Môžem poberať rodičovský aj PN súčasne?

apsara
19. sep 2011

Ahojte babiky, chcem VAs poprosit o radu ak mate niektora skusenost. Mam zaplatene DNPO, som na rodičovskom prispevku. Či možem ist marodit a kolko mam marodit aby som nestratila rodičovsky prispevok. PNka ma vplyv na rodičovsky alebo nemá??
dakujem moc krat za radu Andrea

alexandra
19. sep 2011

Nie, popri rodicovskej dovolenke nemozes ist na 'pracovnu neschopnost' 😉

veronika81
19. sep 2011

Mne na sociálke pani povedala, že počas rodičovskej na PN môžem byť. Iba počas materskej nie 😕 Zatiaľ som ale nebola, tak neviem..

aduskatt
19. sep 2011

POcas rodicovského uz na PN ist mozes

gapa
19. sep 2011

Poberanie nemocneského z dnp nemá vplyv na poberanie rodič.príspevku. Predtým sa považovalo aj poberanie nemocneského celý mesiac za zárobkovú činnost a nebolo možné poberať RP súčasne ak si zárobkovo činná celý kal. mesiac. Teraz ale môžeš aj prcovať a poberať RP a teda už ani poberanie nemocenského či ošetrovného nemá vplyv na poberanie RP.
Môžeš byť dočasne PN aj počas čerpania RD v zamestnaní. Ale nárok na dávky z nem.poistenia zamestnanca nemáš, lebo je toto nem.poistenie prerušené. Ale z dobrovolného nem.poistenia nárok na nem.dávky máš, ak splnaš samozrejme podmienky.

saranata
19. sep 2011

ako píše aduskatt v uvode , možeš byt na PN a možeš aj poberat sučasne RP aj PN.

nasta197
19. sep 2011

Ahoj ja som DNPO, skončilo mi 6 mes, poberanie materskeja, dala som sa na PN ,teraz poberám RP aj PN od sociláky takže som si slušne ponohla veľa šťastia 🙂)

sympa1
19. sep 2011

ano mozes 🙂

slonik111
19. sep 2011

mozem ist na PN pocas RP - ako osetrenie clena rodiny - cize budem doma s mojim dietatom? neviem ci vy myslite PN sama zo sebou alebo s dietatom ako OČR. Vypise ma detska lekarka s malym? je chory a nebude chodit do skolky cely tyzden. Dik za odpoved 🙂

monr
20. sep 2011

slonik, môžeš ísť na OČR len ak si platíš dobrovoľné nemocenské poistenie, v inom prípade nie. a vypisuje detská lekárka.
aspara, presne ako napísala gapa. súhlas s ňou.

anavim
20. sep 2011

takze mam, alebo nemam narok na PN zo zamestnania ak som na RD? Alebo mam nastupit do zamestnania a tak ist na PN? potrebujem ci nepotrebujem mat odrobene tie tri mesiace aby mi vznikol narok na PN ak som v tom zamestnani od r 2008??

kristinka0707
10. feb 2013

ahoj, vidim ze tato tema bola uz davno zalozena ale predsa sa opytam,,,skoncila mi materska,,,mozem ist teraz na PN? niesom a anisom nebola zamestnana pre porodom som si platila DNP
dakujem

roberta31
18. feb 2013

Iba prodavam moje info.Popri rodicovskej možete dostavat PN z DNP a ak by ste sli na PN do 7 dni od ukoncenia materskej,tak dostavate PN aj zo zamestnania 😉 .

baklik
18. feb 2013

@roberta31 a ak som si neplatila DNP a teraz som na RD, ale mala som takmer najvyssiu matersku, ktora mi vysla na zaklade platu u zamestnavatela, mam tiez narok, aby mi popri RD bolo v pripade potreby vyplacene aj PN alebo OCR?

babatko77
7. mar 2013

ahojte som szco riadne som si platilia 4 roky odvody potom som si platila DNP bola som na rizikovom na PN potom som hned isla na matersku teraz mi hrozi operacia zlcnika a neviem ci mozem ako SZCO ist hned na pn a bude sa mi to zaratavat tak ako pri PN pred materskou
kocky co ste hned po materskej isli na PN / komu ste ju odniesli aj zamestnavatelovi aj DNP do socialky?

dakujem za info lebo uz mam v hlavu v smutku a to este ist aj do nemocnice neviem kam dat maleho a kolko sa budem zotavovat ☹

beba266
27. jan 2014

Neviete mi niekto poradiť či sa dá ísť na PN počas rodičovského? nebola nejaká zmena odvtedy?

jankaviel
7. feb 2014

Ahoj. Ja som to vyrisila tak, ze som sla PN pocas 7 dnovej ochrannej lehoty po skonceni MD.

adelapp
17. máj 2014

adelapp. Ahojte chcem sa informovat mam ten isti problem som na RD. A neviem ci mozem ist na PN prosim kto ma stim uz skusenosti tak dajte vediet. Dakujem

