Ešte nevieme dátum birmovky a farár už chce, aby deti chodili každý piatok na omšu

25. okt 2022

Baby aj u vás takto farár poprosím ... Ešte ani nevieme kedy bude birmovka ... A už farár od detí chce aby chodili každú stredu na omšu každý piatok večer na omšu po omši čo je už dosť neskoro stretko s deťmi. Čo trvá niekedy az do deviatej večer chodia domov po tme po hlavnej ceste bez chodníka ... Každú nedeľu a sviatok na omši ( čo ešte pochopím) každý mesiac na spoveď + litánie v nedeľu poobede + ruženec po omši ja neviem ... Ja keď som išla stretávali sme sa pred omšou asi pol roka pred birmovkou ( čo som počula že birmovka má byť až o dva roky)... To už fakt teraz majú farári takéto nároky aj inde to máte takto ? Ďakujem

vamajka
25. okt 2022

zrusit birmovku a mas po probleme

rusalinka
25. okt 2022

Tak vieš... pre niekoho je birmovka (žiaľ) slávnostná rozlúčka s kostolom, tak pán farár chce, aby aspoň teraz chodili 😉
A tak, ako píše vamajka vyššie - nepáči sa vám, že pre to niečo musíte spraviť? Nech nejde na birmovku, veď tá nie je povinná.
Ak to s vierou myslí vážne (a rodičia tiež), tak im určite chodenie do kostola prekážať nebude.

hiddenobject
25. okt 2022

Suhlasim s fararom, aj s vami. Je toho trosku vela, ale deti potrebuju trosku naboznosti v tejto dobe. Ked vidim sucasnu generaciu mladeze, nechala by som ich v kostole s ruzencom cele dni…
A co sa tyka stretok, tiez sme mali po omsi, niekedy cely den cez vikend, kazdy mesiac spoved samozrejmost…

lucia147852
25. okt 2022

U nás majú povinné stretnutia 1x týždene, všetky nedele a prikazane sviatky, 1x mesačne mladezka v piatok, plánuje sa aj duchovná obnova. Ono sa predpokladá, že ten kto ide na birmovku je veriaci, takže je to normálne, že aj tak žije. Pokiaľ vám vadí príprava, na birmovku ísť nemusí. Nie je to povinné. Ak chce, treba aj niečo obetovať. Ja som bola pred 16 rokmi na birmovke a tiež sme mávali náuky po omši.

kalerabka99
25. okt 2022

No u nás mame niečo podobné s 1.sv.prijímaním, syn musí absolvovať náboženstvo v škole (streda), prípravu v škole (pondelok), prípravu v kostole (štvrtok), sv.omšu (v nedeľu), kde zbierajú podpisy od farára po omši. Tiež sa mi to zdá strašne veľa a trochu aj odrádza. U našich (v inom meste) majú 3x stretnutie za celý rok a vybavené.

dada13288
25. okt 2022

U nas kostol bol v stredu a v nedelu. Streda omsa po omsi stretko a testy. Ano jedine, ze o 22 raz som domov prisla, mama mi nechcela verit, ze som bols v kostole. V nedelu rano na omsu a vecer stretko. Popri skole som navadaval velmi, okrem tazkeho gympla este aj testy z nabozenstva. Ale stretka sme mali pekne aj na vylete sme boli.

januska12323
25. okt 2022

Ak sa vám niečo nezdá komunikujte s farárom. Pokiaľ viem tak birmovkou sa človek stáva "dospelým" členom cirkvi. Chodiť na omšu a spoveď má byť predsa bežná súčasť kresťanského života, nie? Aspoň tam nepôjde niekto len tak ako na krst.

mia_von_prag
25. okt 2022

Najlepší spôsob ako dieťaťu náboženstvo znechutiť je takto to preháňať. Viem, čo hovorím, som z katolíckej rodiny a chodila som na cirkevné gymnázium. Dnes je zo mňa ateistka. Toto sa mi zdá príliš. Ako sa k tomu vyjadruje dieťa?
Porozprávala by som sa s farárom. Inak toto bežné nebýva. My sme mali ako prípravu na birmovku stretnutie raz do mesiaca a chceli od nas potvrdenie o spovedi každý mesiac a účasť na omši v nedelu a sviatok

tanyan
25. okt 2022

Tiež sa mi to zdá prehnané. Ak by toto malo byť u nás, tak zmeníme kostol alebo zrušíme. Cieľom nemá byť narúšanie rodinných a školských povinností (aj radostí). Áno, nejaké stretnutia a vzdelávanie je súčasťou prípravy. Dôkazom skutočnej viery je ale každodenný život a nie počet hodín strávených v kostole...

