ZŤP-S a parkovací preukaz

30. dec 2022

Dobry vecer, bol mi schvaleny zťp so sprievodcom / problemy pohyboveho aparatu , myslite že je šanca na parkovací preukaz? Ďakujem

doriiis
30. dec 2022

Treba sa informovať na úrade práce tuším
A ako ZTP máš nárok aj na diaľničnú známku zadarmo

autor
30. dec 2022

@doriiis musim si podat ziadost 🙂 ja len zistujem ake maju skusenosti ostatní

loginexistuje
30. dec 2022

zavisi od diagnozy na parkovaci su presne definovane ja som ztps a nedali mi parkovaci preukaz

dadis
30. dec 2022

Ano, my mame oba preukazy. V komplexnom posudku si precitaj, ci ma narok..

autor
30. dec 2022

@dadis tam to nepisu

autor
30. dec 2022

@loginexistuje pohybove je v zozname...asi mi nic neostava len podat a cakat

loginexistuje
30. dec 2022

no to neni tak jednoznacne co znamenana pre vas pohybove ste na voziku ?

loginexistuje
30. dec 2022

Na parkovací preukaz má nárok osoba, ktorá má:
– neurologické ochorenia: stavy po náhlych cievnych mozgových príhodách, mozgových ochoreniach, pri neurodegeneratívnych a degeneratívnych ochoreniach spojené so stredne ťažkými alebo ťažkými parézami, plégiami, stredne ťažkým alebo ťažkým vertigom, ťažké záchvatovité ochorenia s mnohopočetnými hybnými komplikáciami typu rigidity, hypokinézy, tremoru, ataxie, mimovoľných pohybov alebo s poruchami vedomia.
– ťažké poruchy pohyblivosti pri vrodených alebo získaných ochoreniach – svalových, metabolických, miešnych, mozgových, reumatických, zápalových, endokrinných.
– ortopedické ochorenia: anatomické straty končatín – dolné od predkolenia vyššie, horné od predlaktia vyššie, funkčné straty – strata opornej funkcie dolnej končatiny, postihnutie panvy sprevádzané ťažkými parézami končatín alebo závažnou instabilitou panvového prstenca, postihnutie chrbtice sprevádzané ťažkými parézami končatín, ťažké deformity chrbtice spojené s poruchou exkurzií hrudníka, stuhnutie jednotlivých úsekov chrbtice s koreňovým dráždením. Ťažké postihnutie váhonosných kĺbov s obmedzením hybnosti, disproporčné poruchy rastu sprevádzané závažnými deformitami končatín a hrudníka, nízka telesná výška do 120 cm.
– obmedzenie pohyblivosti stredne ťažkého až ťažkého stupňa už pri ľahkom zaťažení pri interných ochoreniach, zlyhávanie funkcie pľúc, srdca, obličiek, pečene.
– geneticky podmienené ochorenia s polymorfným postihnutím.
– ťažká porucha zvieračov, inkontinencia moču alebo stolice, stómie.
– duševné postihnutie s ťažkou poruchou sociálnych interakcií, s často sa opakujúcimi závažnými poruchami správania, orientácie, pri stredne ťažkých alebo ťažkých psychiatrických postihnutiach, stredne ťažkých alebo ťažkých mentálnych postihnutiach vrátane pervazívnych vývinových porúch stredne ťažkého alebo ťažkého stupňa (napr. autizmus alebo Aspergerov syndróm).
– onkologické ochorenie počas akútnej onkologickej liečby a pri hematoonkologickom ochorení aj počas udržiavacej liečby.
– praktická slepota, úplná slepota.
– strata sluchu podľa Fowlera viac ako 80 % obojstranne.

bimbambom
30. dec 2022

Ak myslíš tú modrú kartičku tak áno .
Doteraz sme mali aj miesto parkovacie ( 3 porážky , ochrnutie polovice tela , potrebuje barlu a na dlhšie trasy ako pār metrov aj vozík ) , teraz nám prišlo rozhodnutie , že nám ju berú lebo nie je nārok .
Auto musí byť prispôsobené , alebo amputovaná končatina , atď .

euka210
30. dec 2022

Svokra je len ZTP a ma i parkovaci preukaz a aj zadarmo dialnicnu, ani koncesionarske poplatky neplati. A tusim aj na plateny antivirak do pc mame na nu zlavu.

