Reťazová materská - výška nároku + dobrovoľné poistenie

eriiika
1. mar 2014

Ahojte, viem, že je tu zrejme niekoľko podobných tém, ale chcem sa len uistiť, či som to všetko pochopila správne. V auguste 2012 sa mi narodila dcérka a do jej tretích narodenín by sme chceli druhé dieťatko. Je to tak, že pokiaľ by sa narodilo pred, resp. jej tretích narodenín, mala by som mať nárok na rovnakú výšku materskej ako prvýkrát? Pri dcérke som mala nárok na maximálnu výšku materskej, u zamestnávateľa som stále zamestnaná, nič sa nezmenilo. A druhá otázka, dopočula som sa o dobrovoľnom nemocenskom poistení, je to tak, že pokiaľ by som si ho 270 dní pred samotným pôrodom platila, že by som okrem klasickej materskej mala nárok aj na materskú výšku z DNP? Oplatí sa doplácať si? Dúfam, že nikomu nebude prekážať, že som založila novú diskusiu, ale už som sa v tom prestala orientovať. Za akúkoľvek radu ďakujem🙂

luba28
1. mar 2014

@eriiika za vraj to dobrovolne sa uz neoplati,lebo poplatky mesacne su vysoke a viac das ako dostanes,ale neviem na 100%...

majusqa77
1. mar 2014

@eriiika ak si stale zamestnana, matersku dostanes na zaklade potvrdenia o predpokladanom prijme z prace. Ak ti tam vyjde maximalna, aky vyznam by malo priplacat si?

eriiika
autor
1. mar 2014

@majusqa77 Dakujem, ak je to na zaklade predpokladaneho prijmu, tak by to bolo super. Pri prvom dietati som mala iba matersku zo zamestnania, ale neskor som pocula o mamickach, ktore si doplacali aj DNP a mali ako keby dve materske. A povedala som si, ze sa na to to pri druhom aspon spytam, ako to vlastne je.

luba28
1. mar 2014

@eriiika ano robilo sa to tak,ale uz na toto prisli a preto to znevyhodnili,...

eriiika
autor
1. mar 2014

@majusqa77 V podstate ma teraz napadlo, ze neviem, ci ak by som mala narok na maximalnu vysku materskej, ci by sa z DNP potom este nieco vyplacalo alebo ci sa to vyplaca len do toho maxima a ked ho zena dosiahne na zaklade prijmu, tak DNP platila zbytocne.

eriiika
autor
1. mar 2014

@luba28 Ano, presne toto som pocula aj ja, ale bez konkretnych cisel. Na stranke soc. poistovne sa v tom nevyznam, takze viem len, ze je to nevyhodnejsie ako v minulosti ale neviem si to sama preratat

jannullka1
1. mar 2014

@eriiika Ale niektorým sa to preto oplatilo, lebo keď im napr. vychádzala materská 400 eur a platili si dobrovoľné v najvyššej výške, tak potom dostali doplatené to maximum, ale ty jednoducho už viac ako je tá najvyššia materská nedostaneš..ani predtým to tak nebolo. Komu vychádzala najvyššia materská, tak koniec, mohla by si si doplácať čo chceš, najvyššiu si už dostala tak viac už nemáš čo dostať od štátu. Je to hranica a hotovo. Kamoška využila to doplatenie pri druhom dieťati, že dostávala najvyššiu potom, lebo inak jej osobne by materská vyšla len 200 eur mesačne. Ona to ešte stihla vtedy, keď sa nemuselo tak veľa platiť za dobrovoľné nemocenské, tak to mala fajn. Teraz sa to už ani tým čo majú mať inak malú materskú veľmi neoplatí..

eriiika
autor
1. mar 2014

@jannullka1 Dakujem, presne toto som potrebovala vediet, takze v podstate nemusim nic priplacat, lebo viac ako je max. materska aj tak nedostanem. Super, dakujem za info.

