Hlásite svoje trojročné dieťa na úrad práce?

paja74
22. júl 2014

Chcem sa opýtať mamičiek trojročných detí, či nahlásili svoje dieťa na UPSR? A k čomu to vlastne je dobré, okrem buzerácie rodičov?

nenullienka
22. júl 2014

@paja74 ahoj, ja som poslala ten papier hneď ako syn dovŕšil 3 roky. Ešte predtým mi volala pani z UPSaR, aby som nezabudla ho nahlásiť. Ale načo to je dobré neviem. Ozaj len buzerácia, ale asi tých nesprávnych.

paja74
autor
22. júl 2014

Treba tam ísť osobne? Asi áno, však?

micha1979
22. júl 2014

na internete je tlacivo, oznamenie o poskytovani starostlivosti o dieta..., treba to vypisat a doniest osobne (mozno aj poslat postou ) alebo da sa aj elektronicky ale iba ak mas elektronicky podpis... Tuto povinnost nemusi nahlasit rodic, ktory je na materskej dovolenke s mladsim dietatom alebo pobera rodicovsky prispevok... Teda aspon tak som sa docitala.. Pre istotu si to over na prislusnom UPSVAR. Je to aj napisane na tlacive v casti upozornenie.
tlacivo: http://www.upsvar.sk/buxus/docs/SSVaR/tlaciva/O...

luciferkax
22. júl 2014

hej, nahlásila som... teta mi dala krátke tlačivo, vyplnila som, vrátila som :D

paja74
autor
22. júl 2014

Aj tam treba vybaviť aj niečo iné? Nejaké potvrdenie o ukončenie rodičovskej dovolenky? Keď už tam pôjdem, aby som tam potom nebežala ešte raz... 🙂

hradnapani
22. júl 2014

@paja74 potvrdenie o ukonceni RD nepotrebujes, lebo urad prace ani neposiela potvrdenie o zaciatku RD 😉 Tu evidenciu si tam robia sami.

emma_932
22. júl 2014

mne poslali tlacivo postou, aj mi volali. vyplnila som, poslala naspat. na co je to dobre? no predsa aby sme sa nenudili, ked sme uz na tej dovolenke 😉 😠

lady511
22. júl 2014

ahojte kočky joj,,už sa v tom ani ja akosi nevyznám ,,,preto mi napíšte ak viete poradit,,,v novembri by som mala dostat posledný krat rodičovský...mám íst teda na urad?kedy?mam narok na niaky príspevok staroslivost o dieta ked bduem s malou doma ešte rok?..kedže ju nezobrali do školky?teda ju nezobrali koli kapacite a koli tomu že ona dovrši 3 roky v novembri preto mi ju nezobrali,,,či teda mam na niečo narok okrem prídavkov,,,dakujem

hajajanka
22. júl 2014

@lady511 Nemas narok na nic ine, len na pridavky na dieta a ty sa musis nahlasit na urad prace, kedze sa stanes nezamestnanou. A ano, v novembri by si mala dat uradu vediet, kto sa ti stara o dieta od jeho troch rokov.

lady511
22. júl 2014

@hajajanka dakujem,a musím íst aj do socialnej aj zdravotnej?...niečo som si vyčítala že ked budem na predlženej rodičovskej tak sa nemusím hlasit na urade práce,,tak asi mam zle informcie 😒 ..lebo vraj ked budem na predlženej rodičovskej tak budu za mna platit aspon tu zdravotnua socialnu

paja74
autor
22. júl 2014

@lady511 Bohužiaľ nemáš nárok na nič. Môžeš sa nahlásiť na UP, alebo byť doma. Volá sa to starostlivosť o dieťa do 6 rokov. Treba sa nahlásiť akurát na ZP, štát za teba bude platiť ZP.

paja74
autor
22. júl 2014

@lady511 No nemusíš sa hlásit na UP.

lady511
22. júl 2014

@paja74 to som chcela vediet či musím sa nahlasít alebo nemusím teda či je to povinnost s tým uradom práce

lady511
22. júl 2014

@paja74 dakujem

hajajanka
22. júl 2014

@lady511 Mozes byt s dietatkom aj doma, ale nedostanes vobec nic (stat bude za teba platit poistne) a musis mat suhlas zamestnavatela, kym sa pre tento krok rozhodnes.
Nie je pre teba vyhodnejsie ist na urad prace a dostavat podporu v nezamestnanosti?

paja74
autor
22. júl 2014

@hajajanka Ale akú podporu? Po rodičovskej, keď je tri roky doma, nárok na podporu podla mňa nemá...

lady511
22. júl 2014

baby moje ,,ja som otehotnela po škole,,takže som nepracovala..takže asi narok na nič nemám,,

paja74
autor
22. júl 2014

@lady511 No nie nemáš. Iba sa nahlaš na tu ZP ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6 rokov. Na UP by si musela nosiť potvrdenky, že si hľadáš prácu a aj tak by ti nič nedali. Takto si môžeš hľadať prácu a nemusíš vypisovať eeeextra dlhé tlačivo na UP.

