Stredná škola pre dieťa vzdelávané variantom A

20. jan 2023

Ahojte, chcem sa poradit s rodicmi, ktore maju dieta integrovane na beznej zakladnej skole a je vzdelavane podla variantu A. Riesili ste uz, kam pojde na strednu skolu? Viete o nejakej dobrej strednej specke, kde by boli aj ine ucebne odbory, ako gazdinka? Pripadne, ak je tu medzi nami psycholog, psychiater a riesi toto s rodicmi deti, budem rada, ked poradi. Dakujem.

terina25
20. jan 2023

Ahoj. Myslis tym inyegrovane kvoli diagnozam napr dys? Syn to ma . Aktualne je v 7.rocniku a uz sa bojim kam dalej. Zvazujem sukromnu so zameranim na informatiku. Co som sa radila v skole,tak vraj to by mohlo byt ok. Som zvedava,ci niekto napise ako to riesil

autor
20. jan 2023

Ano, ma dys a dalsie dg.

benit
20. jan 2023

Dieta, ktore ma intelekt na variant A, uz nema dysky.
Je ine sš pre integrovane dieta s dyskami a ine pre variantA.

autor
20. jan 2023

@benit Moje dieta ma dys a ma varian A

autor
20. jan 2023

@benit Je mozna integracia na strednej skole?

cairka
20. jan 2023

Dieťa s variantom A iste nezvládne sš zameranú na informatiku 😅 Pokiaľ ja viem, tak väčšinou sú práve tie gazdinky, prípadne opatrovateľstvo, starostlivosť o zvieratá. Integrácia na SŠ zrejme možná nie je, ale možno nejaký ucebný odbor by sa dal.
Inak, aj mne s tými dys- poruchami povedali ako píše
@benit , dys- znamená isté odchýlky v myslení pri zachovaní normového, často aj vyššieho intelektu. Čo pri variante A nie je splnené.

autor
20. jan 2023

@cairka Tak to mame obrovsky problem ☹

cairka
20. jan 2023

Raz mi niekto dal link na túto školu,majú viac odborov a je pre žiakov s A variantom. Ovšem pre nás ďaleko,ale možno ste bližšie https://ouipoprad.sk/ucebne-odbory/

terina25
20. jan 2023

@cairka mas osobnu skusenost??

terina25
20. jan 2023

Pisete tu o variante A. Co to vlastne je ten variant a?

terina25
20. jan 2023

Teraz citam,ze je to mentalne postihnutie. Moj syn ma len dys.
@cairka nemusis davat 😅,ze isto nezvladne informatiku. Si dost mimo...

cairka
20. jan 2023

@terina25 , no dieťa s variantom A nezvládne.

terina25
20. jan 2023

@cairka tak to ano,ale to ja som pisala,ze ma dys a zvazujeme informatiku. A nema variant a

vreckovka2
20. jan 2023

Dieta vzdelavane podla variantu A ma mentalne postihnutie. Mozete vyberat z odborov na odbornych ucilistiach. Pripadne aj niektore sou poskytuje nejake odbory pre ziakov s mp. Nikto vam nevysvetlil, co znamena integracia podla variantu A?

kacena4
20. jan 2023

ahojko nakolko nema ukoncene bezne vzdelavanie t.j. nizsie sekundarne vzdelavanie nemoze ist na strednu skolu. nepises odkial ste ale chodite do cpppap (cspp) tam vam poradia presne ktore skoly v okoli moze absolvovat

vreckovka2
20. jan 2023

A su veru aj ine odbory ako gazdinka. Mnohe aj velmi dobre vyuzitelne v praxi. Pomoct by vam mal vychovny poradca na skole.

autor
20. jan 2023

@kacena4 Ved ani zatial na strednu skolu nepojde, je v 8.mej triede, ale tento rok v maji budeme vyplanat predbezne prihlasky. Tie riadne naostro potom na dalsi skolsky rok, ale triedna na rodicovskom nam povedala, ze v maji uz by sme mali mat predstavu, pretoze tie prihlasky sa posielaju na skoly, aby tie vedeli, aky bude predpokladany zaujem.

autor
20. jan 2023

@vreckovka2 Ja viem, co znamena variant A, mam take dieta doma. Zatial som vyber skoly so ziadnym odbornikom neriesila, chcela som vediet, ake skusenosti maju ini rodicia.

