Homemade rastlinné mlieka

ildici12
11. dec 2012

Ahojte maminky, najde sa tu niekto kto doma robi ryzove, ovsene, spaldove atd. mlieko? bola by som rada keby sme sa podelili o recepty, postupy, mozno sa v tom zlepsime 🙂 🙂 tak na zaciatok by som pridavala ja ako robim ryzove a ovsene mlieko:
pol hrnceka naturalnej ryze varim cca 3 hodiny ( alebo v tlakaci 3/4 hodiny ) v 4 hrncekoch vody aby sa to dobre rozvarilo. a nasledne to len tycovym mixerom rozmixujem s pridanou vodou. z tohto mnozstva ryze mi vyjde cca liter mlieka, mozno viac
a ovsene robim tak ze 50 g ovsa dam namocit do vody na noc, na druhy den uvarim do zmaknutia, podla potreby pridam vodu a rozmixujem 🙂 tiez mi to vyjde na cca 1 ll "mlieka" 🙂 🙂

hradnapani
11. dec 2012

@ildici12 tak tato tema ma zaujima 🙂
ja som sa pred par rokmi pokusila raz o to ovsene mlieko a s vysledkom som nebola spokojna,ale tvoj postup ma zaujal. Prosim ta, tie ovsene vlocky davas namocit do litra vody a potom to v tej istej vode aj varis? Ako dlho? velmi asi nie, vsak? a kolko to mlieko potom v chladnicke vydrzi? Same otazky 😀

keziah
11. dec 2012

@ildici12 ja som sa inspirovala najma na tejto stranke: http://www.biospotrebitel.sk/clanok/650-ake-dru...

ildici12
autor
11. dec 2012

@hradnapani ja kupujem ovos nahy z toho sa vlsatne potom vyrabaju vlocky to su ako keby tie semena ovsa. a dam to namocit do vody tak asi 3-4 dl potom v tom aj uvarim, pripadne ak je treba tak dolejem vodu. varila som cca 40 minut az kym sa to uplne nerozvari aby sa to lahsie mixovalo 🙂 a potom tam dolejem vodu aby to bolo cca liter a rozmixnem. ale radsej dam menej vody ako viac, hustejsie mlieko sa este stale da spravit redsim 🙂 ako ma to inu chut ako z otho obchodu, mam skusenost len z alnatury ten sa mi zda byt sladsi, ale mne aj moje chuti 🙂 skladujem tam si 5 dni bo to pouzivam vsade namiesto mlieka 🙂 ale raz to tam bolo tyzden a vydrzalo vpoho 🙂 davam do sklenenj flase, ta je podla mna lepsia ako PET flase. dufam ze som pomohla 😉

ildici12
autor
11. dec 2012

@ildici12 jaj a samozrejme rozmixnute mlieko aj precedim 🙂

hradnapani
11. dec 2012

@ildici12 dakujem, pomohla si mi 🙂 Pojdem si kupit ten nahy ovos a vyskusam. Aj ja by som dala do sklenenej, ked uz clovek vyrobi nieco zdrave, tak naco to potom dat do umeliny 🙂

ildici12
autor
12. dec 2012

@keziah A TEBE TO TEN MIXER ROZMIXUJE UPLNE DOHLADKA ZE TO ani nemusis precedit?

keziah
12. dec 2012

@ildici12 pravdu povediac, skusala som iba ryzove mlieko a neviem, ci bolo do hladka, lebo som ho pouzila do kolaca 😀

jankahanka
26. apr 2013

@ildici ja robim konopne - znie to asi strasne 🙂, ale je to uplne neskodne, z technickeho semena. A velmi zdrave.
Lupane semienka - rozmixujem 1/3 semienok a 2/3 vody, uplne dohladka, precedim cez handricku (netreba, bez precedenia to ma viac bielkovin), pridam med alebo hnedy cukor a vanilku.
Alebo z nelupanych semienok (podla mna lepsie) - semienka poriadne preplachnem, necham cez noc (alebo aj cez den) vo vode, potom rozmixujem s cistou vodou a precedim. Tieto treba precedit, lebo su tam kusky tvrdych supiek. Ochutim tak isto.
Mne to velmi chuti s kakaom alebo rozmixovane s bananom.

Jediny problem je, ak mas starsie semienka, tie zvyknu byt horke. Takze treba najprv ochutnat.

zdenka821
24. okt 2013

Dievčatá skúšali ste už robiť makové al.orechové mlieko? Je vynikajúce..

alikaa
26. okt 2013

@zdenka821 My sme si doma robili toto makove mlieko http://www.yogaguru.cz/cs/jogoviny/makove-mleko... a kedze sa mi to zdalo horke, pridala som do toho banan, mne to chutilo, muzovi velmi nie

zdenka821
26. okt 2013

@alikaa tiež som ho robila,aj robievam. Prvykrat som ho spravila zo starsieho maku a bolo horke, potom z hned otvoreneho sacku a bolo mnam 🙂

mamainprogress
26. okt 2013

Super tema. Vyskusam ovsene podla tvojho receptu. Ja robim takto: zmiesam jemne ovsene vlocky s vodou cca v pomere 1:5, necham pol dna odstat, rozmixujem a scedim.
Cize ja to nevarim. Ty pouzivas ovos cele zrna? @ildici12
Inac Alnatura ovsene mlieko je strasne sladke a ja nechapem preco. Deklaruju 0 pridaneho cukru ale mne sa doma nikdy neurobi take sladke.

