Rodičovská dovolenka a TPP

Zdravím, chcela by som informáciu, či je možné, aby manžel v zamestnaní na TPP figuroval (nahlásil) rodičovskú dovolenku, ale rodičovský príspevok by som poberala ja, nie on. Je toto nejako podmienené alebo má nárok na RD bez ohľadu na to, kto poberá RP. Vie mi prosím niekto poradiť?
Ďakujem.

ivkazba
19. aug 2021

@coccinellaseptapunktata nie, ak chce ísť manžel na RD, bude poberať aj RP. Ak chce reálne aj ostať doma, musí to v práci oznámiť minimálne mesiac vopred. Ale môže byť poberateľom príspevku aj počas toho, ako pracuje, len sa prehlási z teba na neho.

mamanadruhuu
19. aug 2021

@coccinellaseptapunktata rd a RP bude dostávať ten, kto si oň požiada

coccinellaseptapunktata
autor
20. aug 2021

@mamanadruhuu RD sa nedostáva, je to stav v zamestnaní. Dostáva sa dávka, buď materská alebo rodičovský príspevok, čo sa týka muža. Preto potrebujem vedieť, či je možné byť na RD bez poberania RP.

loginexistuje
20. aug 2021

@coccinellaseptapunktata muz musi ist najprv na matersku az potom na rd a potom nemusi poberat rp

balkica
20. aug 2021

Nárok na RP vzniká počas RD. Čiže, ten kto je na RD poberá RP. Ten kto žiada o RP je na RD a poberá RP. Ak to myslíte tak, že muž bude na RD a bude poberať on dávku materské a vy RD, tak to nie je možné.

lilinka88
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
balkica
20. aug 2021

@lilinka88 prosím? Asi nesprávna diskusia 😀

lilinka88
20. aug 2021

@balkica áno, nechápem 🤷😂🙈 nejak mi zblbol tel 😁

ofzuza
20. aug 2021

Podla mna to nic nezakazuje. Nikde nedokladas, ze ten druhy na rd nie je. Pre poberanie rp nie je nutne byt na rd. Takisto ked si na rd, nemusis mat rp.

coccinellaseptapunktata
autor
20. aug 2021

@loginexistuje muž je aktuálne na MD, z TPP, potrebujeme, aby zostal naďalej na RD, ale aby som RP poberala ja, nie on.
Sociálny systém ovládam, viem, že súčasné MD a RP nie je možné apod. Ide mi o pracovný pomer a práva a povinnosti zamestnanca ako takého.
Teda : muž zostane na RD, nahlási to v práci, musí preto aj poberať RP, je to nejako prepojené? Alebo ho môžem poberať ja a budeme obaja na RD a nikto to nebude riešiť. Lepšie neviem vysvetliť, ako to myslím.
@balkica

ajka0207
20. aug 2021

@coccinellaseptapunktata

Podľa mňa môže, ja som na RD a RP poberá manžel.

mamanadruhuu
20. aug 2021

@coccinellaseptapunktata nemôžete byt obaja na rd to ako??? Rodičovský príspevok môže poberať tých 378 € a rodinné prídavky môžeš poberať kľudne aj ty ale je to len 25€ na dieta, čo chceš viac poberať? 2 rd súbežne sa nedajú poberať..

ofzuza
20. aug 2021

@mamanadruhuu pleties si rd a rp

mamanadruhuu
20. aug 2021

@mamanadruhuu a počas rd už musí chodiť do práce.. A ty sa nahlásis na zdravotku ako matka starajúca sa o dieťa do 6 rokov...

ajka0207
20. aug 2021

@mamanadruhuu ale veď ona nechce poberať dva RP ale aby boli obaja na RD. To je rozdiel.

