Otehotnenie počas vysokej školy a nároky na dávky

s_nataly
14. mar 2021

Ahojte baby 🙋🏽‍♀️, chcela by som sa spýtať či máte niektorá skúsenosť ako to funguje ak žena otehotnie počas vysokej školy. Som študentka na dennom štúdiu, keďže mi typ školy neumožňuje študovať, tak budem musieť prerušiť štúdium. Skoro nikde mi nevedia presne povedať na čo by som mohla mať nárok, o čo si požiadať a aké veci s tým súvisia. Tak ak by ste mali niektorá priamo s týmto skúsenosť, bola by som rada ak by ste mi to nejak objasnili, pretože som z toho fakt celá mimo.
Ďakujem a prajem pekný deň. 🥰

veronikaszabova
14. mar 2021

@s_nataly
... RP, rodinne pridavky - mesacne
... Prispevok pri narodeni dietata - jednorazovo
... a po novom tehotenska davka - len tu si nie som ista, ked chces prerusit skolu

martinkatinka
14. mar 2021

Rodicovsky prispevok, rodinne pridavky. Vyzivne od otca.

lucka_ke
14. mar 2021

od 1.4.2021 bude tehotenská dávka pre študentky

s_nataly
autor
14. mar 2021

@veronikaszabova @lucka_ke @martinkatinka ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

alenah31
14. mar 2021

@s_nataly narok mas len na to co uz je tu spomenute. Len pozor...ak denne studium prerusis tehotensku davku ti na SP nepriznaju. Na tlacive pre narok ti musia na studijnom potvrdit, ze riadne studujes dennou formou a plnis si svoje povinnosti vyplyvajuce zo studia.

s_nataly
autor
14. mar 2021

@alenah31 tak kvázi tá dávka by sa mala vyplácať od 4 mesiaca aspoň čo viem, a ja štúdium ukončím až v auguste keď sa mi skončí semester a skúškové keďže fungujeme dištančne takže mohla by som tehotenské poberať aspoň tých 5 mesiacov? 🙂

eskop
14. mar 2021

@s_nataly rodicovskt prispevok myslim cca 270e, rodinne pridavky okolo 25e, kocikovne 830e po 28dnoch narodeni dietatka a veru ta tehotenska davka co je okolo 200e na mesiac ak budes studovat.

alenah31
14. mar 2021

@s_nataly urcite ano....pokial denne studujete, seminarky a skusky absolvujete a studijne odd. Vam to potvrdi nie je problem.

any_soj
14. mar 2021

@s_nataly ak si s otcom dieťaťa a on spĺňa nároky na materskú (že už pracoval s odvodmi), tak môžte mať ten vyšší rodičovský (370mesacne), ak on pôjde najprv na materskú (úplne stačí aj na jeden deň, len teda musí ju poberať na dané dieťa, aby mohol byť vyšší rodicak). Pozor potom - keď materskú ukončí, už v nej nemôže neskôr pokračovať (ak by ste neskôr chceli, aby bol doma s vami napríklad). A tiež možno ty budeš musieť byť nahlásená na úrade práce, aby si si nemusela platiť zdravotnú poisťovňu, ak rodičák pôjde na neho (nie som si istá, cez jeho materskú určite, ale cez rodičák možno môžeš byť nahlásená ako iný poistenec štátu starajúci sa o dieťa do 6 rokov). Keďže rodičák môžete poberať 3 roky, tá stovka mesačné urobí dosť veľa dokopy 🙂 myslím ale, že až po ukončení šestonedelia môže ísť muž na materskú.

s_nataly
autor
14. mar 2021

Ďakujem Vám baby veľmi ste mi pomohli a konečne mám v tom aký taký prehľad ❤️

veronikaszabova
14. mar 2021

@any_soj
""ale cez rodičák možno môžeš byť nahlásená ako iný poistenec štátu starajúci sa o dieťa do 6 rokov""

Nema ziadne druhe dieta do 6r, takze ako sa ma prihlasit do zdr.p. ako osoba starajuca sa o dieta do 6r?

any_soj
14. mar 2021

@veronikaszabova cez materskú nemôže, lebo tam sa podpisuje, že o dieťa sa stará otec. Ale pri rodičáku sa môže o dieťa starať hocikto, že kľudne môže otec brat rodičák a chodiť do práce a mama s ním bude doma a teda sa bude o neho starať. Takže ako som napísala "možno" - že si myslím, že je to tak, ale treba sa pýtať... "fyzická osoba, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa vo veku do šiestich rokov" nemusí byť žiadne druhé dieťa...