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bea0610
29. jún 2014

Dobrý deň
veľa tu toho čítam a tiež mam taký problem tak sa pýtam:
Som na predĺženej rodičovskej dovolenke, nastupila som do práce od 1.3.2014 a teraz od 5.6. som PN. (DNP si neplatím.)
Môžem poberať RP a zároveň byť na PNke? Musím to nahlásiť na úrad prace?
(Lebo je to zvláštne poberať dva príspevky, to neberte tak že by som sa sťažovala. lebo peniaze potrebujem.)
A ešte sa pýtam: mám zdravotne problemy a kvoli tomu už asi nebudem moct pracovať čo by ste mi poradili mám byť dlhodobo PN alebo mám dať výpoveď a ísť na podporu ?

danar13
28. sep 2014

Ahojte,som na Rp,sucasne som Szco ale neplatim si zdravotne poistenie kedze som na RP.Dcera mi ochorela,mozem ist s nou na OCR?

allyska
1. okt 2014

Ahojte ... viem, že to tu je omieľané dookola, ale končí mi MD a začína RD ... poberala som peknú materskú - môžem sa šupnúť na PN ??? A budem poberať aj RD??? Nezmenilo sa niečo???

lenonka113
16. okt 2014

Ahojte potrebujem aj ja poradit prosim, ja som 6 rok na rodicovskom , najmansi ma 1 rok a 4 mes. a neplatila som si pred tym vobec DNP , ani materske som nepoberala , mozem ist na marodku a pomoze mi to nejak financne ? Malicky najmensi je ZTP ? Dakujem velmi pekne za pomoc

dena1973
16. okt 2014

@lenonka113 Ak nemáš nemocenské poistenie (pracovný pomer), tak nárok na nemocenské nemáš.....

zuzanagrig
4. sep 2015

Ahojte, poberam RP (predlzeny), kvoli dlhodobo nepriaznivemu udravotnemu stavu dietata. Bola som rok a pol zamestnana, popri tom. Dala som vypoved a v ochrannej lehote sedem dni som sa dala na PN-ku kvoli chrbtici. Budem mat narok aj na nemocensku a ostane mi aj RP? Alebo mi RP zanikne a budem poberat len nemocensku? Volaka som zmatena. Dakujem

evittam
5. sep 2015

@zuzanagrig Normálne budeš poberať aj RP aj PN. Ja som tak po MD,nastúpila na PN. 😉

miamoja2012
25. nov 2015

Ahojte. Som na RD, mam zaplatené DNP. Ženská v sociálke mi radila ist na PN alebo OČR, ze o rodičovský neprídem. ak nebudem dlhsie PN ako cely kalendárny mesiac súvisle, vraj to ÚP nerieši.
Vie mi niekto poradiť, ci je to tak a ci z toho su opletačky . dakujem

matapink
11. dec 2015

Ahojte. Viete mi prosim poradit?? Pise sa tu o tej PN a zaroven o RD. Je to mozne aj teraz ked je rok 2015 poberat aj aj, ci su nejake ine zakony uz. Lebo tieto komentare su cca z 2011. A mne jeden povie taka a druhy inak,tak neviem.

aduuus
11. dec 2015

@matapink musis byt aspon jeden den v praci, hoc len "akoze" na papieri aby zamestnavatel za teba odviedol odvody za ten den...a potom sa hodis na PN a ano poberas PN aj rodicak

vcielka15
16. dec 2015

Ahojte som na rd ale som aj zamestnaná ochorela mi dcérka a chcem ísť s nou na OCR mam nárok na OCR a bude mi platená? Dakujem

vivera75
17. dec 2015

Poberanie nemocenskej dávky a OČR nemá vplyv na poberanie rodičovského príspevku z hľadiska zákona č. 571/2009 Z. z. o rodičovskom príspevku. Teda v zákone sa nikde neuvádza, že nemáte nárok na RP ak poberáte nemocenské alebo OČR.

Ak existuje nejaké vylúčenie, tak to bude pravdepodobne uvedené v zákone č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení.

Podľa § 43 zákona o sociálnom poistení
(1) Poistenec nemá nárok na výplatu ošetrovného za dni, počas ktorých
a) sa mu vypláca náhrada príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca podľa
osobitného predpisu,51)
b) má nárok na výplatu nemocenského,
c) má nárok na výplatu materského.

Podľa § 35
Poistenec nemá nárok na výplatu nemocenského za dni, počas ktorých má nárok na výplatu materského.

Ani v jednom z prípadov som nenašla vylúčenie poberania nemocenského alebo OČR (ošetrovné) z dôvodu poberania rodičovského príspevku, tak ako je to napríklad pri poberaní dávky v nezamestnanosti. Teda podľa môjho názoru je možné poberať RP aj OČR, alebo RP a nemocenské.
Ale obrátila by som sa na sociálnu poisťovňu, ktorá Vám presne poskytne všetky informácie. T. č. na bezplatnú linku je 0800 123 123