Bábo je otočené zadočkom. Ako budem rodiť?

katkamyska
1. jan 2012

Ahojte babenky,potrebujem rada, neviem či máte niektorá skúsenosť s pôrodom ked vaše bábätko nebolo otočené hlavičkou, ale zadočkom. ako ste rodili? je nejaký jemný spôsob ako mu troška pomôcť aby sa správne otočilo?

happy8051
1. jan 2012

@katkamyska zavisi od toho, v ktorom tyzdni si.... ku koncu uz ma babo malo mniesta,aby sa mnoiho otocit.... nemala som KP, ale viem, ze vo vacsine neocnic sa to riesi sekciou... tiez nama ak ide o chlapceka.
zavisi od tvojho lekara co uzna za vhodnejsie

martina149
1. jan 2012

@katkamyska Ahoj ja som mala dcérku otočenú KP a pred pôrodom pri vyšetrení už bola otočená hlavičkou,takže sa ešte môže otočiť.Ja som však mala indikovaný cisársky z iného dôvodu takže som aj tak rodila cisárskym.Mne radila lekárka,že treba chodiť po štyroch ako mačka,že to môže pomôcť,ale neviem.A ináč neviem či si prvorodička,ale ak si tak keď je bábo otočené KP tak je väčšinou indikovaný cisársky.Viacrodičky aspoň mne to tvrdil lekár môžu rodiť aj KP normálne.Neviem v ktorom si týždni,ale ešte nič nie je stratené bábätko sa môže kľudne otočiť do poslednej chvíle.

katkamyska
autor
1. jan 2012

@happy8051
no práveže som už v 33tt a ked som bola na poradni, tak je stále v kp polohe. a mal by to byť chlapček, len som prvorodička, tak neviem čo môžem čakať. tak ked sa neotočí tak ma asi čaká cisársky,však?

katkamyska
autor
1. jan 2012

@martina149 no práveže som v 33tt a hej som prvorodička. a ten cisarsky ten sa robí v úplnej alebo len čiastočnej narkoze?

martina149
1. jan 2012

@katkamyska Myslím,že väčšina nemocníc uprednostňuje spinálnu narkózu nie celkovú,čiže budeš bábätko hneď vidieť.Nebudeš sa cítiť len od pása nadol.Neboj to zvládneš v pohode.

jankaja
1. jan 2012

@katkamyska ja mam termin o 5 dni a mala bola dlho otocena KP. Hlavickou dolu sa otocila az pred 2 tyzdnami. Ked som bola minuly tyzden na kontrole, lekarovi sa zdalo (pri vysetreni pohmatom), ze je otocena zasa KP, ale ultrazvuk potvrdil, ze je hlavickou dolu. Tak dufam, ze tak aj zostane a odrodime normalne.
Pri polohe KP sa zvazuje predovsetkym velkost babatka, za tym ucelom mi robili aj hmotnostny odhad. Lekar sa vyjadril, ze pri danej hmotnosti by sa to dalo odrodit spontanne, o tom, ci budem automaticky rodit cisarskym rezom, sme sa nebavili. A dufam, ze uz ani nebude treba.

bebemaly
1. jan 2012

ahoj, my sme rodili cisárskym, maličký bol KP. Robila som možné, nemožné aby sa otočil, bohužial nepomohlo. http://tehotenstvo.rodinka.sk/rodime/porod/poro... ☹ samozrejme to neznamená, že sa ti drobček neotočí v poslednej chvíli 😉 metódy ako otočiť dieťa mechanicky, sú podľa mňa nebezpečné, cisársky je oproti tomu rutinný zákrok. dievčatká sa dajú odrodiť aj KP, chlapčekovia nie, môžu mať trvalé následky /problémy s guľkami/. cisárky nie je príjemný, ale keď ide o zdravie bábätka, si myslím, že nie je nič dôležitejšie. prajeme veľa zdravíčka!

anjelicek26
1. jan 2012

@katkamyska - nas malinky sa otocil v 34.tyzdni, takze este mas sancu. Inak chlapcekov KP rodia cisarskym. Porodna asistentka moze dieta prinutit otocit jednym hvatom, ale moze sa pri tom zamotat do pupocnej snury, asi by som to neskusala :( Viem,ze sa pouzivaju cigary k palcu na nohe, stimuluje to nejaky bod a dieta sa otoci, svietit baterkou do bruska a ine "tezy", ja osobne si myslim, ze dieta si aj tak urobi po svojom, mam kamosku, co sa jej mala otocila pocas porodu, ako zacali kontrakcie, tak sa pretocila a to bol 40.tyzden a lekar jej tvrdil, ze sa ani nahodou neotoci. Dockaj casu. Priprav sa psychicky na oboje a doveruj babu. Najdolezitejsie je, aby sa narodilo zdrave.

