Šikanovanie v materskej škole

m.zuzanka
20. máj 2013

Milé mamičky, založila som túto tému lebo potrebujem radu ako postupovať ďalej. V triede do ktorej chodí môj malý majú dvoch malých tyranov, sú to chalani ktorý bezdôvodne fyzický ubližujú deťom (kopanie, škriabanie tváre, hryzenie...), slovnú zásobu majú obmedzenú na "zabijem ťa", "zakolem","zastrelím","oko ti vykolem"...... Môj malý už odmieta chodiť do škôlky lebo sa ich bojí, takmer každý deň chodí domov s modrinou po pohryzení alebo so škrabancami. Iné mamičky sa tiež na to sťažujú ale rodičia tých detí sa tvária "však sa nič nedeje" a mám pocit že mamička jedného dieťa sa s toho teší že má tak silného syna. No, a aby to nebolo všetko môj Miško si nejak to v hlavičke poskladal že on je malý a slabý tak ho bijú, a rozhodol sa že on tiež bude bit menších a slabších. Tak si vyhliadol také malé dievčatko a to chúďa bil, tak sme mu s manželom dohovárali že je to zlé, že sa to nesmie...našťastie asi po dvoch týždňoch prestál. Minulí týždeň zase každý deň mi prišiel domov s modrinou a v piatok mi učiteľka hovorila že vo štvrtok a piatok si vyhliadol ďalšie dievčatko a ho bil, zase celý víkend dohováranie že sa to nesmie....aj mi sľúbil že už nebude. Ráno som ho priviedla do škôlky k nemu pribehol jeden s tých malých tyranov a rovno predomňou môjho synčeka udrel....ešte šťastie že ma učiteľka zastavila inak ho rovno v triede vyfackám. Ja som z tejto situácie nešťastná a mám strach ako sa to skončí...riaditeľka tvrdí že to riešia aj rodičov tých dvoch tyranov že si volali a im dohovárali, ale výsledky nevidím žiadne a mám pocit že čím ďalej tým sa to viac zhoršuje. Preto vás žiadam o radu ako vy by ste riešili takéto situácie. Ďakujem.

mrva
20. máj 2013

Daj ho preradiť do inej triedy. Radšej nech je s mladšími/staršími ale bez modrín.

nelinka79
20. máj 2013

@m.zuzanka mame podobny problem ... dcerka vzdy chodila do skolky s radostou az sa stalo ze ona nejde place hystericke zachvaty a podobne ze sme ju nevedeli ani doviest do skolky.. pytali sme sa co sa deje a ona ze nic .. asi po tyzdni povedala ze jej jeden chalan hovori ze ju dame do domova lebo nechce jest, ze ju nelubime a podobne veci .. povedala som to ucitelke kde je problem a oni to riesili . mamu ma uplne tela a ona sa na tom ked robi zle inym doslova bavi. malej sme vysvetlili ze to neni pravda. neviem ako to riesili ucitelky ale nakoniec ked som malu v satni prezuvala on prisiel a zacal jej detskou pistolou strielat do hlavy tak som nanho vyletala jak besna hoci tam jeho mama bola. ta sa len usmievala. potom to este doriesil manzel ked zistil ze pokazil dcere oblubeneho plysaka ktoreho mava v skrinke a utrhol plysakovi nohy. na tvojom mieste by som vobec necakala na to ako to vyriesi skolke. chod do skolky zober maleho tyrana z triedy do satne strucne myslim len slovne mu vysvetli co a ako a ake to bude mat prenho nasledky. alebo zisti adresu a chod k nim domov pre istotu s muzom. samozrejme ze si to tvoj maly takto vysvetluje a ty sa mozes aj na hlavu postavit aby si mu vysvetlila ...

prasiatko30
20. máj 2013

@m.zuzanka urcite riesit s ucitelkou a ta by to mala riesit aj s rodicmi tychto deti - ucitelka by mala najst nejaky sposob ako tieto deti "oducit" takemu spravaniu a zaroven ochranit pred sikanou ostatne deti. treba to riesit aj s riaditelkou ak je to treba - zjavne ucitelka nezvlada udrziavanie akej takej discipliny v triede.