petedea
27. jan 2023

Netreba sa pytat, ci je sanca, ktora vyplyva, uz len z toho titulu, ze ti bol schvaleny preukaz ZTP, ale treba si o parkovaci preukaz poziadat.
Avsak, ak ti mozem poradit, do tlaciva, ktore potvrdzuje obvodny lekar, treba jasne napisat, ze si odkazany na individualnu dopravu.
Totiz, neveril by si, na akych hlupostiach posudkovi lekari baziruju.
Cital som aj o takom pripade, ze lekar napisal, ze individualnu prepravu odporuca a na zaklade toho, dotycnemu parkovaci preukaz neschvalili, nakolko tam nestalo, ze individualna doprava, je nutna.
A tiez baziruju aj na takych hlupostiach, ked sa napr.jedna o kolena, tak im nejde o to, v akom realnom stave su kolena, ze dajme tomu kvoli silnym bolestiam ledva prejdes par krokov, co je logicke, ze by si mal mat narok na parkovaci preukaz, obzvlast v pripade, ze to mas dolozene vaznymi diagnozami, ibaze, posudkovi lekari baziruju na takych nezmysloch, ako do akej miery dokazes koleno ohnut.Je uplne nepodstatne, ze mas dajme tomu kolenny klb takmer uplne rozpadnuty a mas to dolozene vaznymi diagnozami, v dosledku coho trpis silnymi bolestami a ledva urobis par krokov, podstatne je len to, ako dokazes koleno ohnut.
Proste zadubenost posudkovych lekarov, je neskutocna.
Ja som riesil invalidny dochodok.
Lave koleno mam tesne pred rozpadom, v dosledku coho, som bol cely rok PN, takze som bol do Soc.poistovne predvolany, na posudenie a rozhovor s posudkovou netrval, ani 10 min. a posudkova povedala, ze moje diagnozy na invalidny postacia.
Potom si povyberala niekolko papierov z kartoteky a povedala, ze jej to treba prefotit a dorucit.
Medzi tymi papiermi, ktore si sama vybrala, bol aj vysledok vysetrenia laveho kolena magnetickou rezonanciou a prave lave koleno, je na tom najhorsie, pretoze ma najvaznejsie diagnozy.
Bolo mi uznanych 45%, co som samozrejme reklamoval, pretoze, to je tak pokrocily stav malo a tym som aj argumentoval.
A vies, co mi posudkova povedala?
Vy chondropatiu nemate.
Chondropatia gr.4, co je posledne stadium chondropatie, cize uplna strata chrupavky v kolennom klbe, je moja najvaznejsia diagnoza, potvrdena magnetickou rezonanciou a posudkova mi zaperli, ze ja chondropatiu nemam.
A ked som vysledok vysetrenia vytiahol z jej vlastneho spisu a ukazal jej ho, tak zase zaperlila, ze koleno bolo operovane, cim akoze myslela, ze koleno je uz v poriadku.
A pritom, operovane bolo druhe koleno, ale len artroskopiou, aby sa zistil jeho stav.
Ked som nej to vysvetlil, tak zase zaperlila, ze na to, aby mohla byt uznana chondropatia, potrebujem vysetrenie.
A magneticka rezonancia, je akoze co, vestenie z gule, ci celosvetovo uznavana pokrocila diagnosticka metoda?
Proste nachytal som ju na hruskach a uz nevedela, aku sprostost ma povedat, ako sa z toho vykrutit a len sa tymi blbymi recami poriadne zhodila.
A vlastne, kedze mi neuznala najvaznejsiu diagnozu, na zaklade coho, mi uznala 45%.
A ked som jej povedal, ze, nuz pani doktorka, ked je okrem vysledku mag.rezonancie potrebne aj ine vysetrenie, preco ste mi nedali vediet, aby som ho dorucil, vsak ziadost o invalidny dochodok, u Vas lezi, uz dva mesiace, takze casu ste na to mali dost.
Na to mi uz nevedela nijako odpovedat, lebo si uvedomila, ze som ju nachytal na hruskach a radsej uz cusala.Okresna posudkova dava len navrh % a schvaluje to Bratislava, takze sa nedalo odvolat, lebo nebolo proti comu, kedze odvolat sa da, len proti rozhodnutiu, ktore vyda Bratislava, tak som len do zapisnice dal uviest poznamku, ze s % nesuhlasim a pokial to v Bratislave neprehodnotia a nezvysia, automaticky sa odvolam a pokial to nepomoze, budem to riesit sudnou cestou.
Tymto celym som chcel povedat, aby si neuvazoval, ale ziadost o parkovaci podal a v pripade, ze ho neschvalia, treba sa odvolat, lebo posudkovi lekari su tupi, jak rite.

petedea
28. jan 2023

@doriiis Na dialnicnu zadarmo, mas narok len s parkovacim a musi to schvalit NDS.

petersmeto
5. jan 2024

Dobry den nebol mi schvaleny parkovaci preukaz mozem sa odvolat? Mam operovane obidva bedrove klby dakujem

ivan2n
17. mar 2024

Ahojte tak to veľmi záleží akú má posudkový náladu a hlavne či nepotrebuje schváliť preukaz známemu, ja osobne som mal polámaných veľa rebier dva krát polámané stavce diagnózu jeden z desaťtisíc dve operácie prvá nezhubný nádor v hlave potom vyoperovane oby dve nadoblicky cukrovku veľa tržných rán na nohách kvôli diagnoze plus gastro problemi a kopec ďalších vecí k tej hlavnej diagnóze a jedno odpadnutie ktoré oddnes nikto nevisvetlil prečo z krátenie tela o 12 cm na dôchodok som čakal 14 mesiacov potom mi ztp preukaz schválili a na sociálke posúdili invalidytu na 75 percent a na úrad práce mi neuznali parkovaci preukaz ani keď som sa odvolal a dodal najnovšie správy a to som ešte aj sledovaný endokrinologom okrem toho všetkého. A neviem už ako im to vysvetlil že na dopravu k lekárovi ktoré sú často používam vlastne auto a že by mi to veľmi uľahčilo život, ďakujem za každú radu.