Preplatí mi štát jasličky a dostanem rodičovský, keď pracujem?

villanella
19. apr 2013

počula som že ked sa zamestnate na trvali pracovný pomer a ste slobodná mamička,tak štát vám preplatí jasličky a ešte dostanete aj rodičovský príspevok...neni to blbosť..??? nemate s tým nejaké skusenosti...???

anazuz19
19. apr 2013

Nie, nie je to pravda. V období do troch rokov veku dieťaťa môžeš získať "príspevok na starostlivosť o dieťa", ak splníš podmienky jeho poskytnutia, t. j.
- vykonávanie zárobkovej činnosti, štúdium dennou formou na strednej škole alebo na vysokej škole
- poskytovanie starostlivosti dieťaťu na území SR
- trval. (prech.) pobyt rodiča na území SR
- trval. (prech.) pobyt dieťaťa na území SR.
Za zárobkovú činnosť sa považuje činnosť, ktorá zakladá nárok na povinné dôchodkové poistenie.
Výška príspevku je maximálne do výšky 230 € mesačne.

Poberať je možné len jeden z príspevkov, teda buď rodičovský príspevok (199,60 €) alebo príspevok na opatrovanie dieťaťa (maximálne do výšky 230 € preukázateľných výdavkov). Skutočnosť, či je matka slobodná, vydatá, rozvedená a pod. nemá žiadny vplyv.

V praxi to bolo tak, že na vybavenie príspevku na opatrovanie dieťaťa som okrem vypísanej žiadosti musela doniesť potvrdenie od zamestnávateľa, že som už späť v pracovnom pomere, potvrdenie o uzatvorení zmluvy o poskytovaní starostlivosti medzi mňou a detskými jaslami. Všetky tieto tlačivá môžeš dostať na ÚPSVaR-e.
No a každý mesiac musím priniesť zaplatený šek za jasle, napr. ak je tam suma 254 €, tak mi následne ÚPSVaR preplatí čiastku tých 230 €.

lindsey
23. apr 2013

Chcem sa opýtať príspevok vyplácaju iba tym ktorý idú do práce?