Ako prežiť pubertu?

17. feb 2023

Prosím vás, dajte mi návod ako prežiť pubertu svojej dcéry. Toto je masaker, fakt doslova, masaker. Nič ju nezaujíma, na všetko má čas. Nevníma, a potom keď niečo nespraví čo jej poviem, tak sa začne so mnou hádať, že klamem a nič také som nehovorila. Do vývrtky ma dokáže vytočiť - furt je zdutá, prevracia oči .... ja viem že puberta, ale aj ja mám jedny nervy. Každé ráno ísť nasratá a bez chuti do práce. Nie som typ človeka, ktorý dokáže mať veci v pi*i. Ináč by som sa na ňu vyprdla nech si vstáva ráno do školy sama, a nech znáša následky keď to nestihne. Aj keď sa neučí, tak nech si nesie za to zodpovednosť ... ale ja to proste nedokážem. Neviem ju pustiť do školy s tým, že viem, že sa neučila. Aj keď si miliónkrát zaumienim, že kašlem na to, že mi to za tie nervy nestojí, sa každý deň za niečo naťahovať.
Ako sa naučiť "mať niektoré veci u riti" a nechať nech sa kúsok popáli aj sama? Má 13 rokov, už dva roky sa takto handrkujeme za vstávanie, za domáce práce, za učenie, za všetko. Nepomáhajú tresty, odmeny .. nič.

kacena4
17. feb 2023

no hold ako ju mate vychovanu taka bude puberta, podla mna deti vyskakuju do takej vysky ako im to rodicia dovolia....

babababka
17. feb 2023

Ak toto nie je troll,tak neviem."Každé ráno ísť nasratá a bez chuti do práce. Nie som typ človeka, ktorý dokáže mať veci v pi*i. Ináč by som sa na ňu vyprdla "atď...Kto vie akú pubertu mal-a anonym?

autor
17. feb 2023

@kacena4 Prečo si myslíš, že to záleží od výchovy? Každé dieťa je iné, tak isto ako je aj dospelý človek iný. Každý znášame určité situácie inak. A hold, hormóny robia svoje. Aj pri takom pubertiakovi.

autor
17. feb 2023

@babababka Otázka ale nebola akú pubertu som mala ja 🙂 ale ďakujem za záujem .... Otázku som smerovala niekomu, kto má doma pubertiaka.

beata_k
17. feb 2023

Uplne od veci to otazka nebola. Ak si ty mala komplikovanu pubertu, tak sa opytaj rodicov ako to s tebou zvladli

zmrzlinka2021
17. feb 2023

Beres to prilis vazne a hlavne jej branis dospiet - ano, musi znasat dosledky svojho konania.
Dokedy s manzelom chcete jej stat za ritou?

kacena4
17. feb 2023

preco si myslim ze to zalezi od vychovy? lebo uz som par pubertiakov odchovala a jedna je tuez vo veku tvojej dcery. nekeicime na seba rozprávame sa vysvetlujeme argumentujemezatial mi to zabera. ak dieta vidi krik zo strany rodicov krici aj ono. a tak aj vo vsetkom

beata_k
17. feb 2023

@zmrzlinka2021 Tak ale ma 13. K dospelosti daleko.

tinka_1807
17. feb 2023

Jemine ženy, veď normálne sa pýta ... Idete tu hneď útočiť, si trošku uvedomte, že zrejme je už naozaj z dcéry bezradná a keďže jej na nej záleží, tak hlada odpoveď všade, aj tu....
Inak čo sa týka puberty ja ti úplne neviem poradiť, ale skús možno nejakých psychológov sa opýtať. Možno aj tu na MK. Ale komunikácia je základ. A spoločný čas.