katkamyska
autor
2. jan 2012

@martina149 jaj dakujem ja som tak bola za prirodzený pôrod, dúfam, ale že sa nejak ešte otočí. 🙂

gemini2
2. jan 2012

@katkamyska ahoj, ja som rodila dvojicky- prve slo hlavickou a druhe zadockom, ide hlavne o dobru spolupracu porodnika s rodickou....po narodeni noziciek a telicka, musi hlavka rychlo von. tvoj porodnik ti uz moze povedat, co v pripade, ze sa neotoci--ako budes rodit

mamavava
2. jan 2012

Ja som prvé dieťa porodila tiež KP. Lekári nejako nad cisárskym moc neuvažovali, hoci pohlavie nevedeli (nebolo na sono vidno ani v deň pôrodu), akurát sa snažili odhadnúť váhu. Vraj do 3 kíl rodia prirodzene. Nakoniec mala malá o 300g viac. Nebolo to nič hrozné, akurát som bola rada, že to bolo dievča, lebo bola dole jedna veľká modrina a mala vyvrátené nožičky, tak neviem ako by dopadol chlapček. Respektíve aj lekár sa vyjadril, že by mohol mať následky. Ak ti môžem poradiť, pri chlapcovi radšej zvažuj ten cisarák, ja by som s chlapcom už teraz do toho rizika nešla. Ale neboj, otočiť sa môže aj v deň pôrodu. 🙂

barborkasmejko
23. aug 2012

Ahojte, píšem tu dosť neskoro, ale dúfam v nejakú odpoveď 🙂 Chcela by som sa poradiť s maminkami, ktoré rodili dieťatko KP - bude to pravdepodobne aj môj problém. Som v 37 tt a od 28 tt sa moja malinká rozhodla, že dolu hlavou nepôjde ani za svet... a tohto hesla sa stále drží 🙂 Mám aj užšiu panvu, preto začínam mať obavy... nie o seba, ale o malú... lekár mi tvrdí, že KP je normálna poloha (podľa mňa nie) a treba to aspoň vyskúšať... ja by som však prijala radšej sekciu - ak sa neotočí samozrejme... myslíte si, že sa s pôrodníkom bude dať dohodnúť? Konkrétne v Martinskej nemocvnici?

kinna
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anjelicek26
23. aug 2012

@barborkasmejko - pri polohe KP mas pravo na sekciu, je to len na tebe. Nas maly sedel dlho na zadocku, otocil sa v 34. tyzdni a o tri tyzdne neskor sa uz hrabal na svet 😀

janano
23. aug 2012

@barborkasmejko moja dcerka sa tocila hore dole asi cele tehotenstvo. Porodila som 2 tyzdne pred terminom, tiez KP. Ja ked som prisla do nemocky, bola som otvorena na 8 cm a porodila do 40 min. A nebola som zmerana ani ja ani malinka, nestihli. Mala vazila 3200 g a poviem ti, rodila sa mi lepsie ako prva, ta bola otocena normalne hlavickou dolu a mala takmer 4 kg. Pri prvej som bola ako zbity pes, pri druhej super, ako by som ani nerodila. Nikto mi nechcel verit, ze som rodila KP 😉

kveta
23. aug 2012

@barborkasmejko Neskusat.. nechces predsa babo s poskodenym mozgom z pridusenia.. vybavovat cisarak aj za cenu zmeny porodnice.. hladaj.. iste najdes porodnika neochptneho pre svoje pohodlie riskovat vase rodinne stastie..

vejula
23. aug 2012

@barborkasmejko jeej a ktory doktor, v ktorej nemocnici? Ja by som takeho brala, pretože na Slovensku je praveže väčšinou celkom opačny trend - CS aj ked nemusia. Mne sa pristup tvojho dr pači 🙂 JE super pozitivny a ja by som takeho brala hned. Pokial čakaš dievčatko nemal by to byť problem. Pri chlapčekovi by teoreticky mohlo dojsť k poškodeniu genitalii, pri dievčatkach nieje poloha KP až taky probelm 🙂

horseshoe
23. aug 2012

@barborkasmejko ahoj. Poznam kopec zien aj z rodiny co rodili v Martinskej nemocke - je to super nemocka ale oni sa tam snazia kazdy jeden porod rodit prirodzene - ci sa zena neotvara, ci rodi 4,5kilove dieta, ci ma snuru kolo krku, ci je otocene zadockom - vsetko nutia prirodzene. dokonca nechavaju aj dlho prenasat, lebo oni chcu rozbehnuty porod. S porodnikom sa da jedine ak ho poriadne podmaznes - aj to sa obavam ze nepomoze. Nechcem nijako strasit ale tak to tam chodi. Ale odbornici su tam velky - je to jedna z top nemocnic na SK az na toto... Takze aj keby doslo k tomu ze musis rodit zadockom tak si mozes byt ista ze budes v dobrych rukach 😉

vejula
23. aug 2012

@barborkasmejko Z martina??? Tak chod do ZA, tam ťa rozrežu bez mihnutia oka. Tu totiž velmi radi režu. O prirodzenom pôrode by sa s tebou ani nebavili

danjelca
23. aug 2012

no moj chlapček je tiež KP a to som v 37 tt...v pôrodnici u Kocha mi primár povedal že to jie je indikácia na cs.Tak neviem.

kimmie
23. aug 2012

Moj prvy syn bol KP, lekari sa ho snazili najprv otocit, ale bezuspesne. Maly iba kopal nohami a vzdy sa vratil do povodnej polohy. Tiez to bolo pre mna bolestive. Mala som planovany cisarsky v 39+6. Pohodicka, rano sme prisli do nemocnice, o 9:45 bol uz na svete. 🙂 aj na prvych fotkach s malym som vyzerala dobre, este s make-upom🙂. Mala som iba lokalnu anesteziu a tiez som rada ze som tam mala manzela, on mi ho prvy den podaval na kojenie a tak. Inak ja som ani nejake bolesti nemala po cisarskom, niektore zeny maju a prisatie bolo tiez super, asi 20 minut po porode, hned ako ho okupali. Zotavovanie bolo horsie, ale kedze to bol moj prvy, nebolo to az tak narocne akokeby som mala doma este dalsie dieta.
Druhy syn sa v pohode otocil a toho som uz odrodila prirodzene.

janano
23. aug 2012

@barborkasmejko ano, poloha KP nie je vaznym dovodom na cisarsky, jedine, ze by si fakt mala veeelmi uzku panvu alebo by babo bolo extremne velke, ale to sa da priblizne zmerat. A ak cakas dievcatko, tak ten cisarsky nie je potrebny. Ale zalezi od teba, ak by si sa mala extremne stresovat.... ked tak mozes rodit aj s epiduralkou. Inac, poznam aj baby, co mali babo otocene normalne a tak dostresovali, ze im ho potom museli pomahat vytahovat. Ja som tiez citala debaty, pred porodom, ked mi hrozilo takto rodit a XY zien porodilo normalne 🙂.

barborkasmejko
23. aug 2012

@vejula 🙂 som z Turčianskych Teplíc a chcela by somr odiť v Martine, ale tu ma odhovárajú od sekcie až-až, a to nikto nezmeral malú, nepozreli si moje záznamy, nič... som nervózna z dezinformovanosti... veľa som čítala o KP a nakoniec som zhodnotila, že neohrozím svoje dieťa. Samozrejme, ak sa ešte stihne otočiť, čo by som bola veľmi rada, chcela by som klasický pôrod... ale nechcem riskovať.

barborkasmejko
23. aug 2012

@horseshoe Ďakujem, takéto čosi som potrebovala vedieť... teda asi iná nemocka, ak sa neotočíme 🙂

barborkasmejko
23. aug 2012

@vejula 🙂))) Veľmi pekne ďakujem za tip, veľmi by mi to pomohlo... asi sa tam skúsim popýtať. Neviem presne ako to chodí, ale nemocnicu si môžem vybrať, však?

nevestickka
23. aug 2012

mne sa maly neotocil, tak som dufala do poslednej chvile - skusala som rozne babske rady, ale nic... doktor bez zavahania vypisal papiere na SC. U chlapcov - hlavne ak maju vacsiu porodnu hmotnost - sa s tym nerobia ziadne experimenty, je to dost nebezpecne, moj porodnik mi to absolutne zamietol. Kamaratke sa maly ale otocil cca mesiac pred porodom a to sa narodil ako 5,4 kg 😉

barborkasmejko
23. aug 2012

Ďakujem všetkým za príspevky, nechcem vyzerať ako nejaká cintliavka 🙂 ak by sa malinká otočila, neváhala by som ani minútu... ale toto je iné, mám z toho obavy, že neviem, čo ma čaká... na pôrod sa treba pripraviť podľa mňa aj psychicky... a ja som bola rizikovka, som domka od 4. mesiaca, o to viac sa o malinkú bojím... že som sa snažila všetko dodržiavať do bodky a pokazí sa to na sále... chápete ma??? Najviac som zmätená z toho, že mi ani gynekológ ani lekári nedajú poriadne info, nevyšetria, nezmerajú a potom dajú verdikt... to by ma ubezpečilo. Ale veta - KP je normálne, rodilo sa tak aj pred sto rokmi a riziká sú vždy - mi nepomôže k pohode... mali sme k tomu komplikovaný pôrod KP v rodine, takže ďalšie negatívum... som si vedomá všetkým rizík pri sekcii, no napriek tomu by som to podstúpila... neviete niekto aj konkrétneho lekára? To by mi dosť pomohlo...

barborkasmejko
23. aug 2012

@nevestickka Mala si vopred zajednaného pôrodníka? A vopred ste sa o tom bavili? Ja mám pocit, že mi nemá kto-čo povedať a všetci ma len odbíjajú...

barborkasmejko
23. aug 2012

@danjelca To je v Banskej Štiavnici? A aký veľký je tvoj malý? 🙂

barborkasmejko
23. aug 2012

@anjelicek26 ako to myslíš právo na sekciu? S tým som sa veru (teda v MT) nestretla...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre