Prvá menštruácia u 12,5 ročnej dcérky

zuzi02
17. aug 2014

Ahojte .. Volám sa Zuzana .Dnes som sa zaregistrovala . Mám jeden problém . Moja dcéra Evka dostala dnes prvý krát menzes . Má 12,5 roka . Máme to osláviť .. Mám kúpiť dcérke aj holiaci strojček ? Má v podpazuší už menšieho bobríka .. Aj na nohách keďže dcérka ma tmavšie vlásky.

mihula
17. aug 2014

@zuzi02 prosim Ta,a preco si menzes svojej dcery nazvala problemom?Je uplne normale,ze dievcata v jej veku uz dospievaju a dostavoju menzes.Alebo u teba to bolo ine?A co sa tyka oslavy,jasne daj chladit šampus,urob chlebíčky a pozvi všetkych susedov a nezabudni na spolužiakov,určite bude dcera nadšena a nikdy ti to nezabudne

zuzi02
autor
17. aug 2014

@mihula Máš pravdu na oslavu to ani nebude.. Keď toto je moje prvé a posledné dieťa keďže ďalšie už mať nemôžem a vo výchove nechcem urobiť žiadne velké chyby ktoré by mi Evka neodpustila.. A ďakujem ti veľmi

25daniela
17. aug 2014

@zuzi02 hlavne je to na pokec o krase zenskeho tela a funkcii tych organov, ktore sa jej prave zobudili...

zuzi02
autor
17. aug 2014

@25daniela Asi máte obe pravdu mala by som sa o tom s Evkou v kľude porozprávať 🙂

mawka
17. aug 2014

@zuzi02 mne keby nasi chceli urobit oslavu na pocest prvej menstruacie, asi by som do konca zivota na to nezabudla a stvalo by ma to. je to trapne. menzes je intimna zalezitost kazdej zeny, zvlast tej dospievajucej, vobec by som nerobila okolo toho halo a nechapem, preco sa treba rozpravat o menzese teraz, ked ho uz dostala, preco ste sa o nom nerozpravali predtym?
v tomto boli nasi uzasni, poucena som bola od 7-9 rokov o tychto veciach. takze ked som dostala prvy krat menzes, len som to oznamila mame, ta oznamila otcovi, ze sa stavam zenou a finito. ziadna oslava. a nie, ani holiaci strojcek mi nekupovala 😀 zacala som sa holit niekedy okolo 14 rokov.

kamajka
17. aug 2014

Budem trochu od temy,lebo moja dcera este menstruaciu nema,ale uz ked sa tu spominaju tie chlpky v podpazusi,tak sa zapojim,mam tiez otazocku,moja dcerka bude mat v decembri jedenast,fyzicky dospieva a teda aj chlpky uz pol roka pozorujem ze rastu,problemom su asi hormonalne vykyvy,lebo dcera je nutena sa kvoli nadmernemu poteniu a zapachu ovela castejsie sprchovat,no pomaha to len na chvilu,kupujem jej uz aj jemne deodoranty,len neviem ci je to spravne,ale ziadne reakcie zatial nemala a deo ppuzije tak dvakrat do tyzdna,nechcem ani aby sa sprejovala stale,vraj to nie je zdrave. Onedlho zacne skola a neviem si predstavit ako to bude napr.po telesnej vychove,alebo ked sa bude kurit v triedach. Preto ma napada otazka ci je vhodne v jej veku uz podpazusie zacat holit,tiez ma tmave chlpky na nohach,teraz v lete vybledli trocha ale nebude slnko,tak budu zase tmave a zacina jej to vadit,ze je chlpata. Uz si nohy chcela oholit na jar ale presvedcila som ju nech pocka. Na jednej strane chcem aby sa o seba starala a naucila sa vsetko co ma dospievajuce dievca vediet,na druhej ju ale nechcem zatazovat. Ako by ste to urobili vy,alebo ako ste to vyriesili pri svojich dievcatach? Dakujem🙂

mihula
17. aug 2014

@zuzi02 pametam si na svoj prvy menzes mala som jedenast,strasne som sa hambila a prosila mamu,aby to nikomu nepovedala.Samozrejme,že to povedala otcovi,a ja som sa citila strasne.Dnes sa mi to zda,že to bolo ok.Len z pohladu ešte dietata,strašne zranitelna a dovera kamsi na chvilu odišla.Pochopila som,ked som sa stala matkou.Takže babsky pokec,ktory bude len vaš a slub jej,že to zostane len medzi vami a vzdy moze za tebou prist a o všetkom sa porozpravat

horana
17. aug 2014

To podla zalozenia, viem o jednej prirodnej zienke ktora malu oslavku (sukromnu, len ona a dcera) usporiadala, take medzi babami matkou a dcerou, dokonca jej urobila nejaky kruh z lupienkov ruzi cerveny, nieco ako male zasvatenie, kupila jej ako darcek k jej velkemu dnu nejake pekne nove saticky, pokecali, sli spolu na zakusok, preco nie? Ale tak to podla zalozenia a formy vztahu medzi matkou a dcerou, mne to prijde sympatickejsie nez ked matka hodi dcere balik vloziek a utrusi ironicku poznamku v zmysle ze uz si budes aj ty trapit a dovi dopo (tak nejak sa stalo mne).
O hol. strojceku, podla toho ako rychlo jej to rastie, ja ako mala som mala z tychto veci paniku, prijemnejsi bol pre mna holiaci krem a spachtla ktoru sa to za par minut zoskrabe, je to uplne bezbolestne a pre mnoho mladych ludi psychicky tak nejak do zaciatku prijatelnesjie. Ale ked je stroj neva, tak kludne by som kupila.

mawka
17. aug 2014

@kamajka suhlasim s @horana, radsej depilacny krem na zaciatok. a teda to potenie, sak zbehni ku koznej, ak sa nadmerne poti, iste ti nieco odporuci pre malu tak, aby to nebolo silne, ale ucinne. ale je fakt, ze dospievajuca mladez sa poti trosku inak, minule mi par krat stacilo v buse. este tie baby si daju pod pazuchy deo, ale chalani, no otras. ale nastastie, existuju riesenia. kludne bezte ku koznej. dobra kozna lekarka vas neodbije.

kamajka
17. aug 2014

@mawka no 50km okruh tu mame jednu a ta stoji za prd...a zas sto km chodit na kozne..mi pride ako nezmysel.Pediatricka obvodna by nam nevedela poradit?

mawka
17. aug 2014

@kamajka neviem ake su ony, ale co ja viem, asi by som sa na ich rady nespoliehala. ale vyskusaj, sak za to nic nedas. len potenie a vsetko toto patri do kompetencie koznej. alebo nieco skus vygooglit. sak je to aj pre dceru, aj ona sa chce citit ok pred ostatnymi.

0silvia0
17. aug 2014

@kamajka myslím, že to nadmerné potenie v tomto veku je ok, môj syn tiež začal okolo seba vo veku 11 rokov vydávať spotenú ostrú nepríjemnú arómu. Našťastie nie je precitlivený (ako som bola kedysi ja), normálne mu stačí povedať aby použil deodorant a použije ho a samozrejme každý večer sprcha. Ak sa sám seba cíti v priebehu dňa, osprchuje sa aj častejšie.
Bol mi poradený gulôčkový deodorand bez hliníku z drogérie DM, volá sa Balea Med pre citlivú pokožku:
http://www.dm.de/de_homepage/balea_home/balea_p...

ollako
17. aug 2014

@kamajka ja by som asi deodoranty dovolila v pohode ved do je len o voni, ale antiperspirant by som nedavala, na nadmerne potenie skuste salviovy caj...a holit by som este neholila, pokila ste neboli u lekara na prehliadke myslim , ze v 13 rokoch, tam lekarka pozera pubicke ochlpenie , mozno po tej prehliadke by som uz povolila aj holit, ale ja dievca nemam, takze len skromny nazor "keby bolo"

bonaqa2013
17. aug 2014

Keď som dostala prvý menzes, hambila som sa ako pes. Mala som 12 rokov. Mám starších bratov, ktorí sa mi smiali a vo mne to kdesi zostalo. Brat mi neustále vravel, že ženy vtedy smrdia... A tie posmechy.... Ani žiadnej kamatátke som o tom nechcela povedať, nikomu. Na strednej som sa tiež hambila. S mamou som sa o týchto veciach nerozprávala - nemali sme až taký super vzťah. Až okolo 25 som sa prestala hambiť. Mám 4 deti a ten moj ma dlho presviedčal že ja to úplne normálne. Dcéra má 8,5 roka a už teraz som z toho vedľa ako jej to poviem keď príde ten pravý čas.

danielle37
17. aug 2014

@kamajka Ahojky, kup jej v lekarni Driclor... mne smrdí a trochu štipká, ale zaberá - to ja som všeličo vyskúšala... ale určite kontola hormonov u gynekologa a endogrinologia /štítna žľaza/

mihula
17. aug 2014

@bonaqa2013 neboj sa,povieš jej to tak,ako to nebolo povedane tebe,nesmrdi a vobec sa nemusi hambit,su to normalne veci,čim budeš ku nej otvorenejšia,tym to skor pochopi a prejde tym bez nejakej traumy

0silvia0
17. aug 2014

@bonaqa2013 no myslím, že už môžeš kľudne začať s mini-prednáškou 🙂 Ale dnes máš kopu príležitostí načať tému - stačí okomentovať tv reklamu na vložky, na tampóny atď. Ale možno budeš mať dcéru ako ja a pri menšom náznaku začatia témy bude kričať: ale mama nehovor mi toooooooooooo, pritom viem, že to majú s kamoškami dávno prebraté a naštudované a poprečitované (dychtivo čítala časopis Kamarát a tam sa občas niečo v takejto téme objavilo). Teraz má 10 rokov.
Inak aj ja som pociťovala hanbu za túto bežnú ženskú záležitosť, a to som nemala ani bratov, ani sa mi nikto nesmial a mama kľudne o tom rozprávala, len iným štýlom ako by som si predstavovala ja - príliš živočíšne, príliš polopatisticky a ja som to potrebovala skôr trocha zaobaliť. Našťastie u mňa to bolo až v 14-tich rokoch, tak som bola ušetrená v tých najcitlivejších rokoch.

ellca123
17. aug 2014

mala som kolegynku ktorej prve vlozky kupil ocino a na to rada spomina

slivka3
17. aug 2014

@kamajka Aj moja dcéra sa už spotí,že to je cítiť,tiež už používa deodorant,aj na telesnú si ho nosieva,alebo tanečnú.
Aj ohlpenie už máme dostatočne,pod pazuchou,keď mala ešte len pár chĺpkov,tak som jej to strihala,ale už ich má dosť,tak som jej to už začala od leta holiť,teraz si to už oholí sama,ale ostatok ešte nie,našťastie má na nohách svetlejšie chĺpky,tak pokiaľ to nebude hodne vidno,chcem počkať,predsa má len 11.

mawka
18. aug 2014

@bonaqa2013 ved to je najvyssi cas to s nou prebrat. uz nie je nic neobvykle, ze dievcata maju prvy menzes v 9 rokoch. myslim si, ze uz v 7 rokoch treba prestat balamutit hlavu detom, ze deti nosi bocian a podobne blaboly a proste adekvatne k ich veku im povedat ako sa veci maju a co sa s clovekom deje ked rastie. inak na to boli dobre socialisticke knihy, dost poucne.
mala mi neraz vosla na wc, ked som mala menzes a kuka a kuka a ze co to, to mala snad dva tri roky, som jej vysvetlila, ze krvicka, ale ze ma nic neboli, ze to je kazdy mesiac a ze som zena a aby zena mohla mat babatko, musi mat kazdy mesiac krvicku. dnes, ked si kupujem vlozky, tampony, mala vzdy len Zase mas krvicku? 😀 Proste ja v tomto nedokazem obabravat svoje decka, ved v skolke a v skole maju take informacie, ze az sa mi jezia chlpy. nech to maju radsej odo mna. nuz ale u nas je prirodzene rozpravat o telesnych funkciach. maly sa hanbi uz napriklad, ale ze ma uz prvy chlp, s tym sa mi zdoveril v pohode. ze co je sex vie, ale ho to nezaujima este /chvalabohu/ a hovoril, co chalani maju v mobiloch.. to private spice je oproti tomu soft.

0silvia0
18. aug 2014

@mawka no ja mám takého exhibicionistu syna, že to, že má prvý chlp sme si všetci všimli 😀 On kľudne chodí nahý, svoje chlpy nerieši, rozpráva sa s nami s holým oným... to môj muž ho musí upozorňovať: prosím ťa zahaľ sa 😀 😀 😀 😀 to neviem po kom je, my sme pred deťmi nikdy nahý nechodili z dôvodu hanbenia sa, ja sa proste hanbím a robí mi problém behať nahá pred deťmi, ja som sa vždy hanbila aj sama pred sebou 🙂

guiseppinka
18. aug 2014

s namni sa mama teda na temu menzes alebo sex nikdy nebavila - neviem preco a neriesim... ja som svoj prvy menzes dostala u babci a dosla som za nou, ze kde ma vlozky, ze ich potrebujem a ona, ze ci som si ista 😀 tak mi len povedala, ze ako si mam dat vlozku, kedze ona pouzivala bez kridelok (comu doteraz nechapem, ako zeny fungovali, lebo mne sa to vzdy v strede pokrcilo a vseeeetko slo pomimo 😀 ) samozrejme, ze na druhy den o tom vedeli vsetci - babca, teta a cely zvysok rodiny... 😒

0silvia0
18. aug 2014

@guiseppinka booože tieto babké klepy, aj ja som takéto rodinné tamtamy zažila, dodnes keď si na to spomeniem, je mi z toho ťažko, pre dievča taká citlivá téma a takto to poroztrubovať... súcitím s tebou 😒

guiseppinka
18. aug 2014

@0silvia0 kebyze teta za mnou nedosla, ze "pocula som, ze uz si zena" tak by som o tom ani nevedela... ale nejako sa k tomu nikto viac nevyjadroval a akurat ma to skor nasralo, ze preco to povedala. na druhej strane, ked dostali segra a sesterka (1 rok rozdiel) prvykrat, tak z toho bolo vacsie halo, lebo dostali nejako tesne po sebe... a tam sa rozoberalo to, ze su prepojene a co ma jedna to ma aj druha 😀 a tak to je doteraz 😀

natty_nz
18. aug 2014

@zuzi02 oslavu rozhodne nie verejnú.. Ja by som jej povedala, že už je mladá žena a spravila dámsku jazdu.. Možno ísť trošku nakupovať alebo len pozrieť obchody, dať si niekde obed a pokecať ako dve baby 🙂 hlavne nezabudnúť, že všetko poučovanie bude trápne pre ňu tak pomaly na to 🙂 určite toho vie už veľmi veľa.. A k tomu holeniu.. Prečo nie.. Možno sa už cíti zle, že tam niečo má a ak chce nezakazovala by som jej to. 🙂

