Pre ktorú sekciu sa mám rozhodnúť?

ivka263b
11. okt 2021

Ahojte, bábätko je otočene KP, takze budem ,,rodit” sekciou. Nie som z toho nadšená, stále som si predstavovala prirodzený porod, ale nedá sa inak.
Pre aký druh sekcie sa rozhodnúť vzhľadom na to ak bude plánovaná? Spinalnu alebo celkovú ? Potešia má vaše skúsenosti.
Ďakujem

gabsisi
11. okt 2021

@ivka263b určite spinal

blancheporte
11. okt 2021

@ivka263b za mna spinal.Mala som aj aj a urcite lepsi spinal.Po narkoze som bola 2 dni odpalenaaaa....cele zle.

heidy222
11. okt 2021

Spinal je metoda volby. Mne Ani narkozu neponukli

evkamotka
11. okt 2021

Mne babatko u kocha pretocili, aby som rodila prirodzene.
Pre ine okolnosti to ale bola sekcia spinalom a urcite je to lepsia volba. Za 3 hodiny ti to odoznie a si ok. Hned uvidis babo. Babena na mojej izbe mala narkozu a s tym rozrezanym bruchom tam grcala, nevedela sa ist umyt, nevedela sa najprv prebrat, zle jej bolo-dosť co mala rozrezane brucho este taketo starosti.
A teda celkova narkoza je v tvojom krvnom obehu takze musia konat velmi rychlo, aby to neovplyvnilo babo. Pri spinale sa mozu "hrajuskat", kedze babo to neovplyvnuje

zuzki1
11. okt 2021

Dávajú ti na vyber ? To sa čudujem . Ja som bola dva krat spinal , tiež 2x KP.
Klasicky sa ide spinal co viem, a celkova anesteza len z dalších zdravotných dôvodov.

matkahelka
11. okt 2021

@ivka263b a to ti da lekar na vyber? pokial viem, pri sekcii sa dava automaticky spinal, kedze to nijako neovplyvnuje babatko, na rozdiel od celkovej narkozy, kde je babo priamo narkozou zatazene. plus po spinale je zena ovela rychlejsie "pri zmysloch", celkova narkoza odoznieva pomaly, casto je z nej zenam zle od zaludka. a najvacsou vyhodou je asi to, ze pri spinale, babo hned uvidis, pri celkovej az ked ta zobudia.

didi2102
11. okt 2021

@ivka263b ja mám dve plánované sekcie a obidve v spinaly, samozrejme že všetko je lepšie pri spinaly,ja mávam migrény no hlava má nrbolela ani iné nežiaduce príznaky po, napr moja švagriná mala sekciu v úplnej lebo že by psychicky nezvládla spinal 🤢, ale keď si tam čas ide rýchlo a celé to berieš inak , ja som bola spokojná v rámci situácie,rodina som takto v 2roznych nemocniciach cca priebeh rovnaký , a ja som sa bála narkózy 😄

lesana25
11. okt 2021

Ci je lepší spinal alebo celková by mal posúdiť lekár podľa tvojho zdravotného stavu.

1katus1
11. okt 2021

@ivka263b lepší je spinal. Ja som mala obe varianty, pri druhom cisárskom mi nedokázala lekárka napichnut spinalnu. Tak som šla do celkovej. Po celkovej som bola malatna ešte celú nasledujúci deň

uriva
11. okt 2021

@evkamotka Ja som zase zažila opak - ja som mala celkovú a v pohode, susedka vedla na posteli spinal a grcala a takú migrénu mala dva dni, že lieky jej nezaberali. Áno, po celkovej cítiš celkom dlho to boľavé brucho - pár hodín, kým zaberú lieky, po spinale nemáš čo. Ja som si prvú vybrať nemohla, lebo to bol akútny a teda celková, druhú som si vybrala celkovú a za mňa super (desne sa bojím krvi, býva mi zle pri odberoch a plus prvý akútny cisársky pre iné komplikácie, takže mňa ani nepresviedčali, že mám ísť spinal). Plus som bola 5x už celkovo uspatá (aj iné operácie) a nikdy nič mi nebolo. Jaj, a to nehovorím o tom, že pri spinale ti nemusia na prvýkrát pichnúť dobre injekciu (mám kamošky, ktorým na štvrtý, desiaty raz) a nemusí sa zrásť tá dierka po vpichu, resp. známu to miesto vždy bolieva pri zmene počasia a tlaku. Ale rozumiem, že vidieť dieťa hneď je silný zážitok - ale vidieť ho o pol/hodinu tiež nie je nič ponižujúce. Asi by som šla podľa toho, na čo sa cítiš ty sama.