jannullka1
1. mar 2014

@eriiika ešte som aj toto našla: Materský príspevok
Čo to je: Ide o finančný príspevok, ktorý matka dostáva hneď po nástupe na materskú dovolenku. Pri narodení jedného dieťaťa sa odoberá 34 týždňov, pri dvojčatách a viactorčatách 43 týždňov a keď matka vychováva dieťa sama, tak 37 týždňov.
Tento príspevok je individuálny, pretože sa vypočítava z platu každej ženy. Do úvahy sa berie 12 mesiacov predchádzajúceho kalendárneho roka. Žena dostane 65 percent vymeriavacieho základu, ktorý dosiahla. Výška materskej dávky však nesmie presiahnuť 766 eur. Vypočítava sa podľa dní v mesiaci, takže suma je pohyblivá.
--No takže ak aj by ti podla platu vyšlo tých 65 % napr. 1000 eur, lebo si tak veľa zarábala, aj tak by si nedostala viac ako 766 eur..čo sa dá robiť..

eriiika
autor
1. mar 2014

@jannullka1 ale predsa len, nerata sa narok na matersku z prijmu a z DNP osobitne? Stale mi to vrta v hlave, lebo som pocula, ze si to priplacala jedna znama, ktora mala urcite max.matersku aj bez toho.

eriiika
autor
1. mar 2014

@jannullka1 Inak, niezeby som bola nespokojna s tou sumou, da sa z toho krasne vyzit, len ma to teraz uz zaujima, ako to vlastne je🙂

anatalia77
1. mar 2014

@eriiika treba sa spytat tej znaamej,ako to nakoniec dopadlo.Ci si tym este financne dopomohla...

eriiika
autor
1. mar 2014

@anatalia77 ano, uz zistujem, nepoznam je vemi dobre, tak cez kamaratku a trochu to trva. Ale akonahle budem mat odpoved, urcite napisem aj tu. A skusim v pondelok zavolat aj do socialnej poistovne, snad budem mudrejsia potom

jannullka1
1. mar 2014

@eriiika Len si ešte dobre zisti, či aj pri tom druhom dieťati budeš mať nárok na takú istú materskú ako pri prvom..lebo zatiaľ ohľadom tohoto aj ja čo som si všetko zisťovala (skôr čítala) mám ešte zmätok..niekde som to pochopila tak, že už tú istú sumu by si nedostala, ale nižšiu..no neviem, to už priamo asi na úrad by som si išla zistiť, aby som mala istotu a aj presne že koľko sa platí za to DNP. Neviem, prečo nevedia jednoducho napísať, napr. že : nie, pri reťazovom pôrode už nedostanete druhú materskú v takej výške ako ste mali nárok pri prvej materskej ..alebo áno...všade to musí byť komplikovane vysvetlené..

eriiika
autor
1. mar 2014

@jannullka1 Presne, mam sice vysku za sebou, ale niekedy mam pocit, ze na tieto uradne veci by nestacil ani doktorat🙂 v pondelok to skusim zistit a potom tu napisem, dnes mi to len narychlo napadlo, preto som sa spytala. Dakujem zatial🙂

jannullka1
1. mar 2014

@eriiika No ja mám info tiež od kamarátky, ale dobre ju poznám, ona sa mi sťažovala v podstate, že mala taký dobrý plat, že by jej z toho vyšla materská ešte odosť vyššia a že odvody štátu z toho platu platila a pritom dostala len tých 760 eur, tak sa hnevala..a ževraj mohla by robiť čo chce, jednoducho to bola hranica keď si to zisťovala a že ani nejaké dobrovoľné poistenie by jej vôbec nepomohlo..

majusqa77
1. mar 2014

@eriiika tak ako je v prispevkoch vyssie, mozes dostat len to maximum.. ..aj keby si si platila neviem kolko

@jannullka1 a ano, odvody sa platili v roku z max.vymeriavacieho zakladu 3930€ (pre nemocenske) a pritom maximalny denny vymeriavaci zaklad pre vypocet plnenia je teraz 39,7/den, co je cca 1250/mesiac.. ..takze strasny nepomer (odvadzas z 3930 a dostanes z 1250 🙂), ale zakon je zakon...