mawka
18. aug 2014

@0silvia0 aj maly taky byval a zrazu okolo 10 rokov uz sa zakryva chudato. ale ja chapem, odlepovali mu predkozku, na svoj vercajch je silne citlivy. pred detmi chodim naha aj ja, aj ex, sme sa s nimi aj kupavali, moje decka nahotu vnimaju prirodzene. akurat maly si minule povzdychol nad mojou pneumatikou, reku vidis vidis, toto je dan za to ake mam super decka a slubil mi, ze ked vyrastie bude vela zarabat a zaplati mi plastiku 😀 😀 mala by behala najradsej stale naha, ale som jej vysvetlila, ze proste aspon gatky nech ma, jednoducho baby sa nemaju pretrcat mimo baraku a ona na to, ze sak ma suknicku 😀 ale chapes, bez gatiek no... potom jej moj otec robil jemnu prednasku, ze baby si musia to svoje chranit, inak ju nebude potom nikto chciet za zenu 😀 ja som odpadavala. ale trebars nikdy som ich neklamala s bocianmi a podobne. maly v tretej triede nakreslil maternicu a vajecniky a vajicko a spermie. ucitelka zostala mierne zaskocena, mali to na prirodovede, ze odkial sa beru deti. maly hned spravil projekt. on to berie tak normalne. uz sme sa bavili aj o ochrane, chorobach, co je tehotenstvo, pre istotu. lebo fakt ze spoluziacky baby su vyspele a olizuju sa uz medzi sebou, sak este zo dva roky, zacnu sexovat a ja chcem mat uvedomele deti v tomto. nasi za hlbokeho sociku k nam boli tiez otvoreni a som vdacna. ine kamosky nemali ani tusenie ze co, nechali sa prevalit hocikde s hocikym. ja som sa tak bala vsetkeho ze ostat tehotna, nasi ma zabiju, potom choroby ako kvapavka a podobne, mama ma riadne naplasila. tak som dooost dlho cakala, co sa pri mne teda ludom nechce verit. snad aj moje deti take budu, opatrne. 🙂

0silvia0
18. aug 2014

@mawka no to máme rovnaké metódy, myslím to plašenie. Ja som synovi tiež pospomínala kvapavku, syfilis, aids a iné pohlavné choroby a hlavne to, že sex má byť z lásky a nie z experimentovania a samozrejme som spomenula tehotenstvo ako bežný následok sexu. On mal v jedenástich už frajerku o rok staršiu, tak som sa naplašila a rýchlo doučovala čo bolo treba. Tento rok bude mať 13, tak dúfam, že to bude zodpovedný chalan a nie nejaký prekacovač báb 🙂

guinevre
18. aug 2014

Oslavovat prvu menstruaciu? Nie ze sa niekto ma za to hanbit, ale oslavovat?? A, naco tu uvadzat svoje meno a aj meno dcerky, uplne zbytocne, ked je tema dost intimna, hlavne pre tvoju dceru. Mam pocit, ze si tento prispevok sem dala zo srandy.

michi284
18. aug 2014

ja som dostala menštruáciu v 10 rokoch a keby nie vtedy môjho otca, tak mám asi traumu, ten mi pekne s kvetinkou zablahoželal, že som už žena, urobili sme si z toho srandu (nakoľko som to veľmi znášala a každý mesiac chcela umrieť, aj keď od 8 rokov ma mama nato pripravovala). ja ďakujem môjmu otcovi, že mi pomohol to prekonať a je zo mňa už dlhoročná žena, ktorá menštruuje. takže mne by tá oslava nevadila,ale len tak v kruhu mama a dcéra a skôr by som to poňala ako vítanie medzi ženami. prečo nie oslava 1 menštruácie, dnes sa oslavuje hocičo, sme v 21 storočí. každý podľa svojho gusta.

kuratko22222
1. sep 2014

Ja som poučená od mamky bola.Prvý menzes som dostala jak na potvoru v škole.Ale pani učitelka bola fajn,pustila ma domov.Doma som našla vložky .Oprala som si zašpinene nohavičky.Naši boli v robote.No najlepšie bolo,ked došiel domov ako prvý otec.Neviem,i si neuvedomil ,že už možem mat aj menzes ale jeho reakcia bla hrozná.Teda smiešna.Vraj,čo vysia na balkone tie jedny gaťure.Ja : no bolo trba ich oprat,a on: a čo si sa počurala?čooo,taká velká? a ja:na plnú hubu:nee tati ,nepočurala,ale dostala som to,a vubec už som žena ,tak sa spravaj uctivo k žene. xixi No bol v miernom šoku,ja som to brala z humorom,ved som vedela od maminky čo ma čaká.Jedinú dilemu som mala ako chodit v škole na záchod tak aby chlani nevideli,že si nesiem vložku.Hambila som sa pred nimi.Vtedy ešte neboli vložky tak pekne balene po jednom v tych štvorčekoch. 🙂