Recepty z makovej a tekvicovej múky

lujzyana
2. apr 2021

Ahojte. Kúpila som v Lidli makovú a tekvicovú múku na vyskúšanie, no neviem celkom čo s nimi. Z makovej by som chcela upiecť koláč, prípadne niečo podobajúce sa na piškótu(aby som mohla dorobiť krém) ale našla som veľmi málo receptov a ešte menej takých, ktoré by stáli za vyskúšanie. Prosím teda, ak máte overené recepty z makovej či tekvicovej múky, sem s nimi! 🙂

katkamatka7
2. apr 2021

@lujzyana Nič nepokazíš, keď v obyčajnom recepte na piškótové cesto nahradíš hladkú múku. Môžeš dať na vrch ešte nepečeného cesta orechy prípadne tekvicové semiačka, v kombinácii s tekvicovou múkou sa nebudú biť. Alebo potom, keď cesto bez pridania čohokoľvek navrch upečieš, dáš na vrch vrstvu krému ( mascarpone s vyšľahanou šľahačkou a vanilkovým cukrom, alebo maslový krém s cukrom a žĺtkami, alebo puding s tvarohovým termixom) a na krém buď posypať mletým makom, alebo nastrúhanou čokoládou, alebo kúskami ovocia. Nepíšem gramáž, ak máš takúto múku, tak to poznáš ( aj od oka)

marianarem
3. apr 2021

@lujzyana Obycajna babovka alebo bublanina z makovej muky je super. Ja zoberiem nejaky klasicky recept vzdy a nahradim standardnu muku makovou. Ale davam o 1 vajicko viac, nech to lepsie drzi pokope. Z tekvicovej mi celkom chutili halusky do hokkaidovej polievky. Tekvicova muka, vajicko, voda, tak od oka. Alebo som pridala do zeleninovych placiek. Ale nedrzi to tak ako klasicka muka, takze bud zmiesat s klasickou alebo opat dat viac vajicka.

miguela123
5. dec 2021

@katkamatka7 dobrý deň, ja by som mala záujem o gramáž, ďakujem veľmi

katkamatka7
5. dec 2021

@miguela123 Dobrý deň. S presnou gramážou veru neporadím. Mamina ma od mala učila vážiť, ako dokáže v ceste gram chýbať alebo vznikne prebytok. Ruka v ruke to šlo s poznaním cesta, kedy je potrebné, aby bolo vláčne, kedy zase, aby sa nelepilo, kedy sa má liať, kedy sa má sypať. A čo z takého cesta vznikne pri pečení vo vyšších teplotách, kedy minúta naviac znamená tvrdé cesto. A to je už v oku. Aj s tou gramážou. Tekvicová múka je olejová a maková má v sebe oleja ešte viac. Ale sú to veľmi nepatrné rozdiely v gramoch masla, ktoré sa pridáva do receptov.
Dúfam, že aj takáto rada na niečo dobré poslúži 😉

miguela123
5. dec 2021

@katkamatka7 ďakujem