balkica
20. aug 2021

@ajka0207 Vy ste na rodičovskej dovolenke a rodičovský príspevok pobera manžel? Akože chodia na jeho účet? To môže byť. Ale ten kto je na rod.dovolenke zákonite je aj poberateľom rod.prispevku, keďže je ako žiadateľ v žiadosti 👌 už koho účet tam dáte je Vaša vec

ofzuza
20. aug 2021

@balkica ktory zakon hovori o tom, ze kto je na rd, musi poberat rp?

mamanadruhuu
20. aug 2021

@ajka0207 ja nevravím o žiadnych dvoch RP a nemôže poberat rd on a rd ona...

mamanadruhuu
20. aug 2021

Takto to zhrniem... Na rodicovskej dovolenke môže byť jeden rodič nie obaja... Alebo jeden rodič pobera materskú a druhy rodičovský príspevok vtedy to možné je..
Rodinné prídavky pobera ten kto si o ne požiada.. Tak ako aj potom rodičovský príspevok.. A ak si muž požiada rodičovský príspevok môže chodiť do práce ale ty už poberať rodcivosky príspevok nemôžeš ale môže ti chodiť na účet..

Ďakujem

ofzuza
20. aug 2021

@mamanadruhuu este raz, mas totalny zmatok v tom, co je rodicovska dovolenka a co rodicovsky prispevok.

balkica
20. aug 2021

@ofzuza no neviem kde v žiadosti o rod.prispevok je kolonka kde sa píše kto pobera rod.prispevok a kto je na rod.dovolenke 🤔🤔🤔 žiadateľ je poberateľ rod.prispevku. Žiadateľ je na rod.dovolenke. A rod.pridavky môže poberať ktorý chce 😃😃

ofzuza
20. aug 2021

@balkica no ziadatel vobec nemusi byt na rd. Jednak sa pri poberani rp moze pracovat. Druhak, tie ktore zamestnane nie su, na ziadnej rodicovskej dovolenke byt ani nemozu, kedze RD je volno z prace.

balkica
20. aug 2021

@ofzuza tak teda žiadateľ o rodičovsky príspevok (nezamestnaný rodič) je poberateľ rod.prospevku. Prečo by mal byť teda druhý rodič na rodičovskej dovolenke??? 🤔🤔 Jedine ak je to otec dieťaťa a pobera materské na druhé dieťa. Inak neviem ako by to bolo možné..

ofzuza
20. aug 2021

@balkica a preco by nemohli byt obaja na rd? Obaja sa mozu chciet starat o dieta.

balkica
20. aug 2021

@coccinellaseptapunktata ak som dobre pochopila situáciu...Tak manžel môže byť na RD a poberať RP. A Vy sa na urade nahlasite, že sa staráte o dieťa do 6 rokov. Lebo on keď je na RD nemusí sa osobne starať o dieťa..Starať sa budete Vy, on môže ďalej pracovať. Keďže počas RD nie je nijak obmedzený príjem..Čiže bude na RD, bude poberať RP a aj ďalej normálne pracovať. Dúfam, že sa nemýlim. Opravte ma ak som niečo doplietla. Ale takto by to malo byť. Obidvaja rodičia určite nemôžu byť na RD.

ofzuza
20. aug 2021

@balkica ked je na rd, tak to si ma najst inu pracu a z tej nebyt RD? RD = volno z prace.

loginexistuje
20. aug 2021

@coccinellaseptapunktata manzel moze byt na RD a vy poberat RP ale vy uz nemozete byt v postaveni rodica na RD musite mat napr aktivny pracovny pomer alebo proste to vyriesit inak napr platit si sama zdravotne a socialne bude prerusene a pod nemozu byt dve osoby v postaveni na RD (rodicia myslim)

ofzuza
20. aug 2021

@loginexistuje prosim ta, kde to vidis, ze nemozu byt naraz RD?

loginexistuje
20. aug 2021

@ofzuza stat nebude platit dochodkove a zdravotne za oboch rodicov

ofzuza
20. aug 2021

@loginexistuje socialne za pocas rd neplati vobec, nie?