Koniec rodičovského

anika42
28. máj 2021

Ahojte baby pottebovala by som poradit o 2 mesiace mi konci rodicovsky maly bude mat 3 roky, mala by som nastupit do prace no zistila som, ze som tehotna. Mozem ist na pn? Budem mat narok na pnku, matersku i na novu tehotensku davku? Vobec neviem ako to chodi 😇 pracovala som predtym 8 rokov, tpp stale trva. Moze ma po nahlaseni 2 tehotenstva zamestnavatel prepustit?dakujem pekne za rady

nafka0483
28. máj 2021

@anika42 Mala by si nastupit do prace kvoli obnoveniu poistenia a nasledne ak je na to zdravotny dovo, tak mozes ist na PN. Po oznameni tehotenstva ta prepustit moze len vo vynimocnych pripadoch ked sa napr. rusi cela firma. Na tehotenske a materske budes mat narok.

anika42
autor
28. máj 2021

@nafka0483 a co by som stratila keby nenastupim na ten 1 den do prace?

anika42
autor
28. máj 2021

@nafka0483 myslis nemocenske poistenie? A nemohla by som si ho radsej dobrovolne zaplatit ten mesiac ako nastupit do prace

lucka_ke
28. máj 2021

@anika42 ak si zamestnaná nedá sa prihlásiť na dobrovoľné nemocenské poistenie

najjulinka
28. máj 2021

@anika42 nastupiť do prace je aj vybratie dovolenky. Pravdepodobne počas materskej sa tam nejaka nahrabala, takže stačí vybrať dovolenku.

lucka_ke
28. máj 2021

@najjulinka súhlasím
len treba zam. písomne oznámiť, že sa chceš vrátiť do práce a čerpať dovolenku (najneskôr mesiac pred skončením RD) a prečo nechceš ísť do práce? nemá s kým byť dieťa?

anika42
autor
28. máj 2021

@lucka_ke nemame momentalne dobru riaditelku v praci neznasa mamicky vyhadzuje ich 😇 nechcem sa stresovat kvoli nej na 1 den co sa mam vratit 🤔

nafka0483
28. máj 2021

@anika42 Stratila by si narok na platenu PNku. Ako bolo spomenute, doborovolne poistenie si nemozes platiti ked si zamestnana a nejaka dovolenka sa ti snad nazbierala za obdobie materskej (ak si ju necerpala hned po matereskej), takze oznam aspon mesiac vopred zamestnavatelovi, ze nastupujes naspat do prace a poziadaj o cerpanie dovolenky. Je uz na tebe ci na 1 den, alebo na kolko dni. Potom mozes nastupit na PN - samozrejme ak to vyzaduje zdravotny stav. Dovod nie je, ze nechcem pracovat, nepaci sa mi tam a pod. Potom radsej ukonc PP.

anika42
autor
28. máj 2021

@najjulinka keby sa dala dovolenka by to bolo super, len aby ma neprepustila pocas toho jedneho dna dovolenky 😂 a co by bolo vyhodnejsie pre mna zobrat jeden den dovolenky alebo vsetku dovolenku, ktoru mam?

lucka_ke
28. máj 2021

ak sa tam nechceš vrátiť tak si dovolenku nechaj po skončení ďalšej rodičovskej kvôli výške podpory... teraz vyčerpaj pár dní a ak máš ozaj zdravotné problémy tak PN - len tam budeš mať obmedzené vychádzky a mala by si dodržiavať liečebný režim

anika42
autor
28. máj 2021

@nafka0483
@lucka_ke uz som nedavno potratila tak zato musim ist hned na rizikove, no este mam par mesiacov na rodicaku co budem.len co potom.tak vasa rada je jeden den dovolenky zobrat a potom mozem ist na pnku a vpodstate v decembri mi vychadza nastup na matersku

nafka0483
28. máj 2021

@anika42 Tak sa dohodni, ze konci ti RD a chces par dni dovolenky - ak budu suhlasit, tak posledny den RD alebo par dni vopred im posli pisomne oznamenie o tom, ze si tehotna. Budes tak chranena, ak sa bojis, ze presne v ten jeden den by ti dali vypoved.

anika42
autor
28. máj 2021

@nafka0483 zatial im nechcem o tom hovorit lebo som len cerstvo, po predoslom potrate som opatrna, mam este dake 2 mesiace potom mi konci 😇

nafka0483
28. máj 2021

@anika42 Oznam o tom ze ti konci RD a vracias sa naspat musis poslat aspon mesiac vopred. Nasledne sa dohodni, ze chces vycerpat par dni dovolenky.
A ked sa bojis, tak porste 3 dni predtym ako skonci RD posli oznamenie, ze si tehotna. Ako inak chces byt chranena? Ked sa bojis, ze sa ten den alebo par dni co budes na dovolenke ti da vypoved?
Ved neoznamuj to teraz hned, o 2 mesiace uz budes predsa v nejakom 12-13tom tyzdni, to je normalny cas na oznamenie.

anika42
autor
28. máj 2021

@nafka0483 nebude to blbe ze vraciam sa a potom ze som tehotna? 🤔 Lebo financnicku mame celkom normalnu budem ju zavadzat ze vraciam sa a potom toto.aj ze sa vraciam mam pisomne oznamit?

nafka0483
28. máj 2021

@anika42 Ano, to, ze ti konci RD a nastupujes naspat musis pisomne oznamit aspon mesiac vopred.

A ano, bude to blbe, ale neviem co ine potom chces? Do prace nastupit nechces, bojis sa ze ta vyhodia, na PN asi budes musiet ist tak ci tak, lebo si rizikova...

Piseme ti ako to urobit tak, aby si z toho vytazila najviac, ale ak ti viac ide o to, ci to nebude blbe, tak potom daj vypoved, alebo sa dohodni, ze PP ukoncite - ak si myslis, ze toto bude lepsie.
Inu moznost ti uz vymysliet neviem, uz len nemat babo a nastupit normalne do prace, ale tak hadam vidis sama aka je to sialena moznost.

anika42
autor
28. máj 2021

@nafka0483 ved ja som ti vdacna, takto som to i chcela nech z toho ja vytazim 😂 kedze som tam robila 8 rokov, preco by somv 2 tehotenstve nemala mat narok za nejaku pani, co si nieco dokazuje.spravim to teda tak ako hovoris.dakujem ti velmi pekne za radu 🤗

anika42
autor
28. máj 2021

@nafka0483 a este v tom oznameni ze sa vraciam mam uviest ze chcem den dovolenky? Ci to staci sa dohodnut?

nafka0483
28. máj 2021

@anika42 Inak tych diskusii si uz zalozila viac, v kazdej si sa pytala to iste, ale ok, mozno ti to nikto zatial takto nezodpovedal.

Len jedna vec: Teraz pises, ze mas rizikove tehotenstvo, ze ta PN je potrebna, nespochybnujem. Ale ty si riesila uz v januari, ze keby si otehotnela, tak do prace ist nechces a ze budes chciet byt na PN, cize si bolo jasne ze si sa do prace vratit nechcela a spekulovala si a ked ti to v diskusii vytkli, ze taka PN je neopravnena, tak si sa urazala.

nafka0483
28. máj 2021

@anika42 Mozes rovno ziadat o dovolenku - vypisat si dovolenkovy listok alebo ako to u vas funguje, my to robime elektronicky. A uvidis ci ti ju schvalia.

anika42
autor
28. máj 2021

@nafka0483 hej no situacia sa zmenila, ze sa nam opat podarilo 🤗

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anika42
autor
2. jún 2021

@nafka0483 ahoj riesila som tuto moju situaciu este so socialnou poistovnou. Taketo mi dali vyjadeenie: všeobecne platí, že nástupom na rodičovskú dovolenku sa zamestnankyni prerušuje (prerušenie sa chápe ako ukončenie) nemocenské poistenie. Pri ukončení rodičovskej dovolenky (za predpokladu trvania pracovného pomeru) a nástupe do zamestnania (čerpanie riadnej dovolenky, alebo vznik dočasnej pracovnej neschopnosti) dôjde však k obnoveniu prerušeného povinného nemocenského poistenia zamestnankyne, a teda aj k opätovnému vzniku povinného nemocenského poistenia zamestnankyne, čím sa splní jeden zo základných predpokladov nároku na nemocenskú dávku z nemocenského poistenia zamestnankyne.

Neni tam rec o tom ze musim nastupit do prace ani o tej dovolenke, ze by som musela si vziat, aby sa mi aktivovalo opat nemocenske.zistovala som v praci a mam narok na 20 dni. tak som na vazkach vrta mi v hlave co si povedala ty 😂 aby som neprisla zbytocne o platenu pn. No zas i u nas co som sa pytala na socialke povedali ze staci ist hned marodit, ze sa aktivuje nemocenske, i tu to tak pisu

nafka0483
2. jún 2021

@anika42 Nooo o tom neviem, ze by sa dalo ist rovno na PN, lebo pocas RD je nemocenske poistenie neaktivne. Neviem o tom, ze samotnou PNkou sa poistenie aktivuje. Aktivuje sa prave nastupom do prace, dovolenkou...

anika42
autor
2. jún 2021

@nafka0483 ale napisali to tam tak az to spravne chapem, Ze i pnkou sa aktivuje....uz som z toho jelen co spravit, bojim sa ze ked zoberem dovcu si najde tato nasa dake chodnicky a prepusti ma. Dovolenku potom par dni by som si nemohla uplatnit pred zaciatkom nastupu uz na matersku? Ze by som prerusila pn a uplatnila si par dni kvoli vyssej materskej?i ked neviem ci i tam by som sa neohrozila.....

nafka0483
2. jún 2021

@anika42 No znie to sice tak, ale na to aby sa ti poistenie obnovilo ta musi nahlasit do SP zamestnavatel - je to jeho povinnost. Cize ty najprv musis oznamit skoncenie RD a navrat do prace - zamestnavatel ta prihlasi a az nasledne mozes ist na PN. A ja teda neviem ci sa to da urobit tak, ze v ten den ked ta zamestnavatel prihlasi budes hned na PN.

Vycerpanie par dni dovolenky pred materskou podla mna neovplyvni vysku materskej, ale nie som si uplne ista. S takym cerpanim dovolenky musi zas zamestnavatel suhlasit a vztahuju sa na to rovnake "rizika" ako keby si tu dovolenku cerpala hned po rodicovskej.