ildici12
autor
26. okt 2013

@mamainprogress no doma sa mi tiez nikdy z nicoho nepodari urobit take sladke mlieko ako v obchode... ono je to nejakym vyrobnym procesom dosiahnute, mozno sa im viac rozstiepia tie skroby, raz som uz o tom citala ale nespomeniem si ze kde.
uz som zmenila moj vyrobny postup ale pouzivala som cele zrna, tiez robim uz len z vlociek, ja davam pomer 1/2:4- neni to potom uz moc huste ked davas 1:5? niekedy necham odstat len kym mi to vychladne, alebo aj 20 minut ked to potrebujem surne pouzit 🙂

veppa
26. okt 2013

Velmi uzitocna tema, toto som hladala nakolko pri intolerancii BKM a 3och detoch+ja/dojcim/ je spotreba kupenskeho sojoveho astronomicka + cena :(. Ihned skusam - makove,ovsene ...

lucosko
17. nov 2013

Dievčatá, neviete, kde znížením mliekovar? Ďakujem ;)

lucosko
17. nov 2013

@lucosko * zozeniem

demo
17. nov 2013

@alikaa ak bolo horke, bol pokazeny mak. Dobre skladovany mak nie je horky. Navyse, ak su olejnate semena zhorknute, su aj skodlive.

salomuska
17. nov 2013

@lucosko ahoj, my sme si kupili soyabellu, navarí mlieko za cca 15 minút. predajcov nájdeš na webe...a tiež s tým experimentujem, pomer/hustota a tak, niektoré sa podaria a niektore aj nie. výborné bolo napr. mandľové

demo
17. nov 2013

@salomuska zaujimavy tip. o tom som nepocula. pozeram si ich stranku a vidim ze sa da mlieko pripravit aj bez varenia. Robievam mlieka bez varenia (kvoli vitaminom a pod.) a toto sami pozdava.

mas tym este niekto nejake skusenosti?

demo
17. nov 2013

@salomuska neexistuje nieco podobne napr. zo skla?

letasi
17. nov 2013

ja robim mandlove,makove,kokosove,ryzove,orechove 🙂

salomuska
17. nov 2013

@demo áno, dá sa aj bez varenia, to trvá cca 15 sekúnd, vhodné je to najmä pri orechových mliekach. a ešte sa mi páči, že prístroj nerobí len mlieka, je tam aj násadka na mletie - potešilo, keďže mi v domácnosti chýbal mlynček na mak 🙂 zo skla som nič nenašla, toto je nerezové, veľkosť ako varná kanvica

salomuska
17. nov 2013

akurat stale niekedy tapam pri tych pomeroch. ryzove sa mi podarilo super huste a kokosove zase ako voda 😒 mandlove, makove, psenove uz viem "utrafiť". dnes som skúšala pohánkové ale to už skúšať asi viac nebudem 😝

lucosko
17. nov 2013

@salomuska ahoj dakujem. Nasla som to za 148euro najlacnejsie, ci nemate niekto tip na lacnejsieho predajcu. Dakujem.

jaroe
19. nov 2013

raz som skusala makove a tiez sa mi zdalo horke. Nevyznam sa velmi do maku, volakedy som ho nemohla ani citit, teraz mi sem tam pride na chut. Fakt by to nemalo byt horke? Lebo ani syn mi ho nechcel a to bolo v nom kakao a cukor. som sa tesila, ze ho naucim na nieco zdrave a smola. Chystam sa vyskusat aj ostatne rastlinne mlieka, len na to asi potrebujem poriadny mixer, vsak? Mam doma len ponorku. Na co vsetko pouzivate tieto mlieka, resp. ktore je vhodne napr. do cesta na kolace, do polievky, s kakaom.,,,,

letasi
19. nov 2013

@jaroe mak si davala mlety alebo nemlety?

jaroe
19. nov 2013

aj aj. Teda nie naraz, skusala som z obidvoch a sacok bol cerstvo otvoreny.

demo
19. nov 2013

dobry mak mavaju na mileticke v BA-ak ste z Bratislavy.

jaroe
19. nov 2013

@demo som, ale mileticku mam dost od ruky. To na trhovisku alebo kde? V com su rozdiely medzi makmi? To som netusila, ze nie je mak ako mak.

demo
20. nov 2013

@jaroe na trhovisku. predava sa tam teraz jesenny mak. ked raz nakupis vacsie mnozstvo, da sa zamrazit a zabranis tak zhorknutiu. nie je mak ako mak - to je pravda. ale nie je to ziadna veda, ten, ktory je horky alebo nechuti dobre, je zly.