Je lepšie rodiť prirodzene či cisárskym?

karin69
31. dec 2016

No cawte 🙂 Chcem sa spýtať čo je lepšie ísť prirodzene rodiť alebo ísť cisárskym?Kamoška mi odporúča normálne čo som aj čítala komenty čo išli ženy cisárskym niektorá napísala nikdy viac a iné že súper operácia...Bojím sa toho dňa keď to príde newem či to zvládnem nie že by som si neverila ale mám fóbiu s pôrodu tak nvm čo by bolo pre mňa lepšie poraďte :(

belllinka
31. dec 2016

@karin69 Hlavne nikto sa ťa pýtať nebude, či chceš tak, alebo tak. Ak to nebudeš mať zdravotne indikované, tak ideš normálne...

karin69
autor
31. dec 2016

v minulosti som mala aj psychické problémy takže si nemôžem vyberať hej ? :(

kika691
31. dec 2016

@karin69 všetko sa dá vybaviť

bubbble
31. dec 2016

@karin69 mozes si vybavit sekciu z psychiatrickej indikacie, panicky strach z porodu moze byt ako dovod. ale osobne by som ti to urcite neodporucala..

medovka14
31. dec 2016

Rodila som tri krát prirodzene a kľudne aj štvrtý krát by som sla 🙂 prvý bez epi, dr sa na mňa vy... a 7 hodín ma neskontrolovala, potom už bolo neskoro, rovno som šla rodiť 🙂 druhy a tretí s epi, bolo to v pohode, tretí bol pred 4 mesiacmi a trval 2,5 hodiny 🙂
Viem, že každý pôrod je iný, aj každá žena to inak berie, ja som sa toho tretieho strašne bála, mozno preto, ze bol 9 rokov po druhom... Mala som pomaly stavy paniky, strašne predstavy mi chodili po rozume, no keď to prišlo, bolo to už v pohode, muž bol so mnou, tak aj to mi pomohlo...
Držím palce 🙂

soldi
31. dec 2016

@karin69 ja som mala indikovanu sekciu a radsej som sla prirodzene. Bol to najkrajsi zazitok v mojom zivote. Ten pocit, ze si to Ty sama dokazala Ta nabije neskutocnou energiou a euforiou. Ten pocit, ze mozes drzat dietatko v naruci mokre a spinave je neopisatelny. Porod je velmi silny zazitok a urcite by som sa on nikdy nenechala pripravit dobrovolnou volbou. Uz mam tri deti a na kazdy porod spominam s usmevom a dojatim ❤

siska53
31. dec 2016

@karin69 2 x som mala sekciu. Prva strasna,druha super.
Napriek tomu som za prirodzeny porod,pretoze je prirodzenejsi pre babo i zenu...ma menej nasledkov..a zvacsa boli len pocas porodu samotbeho,kdezto sekcia boli potom a omnoho dlhsie... Plus rozne zrasty,na matenrici je navzdy jazva,daktorym kvoli tomu neodporucaju druhu sekciu,je tam vacsie riziko ruptury pri dalsich tehotenatvach... Mnw na vyber nedali..

Tebe radim skor si najst moznost kurzu hyponoporodu (kebzye mozem,idem.hned na taky).. Navyse ak bude sekcia nutna,nik sa ta pytat nebude.

janci05
31. dec 2016

Môj zážitok z pôrodu je asi taký, že som tri týždne pred termínom bola hospitalizovaná v pôrodnici s vysokým tlakom, ale ten bol skôr spôsobený "syndrómom bieleho plášťa", inak som bola v pohode, len keď som bola u doktora tak vyskočil. No a keď mi ho upravili, tak primár usúdil, že dieťa je dostatočne vyvynuté, dva týždme pred termínom a tak mi pôrod naplánovali na druhý deň. No viete si predstaviť čo som v tú noc prežívala, keď som vedela, že to príde na druhý deň a nie tak spontánne a bola som prvorodička. Ale nakoniec sme to obaja zvládli a sme našťastie zdraví a dnes má syn 6 rokov. Ale ten zážitok mám pred očami akoby bol včera.

karin69
autor
31. dec 2016

@siska53 čo je hyponporod?

