Výpoveď po rodičovskej dovolenke a podpora v nezamestnanosti

domi1507
10. júl 2020

Dobrý deň. Prosím vás potrebovala by som poradiť ohľadom výpovede po RD a následnej podpore v nezamestnanosti. 2.8.2020 mi končí RD. So zamestnávateľom idem podpísať výpoveď dohodou s odstupným
Prosím vás k akému dátumu mám podpísať výpoveď, aby som získala čo najväčšiu podporu v nezamestnanosti. Personalistka nechce dovoliť čerpanie dovolenky.
Mám teda podať výpoveď k 3 alebo 4.8?Dakujem

fokuska
10. júl 2020

@domi1507
1. Vypoved dohodou neexistuje. Vypoved je jednostranny ukon - bud chces odist ty, alebo ta nechce zamestnavatel a podmienky urcuje ZP. Dohoda je dvojstranny ukon - obaja spolu sa dohadujete, ze uz nechcete aby PP dalej trval a tiez si dohadujete podmienky skoncenia.
2. Ak si pocas RD nemala iny zdanitelny prijem (napr. dohoda), tak maximalnu podporu si zabezpecis tak, ze vycerpas 1 den dovolenky a vzapati ukoncite PP dohodou.
Pises, ze ti nedovolia cerpat dovolenku. V tom pripade nastupis do prace 3.8., jeden den odpracujes a tak PP ukoncite, tak sa ti pre vypocet bude brat VZ z ktoreho dostanes za ten jeden den mzdu.
Ak chces ukoncit PP az 4.8., tak odpracujes dva dni.

mogaa
10. júl 2020

@domi1507 buď ti dá zamestnávateľ výpoveď - v to prípade výpovedná doba 2mesiace a odstupné alebo podpíšete dohodu - v prípade dohody na podmienkach uvedených v dohode súhlasia obe strany.......

domi1507
autor
10. júl 2020

@fokuska áno zle som sa vyjadrila... ukončenie pp dohodou. Personalistka sa vyjadrila že na 3.8. Mi napíše "prekazku zo strany zamestnávateľa " takže by to malo byť v poriadku, nie? Budú mi podporu rátať aj z preplatenej dovolenky a odstupného?
Veľmi ďakujem, ja v týchto veciach vobec nie som zorientovana

fokuska
10. júl 2020

@domi1507 A prekazku ti ako zaplatia? 100%?

domi1507
autor
10. júl 2020

@fokuska vravela ze všetko s ohľadom na zákonník

draik
10. júl 2020

@fokuska
Nemusí čerpať dovolenku a nepočíta sa len zo mzdy. Čaro max. podpory tkvie pri nižšej mzde v tom, že sa spočíta mzda za 1-2 dni trvania PP po skončení RD (ak posledné dva roky nebolo iné PvN) + (hlavne) preplatená dovolenka. Zamestnávateľ na tento 1 či dva dni zamestnanca prihlási do SP a do vymeriavacieho základu pre platenie odvodov musí zahrnúť nielen mzdu za tento čas, ale aj preplatenú dovolenku z dôvodu skončenia PP. V prepočte na toto krátke obdobie tak po RD tak vyjde vysoký vymeriavací základ; vo svojej podstate je to legálny bug.

fokuska
10. júl 2020

@draik Dakujem ti za opravu/doplnenie. Tak som sa sustredila na to, ze dovolenka, ze som si neuvedomila, ze vlastne sa to cele scitava a nezalezi ci je ten den odrobeny, ci je nam prekazka alebo co. Este raz vdaka.

domi1507
autor
13. júl 2020

Ďakujem za radu 😊