paja74
autor
22. júl 2014

No a samozrejme poslať alebo doniesť to tlačivo na UPSR. Kedˇ malá dosiahne tri roky. Grrrr 🙂 🙂 🙂

lady511
22. júl 2014

@paja74 tak ano to by mi ten urad bol na dve veci,,teda samozrejme keby som mala malu v školke určite by soms a nahlasila ale zbytočne si bduem hladat prácu,,ked mam mojho stále v robote a rodičov mam pracujucih takže o malu by sa mi nemal kto starat,,aj ked mam určite zaujem aspon o niake brigády alebo o stráženie detičiek

katarinamarkova
22. júl 2014

@micha1979 🙂) tento pripad sa tykal aj mna, som na rodicovskej dovolenke s mladsim dietatom,
moja skusenost:
ked som sa na to bola este cca v januari pre istotu spytat, ci sa ma tato povinnnost tyka ci nie tak sa tie dve tety co sedia spolu v kancli nevedeli dohodnut a dobrych 5 minut si vymienali nazor ci ano, ci nie, ze jedna ma teke usmernenie druha take.........tak som tete len povedala ze ak by odo mna nieco chcela ved cislo na mna v papieroch ma.....koncom maja ma vyslovene urgovala cez tel. ze som si svoju povinnost nesplnila( mala mala 3r. v maji) tak som jej spravila radost s davkou slusne diplomatickej kritiky som sa jej snazila vysvetlit ze by sa ma tato povinnost nemala tykat.
kazdy je omylny, a nebyt jej vety:no viete nemusite nahlasovat, ale mali by ste, lebo ja to tu potom musim pracne vyhladavat.....( lebo ja sa pracne nemusim s dvomi malymi detmi trepat x km)
nebyt tejto vety, kaslem na to.......vecer som napisala na ustredie ako to s tou nahlasovacou povinnnostou je a konkretne opisala aj x dalsich skusenosti z daneho uradu s otazkami ako mala pani spravne postupovat.
rano som dostala ospravedlnujuci mail, poobede telefonat, ze postupy v tych situaciach neboli zbytocne byrokraticke - boli NESPRAVNE......dotycna pani z UPSVaR sa len moze tesit ze som neuviedla jej konkretne meno. len som jej vytlaceny mail z ustredia doniesla na stol s podakovanim, ze ma zbytocne prehana, nech to nabuduce nerobi.
hadam sa ku mne konecne zacne spravat z davkou kompetentnosti.
alebo ma zase nazve prehnane iniciativnou - ako ked som jej doniesla ziadost vytlacenu z ich stranky, miesto vypisanej tej co ma v sufliku.....juj ako som sa s nou vtedy dotahovala ze musi prebrat aj tu......
🙂 asi ma nikdy nebude mat rada 🙂

kivinecka
22. júl 2014

Ahoj mne poslala postou papier a mala som to odnies osobne alebo postou.naspet poslat

jaako
22. júl 2014

@katarinamarkova
ahoj
teda v skratke: Keď som na materskej s mladším dieťaťom, nemusím nahlasovať svoju 3,5 ročnú dcéru?
/som sa dosť skoro zbadala 😀 /
dík

micha1979
22. júl 2014

@katarinamarkova dakujem za info 🙂

simca06022011
22. júl 2014

@paja74 nahlasené vybavené... pozitiv a negativ kopa ale nie je to taká katastrofa ( vytlačís, vypíšeš, odnesies/ necháš niekoho odniesť/pošleš ). Ku nám pracovníčka dokonca nabehla osobne ( na trvalý pobyt, ale nebývame tam - dosť trápne, ako keby som dieťa mala cudzie doma a niekto to musí kontrolovať, nestači zavolať/napísať alebo proste počkať kým prídeme)

katarinamarkova
22. júl 2014

@jaako odpoved pani( ta bola mimochodom zlatucka ) bola: rodic ktory je na materskej, resp. rodicovskej dovolenke s mladsim dietatom tuto povinnost nema - je to uvedene aj priamo na stranke UPSVaR.
ja som taky principialista, nemam problem so slovenskou birokraciou a nosit aj nezmyselne papiere,ale nosit tete papier, ktory sa ma vobec netyka, len preto, ze jej sa to nechce pracne vyhladavat, to ma nastartovalo 🙂
takze nie nemusis - nemusela si 🙂

jaako
22. júl 2014

@katarinamarkova
ďakujem.pomohlo mi to,aspoň nemusím hľadať a pátrať 🙂

nathalie111
28. júl 2014

ahojte,viete mi poradit?mala bude mat 3 rocky v septembri...do prace nastupujem v auguste,ale tym stylom,ze najprv si cerpam staru dovolenku,cize este aj v auguste budem s nou doma...to hlasenie teda staci zrealizovat,ked mala dovrsi 3 roky (polovica septembra) alebo v tom auguste,kedy nastupujem do prace? dakujem za radu.

libka1
28. júl 2014

a to treba hlasit aj u dietata, ktore nastupi do skolky? alebo len u takych co do skolky nechodia? 😅 maly bude mat 3 roky zaciatkom novembra, a ja uz od januara robim, on od septembra nastupuje do skolky, momentalne ho opatruje jedna pani ...

paja74
autor
3. aug 2014

@libka1 áno, týka sa to aj detí, ktoré budú navštevovať MŠ...