Nástup na materskú pri platení DPO

drevenakova
3. sep 2020

Ahojte zienky idem si po radu platila som si v SOC. dobrovolne poistenie mam splnenich 270 dni uz som nastupila na matersku teraz mi tu matersku vypocitaju s toho dobrovolneho poistenia. Potom nastupim na RD dobrovolne poistenie uz platiti nechcem treba to nejako oznamit na soc. alebo mi to zanikne samo ?

kaxthinka
3. sep 2020

@drevenakova ahoj, pokiaľ ide o DP tak to ti zanikne v pripade že si to 2x po sebe nezaplatíš. V pripade materskej to 6 mesiacov neplatíš a potom ak sa rozhodneš isť na RD tak tiež neplatíš.

drevenakova
autor
3. sep 2020

@kaxthinka
To fakt zanikne ak nezaplatim nebudu ma nejako nahanat aby som to doplatila lebo ja som mala splnenich 270 dni uz 10 jula no platila som stale ale za august som este nezaplatila ale uz od 28.8 2020 som nastupila na Matersku cize keby som teraz nezaplatila za august aj tak mi vypocitaju s matersku alebo musim to uz zaplatit

lucka_ke
3. sep 2020

treba sa ísť odhlásiť z DPO, je na to tlačivo

kaxthinka
4. sep 2020

Ja som taktiež DP a mne povedali že ak mi nepríde výmer na základe Daňového priznania tak mi dobrovoľne po nezaplatení 2 mesiacov po sebe zaniká. To je v prípade že nenastupuješ na matersku. Ak nastupuješ tak sa automaticky nahlasuješ a si oslobodená od odvodov. Po 6. mesiacov je to na tebe ako sa rozhodneš. Môžeš si to dalej platiť alebo ostať na rodičovskom.