľvek pochybností zhodný s podpisom klienta na podpisovom vzore uloženom v banke alebo v pobočke zahraničnej banky, pri ktorého podpisovaní klient preukázal svoju totožnosť dokladom totožnosti; pri vykonávaní obchodu prostredníctvom technických zariadení sa totožnosť preukazuje osobným identifikačným číslom alebo obdobným kódom, ktorý banka alebo pobočka zahraničnej banky pridelí klientovi, a autentifikačným údajom, ktorý banka alebo pobočka zahraničnej banky dohodne s klientom, alebo elektronickým podpisom podľa osobitného zákona....

Poznámka 73 odkazuje na zákon o OP a zákon o cestovných dokladoch. Na tvojom mieste, by som si teda znova zavolala do banky a porozprávala by sa o tom, že podľa platnej legislatívy je cestovný pas postačujúci doklad totožnosti.

ibrunova
22. mar 2018

Volať tam budeš zbytočne, občianske sa vyrábajú v Bratislave.... A teraz výroba netrvá dlho, možno aj stihneš..

zuzanka.zuzu
22. mar 2018

@marlenka222 no tie "slovicka" su v prave dost podstatne 🙂 a soferak nie je plnohodnotny resp. rovnocenny ako OP ci pas, zase nemas pravdu... ale ja som v dobrej viere opravila nieciu chybu (za chybu sa predsa nestriela) a este mi bolo pomaly vynadane (ocividne za opravu sa vyhresi), kaslem tu na to ☹ robte si ako chcete, treba si zivot komplikovat, mate pravdu...

mata1001
22. mar 2018

@gemelos za op si uz momentalne nevies priplatit a ani dat robit dalsi.musis pockat na ten ktory sa ti vyraba...

katarinamarkova
22. mar 2018

@gemelos ak ti toto povedala len jedna teta v banke, skús dupnúť na nadriadeného.....pas by ti na všetky úkony v banke mal stačiť. Zober si všetkých slovákov žijúcich v zahraničí čo by oficiálne na Slovensku mali fungovať čisto len s pasom ( nie každý to tak robí....iná debata ).
OP - je doklad totožnosti
pas - je doklad totožnosti
vodičský preukaz - nie je doklad totožnosti - je to len oprávnenie na vedenie motorového vozidla pre danú osobu.
,,ten papier,, od polície - nie je doklad totožnosti a OP, vôbec nenahrádza - je to len doklad pre policajtov, ak ťa niekde zastavia, že áno, daná osoba nemá OP preto lebo. V banke je to zdrap papiera, na pošte rovnako, pri ceste do zahraničia tak isto.