Môžu ma nútiť do prirodzeného pôrodu?

1. máj 2020

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať aké máte skúsenosti s druhým pôrodom po prvej sekcii. Prvá bola akútna pre nepokračujúci a zlé ctg. Rozdiel bude 2 roky aj niečo. Pôrodnica do ktorej chcem ísť však preferuje prirodzené pôrody štýlom - radšej nech vyjde uchom ako by sme robili cisársky. Môžu ma nútiť rodiť prirodzene aj keď som js aj dieťa v poriadku, len mám problémy s jazvou, ťahá ma a bolí? Jej hrúbku zatiaľ neviem. Alebo zisťovať ako to majú iné pôrodnice? Prosím nepíšte mi veci typu že prirodzený je najlepší. Pri prvom pôrode to mňa aj dieťa takmer stálo život

evkamotka
1. máj 2020

Pozri, ked sa im tam na mieste zatnes ze nebudes tlacit, ktory dr si vezme na triko udusene dieta?

pininka1
1. máj 2020

Určite by som si vybrala svojho pôrodnika. Nieje to sranda. A ano dosť často to robia v nemocnici že chcú aby si rodila prirodzene. Nevravím ani si nezastavam cisársky, ale už keď je to raz tak, netreba saskovat. Mne pri druhom cisárskom hrozila ruptura a to bol rozdiel 4 roky. Ale zistili to až pri pôrode, sám pôrodník mi povedal, že keby to išlo prirodezene, že by to skončilo veľmi zle.

dencagee
1. máj 2020

Ak vás boli jazva okamžite smer nemocnica. Je to indikácia k akútnej sekcii, jazva nesmie bolieť. Trosku ťahať je normálne, ale bolenie nie je normálne.

hivanik
1. máj 2020

Porod cisarskym rezom musi byt indikovany kvoli niejakej komplikacii a nie kvoli tomu, ze sa tak rozhodne rodicka. Osobne som preferovala prirodzeny porod ale v jednom obdobi tehotenstva som sa informovala o cisarak a ked mi lekar-porodnik vysvetlil mozne komplikacie spojene s cisarskym pri porode a po porode napr.aj spominane problemy s jazvami a zrastami na maternici tak som si to rozmyslela. Mala som otoceny plod KP ale nastastie sa do porodu plod otocil. Nechala by som na zvazeny lekara akym sposobom bude porod podla aktualnej situacie.

autor
1. máj 2020

@evkamotka presne takto mi to povedala aj moja lekárka, bohužiaľ sa zazmluvniť nedá
@pininka1 presne tohto sa bojím, tlaky mám riadne
@dencagee do pôrodu ešte ďaleko, teda dúfam.
@hivanik viem o všetkých pre aj proti, o tom som. Infmovaná bohužiaľ ma tak do robili pri prvom že už nemám odvahu, popravde do druhého tehotenstva som išla s tým že to prirodzene dám a otehotnela som planovane ale ako sa kráti čas tak ma chytá neskutočná panika, stres, proste brutálny strach, sníva sa mi o tom, proste pre mňa neexistuje nič čo by ma upokojilo

dencagee
1. máj 2020

Tak potom vás nebolí jazva. Je to len naťahovanie maternice, čo je pri rastu plodu úplne normálne. V tom prípade nemáte žiadnu indikáciu k sekcii a budete na 99% rodiť normálne. Sekcia z dôvodu toho, že str stav po sekcii nie je indikácia. Bola to sekcia kvôli nepostupujucemu pôrodu, čo v tomto tehotenstve vôbec nemusí nastať. Preto sa skúsi prirodzený pôrod a iba ak by sa objavila nejaká komplikácia bude operačné ukončenie tehotnosti. Buďte rada, lebo druha sekcia už nie je taká “sranda” ani pre telo ani pre operatéra.

vevesh
1. máj 2020

@dencagee po prvej sekcii nie je naopal sranda rodit normalne - ak raz rodicka s tym ma problem, tak preco by mala byt nutena rodit prirodzene? Nie je to prve dieta a rodicka si zazila ako aj porod, tak aj cs a vie posudit svoj psychicky a fyzicky tav....

Pre autorku, skusit sa porozpravat s gynekologickou a psychologom, aby vystavili papiere na cs (problemom moze byt, ze nemocnice sa nimi riadit nemusia- v tom pripade vybrat inu nemocnicu)...

dencagee
1. máj 2020

@vevesh ťažko Vám niečo vysvetľovať, kde už máte zjavne svoj zakorenený názor. Potom nepotrebujete doktora a môžete odrodit sama a aj pani autorku. Lekár na to študuje 6 rokov školy a dalších 5 rokov atestácie a vy ako laik teda viete čo je najlepšie 🤷🏻‍♀️ Čo k tomu dodať. Dieťa je tej konkrétnej matky, nech si s ním teda robí čo chce, ak nemá záujem o odbornú pomoc. Zastavuje mi niekedy rozum...a neviem, čo je cs?

vevesh
1. máj 2020

@dencagee nie, ja som si zazila vbac a vsetko prediskutovala s lekarmi- nie jednym. Vbac nie je jednoduchy a vyzaduje ovela vacsiu starostlivost (hlavne lekarsku) ako normalny porod ci cs. Cs je preferovany oproti vbac, lebo je to planovane, kdezto ked ti praskne maternica pri porode je to hop alebo trop...Ale chapem, na sk sa to robi za kazdu cenu- zvacsa z pragmatickych dovodov- prirodzeny porod stoji menej ako cs a zdravotne poistovne preplacaju len urcity pocet cs na mesiac... Bdw. Myslis tych doktorov , ktori sa ucili so socikovskych knih a nedokazu zreformovat porodnictvo, kde sa stale rodi na kozach a proti voli rodicky a preto si treba vypracovavat porodne plany, z ktorych ani polovica neprejde pri porode a ktore su v zahranici automaticke zakroky bez pozadovania? Ale mas pravdu, je to na rodicke a ona ma pravo sa rozhodnut...

vevesh
1. máj 2020

@dencagee cs = cisarsky rez, vbac= prirodzeny porod po cisarskom reze

dencagee
1. máj 2020

@vevesh CS nie je označenie pre cisársky rez, ale SC. CS je skratka pre cervical score a čo je VBAC viem, som gynekológ. K ostatnému sa vyjadrovať radšej nebudem.

deanna25
1. máj 2020

Tento problém som riešila aj ja, prvé dieťa sekciou,rozdiel 6,5 roka a tiež chceli po všetkých problémoch,ktoré som mala viesť pôrod prirodzene. Áno, môžeš odmietnuť pôrod prirodzene, nemôžu ťa nútiť, máš právo odmietnuť postup, ktorý navrhujú - ide o pôrod po sekcii. Ja som to riešila v nemocnici týždeň a až potom prednosta ustanovil termín sekcie. Mala som vážne dôvody a obavy,že by prirodzený pôrod nedopadol dobre.

deanna25
1. máj 2020

@dencagee S týmito tvrdeniami nesúhlasím a určite sa neskúša najskôr pôrod prirodzene a keď to nejde,tak sa pristúpi k sekcii. Tento postup je žene navrhnutý a musí s ním súhlasiť. Indikácia k ďalšej sekcii jej aj predchádzajúci pôrod sekciou.

autor
1. máj 2020

Áno hlavne toto ma zaujíma, či môžu o postupe rozhodnúť bezo mňa, resp. či musím dať súhlas k vbac, ako to vlastne chodí. Ja som bola pred tehotenstvom rozhodnutá skúsiť vbac ale je naozaj normálne že ma v 25 týždni jazva doslova štípe, páli? Ja viem že maternica aj všetko okolo sa prispôsobuje a naťahuje ale asi to normálne nie je, keď pri bežných činnostiach sa musím skrčiť do klbka a čakať kým to prestane, bojím sa

deanna25
1. máj 2020

Áno, môžeš nesúhlasiť s navrhnutým postupom. Ja som nesúhlasila, mala som vážne dôvody. Ak by som nemala celé tehotenstvo rizikové, určite by som to skúsila ale musela by som mať zazmluvneného lekára,aby sa nič nestalo.

deanna25
1. máj 2020

@dencagee ak ste gynekológ rada by som sa spýtala prečo po sekcii nútite do prirodzeného pôrodu,keď tehotenstvo je rizikové ?

matapo
1. máj 2020

...sestry obe prvy porod akutnou sekciou, druhy prirozdene, uplne lahko a rychlo v den porodu behali akoby ani nerodili 😉 mna stal prvy porod takmer zivot aj mna aj dieta, len preto ze som sekciu odmietala aj keby neviem co bolo, lekari uz na 10 dni po termine a s predpokladanou hmotnostou dietatka okolo 5 kil a po troch neuspesnych vyvolavackach tiez nutili len sekciou, ale nakoniec priroda je priroda dieta vyslo prirodzene aj ked za dramatickych okolnosti s vahou 3800g, dalsie porody boli ale rychle, lahke, takmer bezbolestnea hlavne bez akychkolvek komplikacii...kazdy porod je jedinecny, a takzo povedat popredu ako bude prebiehat, ale nemyslim si ze predchadzajuci cisarsky rez je spravnou indikaciou na dalsi cisarsky...v zapadnom svete sa preferuje prirodzeny...

misscelaneous
1. máj 2020

Ja by som to povedala takto: nikto ta nemoze donutit rodit prirodzene, tak ako ty nemozes donutit lekarov spravit cisarsky. Ja som odrodila dceru KP prirodzene, samozrejme ze som chcela cisarsky, strach som mala az az, ale dala som si tu nahmahu a nasla lekara ktoremu som absolutne verila, ktory si nasiel cas a porozpraval sa so mnou. Po rozhovore som sa citila ovela lepsie a aj ked to chvilami vyzeralo, ze bude treba sekciu (ako prvorodicka som nevedela tlacit), nakoniec som rada ze to slo prirodzene. Teraz cakam, ci sa nam maly otoci alebo bude KP. A prve co spravim, dohodnem si konzultaciu (nie poradnu, ale poprosim porodnicku, ci si na mna najde cas) kde s nou preberiem vsetko (pomaly pisem zoznam :D ) verim, ze aj doktori maju na porodnom boxe radsej “spokojne” rodicky a s normalnym pristupom sa to da vsetko vyriesit.

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
redana
1. máj 2020

@deanna25 prepac,musela som sa zasmiat..zazmluvnit lekara,aby sa nic nestalo??to je co za nazor??zena moze mat zazmluvneny cely tim a moze sa cokolvek stat..zazmluvnenie lekara nerovna sa istota,ze vsetko prebehne bez komplikacii..

dencagee
1. máj 2020

@deanna25 nikto nikoho nenúti, je to individuálne či žena bude rodiť prirodzene alebo nie. Nebudem to tu rozoberať, na tieto diskusie máte svojich gynekológov, ktorí by Vám to mali vysvetliť a dohodnúť sa s vami. Nie každá žena po sekcii musí rodiť pridodzene a nie každá žena po prirodzenom pôrode rodí opäť spontánne. Opakujem, je to individuálne rozhodnutie vzhľadom k pacientke a k jej stavu, ale v prípade autorky kľudne môže rodiť spontánne. Keď nechcete veriť lekárovi, nemusíte. Môžete si nájsť niekoho iného a ten mozno zvolí iný spôsob pôrodu, ktorý Vám bude vyhovovať viac. Mne neprináleží súdiť či iného lekára alebo danú rodičku. Každý človek je slobodný a ženy sú svojprávne, majú nárok na vlastné rozhodnutie, či už si ja alebo hockto iný myslí to alebo ono.
@deanna25 viď odpoveď vyššie. Vytahujete si z mojej odpovede to, čo Vám pasuje. Treba lepšie čítať, hlavne s porozumením.

redana
1. máj 2020

Mna cele tretie tehotenstvo bolela jazva..niekedy az bodave bolesti..mala som planovanu sekciu kvoli xyz komplikaciam,nie kvoli bolestiam v jazve..pri sekcii mi povedali,ze jazva bola uplne ok a zvladla by aj prierodzeny porod..

missdiva
1. máj 2020

@redana Jasne, ze si @deanna25 nemysli, ze ked ma zazmluvneneho lekara nevzniknu komplikacie. Mysli to tak, ze skor budu respektovat na com sa predom dohodnu a nie, ze lekar sa na mieste rozhodne co sa mu viac hodi.

cmulinko
1. máj 2020

@dencagee v anglicky hovoriacich krajinách sa cisársky rez píše ako CS ( Caesarian section ) a nepoužívajú latinské názvy... tak isto ako VBAC a tu na koníku 99% žien používa skratku CS a som si istá,že ste vedela čo tým @ vevesh myslí... minimum si z príspevku každý domyslieť dokáže a prekvapuje ma že akurát Vy ako gynekológ nie...resp podľa mňa to bolo zbytočné úmyselné rýpnutie a v tom prípade tiež nečítate s porozumením.

pink_lady
1. máj 2020

co ides rodit v trenčíne?

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cmulinko
1. máj 2020

Môj prvý pôrod bola akútna sekcia v 36tt a druhý pôrod bol plánovaný cisársky rez ( mohla som si vybrať ) 23.7 o 9 ráno som mala nastúpiť na oddelenie. Dňa 22.7 o 4 ráno mi doma odtiekla plodová voda tak sme išli do nemocnice. Povedala som im, že mám na zajtra plánovanú sekciu bola som v kľude....ale pani doktorka ma hneď zresetovala, že načo...dáme to aj normálne. Ja som spanikárila veľmi lebo celý čas som bola pripravená na plánovanú sekciu. To bola taká imaginárna facka jak lusk. Niekto sa pripravuje na prirodzený pôrod 9 mesiacov a ja som na to mala pár sekúnd na spracovanie. Nevedela som čo jej mám povedať ako to mám riešiť tak som poslúchla. Nakoniec to bol taký malý boj a syn sa narodil až po výmene služby lekárov. Ja som ho nedokázala vytlačiť tak museli pomôcť vákumom. Ďalšie 3 deti už boli plánovanou sekciou čiže dokopy mám za sebou 4 sekcie v priebehu 10 rokov.

deanna25
1. máj 2020

@redana prepáč,môžeš sa smiať koľko chces. Nikde som nepísala, že zazmluvneny lekár rovná sa istota. Bavíme sa tu o druhom pôrode po sekcii a osobne by som do toho nešla bez zazmluvneného lekára. Žiaľ je to tak,pokiaľ niekoho nemáš,veľa pozornosti sa ti nedostane. Samozrejme v oboch prípadoch môžu nastať komplikácie.

bluka2
1. máj 2020

Haha, tato gynekologicka sa tu povysuje nad rodicky a opravuje skratky ako prvacikom v skole 😁

deanna25
1. máj 2020

@missdiva presne tak. Žiaľ,je veľký rozdiel mať a nemať lekára. Veľa veci sa potom rieši inak a žena má väčší pocit istoty a dôvery. Zažila som obe situácie.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre