Môže manžel požiadať o rodičovský príspevok v Rakúsku?

makuka123
31. jan 2014

Manžel sa od januara 2014 zamestnal v Rakúsku na pracovnu zmluvu ,trvaly pobyt ma na Slovensku.Ja žijem na Slovensku kde som aj zamestnaná a poberám tu aj prídavky na deti. Chcem sa spýtať,či môže o poberanie rod. prispevku požiadať manžel v Rakúsku a ja ich na Slovensku odhlasím,alebo či je možné požiadať o doplatenie rozdielu vo výške prídavku na dieťa,aký je postup pri vybavení prídavkov.Budem rada ak mi napíšete svoje skúsenosti a rady.

andrejka170
11. feb 2014

ahoj, samozrejme moze poziadat o RP v rakusku, na SK ich nemusis odhlaovat, z AT dostane tvoj manžel rozdiel- diferenc.
potrebujes podat ziadot na prílsušný Finanzamt - podla miesta práce tvojho manžela, potrebujes k tomu preložený rodný list dietata, sobášny list taktiež preložený, fotokopie OP , FOTOKOPIA PASU dietata, E forlumáre ktoré ti vyda úrad.potvrdenie o pobyte SK aj DE.poprípade kopiu pracovnej zmluvy tvojho manžela, a pozor Finanzamt má na to 6 mesiacov aby ti odpovedal.

miskacharly
14. feb 2014

Sobasny list ni je povinny(staci potvrdenie o spol.trvalom pobyte).fotokopiu OP netreba.ak je manzel zamestnany,potrebuje ECARD(mal by ju mat).treba rodny list dietata prelozeny v nemcine(nakolko u nas neexistuje medzinarodny).a na SR sa neodhlasuje nic a v AT doplacaju do vysky 170€.manzel tam pracuje uz 7 rokov a poberame ho kazdy rok. 🙂 a ked este poberas matersku,tak ju mozes brat aj s rakuska.je o dost krat vyssia.ja ju tiez poberam 🙂