Čo musím vybaviť pred nástupom na materskú?

hanato
2. jan 2016

baby potrebujem pomoc nakolko som bola na urade a teta uz chcela mat klud dost népekne ma odbila a nic poriadne som sa nedozvedela teda to hlavne ....... 😒 na rizikovom som od 1.10 2015 pracovna zmluva mi skoncila k 31.12 2015 co dalej teraz treba is tdakde na socialku do zdravotnej na UP?na matersku nastupujem aj 26.2 co treba vybavit potom ?dakujem za kazdu radu

gapa
2. jan 2016

Predpokladám, že nástup máš 6týž. pred termínom (si to skontroluj, lebo aj ked si na pn a netrvá ti nem.poistenei v den nástupu na md, tak nárok na mateské ti skôr NEVZNIKNE!!!!, TREBA PRESNE 6Týž. PRED TERMíNOM).
Treba na zdr.poistovni nahlási poberanie nemocnského (si tam zavolaj aké doklady potrebuješ, či musíš zo SP) a potom si prefoť aj ukončenie pn, radšej, Spýtaj sa hned na celý postup, ked skončíš pn čo treba a či stačí rozhodnutie zo SP o priznaní materského potom.
Asi vieš, že nárok na podporu po ukončení poberania rodič.príspevku mať nebudeš. Či by si mala nárok skôr, záleží od tvojich údajov o trvaní poistenia.
A bacha, do 45dní po pôrode treba podať prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, aby za teba štát platil dôchpoistenie z cca 500eur. Neda sa to vybaviť spätne, tak bacha na to a nechaj si kopiu prihlášky opečiatkovať, aby si mala doklad o tom, že si podala prihlášku a založ do dôchodku (pre istotu, inak nemáš žiadny dôkaz, že si to dala a nevybavíš neskôr spätne). Asi druhé dieťa do 6rokov nemáš.