Jedálniček pre 7 mesačné bábo

mataaa1988
5. jún 2017

Ahojte, mám 7mesačné bábo a už neviem, akú zeleninku mu mám pripravovať. Máte nejaké tipy, alebo recepty? Aký máte jedálniček?

bosoriak
5. jún 2017

@mataaa1988 Pocuj, 7mesacny nepotrebuje trojchodove menu kazdy den ine. Pokojne mu 2-3 dni davaj to iste, zeleniny je teraz dost - mrkva, zemiak, tekvica, brokolica, cukina, bataty, karfiol, cervena sosovica, spenat, cvikla, a mas jedalnicek aj na dva mesiace vopred, ak budes kombinovat. 🙂

Ja uz som pri tretej dcere nerozmyslala, ktora zelenina je od ktoreho mesiaca, prikrmovala som od 4. mesiaca a v 7. mesiaci uz jedla prakticky vsetko snad okrem pomarancov, akurat pomixovane.

mataaa1988
autor
5. jún 2017

Veď ja to striedam, urobím si vývar na 2-3 dni a v tom varím potom zeleninku s maskom.. ale zdá sa mi, že to je stále o tom istom.. ty si to ako pripravovala?

bosoriak
5. jún 2017

@mataaa1988 Malym detom nevadi jest to iste. Aspon teda mojim. Moje starsie mavaju pravidelne raz do tyzdna dva dni za sebou spagety, lebo to tak chcu, jedia to, chuti im to. Mne by z toho uz bolo blivno, ale im nie. 🙂

Ja som to vzdy uvarila, pomixovala, dala trochu byliniek na dochutenie a trochu masla alebo repkovy alebo slnecnicovy olej. Od tych 8 mesiacov som potom presla pri tejto tretej na hotove vyzivy, lebo sa mi fakt nedalo varit zvlast pre nu, pre druhe dve deti, pre muza a pre mna (mame inu dietu). Od toho roka uz mala je vsetko, co deti.

mataaa1988
autor
5. jún 2017

Také malé deti už môžu nejaké bylinky? Aké si dávala?

1988majka
5. jún 2017

@mataaa1988 my mame knizku hned to bude milacik / tak sa to myslim vola/ a je to o stravovani dietata od zaciatku do 6r. robili to ludia z ambulancie klinickej vyzivy. Je to fajn 🙂 Je tam vsetko podrobne vysvetlene aj take zaujimave tipy aj priprava jedla, recepty, ,,vzorovy,, jedalnicek aj s mnozstvami takze nieje ta strava taka jednotvarna a je to koncipovane tak aby na dany vek malo babo vsetko co potrebuje a je schopne lahko stravit. Napr. pre vek 7-10mesiacov je tam / podla toho kedy zacalo papat prikrmy - ci bolo kojene/ 2-3 prikrmy denne. A su tam napr. kombinacie: zelenina/ strukovina + obilnina/zemiak + olej/ zltok + bylinky (kopor alebo majoran alebo pazitka a pod) alebo kombinacia ovocie + obilnina .. samozrejme mozes dat aj ovocie + zelenina co sa hodi..masko si musis primysliet lebo autori su vegetariani ale tak proste pridas aj masko cca 40g a hotovo

bosoriak
5. jún 2017

@mataaa1988 tymian, ligurcek, bazalku, majoran... mozu, jasne, ved tam toho nejde za polievkovu lyzicu, ale par kuskov, len nech to nejako inak vonia.

lorela
5. jún 2017

@mataaa1988 7 mesačné bábo - božinku, veď pre neho sú to stále, a ešte aj dllllllho budú, všetko nové chute! 😉
Nepoznám nikoho, komu by sa mrkva alebo zemiak zunovali hoci aj po 80 rokoch 🙂.
Zeleninu môžeš rôzne kombinovať. Osobne by som ale s bylinkami ešte nekulinárčila, stačí o pár mesiacov.

mataaa1988
autor
5. jún 2017

@lorela A varíš to vo vývare?

lorela
5. jún 2017

@mataaa1988 Zeleninu som v 7 mesiacoch varila takým spôsobom, že som ju nakrájala na menšie kúsky a uvarila krátko vo vode. Rozmixovala alebo roztlačila som ju spolu s tým vývarom na redšiu konzistenciu a pridávala k mäsku. Niektoré druhy, napr. brokolicu na pare do mäkka, a vidličkou som ju roztlačila.
Neskôr som zeleninu aj dusila spolu s mäskom - niečo ako detské "soté" + príloha.
A ešte sa, jasan, zelenina objavovala takmer v každej polievočke a surová zelenina aj ku chlebíku s maslom, keď už boli zúbky na chrúmanie napr. papriky 🙂.

mataaa1988
autor
5. jún 2017

v 7 mesiacoch si už dávala chlebík s paprikou?

lorela
5. jún 2017

@mataaa1988 Celý odsek začína slovom "Neskôr" na margo zeleniny.