Prechod z RD na MD plus otec na MD

lenkadenisa
10. nov 2022

Baby, prosím, ak je tu nejaká, ktorá sa vyzná, príp.to teraz vybavuje...

1. Som na rodičovskej dovolenke s dcérou, 30.11.2022 nastupujem na materskú dovolenku so synom. Treba niečo nahlasovať, rušiť ohľadom RD? Či sa mi to automaticky vybaví, keď odošlem papier na nástup na materskú dovolenku?

2. Manžel chce ísť na materskú s dcérou, keď porodím, predtým by ale chcel byť doma tie 2 týždne, ktoré teraz schválili po pôrode. Zamestnávateľovi to má nahlásiť ako? Keď nevieme kedy porodím ani kedy vlastne nástupi na tú MD?

Ďakujem za každú radu, ja som z toho jeleň 🦌

anastazia93
10. nov 2022

@lenkadenisa na 2.otazku neviem odpovedať ale pri prechode z rodičovskej na materskú som musela napísať tlačivo o odňatí rodičovského prispevku, nakoľko nemôžeš povedať rodičovský na 1 a materskú na 2. Ja som poslala mail na upsvar. To bolo pred rokom, neviem či sa nieco zmenilo odvtedy. Skús zadať do googlu prechod z RD na MD. 🙂

misisika
10. nov 2022

@lenkadenisa k tej prvej otázke tak ako písala anastazia93. Zamestnávateľovi sa to musí nahlásiť minimálne mesiac pred nástupom na MD. Takže najlepšie bude ak si sami stanovíte pevný termín. Ak dieťatko príde na svet skôr, tak to manžel hádam pokryje nejakou dovolenkou, alebo ak budete v pôrodnici, tak môže čerpať aj očr na staršie dieťa.