18 mesačnej sa kazia predné zúbky. Čo jej pomôže?

eevicka83
25. mar 2015

Mam tri dcerky, pri prvej som problem so sklovinou a zubkami nemala, kazdej rovnako umyvam zuby ale druhej ako 18 mes. sa zacala drat sklovina a nakoniec sme skoncili s hnedymi kuskami zubkov az kym jej nevypadli v siedmich rokoch no a vcera som si vsimla aj u 1,5 rocnej dcerky to iste... ide ma porazit neviem po kom to maju lebo neviem ani o nikom z rodiny co by sa im toto robilo zo zubkami. A pritom ta najmensia ma krasne zubky bielucke a tak som sa tesila ze ona nebude mat problem no a vcera pri cisteni zubkov som si to vsimla ze akoby uz sa robili take dierky na sklovine a viem ako to bude pokracovat...☹ ak mate nejake typy ako to spomalit alebo zastavit napiste mi prosim. dakujem

tova
26. mar 2015

neviem ci sa to dava aj na predne zuby ale mojim detom potreli zadne stolicky takym akoby lakom priesvitnym ktory zaceli povrch. Nemaju ziadne kazy.

marika3678
26. mar 2015

@tova to sa volá pečatenie zúbkov, ale pokiaľ viem, robí sa to len s trvácnymi zúbkami. Zakaždým, keď narastie zúbok a môžem potvrdiť naozaj to funguje.

erickatt
26. mar 2015

Neuzivaju zelezo? Nam to robilo to, a kupte si elmex gel v lekarni, je tusim na to

radopp
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivet1371
26. mar 2015

Až pije caj aj s toho sa to robí deťom a aj keď často užívajú atb

radopp
26. mar 2015

@ivet1371 Čaj škodí alebo len farbí? Farbí tuším len hnedý čaj, zelený a biely sú zdravšie.

ivet1371
26. mar 2015

@radopp mne povedala odbornička na hygienu zubov ze celkovo čaje,malinovky zozieraju zuby.dcera má strojček tak tam mi hned povedala ze vidieť aj na malom že nepije čaje a malinovky.

lorela
26. mar 2015

Obmedziť sladkosti a sladené nápoje, pridať do stravy vápnik a čistiť zúbky pastou Curaprox, Elmex + sa poradiť s detským zubárom.
@eevicka83

radopp
26. mar 2015

@ivet1371 Čo je v nápojoch škodlivé pre zuby? Cukor škodí zubom vraj preto že ho baktérie menia na kyselinu. Ovocné a zeleninové šťavy, rastlinné mlieka, alebo čistá voda je ok?

@lorela V zelenine a ovocí je dosť vápniku aj iných minerálov v podobe ktorú telo dokáže využiť. Jesť tabletky vápniku nemá zmysel.

lorela
26. mar 2015

@radopp Však asi ten cukor v sladených nápojoch, nie?

Čítaj pozorne, píšem o pridaní vápniku do stravy a nie o suplementácii výživovými doplnkami.
Jesť len ovocie a zeleninu nestačí. Ty máš veľmi špecifický postoj ku stravovaniu (ako viem z iných tém), ktorý je absolútne nezlučiteľný so stravovaním detí.

radopp
26. mar 2015

@lorela Prečo a ako chceš pridať vápnik do stravy? V dobrem jedle ho je dosť a vo vhodnej forme. Telo potrebuje všetky látky naraz, napríklad opaľovaním sa zabezpečíme vitamín D.

lorela
26. mar 2015

@radopp No jasné, 18 mesačné deti sa bežne opaľujú, a to ešte aj bez ochranných faktorov.

radopp
26. mar 2015

@lorela V mlieku je vitamín D, aj vápnik.

ivet1371
26. mar 2015

Áno mlieko,štavy ovocné,zeleninove,ovocie,zelenina.úplne vyradiť čaje,malinovky lebo inak ani umývanie zubov nepomôže a cez zimu vitamín D

radopp
26. mar 2015

@ivet1371 Opaľovať sa dá aj v januári, treba využívať slnečné pasce kvôli teplu. Pomôžu zásoby sušených opálených húb z rírody. Mäsožravcom pomôže mlieko, vajcia, pečienka.

alaguema
26. mar 2015

@eevicka83 už bolo povedané - sladkosti a sladené nápoje vylúčiť, alebo len veľmi s mierou. Ja dodám - strava mnohých detí je príliš presýtená sacharidmi celkovo, nie len veľa sladkostí, ale aj veľa chleba, bieleho pečiva, cestovín a pod. To by chcelo tiež obmedziť a kompenzovať zeleninou na rôzne spôsoby, surovou aj tepelne upravenou, najlepšie sezónnou, teda v zime to, čo je bežné u nás - koreňová zelenina, kvasená kapusta, zemiaky. Možno bude náročné ich na to zvykať, ale dá sa.

radopp
26. mar 2015

Sacharidy a cukor nemožno hodiť do jedného vreca. Rastlinné potraviny obsahujú zdravý škrob a bielkoviny.