dadis
11. okt 2021

Ja mam 2 sekcie, prvu spinal, druhu v celkovej anesteze. Ani v jednom pripade som nedostala na vyber. Spinal je prva volba, ak nie su kontraindikacie. Pri druhom som mala trombocytooeniu, malo krvnych dosticiek, tak som musela do celkovej. Subjektivne hodnotim lepsie spinal.

oliali
11. okt 2021

@ivka263b mala som 2x spinal, celkos narkoza sa zrejme robi len ak sa neda spinal… a preco davas slovo rodit do uvodzoviek? Tiez ne to porod a nie je o nic jednoduchsi pre zenu ako prirodzeny ;)

zuzka1117
11. okt 2021

Mne lekári dali na výber, keď som bola na anesteziologii,tak mi dávali na výber. Bola som v spinale, bolo to v pohode 🙂

kamagma
11. okt 2021

Mala som aj aj ,obe su v pohode ale spinal asi pre organizmus lepsi.

evkamotka
11. okt 2021

Kazdou narkozou kusok ohlupnes, je to tak lopatisticky povedane, ale ma to vplyv na mozog. Plus moze to ovplyvnit babatko. Nesla by som.
Co sa tyka toho, ze sa im to nemusi podarit na 1x pichnut.... Mne sa predtym snazili podat epi a skusali to 15x.potom to vzdali ze nejde. Chrbat ako ihelnicek. To malokoho napadne ked si pyta epi :D spinal sa im podaril hned. Vsetko v medicine mas len to statistickej miere rizika, nic nie je cierne alebo biele. Moze ti byt blbo z toho alebo aj z toho.

medeaa
11. okt 2021

Ahoj, rodila som prirodzene, ale rozhodne by som si vybrala spinal keby som sla cisarskym. Adrenalin z toho, co sa udeje, bude unosny, neboj sa 🙂. Bola som v narkoze na operacii iba raz v zivote a podla toho by som sa rozhodla radsej pte spinal. K tomu porodu este... Keby som mala ist rodit druhy krat, nechcela by som "prirodzene". Neboj sa, bude to super aj tak, dietatko pride na svet a dolezite je co bude potom, nie kadial "vylezie".

budajova09
11. okt 2021

Ja mám za sebou kombo 😬 bola som rozhodnutá pre spinalnu anestezu, anestéziologička ma napichla, cítila som ze začala účinkovať, položili ma, všetko bolo pripravené, urobili test na citlivosť - cítila som to stláčanie brucha, o 5 minút skúšali znovu, cítila som už len ťah a nie bolesť, išli sme na to, doktor ma rozrezal a v tom som cítila pálivú bolesť… ja hrdinka som to chcela vydržať no doktorka povedala v žiadnom prípade a museli ma uspať…
Po zobudeni to bolo celkom v pohode pretože som vedela čo sa stalo, zobúdzala som sa do postupnej bolesti, co bolo super, celkovo to potom bolo úplne v pohode 🙂

leamax
11. okt 2021

myslim, ze nebudu davat na vyber. vsetko zavisi od tvojho zdravotneho stavu, posudi to anesteziolog. preto musis absolvovat predoperacne vysetrenia, aby ti vedeli zvolit pre teba a babatko ten najlepsi sposob
ja som mala spinal - super je, ze som babatka hned videla, aj ked len par sekund. no prave kvoli spinalu u mna nastala zivot ohrozujuca komplikacia, doslova som utiekla hrobarovi z lopaty. preto pri dalsom porode mozem iba celkovu narkozu
nech uz ti zvolia akykolvek sposob, zelam hlavne, nech vsetko dobre dopadne 🙂

veronice
11. okt 2021

Rodila som akutnou sekciou v celkovej narkoze, zobudila som sa az po 3 hodinach a psychicky som sa z toho spamatavala dobry rok. Chcela som byt s nou od jej prveho nadychu, zial, nepodarilo sa... Ano, Bohu vdaka a hlavne je ze sme to obe prezili v zdravi ale velmi ma mrzelo ze som prepasla tie prve chvile s nou... Teraz mi hrozi dalsia sekcia a ak bude moznost, urcite budem chciet spinal. Mam za sebou 7 operacii kolena - 6x v celkovej narkoze, 1x spinal, po narkoze mi nikdy nic nebolo, ale po sekcii mi bolo po narkoze uplne zle,postavila som sa az po 20 hodinach, tak sa mi hlava tocila... Takze ono aj toto je dost individualne. Ako ti moze byt zle po spinale, moze ti byt zle aj po narkoze, alebo aj nemusi. Za mna teda rozhodne spinal... (ale za seba aj tak stale verim ze sa mi to tentokrat podari prirodzene🙏)

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre