Ako integrovať dieťa so zdravotným znevýhodnením do škôlky?

mummy01
17. sep 2012

Zaujimaju ma konkretne pripady,nie vseobecne.Teoriu poznam no mna zaujima ci sa to da zrealizovat,ako ste nasli tu spravnu MS,ako s vami v skolke jednali....Ide mi o deticky so zdravotnym ci telesnym hendikepom,nie mentalnym ( napr.cukrovka,epilepsia a ine)Vdaka za rady.

sofinka333
17. sep 2012

Ahoj . My sme mali u nas v skolke jedneho s cukrovkou, a on mal obrovske stastie na pani ucitelky. Ako najst spravnu MS? to zistis az potom ako ti tam deti nastupia, inak sa to asi neda zistit. Myslim ze kazda normalna ucitelka bude s vami jednam slusne. Moje kolegyne, ktore dostali taketo dieta boli uzasne. Detom v triede vysvetlili preco k nemu mamka chodi kazdy den na obed (neviem presne ako to tam bolo, ale zda sa mi ze mu mamka chodila pravidelne pichat do prsta aby odmerala hladinu- nieco podobne, neviem ako casto chodila) dokonca ucitelky urobili plagat kde robilio zbierku pre chlapceka na nejaky drahy pristroj na meranie cukru, aby ho nemuseli pichat. a o co kontretne ti ide? o tvoje deti? aka diagnoza?

mummy01
autor
17. sep 2012

@sofinka333 o mojho syna,ktory v podstate moze navstevovat aj beznu MS ale v nasej skolke kde mi chodi aj dcerka sa riaditelka vyjadrila ze nemaju miesto (aj napriek tomu ze je to dedinska skolka a deti tam prijimaju cely rok) a tak som jej povedala Ok,tak syncek nastupi dalsi skolsky rok a ona ze si ho mam radsej nechat doma.Syncek ma geneticke ochorenie,jedine potrebuje trocha viac pozornosti aby nebol naobliekany a neprehrial sa a potrebuje mixovat mäsko.Nic co by sa nedalo zvladnut.Riaditelka vie o jeho chorobe a mam pocit ze sa boji,snazim sa ju chapat ale na druhej strane si vravim ze aj moje dieta ma pravo na skolku ak to samozrejme zdr.stav dovoluje.Pretoze vsade sa hovori o integracii ale mam pocit ze prax je ina.A ty si ucitelka v MS?

sara07
17. sep 2012

@sofinka333 užasné baby,,,takýchto keby bolo viac ..to by bolo 🙂

jaaty
18. sep 2012

@mummy01 nedá sa to riešiť pomocou asistenta? Kamarátka má postihnutého syna, od septembra nastúpil do štandarndej škôlky, v ktroej má prideleného asistenta. Skús zistiť, či tvoj synček, vzhľadom na diagnózu má na neho nárok. Ak áno, je to jednoduchšie, ak nie, je to o vôli a ochote riadteľky a učiteľkyv škôlke.
Držím palce.

elise
18. sep 2012

@mummy01 môj brat je počujusi má silnu poruchu sluchu a chodil od 2 rokoch do normálnej škôlky pred nástupom to mama riešila tak že zvolala psychologičku a logopedku k riaditeľke do škôlky aj k učitelke kde mal brat chodiť do triedy a našli spoločný postup ako tam bude fungovať.vyžadoval aby pri rozprávani bol otočený k ustam rozprávajuceho lebo odčitalk z prier aj rozprával ale ťažko mu bolo rozumieť ked si v škôlke zvykli bolo to v pohode ale určitý čas to trvalo aj deti sa postupne prispôsobili a ku koncu nebolo nič zle a v pohode prežil škôlku aj sa veľa naučil aj básničky aj pesničky dokonca aj vystupoval. hlavne je aby pedagok bol stým stotožnený že to chce viacej námahy na adaptáciu postihnuteho dieťatka. v jednej škôke mali autistu ale rodičia si to nepripušťali a nepriznali ani na vyšetrenie snim nešli odmietali že je chorý lebo mali staršie dieťa čo malo silnu rakovinu ale deti v škôlke toho chlapca nebrali lebo sa vrtel vykrucal sa nevedel rovno sedieť neakceptoval pokyny zase ho nemohli stále krmiť a individuálne sa mu venovať lebo by zanedbali dalšie deti čo ich bolo 15 a mali 2,5 - 3 roky pekne sa papali vedeli sa obslužiť a tak. učitelky to mali ťažke aj ked sa snažili.

