Predčasné ukončenie rodičovskej. Kde nahlásim nástup do práce?

tucniacik
19. jan 2012

ahojte, rada by som sa opytala, nenasla som tu nikde odpoved - nastupujem do prace na sovje povodne miesto o 8 mesiacov skor nez mi skonci rodicovsaka - a chcem sa opytat, kde a ako to mam nahlasit, a ci aj tych 8 mesiacov mam narok na rodicovsky prispovek - teda tych 190eur...
dakujem

jarunka111
19. jan 2012

tiež teraz nastupujem do roboty o 5 mes. pred ukončením rodičovskej dovolenky. Ak je to správne, tak podľa mojich informácií, netreba nič nahlasovať, nárok na príspevok máme do 3 rokov veku dieťaťa. A ak to tak nie je, rada sa dozviem, čo a ako treba?

tatolu
19. jan 2012

Ja predpokladám, že by som to aspon ohlásila na soc.poisťovňu (poistenia už za vás nebude platiť štát) a myslím aj na UPSVaR... Príspevok však budete dostávať do konca 3 roku dieťaťa 😉

zuzana12345
19. jan 2012

ja som nastupila do prace popri rodicovskej dovolenke, nahlasila som to iba na urad prace, ale nie je treba nahlasovat (tiez som nevedela ci to treba nahlasit, a tam mi bolo povedane, ze netreba nic nahlasovat), o socialnu poistovnu sa mi postaral zamestnavatel, prispevok je do 3 rokov dietata

mamka78
19. jan 2012

ja tiež nastupujem do práce,malý bude mať vtedy 14mes.,na Úrade Práce mi povedali,že netreba nič nahlasovať,do veku 3rokov mám nárok na tých 190e.Nahlásiť sa musím ísť iba vtedy ak chcem zrušiť rodičovský príspevok a poberať príspevok na opatrovanie,ktorý je max.230e,vypláca sa mamičkám,ktoré pracujú a dieťa zverili súkromnej škôlke alebo jasličkám.Tam mi dajú doklad o zaplatení jasličiek,napr.250e,ja to odnesiem na ÚP a následne mi preplatia tých 230e 🙂

michaelabj
19. jan 2012

mám zistený z UPSVaR rovnaký postup ako je vyššie, čiže 2 možnosti.
1) poberáš 190 eur do troch rokov, nič sa hlásiť nemusí
alebo 2) poberáš do max. 230 eur, v prípade, že sa jedná o jasle (pani mi tvrdila že aj štátne), alebo iné zariadenie, alebo opatrovateľka, ktorá má na to ŽL --- predkladá sa faktúra a na jej základe sa to refunduje.

raffaella
19. jan 2012

ahojte dievcata, informacie sa trosku roznia 🙂
spravne pisete, ze do 3 rokov veku dietata si mozete narokovat nadalej RP alebo prispevok na starostlivost o dieta. Ak si nechate dalej RP, tak na UPSVaR nic oznamovat nemusite. Ale, roznia sa informacie ohladne oznamu do SP. Mne na UPSVaR ako aj zamestnavatel povedali, ze ako zamesnanec voci SP nemame ziadnu oznamovaciu povinnost, ze tu ma iba zamestnavatel. Avsak, na stranke SP ako aj na internete sa pise, ze je nutne do 8 dni po nastupe do zamestnanie podat ohlastku Registracny list fyz. osob. Kedze sa tieto informacie roznia, pisala som priamo do SP, kde mi sami napisali, ze to mam aj ja ako zamestnanec povinnost voci SP (ze zamestnavatel to robi takisto), kedze SP pocas trvania MD a RD za mna platila dochodkove poistenie aj 2. pilier. Kazdopadne, to tlacivo RLFO je na ich stranke, posiela sa to na ich ustredie, je to otazka par minut si to vytlacit, vyplnit a zaslat.
Este k tomu prispevku. Ak sa rozhodnete pre jasle/skolku/opatrovatelku, je nutne ist na UPSVaR a odovzdat im ziadost o odnatie RP z dovodu uplatnenia si prispevku na jasle. Pozor, prispevok na jasle si mozete uplatnit az po ich zaplateni a zdokladovani.