h2
25. okt 2022

@januska12323 Autorke nevadí chodiť na omšu a na spoveď. Ale že je to prehnané. Okrem nedele a prikázaných sviatkov chce farár ešte 2x v týždni na omšu+ stretko po omši v neskorých večerných hodinách + ďalšie... Je to príliš.

deti95060810
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
25. okt 2022

@h2 presne to som myslela že je to prehnané a ešte sa nevie kedy bude birmovka myslím si že to stretko by stačilo raz do mesiaca ... Veď sú spolu na náboženstve

frantis
25. okt 2022

Nechceš, nemusíš.
Veď napríklad - chceš vodičák, robíš na autoškolu. Chceš byť lepšia v profesii, robíš si kurzy.
Žiaci a športovci sa pred akoukoľvek súťažou viac pripravujú.
Diplom na VŠ tiež nedostaneš za pekný úsmev.

Mňa osobne veľmi mrzí prístup rodičov k autoritám deťom a žiakom - učitelia a kňazi. Toto všetko a aj potom budúce rodičovstvo tých detí sa odrazí na ich hodnotách a živote v dospelosti. Takýto príklad im chcete dávať, že "načo"? Tomu sa hovorí ZODPOVEDNOSŤ. Pristupovať zodpovedne ku svojmu rozhodnutiu. Či to bolo iba rozhodnutie zo strany rodičov? Nie samotného birmovanca ísť na birmovku?

V prvom rade, ja ako rodič, podporím každú jednu náuku, omšu, duchovnú obnovu, na ktorej sa to dieťa zúčastní. Vediem ho zodpovedne. Pri krste svojho dieťaťa ste sa zaviazali, že ho budete výchovávať v živej viere. Tak?
V druhom rade, kritizovať kňaza je úplne fantastické. On sa Vám stará o duchovno vášho dieťaťa, tiež je k tomu zaviazaný, a vy, rodičia, mu ešte podkopávate nohy. A čiastočne aj animátorom tých birmovancov. A pritom koľko záslužnej práce odvedú...

Šťastný to birmovanec, ktorý je spokojný s birmovaneckou náukou a viera je súčasťou jeho života 👍 vtedy to má význam.

joesvk
25. okt 2022

@frantis Súhlasím do bodky 👍😉

autor
25. okt 2022

Tu nejde o to nechceš nemusíš ... Ona chce veľmi lenze nechápete že na 12 ročne je to veľa? A kedy sa má učiť ? Príprava do školí? keď len v kostole má sedieť... ono viem že birmovka sa dá aj neskôr ale čím ďalej tým horšie

frantis
25. okt 2022

...u nás to funguje tak, že v piatky sú mládežnícke omše. Nedele a piatky si birmovanci zbierajú podpisy od kňaza. Povinné sú aj sviatky a spoveď 1x do mesiaca.
Ruženca a litánie povinné nemáme ako vy. Akurát teraz nedávno sa u nás uskutočnila povinná obnova cez víkend a tam sa naučili modliť ruženec ktorí nevedeli

joesvk
25. okt 2022

Autorka,nedávaj ju tak skoro v 12. U nás sa ani nedá tak skoro prihlásiť. Buď posledný ročník zakladnej,alebo až stredoškoláci.

h2
25. okt 2022

@frantis Tu ale ide o to, že dotyčný pán farár to preháňa. Dala si príklad s autoškolou, tak si predstav, že robíš vodičák a inštruktor od teba chce, aby si chodila na jazdy nad rámec, v čase, ktorý sa ti nehodí. Za mňa nie je OK, aby 12 ročné dievča išlo z kostola po 21:00 večer. Zase len preto, že niečo povedal pán farár, nie je to "písmo sväté". Keď si vymyslí, aby tam deti boli do 22:00, či dlhšie, bude to tiež v poriadku? Lebo "pán farár povedali"?

basska_b
25. okt 2022

Preco ide v 12 rokoch na birmovku? Kedy je "dalsi termin"? Och, ja som isla v 16tich a vraj to ma byt potvrdenie krstu, ze ja ako dospely clovek zrely prijimam vieru. Pritom sa mi mama vyhrazala, ze ma vyhodi z domu, ked tam nepojdem

vlado818
25. okt 2022

Preco toto robite vlastnym detom??? Fakt nechapem.
Namiesto toho aby si uzivali detstvo, ucili sa podstatne veci+ jazyky co v zivote budu potrebovat vy namiesto toho ich nutite chodit k hen tym ciernoknaznikom a radsej nebudem pokracovat.

