Sú chránené peniaze v investičnom životnom poistení pri exekúcii či rozvode?

zuzca55
14. nov 2013

Rada by som sa Vás spýtala, či sú peniaze uložené v IŽP chránené voči súdnemu exekútorovi alebo taktiež pri rozvode manželov.

Ďakujem 🙂

lesanka845
14. nov 2013

Pred exekutorom urcitenie,pri rozvode asi zavisi,akosa vysporiadaBSM.

bubulka722
14. nov 2013

V každom prípade sú viac chránené doma v pančuche ako v IZP 😀

frapper
15. nov 2013

Ja si myslím,že na životné poistenia exekútori dosah nemajú,pri rozvode neviem.

ultra
15. nov 2013

Stacilo trosku googlit a za 2 minuty mam relevantnu odpoved.......

Ide o exekucia prikazanim pohladavky. Do poistovni chodia denne listy od exekutorov, ktori sa informuju, ci ma povinny poistenie, na aku sumu atd., a samozrejme chodia aj listy, v ktorych sa zakazuje vyplacat poistovni povinnemu

Na samotnú životnú poistku exekútor siahnuť nemôže. Takže ak má povinný životnú poistku, exekútor mu ju nemôže zrušiť, aby z nej uspokojil svoju pohľadávku. Môže však zakázať výplatu zo živ. poistky, ak by povinný chcel poistku predčasne vypovedať, alebo keby uplynula doba poistenia a malo by dôjsť k výplate z dôvodu dožitia.

Ak by nastala poistná udalosť, nárok na výplatu z poistky má oprávnená osoba. Vtedy môžu byť na poistke aj 3 exekúcie, poistné plnenie sa vyplatí oprávnenej osobe alebo oprávneným osobám. Exekútor má pohľadávku voči poistenému, nie voči oprávnenej osobe, preto sa poistná suma v prípade smrti vyplatí a exekútor nemôže na to siahnuť.

Takže možno povedať, že životná poistka nepodlieha exekúcii. Exekúcii môže podliehať prípadné plnenie zo životnej poistky. Vtedy je dôležité, kto je povinný a kto je oprávnený na plnenie zo živ. poistky. Ak je to rovnaká osoba, tak je možné z plnenia uspokojiť pohľadávku, ak nie je to totožná osoba, tak nemôže exekútor siahnuť na poistné plnenie.

odbornyporadca
15. nov 2013

@zuzca55 peniaze uložené v životnom poistení sú chránené pred exekútorom, nie sú predmetom dedičstva a ani rozvodového konania. Exekútor môže siahnuť na peniaze len pri vyplácaní poistenej osobe, ak táto je zároveň aj povinnou osobou v zmysle exekučného konania, aj to len pri dožití alebo predčasnom zrušení životného poistenia.