zuzuzaa
19. jan 2012

Tiež som nastúpil do práce od januára. Na sociálke mi povedali, že mám vypísať odhlášku, aby za mňa štát prestal platiť nemocenské poistenie. A na úrade práce som bola a tam mi dali vypísať čestné prehlásenie, že nastupujem do práce a starostlivosť o dieťa si zabezpečujem vrámci rodiny.

laska2208
19. jan 2012

Čo sa týka UPSVaR tak je to tak, ako píše raffaella, čiže ak chceš ďalej poberať rodičovský príspevok, tak nemusíš nič nahlasovať, ale čo sa týka SP, tak odhlášku si dávaš v tom prípade, keď si si pri skončení MD a nástupom na RD podávala prihlášku, že chceš byť poistencom štátu - čiže v Registračnom liste FO je vyznačené okienko prihláška a pri ukončení sa zaškrtne odhláška. Na to že si to musím vybaviť sama, ma upozornila pri prihlásení pracovníčka SP, pretože zamestnávateľ ťa pri nástupe do práce prihlasuje ako zamestnanca a s týmto nemá nič spoločne a ešte lehota je tých 8 dní od nastúpenia do práce.

gapa
19. jan 2012

jednoznačne, čo sa týka soc.poistovne
- ak ste si sama dala prihllášku do soc.poistovne, aby ste bola dôchod.poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (prihláška sa podáva dnom nástupu na RD, nie MD!!príp. hned po pôrode), tak treba dať odhlášku do 8dní od nástupu do práce na prac.pomer (netýka sa práce na dohodu).
Lebo nie je možné byť súbežne dôch.poistená ako zamestnanec a aj štátom. Preto treba podať odhlášku, aj ked nadalej splnate podmienku riadnej starostlivosti o dieťa pre účely dôchpoistenia a ak by ste do práce nenastúpila, mohla by ste byť dôch.poistná štátom až do 6rokov dieťaťa (ak by sa zákon nezmenil).

- Samozrejme, kto si prihlášku sám nepodával, tak nedáva ani odhlášku, ale v čase čerpania RD nebol poistený štátom.

Zamestnávatel nahlasuje na soc.postovnu len
nástup na md,
ukončenie md,
nástupu na RD,
prerušenie poistenia v SP z dôvodu čerpania RD,
a pri ukončení RD nahlasuje
ukončenie čerpania RD
+ ukončenie prerušenia postenia zamestnanca z dôvodu čerpaniaRD,
nič iné v SP nenahlasuje.

čo sa týka poistenia štátom ako osoby riadne sa star. o dieťa, to si vybavuje mamička sama, to zamestnávatel nenahlasuje.

inak súhlasím s odpovedou od rafaella týkajúcu sa príspevkov.

stanka77777
10. feb 2012

Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke, tu sú na ne linky: http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka......, a druhý: http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka....... V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí.

zuanach
18. nov 2013

možem poberať rodičovský príspevok, ak bude dieťa v škôlke?

janicka
22. máj 2014

baby, a neporadite aj mne? Mne by mala koncit rodicovska dovoleka 09.06.2014 - potom nastup do prace, ale zamestnavatel nema pre mna miesto. Dohodli sme sa na vypovedi dohodou s tym, ze aby to bolo pre mna na UPSVaR vyhodne kvoli podpore, 10.6.2014 budem cerpat dovolenku, + mi preplatia zvysok dovolenky + k tomuto datumu dam vypoved. Cize podpora sa bude vyratuvat z denneho vymeriavacieho zakladu za 1 den z tohto prijmu...
Moja otazka vsak je: ak mi este za Jun pride rodicovsky prispevok, pride mi aj podpora v nezamestnanosti?
Alebo mam radsej ukoncit RD skor (do konca maja) - a aj sa odhlasit, aby som sa mohla prihlasit na UPSVaR?

kolotoc1610
7. mar 2015

dobry den chci se zeptat mam rodičovskou dovolenou na 3 roky a po roce chci ist do prace mam moznost vyuzit Chůvu chci se zeptat jestli mi doplatí ty dva roky co mi este zůstává na rodicak mam to na 3 roky berem 7600kc dakujem za odpoved

diablikovci
30. júl 2015

Ahoj baby, a ja mam taku otazku moj maly ma 2 rocky a chcem ho dat do jasli a poziadat o prispevok na strast. o dieta viem ze pridem o rodicak, ale musim sa ist nahlasit na urad prace kedze nemam pracu?