Zdravotná dokumentácia v domove dôchodcov

29. feb 2024

Ahojte, vie mi niekto poradiť...ma rodinný príslušník právo nahliadnuť do zdravotnej dokumentácie pokiaľ je jeho napr otec v dss?

alenah31
29. feb 2024

v prípade smrti osoby v DSS má to právo k nahliadnutiu v poradí manžel/manželka/dieťa. Inak len pokiaľ osoba umiestnená v DSS niekoho splnomocní - a ten má právo nahliadať do nej len v takom rozsahu, aký je uvedený v plnej moci. Alebo pokiaľ si jeho stav vyžadoval, aby mu súd pridelil - čiže má opatrovníka. Predsa to, že je niekto umiestnený v DSS neznamená, že automaticky stráca svoje práva.

autor
29. feb 2024

@alenah31 a ak chce dcéra vedieť, aké diagnózy má jej otec oficiálne na papieri? Keďže vie, že nie všetko sa tam robí s kostolným poriadkom?

alenah31
29. feb 2024

tak sa dcéra opýta otca a pokiaľ sa jej niečo nezdá a otcovi tiež - požiadaš o preverenie prísl. vyšší orgán - pod ktorý DSS spadá. Alebo požiadaš o možnosť nahliadnutia do zdr. dokumentácie prísl. súd.

autor
29. feb 2024

@alenah31 takže priamo ona pozrieť nemôže?

januska12323
29. feb 2024

Nie ani otec nemôže nazerať do tvojej ak si dospelá svojpravna osoba.

alenah31
29. feb 2024

Nie. No pokiaľ ju otec splnomocní tam samozrejme môže. Nech teda vezme otca, spíšu splnomocnenie, overia podpis u notára a doloží do v DSS - musia jej potom umožniť do dokumentácie nahliadnuť . Moja mamina má splnomocnenie od starkej - na nahliadnutie, konzultácie aj výber liekov na recept. .

autor
29. feb 2024

@alenah31 ona práve potrebuje zistiť či vie získať to splnomocnenie...či nemá v papieroch že z neho spravili cvoka doslova s prepáčením...keďže poznám vedenie a ich čachre machre..

alenah31
29. feb 2024

keby mal v papieroch, že je nesvojprávny - čo určite nemá nakoľko tomu predchádza súd o zbavení spôsobilosti - majú povinnosť osloviť rodinu a vtedy sa určuje opatrovník. Môže tam mať napísané, že je ľahko ovplyvniteľný a vtedy by napr. ak na niekoho napíše majetok - mohol ten koho opomenul takýto dokument napadnúť.

taynee
29. feb 2024

Ja som riadne nazerala do dokumentacie, do rozpisu liekov a komunikovala som s lekarmi ohladne liecby, upravy davkovania apd. S ockom som chodila po lekaroch a vysetreniach, cize vsetky spravy som mala u seba a im som dala kopiu.

alenah31
29. feb 2024

Inak toto presne sa definuje v Zákone č. 576/2004 Z. z. konkrétne §25.

marsmykkok
22. mar 2024

@alenah31 len ak je senior doma, automaticky veľa deti pri návšteve pozrie záznamy od lekára. Nie je to o nesvojpravnosti, len chceš vedieť ako rodič na tom zdravotne je, či mu nevieš pomôcť nejakými vitaminami a tak. Seniora ak sa opýtaš tak tie lekárske názvy neovláda a ani sa riadne lekára neopýta a nevie aký má stav, vie len čiastočne. Len proste v domove nemajú tie zdravotné záznamy na izbe a senior ich nevie ukázať a potom mi to príde zbytočná buzeracia mať na to splnomocnenie.