dena1973
1. mar 2014

@eriiika Keď ti zamestnávateľ napíše na potvrdenie o príjme pravdepodobný príjem cca 1200 e a viac, tak nárok by ti v každom prípade vznikol, ale iba zo zamestnania. Vtedy sa neoplatí platiť si dobrovoľné poistenie.....Tak ako ti už bolo písané v predch. príspevkoch je tam stanovený zákonom "strop" - max. denný vym. základ = 39,6987 EUR a z toho na 1 kal. deň 65% = 25,8041 EUR

eriiika
autor
1. mar 2014

@majusqa77 @dena1973 dakujem Vam velmi pekne, uz v tom mam jasnejsie

bonnie1
1. mar 2014

Mozem sa ja spytat tu kedze nechcem zakladat temu. Ja som na materskej s prvou dcerou. Zamestnala som sa na stvrtinovy uvazok. Ked otehotniem a pojdem na matersku zaratava sa mi to odrobene zo stvrtinoveho uvazku ?dakujem.

lipsa
1. mar 2014

caute baby, tiez si zistujem ze kolko dostanem matersku. Idem retazovo. Zatial som vyzistila presne to co napisala
@dena1973
Ale zistila som este jednu velmi dolezitu vec, ktore teda nepatri do tejto temy, ale napisem:
na matersku ma narok kazdy rodic, nebere sa na dieta ale na rodica!!! To znamena, ze ked ja ukoncim po tych myslim 34 tyzdnoch matersku, tak na materku nastupi moj manzel a bude opat poberat 65% z jeho mzdy. Vyhodne je to vtedy, ked mate zivnost/sro, lebo vase ulohy doma zostanu take iste ako boli, akurat papierovo to osetrite. Po ukonceni manzelovej materskej sa papierovo opat vratim na rodic.prispevok. Takto to teraz urobili nasi kamarati. Ked uz nas stat zmyka, treba hladat ako si pomoct.
Na MK je par tem, treba si to vyhladat.

majusqa77
1. mar 2014

@lipsa s tymto suhlasim, my to tiez ideme riesit tak, ze po mojej materskej pojde na matersku muz... ja sa sice vraciam do prace, ale urcite mu to vyjde viac, ako rodicak, ktory bude brat on po materskej 🙂

isabellaa
1. mar 2014

@lipsa to sa dá? A ty po 34týždňoch pojdes do práce? A ak je mm normálne zamestnaný pre firmu?

isabellaa
1. mar 2014

@majusqa77
@lipsa a dá sa aj tak ,že mm bude brat md aj pracovať?

majusqa77
1. mar 2014

@isabellaa to nie. bud md alebo pracuje. iba popri rodicaku sa da pracovat

isabellaa
1. mar 2014

@majusqa77 vďaka

majusqa77
1. mar 2014

@isabellaa jedine ak by si vedel spravit, ze miesto zmluvy by siel na dohodu

isabellaa
1. mar 2014

@majusqa77 ak po md nastúpim do práce a budem pobreat rodičovský, som v ochranej lehote, že ma nemôžu vyhodiť ? Či to platí iba vtedy, ak nenastúpim do práce a som nepretržite na md a rd?

dena1973
1. mar 2014

@bonnie1 Ak nastúpiš na materské s druhým dieťaťom z tej firmy, z ktorej si nastúpila aj s prvým dieťaťom (ten istý poistný pomer - rovnaká firma), tak príjem by si mala mať pravdepodobný z tohto poistenia.

dena1973
1. mar 2014

@isabellaa Popri materskom sa môže pracovať, ale iba na nový poistný pomer nie z toho poistenia, z ktorého vznikol nárok na materské. Ak chce manžel nastúpiť na materské, tak musí tiež splniť podmienku 270 dní nemocenského poistenia a ty ako matka dieťaťa nesmieš poberať rodičovský príspevok. Z úradu práce musíte doložiť potvrdenie, že ani jeden z rodičov nie je poberateľom rodičovského príspevku. Doložiť rodný list dieťaťa a vyplniť priamo na pobočke SP žiadosť o materské (ako iný poistenec).