katkakovac
31. dec 2016

Mam za sebou prvy cisarsky a druhe som radsej isla prirodzene. Ked to pride, ukludnis sa a viez, ze to zvladnes. Ja som sa tak bala dalsieho cisarskeho, ze som radsej rodila prirodzene. Rychlejsie som sa dala doporiadku. A hlavne prorodzeny porod je pre dieta lepsi. Ak tam nie je vazny dovod, je bezpecnejsie rodit prirodzene. A ako tu pisala jedna mamicka, kebyze mame rodit cisarskym, tak by sme mali na bruchu zips😉 daj si do googlu hypnoporod a citaj

marcelatje
31. dec 2016

@karin69 mam kamosku ma 4 deti. Prve tri rodila prirodzene, do par hodin bola fit. Posledne rodila sekciou a to cista katastrofa. Este stale je z toho v prdeli. Ja som mala 2 sekcie. Da sa to prezit a aj ked som dufala v prirodzeny porod nedalo sa. Ludia su rozni a veci znasaju inak. Mozeme ti napisat osobne skusenosti ale ako to bude v tvojom pripade nevie nikto. Dietatko sa nejako von dostat musi. Nema zmysel dopredu stresovat. Drzim ti palce aby to dopadlo najlepsie ako moze.

petuska2110
31. dec 2016

mám za sebou 2porody prvý krát prirodzene a druhý x cisarsky takže viem porovnat.
prirodzený má svoje plusy a však treba k nemu aj dobého lekára čo som ja nemala, rodila som príšerne dlho velký nastrih + ma malý potrhal za mna nikdy viac . samozrejme ak má niekto to štastie že porodí do par hodín a par stehov to je niečo iné.
cisarsky rez bol určený doktorom a umna snád vymodleny kedže som prenášala cez 2týždne a nesmerovalo to k porodu neotvarala som sa. Pre mna super mala som epi malého som hned videla rana sa zahojila rýchlo ale to je tak isto každý to znáša inak ja som na druhý den bola na chodbu za navštevami a behala som iné ležali.
Za mna bol lepší cisarsky pre mna to bolo lepšie po skusenosti s prvým porodom.
Rada na koniec nech porodíš akokolvek stojí to zato, oba druhy sú bolestivé žiadny neni výhra. No bohužial ked chceme deti musíme ich aj porodit. Poznám strach z porodu mala som ho tiež ale ničomu nepomáha. Nechaj to na lekára nikto ti nemože poradit aký je lepší lebo každá z nás znáša bolest inak jedna mala rýchli prirodzený bude odporucat taka co ho mala zlý ako ja bude odporucat cisarsky. Ale ty nemožes vediet aký ho budeš mat ani doktor to dopredu nevie či porodís do hodiny ale do 12h. Takže nechaj to na prirodu alebo osud alebo nazvy to ako chceš ak bude všetko v poriadku porodíš prirodzene ak nie pojdeš cisarskym hlavne sa netrap nepomahas ani sebe ani bábu.

gir
31. dec 2016

@petuska2110 Super si to napísla, ja som mala prvý sekciu indikovaní, spinalku a milujem komenty že prídeš o zážitok že si to sama zvládla a tie čo má sekciu to nezvládajú? Videla som do hneď keď ho vybrali. V marci ma čaká ďalšia sekcia, nakoľko som otehotnela 7 mes. po púrode a Dr. neodporúča normálne. Ja som sa dala bleskovo do poriadku a pre mňa to bolo super. Kamoška rodila v lete normálne, 17 hodín, neotvárala sa, dotrhaná ako rešeto, skoro 3 mes. sedela na plavajúcom kolese ... A že je to pre dieťa lepšie, neviem v čom? Neprediera sa pôrodnými cestami, pekne ho zoberú.

siska53
31. dec 2016

@karin69 To je taky sposob pripravy nan,aby telo matky bolo pripravene a robili presne to,co treba,aby robilo..aby matka sa zbavila strachu z porodu a brala ho ako cokolvek ine-umytie zubov napr..a pod. Skus si vyguglit,ja som o tom citala davnejsie,ale kedze som aj tak sla sekciou,tak som.to uz podrobne nestudovala.

n0mi
31. dec 2016

Mne vyvolavali porod a nevyslo to,tak som skoncila sekciou. 3t po sekcii som mala bolesti. Vyhra to nejaka nie je,ale pri babatku zabudnes na bolest akukolvek.

soldi
31. dec 2016

@gir ked porodis sekciou, tak ta euforia a adrenalin sa s prirodzednym porodom porovnat nedaju. a pokial rodis bez komplikacii (co je vacsina porodov), tak si schopna hned po porode vstat a fungovat na 100% so svojim dietatom. sekcia je velka operacia, takze je to vzdy horsia volba nez prirodzeny porod.

petuska2110
31. dec 2016

@soldi zaujima ma či pises z vlastnej skusenosti?

soldi
31. dec 2016

@petuska2110 co konkretne?