dadis
17. feb 2023

Moja ma 13,5 a teraz citim, ze to zacina byt lepsie. Mala obdobie, ze som mala pocit, ze ma neznasa 🤣🤣. Stiahla som sa, vobec som sa jej nevnucovala, spytala som sa len, ci chce ist so mnou (vacsinou nie). Potom sme boli parkar spolu - vo Viedni, kupat sa, v meste. Ked sama dosla, tak som ju neodstrkovala. Postupne sme zacali mat k sebe blizsie. Teraz chodievame kazdu nedelu do wellness, citame rovnake knihy, buduci tyzden ideme len my dve do Prahy. Ale tiez to bolo medzi nami zle nejaky cas. A dnes rano na mna tiez vystekla, lebo som jej pomahala hladat mobil, nasla som jej ho a dovolila som si podotknut, ze stiha v pohode do skoly 😅🙄. No co uz, tie homony. Ale niekde som citala, ze deti si dovolia byt "zle", ak citia istotu vo vztahu k rodicovi..ale inak ja ju nebuzerujem ohladom domacich prac alebo ucenia. Ona si sama izbu uprace, vymeni postelne, cez vikend si sama od seba okno umyla. V skole ma same jednotky.

nataly420
17. feb 2023

Klud to je úplne normálne 🙂 dokonalú dcéru nikdy nebudeš mat takze to od nej nechci … raz z toho vyrastie a bude ti ďakovať.

enka81
17. feb 2023

Ako by si opisovala moju dceru, spomaleny film sa moze schovat, teraz bude mat 13, ale katastrofa. Este ze jej to páli a znamky ma jednotky, sem tam dvojka. Ale ostatné... Do vsetkeho ju musim nútiť, do skoly ide pravidelne neskoro, keby som ju nechala robit to, co chce, tak by sedela za pc a hrala roblox s kamaratkami. Nepomoze zakaz pc, dodrzi, ale podstatu problemu neodstráni. Syn ma 16 a je úplný opak, zodpovedny, bez pubertalnych výkyvov, ale zase asi to bude aj trosku vyšším intelektom, uvedomuje si nasledky svojho spravania a snazi sa ovladat. Takze nie je to vychovou, ani tvojou pubertou, ako ti tu mudre hlavy vravia, je to jej osobnosťou, hormonmi. Dnes som tiež premyslala, ze ide neskoro do školy a keby bolo na nej, pride neskoro, dostane poznamku, 3 neskore prichody=neospravedlnena hodina,... Ale uprimne, jej by bolo jedno, ze bude mat aj hoci 2 zo spravania, ona si z toho nic nerobí, neuvedomuje si nasledky, aj ked jej to stale opakujem. Takze moja rada - len vydržať.

nika83k
17. feb 2023

... ale ja to proste nedokážem. Neviem ju pustiť do školy s tým, že viem, že sa neučila.
TOTO si prečítaj viac krát čo si napísala.
Má 13 ,moja má tiež toľko ,puberta u nás ide jedna radosť ,tiež bez záujmu niečo urobiť navyše nedajboh niečo z vlastnej iniciatívy. V prvom rade su to ešte deti v druhom rade my ako matky ich musíme posúvať. Krikom a nervami daleko nedôjdeš a budeš u dcery nepriateľ. Toto ak pochopíš bude to lepšie .Tiež som stále hučala, kontrolovala úlohy a k ničomu to neviedlo. Dala som voľnosť a znamky sa pekne pohli k lepšiemu, urbí všetko o čo ju poprosím ,pomôže ak niečo potrebujem .Nekážem to príkazom ,ale prosbou a využivam spoločny čas aby sme sa zblížili a nie oddialili. Buď kamarátka a nie direktorka.

zmrzlinka2021
17. feb 2023

@beata_k Ale ved nepisem, ze ma ockaavat veci ako od dospelej. Ale stat nad 13 rocnym aby sa ucil? Proste to nema absolutne vyznam robit mu drezuru, lebo to dieta sa "odpoji" od takeho rodica.
Podstatne je komuniovat s dcerou, mat s nou dobry a otvoreny vztah.

