Prídem o rodičovský príspevok, ak nastúpim do práce?

deninka27
3. sep 2011

Ahojte neviete mi poradit chcela by som nastupit do prace a neviem ci pridem o rodicovsky prispevok alebo sa to vyplaca az do konca materskej dovolenky?Materska mi konci v novembri, maleho idem dat do skolky uz v pondelok, bude mi vyplacani este rodicovsky prispevok alebo nie?ak nie mam narok na platenie skolky ci ako to je?prosim poradte mi!dakujem

lucka1987
3. sep 2011

myslim ze po novom od januara 2011 je to tak ze mozes sa zamestnat akoukolvek formou, mozes mat zarobok akykolvek a a stat nesleduje ani ci sa o dieta do 3 rokov ma kto starat resp, ci ho mas v jasliach alebo u znamich a podobne. a rodicovsky neprides .... aj segrenka ma 2 rocneho syna, a pracuje na TPP a ma ho v jasliach a dostava aj rodicak...dufam ze som sa teda nemylila ale tak som to pochopila ja z toho co sa v januari schvalovalo. 😕

gapa
4. sep 2011

Súhlasím s odpovedou od lucka1987,
od 1.1.2011 sa zmenil Zákon o rodič.príspevku a je možnosť poberať RP aj počas zárobkovoej činnosti. Tiež bola zmenená definícia riadnej starostl. o dieťa, ktorú treba splniť pre nárok na RP. Do 31.12.2010 bolo treba sa o dieťa starať len osobne (až na pár výnimiek), no od 1.1.2011 platí, že podmienka je splnená, ak sa o dieťa staráš osobne alebo zabezpečíš star. o dieťa právnickou alebo inou plnoletou fyzickou, tj. napr. aj škôlkou.

Ak však náklady na škôlku sú vyššie ako je suma RP, tak sa môžeš rozhodnúť namiesto RP poberať príspevok na starost. o dieťa. Rod.príps. je t.č. 190,1eur a prísp. na star. o dieťa je max. 230eu (vo výške preukázaných nákladov)r, no treba ho zdokladovať a s dokladmi o úhrade on žiadať najneskôr do 6mesiacov, tj. je tam viac papierovačiek a chodení po úradoch ako pri RP.

stanka77777
11. feb 2012

Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke na stránke www.najpravo.sk. V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí. V druhom z nich je samostatná kapitola venovaná rodičovskému príspevku.

Tu sú linky na vyššie spomenuté články:

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...