babulka1978
26. mar 2015

@eevicka83 My sme boli teraz s malym u zubarky, tiez ma kaz, ale nespolupracuje na kresle, tak mu to zatial nechala tak, a mame davat na zubky Elmex gel.....dava sa to po cisteni zubkov, na postihnute zubky kazdy den, a obden mame davat na vsetky....mala nema ziadny problem, a tej tiez kazala davat raz za tyzden na vstky zubky pre istotu. Ja mam s tym gelom velmi dobru skusenost, ked som mala permanentny strojcek na zuboch v puberte, tak som si s nim tiez cistila. Strojcek som mala 2 roky (zamky na zuboch, tazko sa to cistilo) a ked mi dali strojcek dole, uplne bez kazu...doteraz pouzivam aj ja raz tyzdenne. Velmi dobra vec. Je tam na tej tube sice napisane, ze od 6 rokov, ale nam povedali takto, a pouzivame, tak dufam, ze nam pomoze....

lorela
26. mar 2015

@radopp Tých pár zimných slnečných lúčov stav výrazne neovplyvňuje. A pečienka sa deťom neodporúča konzumovať vôbec, dospelým len občas, prečože sú v nej nahromadené všetky odpadové/toxické látky z organizmu.

Najviac vitamínu D, a potraviny vhodné na konzumáciu deťmi, je obsiahnutého v: oleji z rybej pečeni, losos, sardinky. Pri rybách je potrebné dbať na ich pôvod (kvôli znečisteným moriam; najviac znečistené je Baltické more, takže baltické sardinky obchádzať oblúkom 😉), vhodnejšie sú ryby pochádzajúce z lovu a nie z chovu. Táto informácia je dnes pomerne bežne uvedená na obaloch. V nezávislých testoch dobre obstáli ryby z lovu v obchodných sieťach Lidl.
Ďalej mliečne výrobky, a to najmä tvrdé syry sú bohatým zdrojom vitamínu D a vaječný bielok. Orechy a semená, sušené na slnku ďatle, kokos a kakao, kvasnice a tiež rastlinné oleje (napr. kvalitný 100% slnečnicový olej).

radopp
26. mar 2015

@babulka1978 @eevicka83 Elmex gel obsahuje fluor, ktorý spôsobuje časom kazy.

alaguema
26. mar 2015

@radopp nehádžem nič do jedného vreca. Obilniny sú zdravé (a niektoré prešľachtené druhy pšenice ani nie), ale všetkého veľa škodí. Strava s nadmierou sacharidov "živí" zápaly, plesne, kvasinky a parazity v tele, čo má za následok oslabenú imunitu, demineralizáciu atď. Tiež nie je zrno ako zrno. Asi to nie je náhoda, že celiaklia a potravinové intolerancie na obilniny sa rozširujú stále viac. Treba sa vracať k starým odrodám a plodinám ako pohánka a pšeno.

babulka1978
26. mar 2015

@radopp to fakt? A preco deti chodia na fluoridaciu zubkov???

radopp
26. mar 2015

@alaguema Parazitov v tele živí to isté ako človeka. Nemá zmysel sa vyhladovať. Treba podporiť imunitný systém. Môžeš upresniť ktoré druhy obilia sú zlé a čo zlé obsahujú?

radopp
26. mar 2015

@babulka1978 Nevieš o tom že fluor je jed? Odkial mám vedieť prečo tam chodia?

alaguema
26. mar 2015

@radopp nerada niečo označujem za "zlé"...Niekomu niečo škodí, inému nie. Všetky moderné odrody pšenice ale nemajú ani zďaleka také kvality čo sa týka obsahu vitamínov a minerálov, ako napr. kamut. Boli vyšľachtené za účelom zvýšiť výnosnosť a nie výživnú hodnotu...stačí trochu googliť a nájdeš informácie na tri mesiace štúdia. Parazity v tele sa živia sacharidmi, o tom nebudem polemizovať je to proste starý overený a dokázaný fakt. Nikto nehovorí o hladovaní, ale o MIERE.

radopp
26. mar 2015

@alaguema Čo mám googliť?

alaguema
26. mar 2015

@radopp odpoveď na otázku, ktorú si mi položil. Dnes má každý prístup k informáciam, nebudem to robiť za teba.

maslenka47
26. mar 2015

@ivet1371 alebo najlepsie vobec nejest, to by sa zubarom a zubnym hygienikom asi najviac pacilo.

Pardon, ale take rady, ze vyradit zo stravy X, Y a Z nech si zubari strcia za klobuk. Sladene vody, fajn, to predsa nemusime do deti pchat. Ale caj? pecivo? Nedavat mlieko pred spanim? Nekojit v noci? Alebo mlieko radsej vobec?

To su co za rady? Najsmutnejsie na tom je, ze ani "odbornici" ti nevedia povedat, preco prave to konkretne dieta ma problem s kvalitou zubov. Chyba kludne moze byt v tom, ze dietatu v strave nieco chyba. Ale jednoduchsie je odpalkovat rodica tym, ze nema do dietata pchat cukor, najlepsie v ziadnej forme.

danielina30
26. mar 2015

To odhnivanie zubkov sa vola aj flaskovy kaz. Ak pije ovocne stavy, nedavaj jej to do flasky, ale do pohara. Z pohara sa deti napiju vacsinou ked su smedne, ale z flasky zvyknu pocuckavat a tak su zubky stale v kontakte s cukrami z tych staviciek, alebo cakika, pokial sladis. A ten elmex gel urcite oddiali to, ze zubky uplne odhniju.