A hlavne vychovne veci ma mat na starosti hlavne muz - muzi maju hlavnu zodpovednost za fungovanie rodiny. U nas ked dcera zacne streckovat, drahy nastupy... a vie ktora bije a ake su pravidla.

dadis
17. feb 2023

@zmrzlinka2021 Ja ani jedno moje dieta do ucenia nenutim. Syn 16r ma lajdacke nalady. Ked je toho vela, poviem mu, ze nech sa zacne snazit, lebo bude zit v rodine, kde sa mama nesnazi (ziadne vreckove, ziadne zohriatie vecere 😆😆). Ale celkovo sa viac snazim o dobre vztahy s detmi. Aby bola doma pohoda. Aby sme sa doma citili dobre. Pri pubertakoch to je tazka vyzva 😂😂😂

negymama
17. feb 2023

mam 4 pubertakov, STYROCH! teda posledna uz aj konci, ale kritickost jej zostala. Podobny ako tvoja dcera je moj 14 rocny syn. Leniva "zdochlina"...neupratuje, kym nad nim nestojim a nevydam viac energie na upozornovanie nez on na upratovanie. Rano ho budime na x-ty krat. Uci sa len co pochyti na hodinach a co nacmarbe este v skole- ulohy. Tento polrok skoncil s riaditelskym pokarhanim, jeho dvaja najlepsi kamosi s dvojkou zo spravania. Kde je vylomenina, tam musi byt.
Ale nie - nemas MASAKER. Poviem ti co je masaker,- ked dieta pije, droguje, tula sa po nociach, vykrada obchody. Takuto pubertu mala maoja teta s ujom- a bratranec najprv skoncil v polepsovni a nakoniec v podsveti a v 29tke zomrel soteny pod vlak...

doriiis
17. feb 2023

Och nie....nenut dcéru do učenia.Zhnusi sa jej to ešte viac.To,že ty máš depky a zlú náladu z toho,že podľa teba nemá všetko spravené na 100% je tvoj problém a vec s ktorou sa musíš vysporiadať sama.To,že ty si musela byť a si 100% vo všetkom,neznamená,že to musíš vyžadovať aj od tvojej dcéry.
Prestaň sa s ňou učiť,prestaň za ňu robiť jej povinnosti.Pekne si sadnite a dohodnite sa na pravidlách.
Učiť nech sa učí sama,taška,projekty,atď....to sú jej povinnosti,nie tvoje Ak to nebude mať,tak si zato ponesie zodpovednosť
Telefón,kamoši,vychádzky,vreckové....všetko je dovolené a nekontrolujem to,kým vidím že môj 12 ročný dodržiava všetko na čom sme dohodnutí.Domace práce,škola,....

0silvia0
17. feb 2023

@zmrzlinka2021 mozem sa spytat kolko rokov ma tvoje dieta?

negymama
17. feb 2023

a inak ja do ucenia syna nenutim...pouzila som iny trik. Je osmak, velmi tuzi dostat sa na jednu strednu skolu ...tak sme spolu prezerali celu skolu cez virtualnu prehliadk vybavenie, aktivity, ukazala som mu na stranke skoly ake maju poziadavky a naroky na prijmacky, ake musi mat znamky aby sa tam dostal /hlasi sa o dost viac deciek ako prijmu/ a zacal zaberat aj v uceni. Hned si aj poopravoval znamky aby mal dobre vysvedcko. Takisto som mu povedala , ze ziadne saskoviny a vyrusovania na vyucovani. Lebo s dvojkou zo spravania ho tam nevezmu. A to zabralo. Zatial struha dobrotu.

zmrzlinka2021
17. feb 2023

@0silvia0 7 ale dlhodobejsie som sa venovala ludom v tomto inkriminovanom veku, a vo vela veciach ich chapem - je to velmi narocne obdobie, meni sa aboslutne vsetko a velmi potrebuju priatelku a podpornu ruku. Nutenie, drezura v nich vyvolava iba negativne odpovede a hlavne vela z nich sa citia nepochopeni s tym "mama vie na mna iba vrieskat"..

