Kedy žiadať o rodičovský, keď nemám nárok na materskú?

misskate1
16. okt 2014

Ahojte. Bola som dlhšie nezamestnaná a potom som pracovala iba na dohodu s tym, že som neodvadzala do sociálnej poisťovne. Teraz som tehotná a viem, že nemám nárok na materskú zo sociálnej, preto potrebujem vedieť kedy a o čo presne žiadať. Úrad práce a rodiny mi moj mejl na druhýkrát odignoroval. Nie som vedená na úrade práce a nemám ani živnosť. Nepoberam žiadne prispevky. Som akoby dobrovoľne nezamestnaná. Tak ak máte nejaké rady, informácie budem vdacna.

liz_lemon
16. okt 2014

@misskate1 az po porode poziadas o rodicovsky prispevok, rodinne pridavky, prispevok pri narodeni (dieta sa muzi dozit 28 dni)
samozrejme potrebujes aj rozhodnutie zo socialnej poistovne, o nepriznani materskeho, to das na UPSVAR + rodny list dietata

dena1973
16. okt 2014

@misskate1 Súhlasím s @liz_lemon len doplním, že to rozhodnutie o nepriznaní nároku na materské dostaneš na základe žiadosti o materské, ktorú ti 6 týž. pred pôrodom vypíše gynekológ. Tú žiadosť potom zanesieš na SP.

zalka
16. okt 2014

@misskate1 od kedy do kedy si pracovala na dohodu? z dohody sa platia odvody a ak nie si invalidná tak sa platí aj nemocenské poistenie. Ak ovšem nešlo o dohodu s nepravidelným príjmom.
A o RP žiadaš po narodení dieťaťa.

misskate1
autor
16. okt 2014

@zalka no praveže išlo. Ten príjem je považovaný za ostatný príjem a vtedy nemusím nič odvadzat. Takže 100% viem, že nárok na materskú nemám.

zalka
16. okt 2014

@misskate1 takže si nerobila na dohodu ale na mandátnu zmluvu ... a sama si platíš odvody do ZP a dan z toho .. treba sa presne vyjadriť lebo potom sa naozaj ťažko radí ...
a ak je to tak ... tak naozaj na MD nárok nemáš až po narodení môžeš požiadať o RP na UPSVaR