Materská a SZČO

jahodova98
26. júl 2022

Ahojte,
tri roky som pracovala ako SZČO, prvy rok som pochopitelne neplatila sociálne poistenie a druhy rok mi nasledkom maleho zisku nevznikla povinnosť platit. Tato povinnost mi vznikla az treti rok. Vtedy sme vsak s priatelom otehotneli a tak som sla na rodicovsku podporu lebo som na matersku nemala narok. Pozastavila som si živnosť Dcerka ma teraz uz 1 rok a preto ma napadlo ze ci by som nemala narok na matersku teraz, kedze rok za mna uz platil stat.

Funguje to tak alebo maju daku ochranu proti vymyselnikom ako som ja.?

kikushaa
26. júl 2022

Materska sa ti len zapocitava do dochodkoveho poistenia, nic fyzicky stat za teba neplati. Nic si do soc.poistovne neodviedls - nic ani nedostanes. Ak je manzel zamestnany, moze ist on 🤗

jahodova98
autor
26. júl 2022

@kikushaa ked som pozastavila zivnost a vznikol mi narok na rodicovsku podporu prisiel mi papier zo soc poistovne ze sa stavam fyzickou osobou, za ktoru plati socialne postenie stat

andrea_82
26. júl 2022

@jahodova98 nie, nemáš nárok na materské. To by potom všetky ženy, ktoré nikdy nepracovali, len rodili, mohli tiež čerpať materské. Na materské máš nárok len vtedy, ak si odvody platíš ty alebo tvoj zamestnávateľ.

alenah31
26. júl 2022

@jahodova98 toto sa pýtaš vážne? Aký nárok na rodičovskú podporu ti vznikol? Ak myslíš nárok na rodičovský príspevok - na ten má nárok úplne každý. A NIE - nárok na materské ti nevzniká - ty si síce poistencom štátu - ale to je všetko. Štát za teba platí len ním určené odvody - a odvod na NP medzi to nepatrí. Ak by si chcela materské tak výlučne z toho čo na NP odvedieš ty sama z tvojho vlastného príjmu. A ešte jedna vec - materské je prednostná dávka. Ak by si aj napr. popri poberaní RP pracovala a nárok na materské by ti vznikol teoreticky teraz - tak už nie na to prvé dieťa - až na prípadné ďalšie. Nie je totiž možné o materské požiadať dodatočne - podmienky musíš spĺňať "v čase nároku" a to si ty zrovna vtedy nespĺňala.

jahodova98
autor
26. júl 2022

@alenah31 a ked si platim poistenie v allianz? Platim tam 30 eur mesacne

alenah31
26. júl 2022

@jahodova98 to je komerčné poistenie (zrejme úrazové poistenie - možno s nejakým šetrením, ktoré bude vyplatené po určitej dobe sporenia - to musíš mať v tej poistnej zmluve uvedené). - to s tým nič nemá. Pokiaľ chceš materské - to získaš jedine z NP. A ako píšem - spätne neexistuje - nárok treba spĺňať "v čase nároku".

gabka123123
26. júl 2022

Musíš 270 dní dačo odvádzať štátu do poistenia. Chcela by si materské a vyšší rodicak a na základe čoho? Ženy ktorým vznikol nárok odviedli nemalé peniaze do poistenia. Naozaj sa pýtaš na Alianz poistenie? Čo to má spoločné so sociálnym poistením? Nie si trol?