grettka
20. máj 2013

neriesila by som to asi dohovaranim cudziemu dietatu, ani cez ucitelku, ked je v tomto pripade bezradna, ale rovno cez riaditelku skolky.
Kazda materska skola ma okrem ineho skolskeho psychologa, tak nech ho zavolaju, bude deti pozorovat, alebo zakroci s nejakym intervencnym programom.

klincek
20. máj 2013

@m.zuzanka stazuj sa. U uciteliek, u riaditelky, kontaktuj rodicov tych bitkarov. Spojte sa viaceri rodicia a tlacte na to, aby sa to riesilo. Teraz neviem-ale v extremnych pripadoch dieta nemozu vylucit zo skolky? Lebo ak ano, skusila by som aj to. Bud nech si rodicia spravia s deckami poriadok, alebo nech si uvedomia, ze taki nevychovanci nemaju co hladat pri ostatnych detoch, a nech si ich vychovavaju doma 😠 . Ucitelka je sice zodpovedna za poriadok v triede, ale zaklad musi byt z domu..inak ani ona vela nezmoze.
A ak nahodou v satni natrafis na tych malych tyranov, kludne im vycisti zaludok aj sama. Ved ak sa vedia tlct, tak nech si znasaju aj nasledky.
Asi je to dost nepedagogicky pristup, ale predsa nam nebude nikto otlkat deti..

matozazzo
20. máj 2013

@m.zuzanka Urcite postup ucitelky a riaditelky nie je spravny. Sikana sa musi zastavit vcas, u tvojho to uz musi byt dlhodobejsie, ked sa zacal spravat on takto k slabsim... Postup by mal byt priblizne taky - upozornenie zo strany ucitela, nasledne komunikacia s rodicmi, dbat na to, aby nedochadzala ku "stretom", konfliktom, ak nepomoze, stretnutie opat s rodicmi, nasledne s riaditelkou, pripadne vsetci rodicia spolu s ucitelkou a riaditelkou + vychovna poradkyna alebo psychologicka - podla miery zavaznosti. Ak nedojde k naprave, nasleduje vylucenie z triedy. ALE... zavisi od toho, kto koho pozna :( bohuzial. Urcite by som na to upozornila vedenie opat, ze cakas, ze dojde k naprave, LENZE, ak uz aj tvoj syncek bije ine deticky, bude to tazke, lebo ako dokazes, ze nezacal niekedy skor on... toto vsetko by sa mala presetrit a hlavne prebrat s pani ucitelkami v triede. Oni najlepsie by mali vediet, ako to vsertko a kedy zacalo... Neraz sa totiz ukaze, ze problem je uplne niekde inde.
Vzdy, ked u nas v triede boli co i len naznaky niecoho takeho, stopli sme to vcas... Otazne je, preco dieta kuse, bije, nadava... kto je jeho vzor, ako sa k nemu spravaju rodicia atd. skoro stale stacilo porozpravat sa s rodicmi a dietatkom a prestalo to.
Moja rada, dohodni si osobne stretnutie snajlepsie s oboma pani ucitelkami, alebo kto uci tvojho synceka a v klude si vypocuj, ako sa spraval a sprava tvoj syncek v kolektive. Ak zacnes na nich utocit, nic sa nedozvies... Ale ak chces najst riesenie, musis zacat od nich.

popelka5000
20. máj 2013

Myslim ze najlepsie by bolo spojit sa stretnut s rodicmi napadanych deticiek a ist za riaditelkou. Je pravda ze ucitelky toho moc nenariesia... 😒 Riaditelka by mala sama navrhnut rodicom psychologicku detsku.

gaby21
20. máj 2013

@m.zuzanka Neriešit ani s dietatom, ani s rodičmi, tym je to zjavne jedno, rovno s riaditelkou, upozornit, na spravanie malych tyranov, riaditelka načas deti moze vylučit za sustavne porušovanie školskeho poriadku a mala by navrhnut navštevy u psychologa 😖
@mrva Neviem ako je to u vas, ale bezne sa v skolkach nemoze chodit z triedy do triedy, kedze kazda trieda je rozdelena podla veku

nikikeke
26. máj 2013

@mrva ahoj, preco by ho ona mala preradit? preco ? ja by som si stala za tym aby vyradili tych malych ,,despotov" !!
@gaby21 ahoj, kde sa pise o tom ze sa moze take dieta na cas vyradit z kolektivu??? da sa to aj na konci roka?

m.zuzanka
autor
26. máj 2013

Ďakujem za rady, ale namala som čas vám odpisovať... ale aspoň v krátkosti vám napíšem, rozprávala som sa z riaditeľkou a ona mi hovorila že to riešia ale že vraj to tí chlapci majú z domu a rodičia moc nejavia záujem o riešenie, tak že majú ruky zviazané jedine čo môže že ich dávajú mimo kolektívu ale aj tak ich neustriehnu. Navrhovala som aj stretnutie všetkých rodičov ale riaditeľka mi povedala že rodičia týchto dvoch chlapcov pravdepodobne neprídu 😒 . Čo jej aj verím lebo matka jedného "tyrana" stála pri mne keď som sa z učiteľkou rozprávala a dobre počula čo hovorím tak sa tvárila ako by sa jej to netýkalo, strčila len malého do triedy a išla preč. Keď by sa niekto sťažoval na moje dieťa tak zareagujem , pýtam sa na dôvod prečo to urobil... ale ona nič.
Tak tiež mi učiteľka hovorila že už jedného chlapčeka a jedno dievčatko rodičia kvôli tomu zobrali zo škôlky. Som smutná keď sa malého pýtam čo robili, čakám že mi povie básničku, pesničku, nejakú príhodu a on na to "maminka zase sme sa bili". ☹
No, a vyradiť a ani preradiť sa počas školského roka bez súhlasu rodiča vraj nedá. Ale aj tak si myslí že jednoznačne túto situáciu nezvládli učiteľky, keď by im hneď na začiatku pristrihli krídla a pohrozili sa rodičom tak by sme toto vôbec nemuseli riešiť.

gaby21
26. máj 2013

@nikikeke Ahoj, presne riešime s rodičmi vylučenie dietata, kedze pani riaditelka stale vaha s vylučenim, aj napriek opakovanemu porušovaniu školskeho poriadku malou tyrankou, dohodla som sa s pani riaditelkou, ze ked napišem ziadost podpisanu rodičmi deti, ktorym je pravidelne ublizovane a nie je ich malo, potom uz musi dieta z kolektivu vylučit, dufajme, ze uz ku prvemu junu
@m.zuzanka

m.zuzanka
autor
26. máj 2013

@gaby21 ako sa stavajú rodičia toho dievčatka ktoré šikanuje ostatné deti? lebo mne riaditeľka hovorila že to nejde tak ľahko aj keď by sme sa všetci vyjadrili že dané dieťa v triede nechceme aj tak to môže byť vraj napadnuteľné a zriaďovateľ môže zakázať vyhodiť takéto dieťa. Ono vraj by to bolo najideálnejšie keď by rodičia spolupracovali a takémuto dieťaťu vybavili "asistentku" ktorá by sa len jemu venovala a snažila sa ho zapojiť do kolektívu. Len v prvom rade by si títo rodičia museli uvedomiť že ich dieťa má problém a začali to riešiť. Mne je v podstate aj týchto malých tyranov ľúto, lebo ony sú v kuse mimo kolektívu sedia za stolom a vôbec nechápu začo sú trestaný, z toho sú frustrovaný a keď ich náhodou učiteľky pustia medzi deti tak znovu niekomu ublížia a idú sedieť bokom. No, a tento kolotoč sa opakuje od septembra.

mrva
26. máj 2013

@nikikeke pretože ked niekto (a je jedno kto) ubližuje môjmu dieťaťu, tak to budem riešiť a nie čakať, či sa učiteľky, riaditeľka, rodičia a iní zainteresovaní "rozhúpu" a niečo urobia... urobím to sama. Lebo vyhodiť cudzie dieťa zo škôlky si vyžaduje viac, ako jednu nespokojnú mamičku.. Jednak, keby sa niečo také stalo, tak by bolo zle na učiteľky, že si nedokážu ustrážiť poriadok v triede (a to ony nedopustia), jednak riaditeľka nemá záujem riešiť "upípanú" mamičku nejakého rozmaznaného decka (lebo takto by zrejme vyzerala obhajoba zlej situácie v škôlke" a určite by sa bránili aj rodičia tých malých zasranov, pretože, ako píše m.zuzanka, ich mamičky sa tomu akurát smejú... takže toto by bolo nadlho... a ak je to naozaj také zlé, tak by som proste teraz buď svojmu dieťaťu predĺžila prázdniny a dala ho do novej triedy až od septembra, alebo ho tam šupla rovno (ak by to bolo naozaj zlé a nemám ho kam dať)... ťahanice tohto druhu bývajú zložité, zdĺhavé a často bezvýsledné, preto by som to riešila ja.... osobne by som to decko upozornila, veľmi, ale veľmi rázne (iba za prítomnosti jeho mamy), rozhodne by sa nezaobišlo bez potoku sĺz... 😠 a jeho mama sa môže postaviť aj na hlavu!

andrea2603
26. máj 2013

@m.zuzanka toto sa zle číta, ani netuším, čo by som robila na tvojom mieste 😒 ... hneď ako mi stúpol tlak, som ti chcela napísať, že by som si na toho malého tyrana počkala a chytila ho pod krk. Ale keď teraz tak rozmýšľam, je mi tých tyranov ľúto, šťastné a spokojné dieťa určite nemá dôvod ubližovať rovesníkom, tu niekto robí chybu ... možno nejaký detský psychológ by vedel pomôcť, kým nie je príliš neskoro.

ketrinka17
26. máj 2013

Dat do inej skolky, ale zase ak je skolka dobra tak preco by tvoje dieta malo byt obmedzovane nejakymi nevychovancami.. Normalne napisat navrh na vylucenie zo skolky nech sa podpisu rodicia a tych dvoch nespratnikov by riaditelka mala vylucit! Moze sa stat, ze syncek sa takto bude branit v starsom veku lebo si to v hlavinke uchova.. A ak sa matka tesi, ze jej dieta je tyran tak dovi dopo, len aby tie deti neboli zbohatlicke, inac ich zo skolky dostanete tazko, financna injekcia vzdy skolke pomoze....
@m.zuzanka

nikikeke
26. máj 2013

@mrva ... chapem ... je to hrozne :( hlavne ta bezmocnost....

m.zuzanka
autor
26. máj 2013

@andrea2603 vieš mna tiež len učiteľka zadržala inak toho sopliaka tak preplieskam že by sa bál len pozrieť na škôlku a nie to ešte vojsť do nej. V stredu sme riešili ich slovník, zasran celý deň chodil vykrikoval pi.a a ko..t, učiteľky mu to zakazovali ale on si trval na svojom, tak som zvedavá kedy môj malý začne to opakovať. Alebo ide po chodbe a vykrikuje "ku.va špinavá". Človeku až husia koža naskakuje keď počuje trojročné decko sa takto vyjadrovať.

gaby21
28. máj 2013

@m.zuzanka Rodičia sa tvaria, ze nic sa nedeje, mne bolo pani riaditelkou povedane, ze ked napišeme staznost na dieta podpisanu rodičmi, vtedy uz musi dieta vylučit, tak neviem, prečo je to take komplikovane u vas 😖

sue
28. máj 2013

Len ono nie je chyba v deťoch, ale v rodičoch 😠 tí krpáni malí nemôžu za nič - nenarodili s s nadávkami v puste 😠 takže to treba naozaj riešiť na dospeláckej úrovni - a kľudne aj so sociálkou... hrozím sa toho, čo vychovávame 😠 naozaj budeme tam, kde je Amerika teraz a naše deti budú po sebe a učiteľoch strieľať ☹ ☹ ☹ ☹

elfi1
28. máj 2013

toto je jednoznacne chyba rodicov a teda ako poznam mojho manzela, tak ten by po takomto pristupe uciteliek ani na chvilu nevahal a vybavil by si to s rodicmi. ja viem, ze nasilie zas len nasilie sposobi, ale rodicia takychto deti su niekedy tak tupy, ze si nic ine nezasluzia... A tiez treba aby detom odporucili vysetrenie u psychologa a pod. To myslim, ze by mali aj ucitelky a riaditelky mat nejaky dosah na toto.