andrejka1974
18. sep 2012

ja mam telesne postihnuteho syna je chodiaci , ale pravu ruku nepouziva vobec, najprv chodil do rehabilitacnej skolky ale do pripravky uz isiel medzi normalne deti do normalnej skolky, chodil do normalnej skoly a teraz chodi na strednu skolu elektrotechnicku tento rok bude maturovat ma z jeho hendikepu dyslexiu, dysgrafiu ale napriek vsetkemu sme nikdy neuvazovali ho daj do specialnej skoly do rehabilitacnej skolky chodil preto lebo mal problemy aj s nohou pravou ale tu mu operovali ako 6 rocnemu neboj sa vsetko sa da ucitelia sa vedia prisposobit neboj sa bojuj 🙂 🙂 🙂

elise
18. sep 2012

ešte by som chcela dať aj jeden argumet ak by vám v škôlkach nevyšli v ustrety keby vám postihnute dieťatko nevzali. podla zákona ak prijmu postihnute dieťatko tak to dieťatko by zabralo 2-3 miesta (podla druhu postihutia) iným detičkám, čiže by nemohli potom zobrať dalšie 2-3 detičky do škôlky čo je napriklad v dedinskej škôlke zle. aj ked chápem že aj mamičky postihnutých detičiek musia do práce a aj tie detičky potrebuju kolektiv.

sofinka333
18. sep 2012

@mummy01 ano som ucitelka... tak je to zvlastne, pretroze pomixovat masko v triede na dedine kde su jedno-. max imalne dvoj tiredka je problem? u nas kde je 160 deti varili pre 1 dievcatko specialnu bezlepkovu stravu!!! kucharky by urcite radsej len to masko pomixovali ako varit osobitne ... a to mali 160 deti! su neochotne, do mesta do skolky by ti bolo velmi daleko dochadzat? ja som za integraciu telesne postihnutych deti, nie za mentalne!

ivancek23
18. sep 2012

ahoj,my mame syna s genetickou chorobou-fenylketonuria,ma nizkobielkovinovu dietu..Ked sa davali prihlasky,tak som bola za riaditelkou sa opytat,ci mi ho zoberu,lebo ma zvlastnu stravu,povedala,nie je problem..Ja mu nosim stravu do skolky,tam ma "vlastnu kucharku",co mu jedlo pripravi..(ohreje).Zatial sme problemy nemali..asi je to o pani riaditelke,aky ma pristup..skus sa jej opytat,co by spravila ona v tvojom pripade,ci by aj ona nechala dieta doma,ked mu staci len masko pomixovat..alebo,ci by si mu ty nemohla doniest obed s domu,ze by mu to len ohrievali..

rebroza
18. sep 2012

ahoj u nas v skolke je tiez chlapec, co ma svoju stravu, bo je alergik na vsetko mozne. je to mala dedinska skolka - jednotriedka. ak sa nemylim, nie je to vobec problem. mamina mu rano nabali "tasku" jedla a poobede si berie prazdne misky.

mummy01
autor
18. sep 2012

@sofinka333 ved prave,v nasej skolke su 2 triedy po 12 deti...takze mala skolka.Ale su v tom predsudky,pani riaditelka si myslela ze dam maleho do sukromnej ktoru mam hned pri dome ale ja na to nemam prostriedky.A co sa stravy tyka,dcerka mala par tyzdnov bezmliecnu dietu a prosila som pani riaditelku aby dohliadli na to aby nejedla omacky,mliecne polievky a nepyla mliecko.Dozerali 3 dni a potom sa na to vykaslali,dcerku som musela na ten cas odhlasit lebo stale jej mlieko davali 😠 takze asi je tam problem s ochotou.A do mesta nemam problem vozit ale tam beru len deti s trvalym bydliskom priamo v meste.Mozno este skusit Ba,ale tam bude tiez urcite problem kvoli bydlisku.
@jaaty niesom si ista ci je to na asistenta ale skusim zistit,dik za tip.
@elise prave o to mi ide,chcem aby bol so zdravymi detmi a viedol normalny zivot.Je velmi sikovny a v podstate okrem zdravotneho problemu nemam dovod davat ho do spec.skolky.
@elise viem ze je to tak...

sofinka333
20. sep 2012

@mummy01 ja si nemyslim ze kvoli specialnej strave ma narok na asistenta, ja nevidim problem pokial je mentalne v poriadku aby vobec nieco riesili......

mummy01
autor
20. sep 2012

@sofinka333 myslim si to iste...

matax
27. sep 2012

akurat som zistovala, ako je to pri specialnej diete u predskolaka, volala som na krajsky urad verejneho zdravotnictva (ludovo hygiena), tu je vyhlaska http://www.uvzsr.sk/docs/leg/527_2007_vyhlaska_... , kde sa pise, ze ak ma dieta nariiadenu specialnu dietu od lekára vseobecneho (obvodny pediater) alebo specialistu (napr. gastroenterolog,alergolog..), ze je mozne nosit mu z domu stravu do mš
ze v niektorých skolkach su ochotni stravu upravit a niekde aj navarit dietne, je to na zamestnancoch skolky.
Mojj maly ma bezlaktozovu dietu, kravske maslo aj jogurty moze.. nesmie len mlieko a jedlo, kde sa mlieko pridava, taveny syr a smotanu.

máte niektorá skusenost, s nosenim jedla do skolky, alebo s tym, ze vam upravili stavu v skolke podla obmedzeni?

renab
27. sep 2012

@mummy01 v škôlke, do ktorej chodil môj syn, mal v triede dieťa s obrnou (postihnutie malo len telesné) na vozíčku, ktoré po roku v MŠ urobilo svoj prvý samostatný krok. nemalo ani asistentku, venovali sa mu učiteľky a deti. aj toho chlapčeka, aj ostatné deti tento vzťah posúval dopredu a pre všetkých to bol jednoznačne prínos. o tom, že do MŠ chodia deti s rôznymi dietami ani nehovorím. je to úplne normálne. bezlepkovú varia, ostatné nosia mamičky a v škôlke sa to len prihrieva. všetko je len o prístupe vedenia MŠ - ochote riaditeľky.

mummy01
autor
27. sep 2012

@matax so stravou by to az taky problem nemal byt,aj ked ako som pisala pri dcerke to asi problem bol alebo teda neochota.Poznam pripady kde nosi mama stravu do skolky a skoly a tety kucharky nemaju problem zohriat.V sukromnych skolkach viem ze su schopny navarit aj dietne,v statnych neviem.

matax
27. sep 2012

@mummy01 dakujem ti 🙂 , som zvedava, ako to dopadne, potom napisem

mummy01
autor
27. sep 2012

@matax
@renab tak len pre zaujimavost,dnes sme mali rodicko v nasej skolke a na otazku jednej mamicky ci sa da varit bezlepkovo tak pani riaditelka zhrozene odpovedala ze nie,sak to by sa nedalo... 😠 takze dufam ze v inych skolkach to funguje lepsie lebo v tej nasej zrejme zastal cas...

matax
27. sep 2012

@mummy01 ja sa necudujem 😠 😖 ja pre syna potrebujem len bezlaktozovu dietu (bez mleicneho cukru) a neda sa im varit tak..ani nosit nemozem, ze ho mam bravat domov pred obedom 😔 ale zistila som to,co vyssie pisem, hadam sa dohodneme, ze mu budem nosit, ked bude strava obsahovat mlieko 😒

mummy01
autor
27. sep 2012

@matax to ze nechcu tak varit sice nechapem ale OK,ale ze ti nedovolia nosit jedlo tak to je uz na uvazenie.Tak drzim palce nech sa podari dohodnut,lebo vidim ze najst trocha empaticky tim ludi v skolke je dost tazke ☹

matax
27. sep 2012

@mummy01 dakujem, napisem,ako sme dopadli 😉

renab
28. sep 2012

@matax musia ti dovoliť nosiť stravu na základe potvrdenia od lekára, že dieťa potrebuje diétu. len to nechcú robiť, lebo ako ja som sa napr. informovala na RÚVZ - tak tam mi povedali, že každé stravovacie zariadenie, ktoré navštevuje takéto dieťa s dietou, musí nahlásiť, že takéto dieťa má. a už začínajú problémy: u nás pri donáške stravy musí mať jedáleň pre túto stravu vlastnú chladničku a ďalej sú prísne postupy, ako a na koľko stupňov musia v kuchyni to jedlo zohriať. a samozrejme sú častejšie návštevy z RÚVZ, čo sa im v jedálňach nepáči.
Pri varení dietnej stravy je potrebná: osobitná miestnosť vrátane vybavenia - počnúc hrncom, končiac príborom. nemôžu variť tak, že varia spoločne v jednom hrnci (napr. polievku) a potom odoberú a dovaria. takže sa tým zvyšujú náklady, z ktorých však časť musí hradiť aj rodič. takže u nás je MŠ štátna, spojená so školou. dietu varia, pretože je viac detí, ale aj rodičia platia za obedy viac, nakoľko musia hradiť tie zvýšené náklady.