autor
20. jan 2023

@vreckovka2 Vies mi dat presnejsi tip?

jasminka548
20. jan 2023

Môj syn bol integrovaný na ZŠ pre Dys poruchy a pokračoval na strednú na odbor grafik médií.Bol integrovaný až do maturity a všetko zvládol.Dokonca z odborných predmetov zmaturoval za jedna.A nikto nám neurčoval ,aku školu si máme vyberať.

autor
20. jan 2023

@jasminka548 Moje dieta ma mentalny postih, tak to bude u nas asi zlozitejsie.

namornicka
20. jan 2023

@kacena4 jej dieta bude mat ukoncenu normalnu ZS, je v nej integrovane.

namornicka
20. jan 2023

Baby, ked ma dieta IBA dys, nesuvisi to s intelektom, dokonca moze byt aj intelektovo nadane a vysrudovat jadrovu fyziku (napr. dyslektik). Ta dys mu nesmie byt prekazkou v studiu v zmysle ze napr. dyslektk nepojde na pravo, kde je vela textu s porozumenim. Autorkine dieta ma variant A, to je znizeny intelekt, tomu treba prisposobit narocnost skoly, bude dobre sa vyucit remeslu alebo jednoduchemu praktickemu povolaniu, povedzme kuchar, krajcirka/sicka, tam sa robota vzdy najde. Odbor “gazdinka” je podla mna blbost, tie cinnosti sa nauci aj doma a pre zamestnanie je to o nicom.

kacena4
20. jan 2023

@namornicka nie nebude mat ukoncenu ZS nakolko studuje v A variante, pripravuje podklady pre taketo deti v skole, oni sa ucia aj z inych ucebnic, maju okliestene ucivo. takze nemaju ukoncene sekundarne vzdelanie

kacena4
20. jan 2023

@namornicka na vysvedceni tieto deti maju uvedene vzdelavaju sa podla vzdelavacieho programu pre deti s MP variant A. takze je to uplne ine ako pri vzdelvani podla vzdelavacieho programu pre ine dg. tato je vynimka, nemoze sa s nou ist na vsetky skoly

kacena4
20. jan 2023

zadaj si do googlu stredna skola pre deti s MP vychodi ti ich viacero, treba si len vybrat ci je tam aj nejake pridruzene ochorenie napr. zrakove, sluchove, telesne... ak nie tak mas vela moznosti si vybrar alebo ako som pisala vyssie oslovit cpppap, popr. karierneho poradcu na skole aby ti to zistil ake mate moznsoti vo vasom okoli

namornicka
20. jan 2023

@kacena4 aha, myslela som, ze ked je v normalnej ZS tak bude mat z nej aj papier. Cize nie je rozdiel ak ziak s variantom A chodi do specialnej skoly v porovnani so ZS? Vyber strednej je okliesteny tym variantom, bezna ZS v tomto smere nema pridanu hodnotu.

kacena4
20. jan 2023

@namornicka pridana hodnota je v socialiacii 🙂

vreckovka2
20. jan 2023

zmiatlo ma, že si spomínala "dys", preto som si myslela, že nevieš uplne presne, čo variant A znamená. Nemyslela som to v zlom. Uplne konkrétnu školu ti neporadím, nepoznám dieťa a neviem odkiaľ ste, či ste v pohode aj s internátom. Ak dieťa má pridružené ďalšie postihnutie okrem mentálneho (zrakové, sluchové, telesné) treba hľadať školu aj na základe tohto.
Pozri si odborné učilištia vo vašom okolí, aké odbory ponúkajú. Určite je dobré ísť aj na Deň otvorených dverí, tento školský rok však už pravdepodobne prebehli, škoda. Môžete ísť aj budúci školský rok. Nenechajte sa odradiť tými prekážkami pri odboroch (napr. ekzém, veľmi problematické správanie), treba to konzultovať individuálne na danej škole.
Skús pozrieť ten link, čo ti posielam. Časť uchádzači, učebné odbory - majú tam spracované videá s vysvetlením, čo sa žiaci učia. Nemajú zahrnuté niektoré ďalšie odbory ako napr. pekárska výroba, stolárska výroba. Dá ti to však aspoň prehľad, čo všetko sa žiaci učia. https://oudubba.edupage.org/

autor
20. jan 2023

@vreckovka2 Internat urcite nie, to je jedine co vieme urcite.