jankalukasova
25. okt 2022

@frantis Dieťa sa predovšetkým musí pripravovať do školy. Je jedno či má 12 alebo 15 a nie 3 až 4 krát do týždňa sedieť v kostole a už vôbec nie do 21:00. Kde je príprava do školy? Kde je čas strávený vonku? Kde je čas s rodinou? Kde sú krúžky? Čas na oddych? Či prípravou na birmovku toto všetko končí?

veronikazuko
25. okt 2022

Áno,aj u nás je to takto. Podľa mňa to je v poriadku. Ja som pred 20.rokmi chodila na birmovku,na ktorú sme sa pripravovali 2 roky a mali sme stretka,omše atď. Nepríde mi to prehnane a tiež sme nevedeli presný dátum kedy bude birmovanie😃

veronika3110
25. okt 2022

ja si myslím, že určité aktivity sú v poriadku.. tiež sme mali každý piatok stretká s animátormi.. a nie, nemodlili sme sa, ale bolo to o rôznych rozhovoroch a aktivitách ohľadom birmovky... a vždy to bolo super... a nikto nás nemusel nútiť chodiť na omše... boli mládežnícke, tiež v piatok a chodili sme..
myslím, že príprava na sviatosť by mala byť... u nás je ale podmienka 9. ročníka alebo až SŠ.. ved ked má dcéra 12, nedávno bola na prijímaní.. myslím, že na birmovku je ešte skoro... ale to je na tebe..
vieš.. častokrát idú deti na birmovku, v živote v kostole neboli, hlavne že dostanú € za birmovku a prežehnať sa to nevie... tak asi farárovi ide o to, aby to dieťa bolo pripravené a aby chápalo, čo za sviatosť chce prijať... taká omša trvá max. hodinu... (okrem toho litánie trvajú do 10 min) tak to môže využiť namiesto počítača alebo TV...určite to nikomu neublíži..
a tie litánie a ružence majú povinne, alebo to len ty takto opisuješ..?

evkamotka
25. okt 2022

Nedele, sviatky a spoved by som do vyratuvania nepocitala, ved tak uz chodi roky (ci nie?) A bude chodit dalsie desatrocia, je to bezny katolicky zivot.

Nabozko v skole je cez vyucko, to by som tiez do vyratuvania nepocitala, aj tak v utorky tu druhu hodinu v skole vsetci su a budu.

Co sa tyka jedneho dalsieho stretka za tyzden-ok, je to priprava na birmovku. Ak vam vadi termin, ze je to casovo neskoro a pri ceste-to uz sa treba ozvat, nemuselo to takto v kontexte fararovi napadnut.

Termín sa bezne nevie rok vopred, upresnuje sa neskor. To vam nikde na slovensku v oktobri nepovedia. Mozte sa spýtať orientacne. Kazdopadne časový ramec iste maju.

Omsa este v stredu, piatok a nedelne litanie uznavam, ze je uz casovo dost, ak ma dieta este skolu a iny kruzok, cestujete na vikendy k starym rodicom a pod

veronika3110
25. okt 2022

@vlado818 keď nie si veriaci, tak ťa to nemá čo trápiť ... ty si rob so svojimi deťmi čo chceš a autorka píše, že jej dcéra na birmovku ísť chce, takže tú nenávisť si nechaj... teba tu tiež nikto nepresviedča, aby si dal svoje deti krstiť, birmovať a pod...

vlado818
25. okt 2022

@veronika3110 tak potom sa nebudem stazovat na MK ze chcu toto a toto. To je ako ked chodis na nejaky sport a mate kazdy vikend zapas.

bucko555
25. okt 2022

Presne kvôli tomuto nedám malú na.prijimanie....smu ju nepustíme do kostola keďže je ďalej od nás a ja nemám čas tam s ňou chodiť

veronika3110
25. okt 2022

@vlado818 áno, v tomto máš pravdu

babalenka
25. okt 2022

V 12 stich birmovka? Môj syn má takmer 14 a ešte birmovku nemá lebo u nás v kostole ju majú povolenú od deviatej triedy a je len osmak.Ja som mala.birmovku až ako druhácka na SŠ

ajka0207
25. okt 2022

@rusalinka dovolím si nesúhlasiť, považujem sa za celkom nabozne založenú, chodila som do kostola aj v týždni, s deťmi už to moc nejde, ale keď si predstavím že popri strednej škole, z ktorej som chodila domov o 4-5. by som mala dva krát do týždňa chodiť dva roky ešte do kostola, ktorý by mi s cestou zobral viac ako hodinu času? To si ozaj neviem predstaviť.