Otec na materskej - živnosť

momo289
19. mar 2024

Ahojte chcela by som sa opýtať či sa tu najde otecko,alebo mamicka ktorej partner je alebo bol na materskej sucasne s Manželkou (dve deti) a muz pracoval na živnosť.
Su nejake podmienky ktore musia byť uvedene v zmluve? Kedze zo zakona moze otec poberat materske a pritom pracovat na zivnost.
Dakujem za odpoved vopred

bale1rinka
19. mar 2024

málo informácií,konkretizuj
koľko rokov majú deti? čo poberáš a čo on momentálne? bol už 2týždne na otcovskej dovolenke?
zo zákona môže poberať tvoj muž materské z aktívneho nemocenského poistenia-soc.poisťovna- max.7mesiacov do troch rokov dieťaťa keď ty prejdeš na rodičovskú dovolenku a budeš z UPSVaR poberať rodičák
čiže súčasne ty budeš na rodičáku A on ako živnostník poberať materské-fyzicky budeš doma s dieťaťom ty

alenah31
19. mar 2024

@bale1rinka nie je možné poberať materské jedným a rodičovský príspevok druhým rodičom hoci ide o dve deti. Je možný len súbeh dvoch materských.
@momo289 ty pôjdeš na MD a budeš poberať materské s mladším, on bude pracovať na živnosť + poberať materské na staršie (alebo naopak, akurát že pri mladšom môže na MD až 6 týždňov po pôrode, no môže čerpať po pôrode 2 týždňovú otcovskú dovolenku, následne materské dočerpať neskôr.
On bude pracovať na živnosť - to znamená, že nebude mať pracovný vzťah zamestnanec-zamestnávateľ, ale pôjde o obchodný vzťah zhotoviteľ (poskytovateľ služby)-objednávateľ. Môže uzavrie zmluvu o dielo a mesačne vystavovať faktúry.
Výhodou v prípade poberania materského živnostníčkou/živnostníkom je to, že Sociálna poisťovňa nesleduje dosahovanie príjmu z podnikateľskej činnosti počas poberania tejto dávky. Uvedené znamená, že živnostníčka/živnostník môže naďalej vykonávať podnikateľskú činnosť, pričom nemusí živnosť vôbec pozastavovať, či rušiť.
Ďalšou výhodou počas poberania materského pre živnostníčku/živnostníka je to, že počas tohto obdobia neplatí odvody do Sociálnej poisťovne a taktiež sa na takúto osobu nevzťahuje minimálny vymeriavací základ pri platení preddavkov na zdravotné poistenie.

momo289
autor
19. mar 2024

@bale1rinka ahoj. Ja som na Md s Mladsou dcerkou ktora sa narodila v januari.na otcovskej bol.
On by siel na md zo synom ktory bude mat v októbri 3 roky

momo289
autor
19. mar 2024

@alenah31 ahoj. Ďakujem za odpoved.
Manzel pracuje na tpp odkial by cerpal md.
Otvoril by si zivnost a robil by dalej deti by boli somnou.
Prvý rok pri otvoreni zivnosti sa neplatia odvody do soc poistovne,ani do zdravotky? Ale ak je na md plati mu alebo si treba doplacat?
Dakujem ❤️

alenah31
19. mar 2024

@momo289 ešte raz si prečítaj čo som ti napísala v prvom príspevku - všetky odpovede na tvoje otázky sú tam.

luliu
19. mar 2024

@bale1rinka toto je ďalšia téma, kde dávaš nesprávne rady. Osobné nechápem na čo sa pustas radiť niekomu, keď nemáš o tom ani sajnu, veď zbytočne niekoho pomylis ....

bale1rinka
19. mar 2024

@luliu hneď na začiatku som písala, že málo informácií, nehádam sa. ja som to mala tak.už sa asi aj zmenilo veľa..čítam a učím sa teda...dakujem.🙄

alenah31
19. mar 2024

@bale1rinka poskytla všetky potrebné info. RP + MD nebolo možné nikdy poberať súbežne - nič sa nemenilo, ani ty si to nemohla mať inak. Rovnako čo sa materskej a živnosti týka - stále všetko po starom.