matax
28. sep 2012

@renab dik ti za vysvetlenie, aspon lepsie chapem ich dovody a budem vediet lepsie reagovat.. to,ze nesmu odobrat som nevedela, ajj ked moj maly nam az taku strasnu dietu, len mlieko netoleruje, nema nan alergiu,len mu netravi laktozu, on stoleruje dkau davku mnimálnu mlieka, napr v kysnutom koláci...

vyhlaska o vynimke nosenai stravy pre deti,co maju dietu a potvrdenie o potrebe diety od lekára, plati vsade..

dufam,ze sa po dobrom dohodneme, lebo nechcem konflikt, len chcem to najlepsie pre moje dieta. dakujem ti

renab
28. sep 2012

@matax vieš, tie podmienky pre nosenie stravy a varenie si zrejme každý RÚVZ stanovuje sám. je to o tom, ako mi tam povedali, aby sa mamičky potom nemohli sťažovať, keď dieťa dostane hnačku a pod.. (aj ja som sa pozastavovala nad tými podmienkami pre prípravu stravy v zariadení, lebo doma to nikto až takto prísne nerieši, ale bolo mi povedané, že sú matky, ktoré podajú aj trestné oznámenie na MŠ a preto to vyriešili tak, aby ku kontaminácii jedla alergénom nemohlo dochádzať)

ale jednoznačne nosiť jedlo ti dovoliť musia. treba to riešiť so zriaďovateľom škôlky a RÚVZ.

Držím palce, aby dostali rozum a vyriešilo sa to v prospech dieťaťa.

sendy182
28. sep 2012

@mummy01 ahoj nečítala som celú diskusiu....jedna mamička dala dieťatko s dawnovým syndrómom /veľmi šikovný/ do mš učiteľky jej vyšli maximálne v ústrety...........vedel sa sám najesť no chlebík musel mať nakrájány.......dokonca umožnili, aby tam mal svoju babku ,ktorá iba naňho dozerala 2 mesiace ....ozaj je veľa od prístupu učiteliek, rodičia nenamietali, deti práve takémuto chlapčekovi pomáhali.....a dodnes sa teší do škôlky.............s tým jedlom tvojej dcérky , ak nemôže mieko a mliečne výrobky dones papier od lekárky k raňajkám nech jej dávajú len čaj alebo sa opýtaj či jej ho môžeš priniesť, variť jej žiaľ nebudú zvlášť, sú deti celiaktici a musia jesť čo je na obed, raňajky si nosili..........nemal by byť problém jej tam nedať omáčku............

mummy01
autor
28. sep 2012

@sendy182 neslo mi o dceru (ona mala dietu len par tyzdnov ) ale o syna,kt. ma geneticke ochorenie. Do skolky chodit moze a aj by chcel ale najst ochotne ucitelky sa mi este nepodarilo.Vecsinou pocuvam ze je problem umiestnit do skolky dieta zdrave a nieto este chore kt.si vyzaduje trocha vecsiu pozornost uciteliek.

matax
28. sep 2012

@renab dakujem, moj syn nema alergiu a stopy alebo aj trolinka mlieka by mu nemalo uskodit, napr kysnute kolace moze, tam je mlieka malo,to stoleruje, stravi mu take mnozstvo mlieka... cize aj keby nahodou bolo trebars masko varene v omacke, a potom vybrate, nemalo by byt pre neho nebezpecne, keby mal alergiu, tam by som chapala aj oddelený hrniec aj kuchynu, lebo aj stopa alergenu moze sposobit tazku alergicku reakciu..ale moj syn nemoze len mlieko, syr, smotanu..kravske maslo stoleruje..
mam cakat na vyjadrenie hygieny u nas (presne, ako pises, je to na ruvz (hygiene), ako sa k tomu postavi a ako sa k tomu postavi vedenie skolky.. Teraz uz chapem, ze pri napr alegrii ci celiakii treba druhu chladnicku, aj hrniec, miestnost na pripravu, lenze moj nema alergiu, jemu by kontaminácia stopami mlieka neuskodila, kedze nemá alergiu, len netoleranciu =intoleranciu.. nie je to take zavazne ohrozujuce ako alergia.. ked zje nieco s mliekom ma nafuknute brusko, krce, nepohodu a hnacky.. napr celiatikom by jedlo s lepkom mohlo poskodit crevne klky, to je uz horsie, pri alergii hrozi sok aj s minima alergenu..
Podla mna by sa to malo posudzovat individualne, ved moj syn nema az take hrozne obmedzenie, aby musel chodit do mš len do obeda 😔 dufam, ze mi dovolia nosit jedlo v den, ked jedlo obsahuje mlieko, smotanu aelbo syr.
Kazde dieta ma mat sancu byt v skolke (diabetici, celiatici, alergici, mentalne ci telesne postihnute deti), hlavne v predskolskej, nech je pripravene na skolu rovnako, ako rovesnici, nech ma rovnaky start aspon v tej predskolskej priprave.. ved pri tych tazsich postihoch sa da vybavit asistent

renab
28. sep 2012

@matax veď práve to je pre vás "poľahčujúca" okolnosť a dúfam, že zaváži a tvoj synček bude do mš normálne prijatý, ako každé iné dieťa.
u nás bol tiež problém s riaditeľkou mš na sídlisku, kde som chcela syna pôvodne umiestniť. obišla som potom ešte 5 iných mš a všetky riaditeľky s tým mali problém. tak ma to "dohrialo" a išla som na odbor školstva priamo za vedúcou. tá mi najskôr tiež povedala, že umiestni dieťa len na pol dňa. potom som jej však ukázala mail, ktorý mi poslali z RÚVZ (lebo sa stále vyhovárala a hľadala len spôsob, ako sa to nedá) a tak mi povedala, že do ktorej mš chcem dieťa zaradiť a že ona to vybaví. o dva dni volala, že nie je problém, že pani riaditeľka je ochotná a ústretová. (to som nemala slov). ale medzitým som našla ja mš, síce úplne od ruky, kde, ako som zistila, boli integrované deti aj s inými zdravotnými problémami a táto pani riaditeľka bola naozaj ústretová a ochotná bez problémov mi syna zobrať. takže aj napriek tomu, že mi vedúca odboru školstva vybavila mš na našom sídlisku, radšej som vozila syna cez pol mesta. najlepšie na tom všetkom je, že keď syn po všetkých týchto opletačkách nastúpil do mš, doktorka zistila, že žiadnu celiakiu nemá a že to bola len prechodná intolerancia lepku.

matax
1. okt 2012

@renab my sme boli v paitok na takom klube a maly tam pojedol keksiky s mliecnou plnkou a nic 😕 😵 tak som mu skusila aj v sobotu dat tvarohovosmotanový dezert, ktory predtym nestoleroval a nic mu neurobil 😵 😵 predtym, ked som skusala, tak ho prehnalo a brusko bolelo..Ja som ho zbadala, ked uz mal keksik v ustach a potom som si povedala, ze urobim test.. a dobre som urobila.. Cize dnes sa mi slo aj do skolky lahsie, ze budem prosit, len o to nech mu k jedlu nedávaju ako napoj mlieko ale caj.. dohodli sme sa na kompromise, ze skusime plnu stravu okrem kasi a ked bude kasa vezmem ho domov
inak podla zakona som bola v práve ziadat, aby som mu nosila stavu.. ale ked som ho tak dobre otestovala 😵 .. uvidime, ak by stavu netoleroval, budem opat riesit
nateraz som stastna, co stoleruje, lebo t nebol prvy pokus, kedysi ani maslo netoleroval ani tvaroh, teraz uz dlhsie hej, na zaciatku leta ani ten dezert smotanovotvarohovy nestoleroval 😵

drzim maminkam deti so zdrav. znevyhodnenim palce, nech sa dari deti integrovat a ta vyhlaska dáva právo nosit stravu do skolky pre deti s dietou

pink_lady
8. okt 2012

ahojte, chcem sa spytat, ci neviete: viem, ze ak je nejakym sposobom postihnute dieta integrovane v zakladnej skole, gymnaziu, skola dostava viac penazi na neho. Ale ako je to v materskej škôlke, tiez dostavaju na take dieta viac penazi?