alenah31
15. mar 2021

@any_soj určite nie @veronikaszabova píše dobre....ak otec bude poberať RP nemôže byť ona doma na RD pokiaľ sa jedná o to isté dieťa - resp. môže, ale nebude poistencom štátu. Vážne si myslíte, že štát je úplne padnutý na hlavu? Nechá otcovi vyplácať vyšší RP a ona bude doma a budú jej platiť ZP? Takých by bolo. Nie - pokiaľ otec bude poberať RP ona môže byť doma - s iným dieťaťom do 6 rokov, na ktoré sa prihlási ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov". V opačnom prípade on poberá RP, ona sa prihlási na ZP ako samoplatca - pri jednom dieťati sa to nedá rozdeliť "ja RD a ty RP" a tiež nie je úplne pravda, že stačí mať priznanú materskú a vybrať napr. 1 deň - prinajmenšom treba 1-2 mesiace, aby to nebolo vyhodnotené ako "účelové konanie pre navýšenie dávky vyplácané štátom" keďže on má potom nárok na RP nie 275€ ale 375€. @s_nataly ale pokiaľ by priateľ-manžel na MD skutočne išiel a ty by si chcela zostať doma bez toho, aby si platila odvody do ZP dá sa to - na to obdobie nastúp na denné štúdium - ako študent denného štúdia si poistencom štátu - čiže žiadny samoplatca, žiadny ÚP.

any_soj
15. mar 2021

@alenah31 Napíšem len toľko, že som písala možno a že treba sa informovať ;) a že si nemyslím, že je štát padnuty na hlavu, nemusíte sa tak vyjadrovať, stačí k veci ;) myslím, že keď je partner zamestnaný, pri RP logicky nebude poistencom štátu, čiže sa spíše dohoda o prevzatí matkou do starostlivosti a ona sa ako poistenec starajúci sa o dieťa nahlási na zdravotnú poisťovňu. Nevznikne nijaké zdvojenie ani nič podobné. Jeden príspevok, jeden poistenec štátu, jedno dieťa. Ale treba si tam zavolať. "Na rodičovský príspevok má nárok oprávnená osoba, ak: zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa (osobne alebo inou plnoletou fyzickou alebo právnickou osobou)" - čiže muž dostane príspevok, a riadna starostlivosť bude na inej plnoletej fyzickej osobe.
Pokiaľ ide o materskú a vyšší rodičovský - máte s tým nejakú skúsenosť, keď to píšete? Totiž pointa podmienky vyššieho rodičovského nie je v tom, že by ten človek musel byť neviem ako dlho na nej... Ide len o to, že ju úrad práce prizná len ľuďom, ktorým predtym sociálka priznala materskú. Nikde som sa nestretla s tým, že by vyplácanie materského príspevku bolo podmienené nejakým minimálnym obdobím, na aké sa človek prihlási. Jediné čo - keď sme riešili, že by manžel šiel po pôrode na materskú s prvým dieťaťom, aby mi doma pomohol, tak nás upozornili, že keď ju už raz preruší, nemôže v nej pokračovať (že nemôže vyčerpať povedzme 3 mesiace a o rok ďalšie 3) - ako som aj napísala v príspevku.

alenah31
15. mar 2021

@any_soj áno mám skúsenosť veď preto to tu píšem - preto viem, že jeden deň na MD nestačí. A nie...nie je možné na jedno dieťa poberať otcom RP a matka nahlásená rovnakým dieťaťom na RD resp. ani ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov.

alenah31
15. mar 2021

@any_soj kopírujem Vám sem odpoveď zamestnankyne úpsvar, ktorá pomáha tu na MK v skupine Návrat do práce po MD a RD, táto otázka tam už bola položená, podstatná je prvá veta, ale kopírujem to celé:
"Nárok na rodičovskú dovolenku má tá osoba, ktorá na dieťa poberá rodičovský príspevok. Osobe, ktorá sa vráti do práce a ukončí tým rodičovskú dovolenku stále prináleží rodičovský príspevok a to až do dovŕšenia 3 rokov veku dieťaťa alebo 6 rokov pri zlom zdravotnom stave. Osoba, ktorej prináleží rodičovský príspevok sa môže na rodičovskú dovolenku kedykoľvek vrátiť do 3 rokov veku dieťaťa alebo 6 rokov z dôsledku zlého zdravotného stavu dieťaťa. Od ukončeného 6 roku je možné požiadať o opatrovateľský príspevok
V Žiadosti o rodičovský príspevok sa v časti C uvádzajú informácie o druhej oprávnenej osobe (druhého rodiča) a v časti D sociálne postavenie druhého rodiča kde je okrem štandardných poistných vzťahov možnosť 6, ku ktorej sa viaže doloženie potvrdenia k tomuto poistnému vzťahu (napr. potvrdenie zdravotnej poistenie o trvaní poistenia "osoby starajúcej sa o dieťa do 6 rokov" v prípade ďalšieho dieťaťa žijúceho v spoločnej domácnosti, poistenec štátu v dôsledku väzby a pod.)."

veronikaszabova
15. mar 2021

@any_soj pises hluposti

any_soj
15. mar 2021

@veronikaszabova :D myslím, že sa dá aj slušnejšie... Každopádne som opakovane napísala možno a že sa treba spýtať ;) okrem mňa ale jej nikto neporadil, aby šiel na materskú muž a že tak budú mať ten vyšší rodičov aký, takže v niečom si nie som istá a aj som to tak uviedla, ale ostatné čo som písala, je správne.