person194
16. apr 2024

@alenah31 pri podnikaní počas materskej údajne chce SP nejake cestné vyhlásenie, ze nebude otec na materskej dosahovať prijem (fakturovať), vraj si to sociálna poisťovňa bude kontrolovať. Je to len strašenie niektorých zamestnancov SP? Oporu v zákone to nema, neviem si predstavit ako by chceli kontrolovať takyto prijem, ked daňové sa podáva za predošlý rok a uvádza sa len súhrn príjmov. Mas ohladom toho nejake info? Vdaka

stanuska611
16. apr 2024

@person194 toto bolo povedané aj nam, ze to budu kontrolovať tak tiež nevieme ci sa nato dat alebo nie

person194
16. apr 2024

@stanuska611 a manzel/partner chce žiadať matersku ako SZČO(z nemocenského poistenia szco) alebo ako zamestnanec?

stanuska611
16. apr 2024

@person194 ako zamestnanec a zároveň ísť na živnosť

alenah31
16. apr 2024

@person194 mozu kontrolovat zamestnanca, urcite nie szco - ten moze pocas poberania materskej subezne vykonavat cinnost v sulade so svojou zivnostou a fakturovat, nemusi svoju zivnost pozastavovat ani rusit. On nebude na MD - bude len cerpat materske. Ak odcteba chcu nejake vyhlasenie - oznam im nech ti to oznamia pisomne a uvedu zakon a prisl. paragraf, na zaklade ktoreho to pozaduju. V opacnom pripade sa s nimi nemas o com bavit. Uvidis, ze ani jedna zamestnankyna pobocky ti to pisomne neda - nic take totiz u szco nie je.

momo289
autor
16. apr 2024

@stanuska611 ahoj, manzel nastupil minuly tyzden na MD. Caka na vyjadrenie zo soc a hned ako pride si otvori zivnost a bude e fakturovat. Tak ako tu pise
@alenah31 je to zakonne v poriadku 🙂

alenah31
17. apr 2024

@momo289 nie nie je to zákonne v poriadku. otec má nárok na materské odo dňa prevzatia dieťaťa do starostlivosti, na ktorej sa s matkou dohodnú. Živnostník nenastupuje na MD len bude čerpať materské čo u nich možné je. Tvoj manžel nastupoval na MD zo zamestnania, živnosť ide otvárať až neskôr a počas nej bude zamestnaní na MD. Výhodou v prípade poberania materského živnostníčkou/živnostníkom je práve to, že Sociálna poisťovňa nesleduje dosahovanie príjmu z podnikateľskej činnosti počas poberania tejto dávky - oni fakturujú, nemajú štandardný príjem zo závislej činnosti.
Ďalšou výhodou počas poberania materského pre živnostníčku/živnostníka je to, že počas tohto obdobia neplatí odvody do Sociálnej poisťovne a taktiež sa na takúto osobu nevzťahuje minimálny vymeriavací základ pri platení preddavkov na zdravotné poistenie.

stanuska611
17. apr 2024

@alenah31 tak teraz nerozumiem ked si zamestanec otvorí živnosť počas MD tak uz to je protizákonné?

alenah31
17. apr 2024

@stanuska611 My sa bavíme o niečom inom - nie o tom, že zamestnanec nemôže isť na MD a otvoriť živnosť, ale o tom, že SP nemá právo žiadať od SZČO prehlásenie, že počas MD nebude mať príjem. SZČO nemusí byť na MD - môže pracovať a mať príjem, bude akurát popri živnosti poberať materské. Len zamestnanec má príjem zo závislej činnosti a mesačne ho vykazuje, SZČO si vystavuje faktúry za vykonanú prácu/odovzdané dielo. On nie je v pracovnoprávnom vzťahu, ale obchodnom vzťahu.

person194
17. apr 2024

@alenah31 OK, vďaka, ale je potom rozdiel v tom, keď ide muž na materskú zo zamestnania (a teda zamestnávateľ mu drží miesto), čerpá dávku a popri tom faktúruje (zivnost zalozi, alebo obnovi, to je jedno) vs. SZČO ide na materskú a popritom fakturuje? V oboch prípadoch by malo byť podnikanie možné, nie?

alenah31
17. apr 2024

@person194 jasne, je ro rovnake. No nie kazdy zamestnanec si popri MD v zamestnani otvori zivnost. Vazsina sa zamestna - castokrat u tojo isteho zamestnavatela na inu PZ a skrateny uvazok ci dohodu - a to je problem.