senta_sofia
31. dec 2016

@soldi rodila som aj aj a dovolim si odporovat ti a hoci prirodzeny porod som mala bez komplikacii,citila som sa lepsie po sekcii,cize je to velmi individualne a mrzi ma,ak nieco take tvrdi niekto,kto sekciou nerodil

fiftyshadesofgrey
31. dec 2016

Netreba sa bat ja som robila paniku cele prve tehotensto ze ako ja budem rodit no ked prisli bolesti bolo mi jedno ci cisarsky ci normalny nech ide von aj cez nos ale nech je uz po vsetkom 😀 syna som mala cez cisarsky....pred nim to boli sice len 3 hodiny bolesti ale v pohode no po porode to bolo horsie zakladne potreby ako sadnut si alebo len sa pretocit na posteli boli zazitkom....dcerka sa vypytala prirodzene a aj ked som si presla celou skalou bolesti (nastastie trvali len 8 hodin) po porode som bola hned fit a mohla si hned aj malu zobrat ku sebe

petuska2110
31. dec 2016

@soldi hned prva veta.
ked porodis sekciou, tak ta euforia a adrenalin sa s prirodzednym porodom porovnat nedaju.

sykorkauhliarka
31. dec 2016

ja som mala akutnu sekciu a chyba mi ten pocit vytlacenia babatka tesila som sa na to ze to zazijem.
... len mala nezostupila

nini1010
31. dec 2016

Som nevedela ze to je nejaka nova moda si vyberat ako chceme rodit??? Dodnes som si myslela ze sekcia sa pouziva len pri zdravotne relevantnych dovodoch ale pozeram ze to sa najnovsie objednava ako injekcia proti bolesti u zubara.Radsej by si mala uvazovat o epiduralke a nie nechat sa dobrovolne bez zmysluplneho dovodu rozrezat!

cawes
31. dec 2016

@karin69 ako mozes mat fobiu s porodu ked si este nerodila???

cawes
31. dec 2016

@nini1010 tak vies dnu ide lahsie nez von😂😂😂😂

gir
31. dec 2016

@soldi ako vieš aká je tam eufória, keď si sekciu nemala?

ukulela
31. dec 2016

@karin69 porad sa s lekarom, povedz mu o fobii/panickom strachu, mozno ta posle na konzultaciu za psyhologom ... na cisarsky potrebujes zdravotny dovod. ale skor ako cisar by som sla do epiduralky a tak vaginalny porod. nekonzultuj to tu, ale s lekarom.

martinella1
31. dec 2016

@karin69 Tak ešte raz, lebo mi celý príspevok vymazalo 😀 Tak, keď som rodila prvýkrát, tak mi ľudia okolo mňa hovorili o pôrode ako o horore,čiže ja som čakala úplne niečo hrozné, veľké bolestí, strach a všetko okolo toho. Prišiel deň D a ja som ako tak verila, že to proste dám.... o 13:30 prišli ako také bolestí. Myslela som, že jej, konečne, sranda začína..... a o 14:00 bola mala na svete s mierami takmer 4 kg.....ani sama neviem ako....bez epi, bez všetkého.....druhá dcérka bola takmer po 8 rokoch a strach ma naozaj premohol, vedela som, čo to obnáša a poviem ti, viac som sa bála vyšetrení a toho okolo, ako pôrodu.....nakoniec....podobne ako prvý pôrod.....nemenila bz som nikdy za sekciu, dobrovoľne nie.....

yoxinka
31. dec 2016

Keď nejaká žena hovorila o porode ako o nádhernom zážitku, myslela som, že jej šibe. Moj prvý porod nebol nejaká hrozná trauma, ale teda nic moc a nádherný zážitok ani zďaleka. Pred druhým porodom som si pozrela zopár videí s hypnoporodmi a prirodzene vedenými porodmi a brutálne mi to pomohlo. Moj druhý porod bol neopísateľne nádherný zážitok. Srkciu by som si sama nevolila, ale keby bola nutná, neriešila by som. V prípade psychických problémov by som skúsila konzultáciu u psychlóga, psychiatra a gynekológa. Držím prst!

andisko
31. dec 2016

ja som mala dva prirodzene, jeden 19h, napriek tomu krasny zazitok, euforia. druhy 16,5h a depka este par mesiacov, euforia neprisla, cele to horsie prebiehalo.

nema zmysel pisat, co je lepsie. vsetko zalezi od KONKRETNEHO porodu. vyber si dobru porodnicu. ak sa bojis, aj dobreho porodnika, ktoremu budes verit a bude ta sprevadzat. spolupracuj, ked budes rodit. a dovtedy - tes sa na babatko, ako ho konecne uvidis. aky ma nostek. ake ma ocka. ci bude plakat vela a bude spevak po mame... no nejako uz von vyjst musi a vytah tam nemame, tak co uz 🙂 na toto mysli a vsetko bude ok ❤

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre