Ktorý lekár ma vypíše na materskú a kedy?

tinafarkas
2. jan 2012

Ahojte, chcela by som sa spytat, kto (obvodny gynekolog alebo gynekolog v poradni v nemocnici) vypisuje na matersku a kedy (ukonceny 34 tt?)? Teraz som totiz v 33+3tt a na odporucanie obvodnej gynekologicky chodim od 31+0 do rizikovej poradne v nemocnici. Gynekologicka mi ale matersku nevypisala. Ist za nou, ked ukoncim 34tt alebo ma vypisu aj v nemocnici v rizikovej ambulancii (Kramare)?

elise
2. jan 2012

obvodný gynekolog 8-6 týždnov pred pôrodom, môžu ti to aj v nemocnici vypísať a na matersku sa dá isť aj v den pôrodu to ti zase vypisuju v nemocnici ale to je skrátená doba poberania materského. ak máš aj DNP tak si dáš vypísať 2 materske jednu zanesieš do sociálnej poisťovne a druhu zamestnávateľovi.

lienka01
3. jan 2012

prosím poradte aj mne!!Termín mám 1.júna..Pred týmto termínom(6 týždnov) ma má vypísať gynekologyčka na materskú?Ked nenastúpim včas Budem mať kratšiu materskú?čo ked porodím skôr?asi pôjdem cisárskym..DAKUJEM

alicka7
3. jan 2012

Žena nastupuje na materskú dovolenku spravidla na začiatku 6 týždňa pred očakávaným dňom pôrodu, najskôr však od začiatku 8 týždňa. Nástup na materskú dovolenku určuje lekár (gynekológ) podľa predpokladaného dňa pôrodu a zdravotného stavu tehotnej.

Ak si z materskej dovolenky pred pôrodom žena vyčerpá menej ako 6 týždňov, pretože pôrod nastal skôr, patrí jej materská dovolenka odo dňa nástupu do uplynutia 28 týždňov.

gapa
3. jan 2012

ak neneastúpiš na md najneskôr 6týž. pred OčKAáVANýM TERMíNOM PôRODU, čo napíše lekár do žiadosti o materské ale nastúpiš neskôr, tak ti bude doba poberania materského krátená (leda že by si porodila až 6týž. po neskoršom nástupe na md, by si krátená nebola) a poberala by si materské len 28 týž. po skutočnom pôrode (ak máš nárok pri nástupe na md 6týž. pred oč. term.pôrodu na 34týž)

ak však nastúpiš na md 6týž. pred OčAKáVANýM teranínom pôrodu a porodíš hoci aj na druhý den po nástupe na md, tak ti nebude krátené obdobie poberania materského.

Ak porodíš ešte skôr, ako je 6týž. pred očak. termínom pôrodu, tak proste nastúpiš na md v den pôrodu, aj keby si už mala vypísanú žiadosť o materské a odovzdanú na soc.poistoneu (asi by ju možno bolo treba prepísať, resp. im treba oznámiť, sa informovať, ako postupovať). Postatné je, že si porodila skôr ako 6týž. pred očak. termínom pôrodu, tj. nebolo to z dôvodu, že si nenastúpila na md 6týž. pred očak. termínom pôrodu, čo stanovil lekár, tj. doba poberania materského sa ti tiež nekráti, budeš ju poberať bežnú dobu, 34týž., resp. 37 (osamelé matky), resp.43týž.(dvojičkové, trojičkové maminy)

stanka77777
10. feb 2012

Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke na stránke www.najpravo.sk. V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí.

Tu sú linky na vyššie spomenuté články:

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...