Ako motivovať syna, keď sa bojí ísť na internát?

11. okt 2023

Budeme vyberať strednú školu a syn by mal ísť záujem študovať do mesta, kde by musel byť na internáte a tu je kameň úrazu, on sa internátu bojí.

Ako ho motivovať, je to dobrá škola , mal by super základ aj na VŠ, len nedokáže prekonať strach z neznámeho.

Ďakujem za každú radu.

pribinak
11. okt 2023

Čoho konkrétne sa boji?

autor
11. okt 2023

@pribinak on potrebuje mať okolo seba ľudí, ktorých pozná, myslím , že z nového prostredia, kolektívu

kvetinka75
11. okt 2023

najvyšší čas popracovať na tom strachu - cez psychologa, myslím, že ten by vedel najviac poradiť.. Celý život bude stretávať nových ľudí - škola, práca.

pribinak
11. okt 2023

Tak ale v čase nástupu na intrak bude mat minimálne 15 rokov, to už nie je malé dieťa. Je na nom, aby zabojoval a vybral si čo chce.

Mizno by som zistila či nejaký spolužiak ide na tu istú skoku alebo nejaký kamoš zo sídliska, aby niekoho poznal, ale aj tak by mal sám za seba zabojovať

januska12323
11. okt 2023

Nemôže na začiatku dochádzať? Spozná spolužiakov a neskôr už vydrží bez vás.

kofa77
11. okt 2023

vyberte skolu aj v dojazdovej blizkosti, ako zaloh,u ale mozno si to rozmysli.do juna sa mu nazor moze zmenit. a ked nie, tak nie. niektori nie su pripraveni na inernat, nic zle na tom nie je.
ja v tom veku by som tiez internat odmietala. mne by vadil ten stredoskolsy rezim na internate. na vs to uz bolo ine kafe😉

0silvia0
11. okt 2023

Kolko km by mal na dochadzanie? Moj syn tiez na internate nevydrzal, radsej dochadzal.

autor
11. okt 2023
autor
11. okt 2023
0silvia0
11. okt 2023

Tak to je dost na denne dochadzanie

akvi
11. okt 2023

Ja ho chápem, tiež som nešla na školu mimo mesta, lebo som nechcela byť na intraku. Nie každý je na to zrelý. A tiež si myslím, že šikana je tam skôr pravidlo, ako výnimka. Nenútila by som dieťa, pokiaľ sa na to necíti. Na VŠ intrak som šla s radosťou. Stačilo dozrieť.

doriiis
11. okt 2023

Že mu odkazujem,že také zážitky ako na stredoškolskom intraku nenazbiera nikde inde.Je to veľká škola do života ,,bývať sam" v tak mladom veku.

katuskapd
11. okt 2023

Včera sme tu mali synovho spolužiaka,je na intraku a včera im nevarili kvoli odstavke elektriny,tak prišli ku nám. On si to veľmi pochvaloval, ze ich je asi 20 sú na jednej chodbe ,hneď je u niekoho na izbe. Vstava akurát aby prešiel 10 minút do školy pešo. Jediná nevýhoda,že tam nevaria.Ranajky a večere si musí riešiť sám. Obedy ma v škole.

macekovam
11. okt 2023

Ak nechce byť na internáte tak by som ho tam nedávala... A ak by teda chcel tak by mohli pomôcť pozitívne zážitky.. Zažiť tam nejakú srandu s chalanmi.. Tráviť voľný čas napríklad na krúžkoch ak ho bavia... Ps.. Na internáte môžu byť aj chalani ktorí mu to zneprijemnovat... Aj to sa môže stať..

gabika99
12. okt 2023

@akvi to myslíš vážne?

akvi
12. okt 2023

@gabika99 to je rečnícka otázka alebo chceš aj diskutovať

zuzinka888
12. okt 2023

Dcera je na intraku. Tiez sme sa bali je introvert. No pochvaluje si. A sikana? Nikde nic ani co vraveli starsie baby. To uz nie je zakladka- ze ta tam musia trpiet. Jednoducho porusis pravidla trikrat a letis- byvaj kde chces.

doriiis
12. okt 2023

@akvi ....vlastná skúsenosť,alebo len tapas?

akvi
12. okt 2023

@doriiis skúsenosti niekoľkých kamarátov, ktorí brali deti preč alebo ich vozia 70 km. Skúsenosť môjho decka, mal polku triedy na intraku a vravel, že čistá psychiatria niektorí.

gabika99
12. okt 2023

@akvi už si napísala vyššie, máš aj vlastnú skúsenosť. Lebo dcéra zrejme tiež bude musieť ísť na internát, rak mam strach. Som si myslela, ze stredoškolský internát je v pohode, ale zrejme nie všade.

lucikan
12. okt 2023

Je este uplne normalne nechciet ist od rodiny vo veku studia na strednej skole. Je to mensinova zalezitost, vacsinou len z miest, kde nie je dostatok strednych skol alebo kvoli specifickym odborom. Nenutila by som ho vobec a respektovala jeho povahu.

akvi
12. okt 2023

@gabika99 záleží určite že kde. A možno dievčatá sú na tom lepšie. Teraz mi syn vraví, že dokonca jeden spolužiak radšej dochadzal 86 km !! To si neviem ani náhodou predstaviť. Ale tiež kôli zlým vzťahom na intraku. Ale ak sa dieťa cíti, tak netreba premýšľať nad blbymi scenármi. Ono aj sikanovane bývajú také tie menej smelé deti, takže ja by som nenútila ak by dieťa nechcelo.

maribell
12. okt 2023

Ja som tiež išla na internát kvôli svojej vysnívanej škole a vieš koľko som tam vydržala? Týždeň 🙄. Nie každý je na to zrelý, nenútila by som ho.

tanyag
12. okt 2023

@akvi ver tomu, že šikana zo strany dievčať je oveľa horšia...každý by očakával niečo také od chalanov, ale dievčatá vedia byť poriadne zlé a v niektorých prípadoch aj horšie ako chalani - vlastná skúsenosť 😔

akvi
12. okt 2023

@tanyag no predstaviť si viem, len si naivne myslím, že keďže baby sú vyspelejšie, že by to mohlo byť lepšie.

kofa77
13. okt 2023

sikana byt moze, nemusi. ale mne by nesedel ten rezim. aj my sme zvazovali internat u syna, jedna z top skol na Slovensku v tom, co chel studovat, ale nakoniec odmietol. on navyse by isiel ako 14 rocny z 8 rocnika. mozno z 9 by to islo, ale cchel odist skor zo zs..

nie kazdy je pripraveny v rovnakom case odist od rodicov, ked pride jeho cas, tak sa osamostatni. ja by som to nejak nehrotila. sikovne dieta sa nestrati,ani top skola nie je zaruka. len ho podporujte vo vsetkom.

marsmykkok
15. okt 2023

Ja by som ho nenutila. Na hocijakú vš sa dostane z hocijakej strednej s maturitou stačí príprava pred prijimackami. Môže čo nebude mať na strednej bližšie aj celú strednú študovať vo voľnom čase. Môžeš ísť s ním do toho mesta,.ukázať mu mesto, internát, školu, možno sa osmelí. Ak nie nech ide na školu blizko bydliska, netlač na neho.

marsmykkok
15. okt 2023

@kvetinka75 toto myslím na psychológa nie je, to tam môže potom ísť 99 percent deviatakov. Je to normálne, že nechcú ešte žiť osamote. Tiež ako dieťa sme mali v meste 25 km od nás, ale so zlými spojmi 2 špecifické školy (jedna pre dievčatá skôr a 1 pre chlapcov skôr) a keďže bolo najrozumnejsie ostať na internát lebo autobusy chodili slabo tak veľa z nás tam si nedalo prihlášku.

dada4
15. okt 2023

A taká škola je iba jedna? Nieje nejaká bližšie k vášmu domovu? S takým odborom? Ja mám tiež deviataka a ideme riešiť školu ale v okruhu max.30km ,máme tu celkom výber škôl a odborov...O intraku nechce ani počuť.