Inak, na mna kebyze tiez niekto vrieska, tak nie som mile "dievčatko" 😉

autor
17. feb 2023

@tinka_1807 Ďakujem za podporu, neviem čo z toho majú, že vždy musia na rodiča útočiť, ako rodič môže za všetko :/ Neprajem im, aby raz boli súdené za svoje dieťa.

veronika1754
17. feb 2023

Skúšala si jej ukázať aké to je ak sa na svoje povinnosti vykašleš ty? Normálne príde víkend, nakúpené nebude, raňajky, obed... Proste nebude nič, keď bude hladná povedz jej že sa ti nechce tak ako jej sa nechce že keď si ona nemusí plniť povinnosti prečo by si musela ty. Pritvrdiť, nedobiť kredit, zrušiť výhody, vypnúť wifi povedať že vás vypli pretože nie je zaplatené... Možnosti je veľa ako jej ukázať že takto sa nedá že jeden si plní povinnosti druhý nie

autor
17. feb 2023

@dadis Moja sa tiež učí, ak jej pripomeniem, že sa má ísť učiť. Má jednotky, to nemôžem povedať. Ale sama sa do toho nepustí, - nie že by vyslovene nechcela, proste viac ju baví čumieť do mobilu a byť vyvalená na posteli :/

autor
17. feb 2023

@nataly420 Ďakujem, asi presne toto potrebujem počuť. Podporu, že to prejde :/

doriiis
17. feb 2023

@zmrzlinka2021 ...súhlasím,že drezúra a neustále vychovávanie,prevýchova,krik,prednášky,atď nikam nevedú.
Niekedy je fakt najlepsie nechať pubertiakov proste len zit

0silvia0
17. feb 2023

V puberte dcery v tomto veku som sa tiez stiahla ako pise @dadis... ale dcera nebola lajdak, len som jej liezla na nervy. Dcery chytaju v puberte nejaku cudnu rivalitu voci matkam, ono sa to casom utrasie.
Horsie to bolo so synom, s nim rivalita nebola, ale bola to riadna zdochlina leniva, ktoru bolo treba tlacit do vsetkeho, motivovat, posuvat, kontrolovat. Tiez som to nedokazala nechat tak, par krat som to skusila, ale padali patky jedna za druhou. Tak som musela zasa zasiahnut a motivovat, kontrolovat.
Kazdopadne nie si v tom sama, puberta nie je lahka ani pre rodica ani pre pubertaka.

autor
17. feb 2023

@enka81 áno, presne ... presne si trafila klinček po hlavičke. Proste moja je tiež presne taká istá, môžem jej do nemoty opakovať, nezaujíma ju to. Či príde neskoro do školy, či dostane poznámku, či neospravedlnenú hodinu. Proste nič ju nerozhádže. Má úplne na háku, a fakt sme skúšali aj zákazy, aj mobil zobrať aj internet vypnúť. Ale proste nič. Bude sedieť na posteli a čumieť do prázdna, hotovo. Akurát sa nám zákazmi ešte aj vzťah pokazil ...

0silvia0
17. feb 2023

@zmrzlinka2021 ano, suhlasim. Ja som napriklad nedrezurovala, ale motivovala, kontrolovala, riesila doucka a robila som doma zazitkove vyucovanie dejepisu miesto dejepisarky. Bola som z toho vycerpana jak take hovado.

tehula2016
17. feb 2023

No neviem, ale nikto tu nespomina otca..ten je kde?Na mna si dcera tiez dovoluje, ale ked je to neunosne, manzel ju hned da do parady..on je naozaj nekompromisny, az kruty niekedy..potom sa na urcite obdobie spamata a tak dokola..bude mat len 11 a trva to asi polroka..uvidime, co nas este caka, mame este dalsie 3 deti 🤣

autor
17. feb 2023

@nika83k Ale moja dcéra sa dobre učí, má jednotky, sem tam dvojku. Ale proste jej musím povedať, aby sa išla učiť .... a musím jej to povedať aj trikrát, kým sa postaví a ide. Mne to príde iba ako bezhraničná lenivosť. Už keď jej to poviem za sebou trikrát, tak je aj ona podráždená, že ju furt "buzerujem" ale proste nepostaví sa a nepôjde sama od seba.