Predĺžený rodičovský príspevok

petruskaniznanska
10. jan 2023

Dobrý deň,

syn má 3,5 roka, od septembra začal chodit do škôlky.
Keďže mal 3 roky v máji, počas školského roka ho nezobrali do škôlky. Ukončila som pracovný pomer a momentálne som vedená na úrade práce ako nezamestnaná.
Minulý rok bol veľmi často chorý, keď nastúpil do škôlky, chorobnosť samozrejme ešte stúpla.
Celkovo bol chorý 14x a každá liečba trvala 2-3 týždne. Boli sme na orl, tam bolo všetko v poriadku. Odporučili nás k imunológovi, ale tam nám dali termín až v máji.

Na úrade práce mi odporučili, aby som si požiadala o predĺžený rodičovský príspevok.
Syn však nemá žiadnu diagnozu, je “len” veľmi často chorý a ja si kvôli tomu neviem nájsť prácu.
Máte prosím skúsenosť so schvaľovaním predĺženého rodičovského príspevku v podobnom prípade ako sme my? Oplatí sa vôbec žiadať keď nemá určenú diagnozu?
Ďakujem.

alenah31
10. jan 2023

@petruskaniznanska to by bola na predĺženom RD s vyplácaným RP každá druhá - pokiaľ by toto schvaľovali pre častú chorobnosť. Dobre píšeš - nemá Dg. - nemá nemáš nárok - čo by ti pediater na žiadosť napísal? Akú Dg.? Aké správy od špeci doktorov keď nikam nechodíte? . Myslím si skôr, že ti odporúčali tzv. neplatenú RD. Vtedy si vedená na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" a štát za teba dokonca platí dôležité - aj keď nie všetky odvody do SP, ktoré ti štát neplatí v prípade, že si vedená na ÚP. Odpadá ti ale povinnosť chodiť sa hlásiť na ÚP. No dieťa v takomto prípade smie do škôlky max. 4/hod. denne a ty nesmieš mať žiadny príjem - PP, brigáda...nič.

petruskaniznanska
autor
10. jan 2023

@alenah31 ďakujem za odpoved.
Ja som bola prekvapená, že pani na úrade odporučila, aby sme podali žiadosť o predĺžený rodičovský kvôli častej chorobnosti. Navrhla mi to dokonca aj naša pediatrička.

alenah31
10. jan 2023

@petruskaniznanska tak pokiaľ ti to navrhla pediatrička tak to skús - no akú Dg. ti tam napíšu? Ale možno by som sa pýtala k imunológovi a alergológovi - môže mať oslabenú imunitu a kolektív mu nerobí dobre.

petruskaniznanska
autor
10. jan 2023

@alenah31 k imunológovi je objednaný, ale termín dostal až v máji

azurova99
10. jan 2023

@petruskaniznanska skúsiť môžeš, ale pochybujem, moja tez chorá každý mesiac na ATB nepredĺžili, že nemajú dôvod

maciatkolulu
10. jan 2023

Nuž ja neviem, zamietnuté žiadosti deti s vážnymi diagnóza mi... Zamerala by som sa nna posilňovanie imunity dieťaťa. Pretože si myslím, že by väčšina žien mala predĺžený rodičovsky.

venusa85
10. jan 2023

@petruskaniznanska moja bola často chora od mala, tiez sme boli na orl-zväčšené mandle. Začali sme aj na alergo-bronchialna astma + znížená imunita. Boli sme v kúpeľoch, po návrate operácia mandlí a tiež som si požiadala o predĺžený. Schválili mi to. Sme už vyše 3 rokov v pozorovaní imunologa

petruskaniznanska
autor
10. jan 2023

@maciatkolulu
Imunitu posilňujeme, pravidelne berie vitamíny, cvičíme, chodíme von, inhalujeme, strava pestrá a vyvážená.

slavomira236
10. jan 2023

@petruskaniznanska je to normálne po nástupe do kolektívu môj bol takto 3-4 dní škôlka 3 týždne doma celý prvý rok a zakaždým ATB...na imunológia mu neukázalo nič vraj všetko ok

petruskaniznanska
autor
10. jan 2023

@slavomira236 presne aj môj je tak, 3 dni v škôlke a 3 týždne doma. Príspevok som písala, lebo ma zaujíma, aké mám možnosti. Neviem, v ktorej práci mi budú tolerovať, že budem každý mesiac 3 týždne OČR.