Som druhýkrát tehotná. Z čoho mi vyrátajú materskú?

donnadennalli
1. jún 2018

Prosim vas, viete mi poradit? Koncom juna mi konci RD a mala by som nastupit do prace. Ale som znovu tehotna (na matersku by som mala ist v decembri) a kedze som ucitelka, tak ma urcite nevezmu do prace na pol roka. Predpokladam, ze ma prepustia a ze si tie 3 mesiace (vypovedna lehota) budem cerpat dovolenku. Potom budem asi na UPSVAR.
Chcem sa opytat, z coho, resp. z akeho obdobia sa mi bude vyratavat materska? A ovplyvni mi vysku materskej to, ci ma tento rok z prace prepustia, ci pojdem na PN, resp. keby som sa zamestnala napr. v manzelovej firme este teraz???
Dakujem

lubik87
2. jún 2018

@donnadennalli prepustiť ťa nesmú pokiaľ tehotenstvo trvá ...daj sa vypísať on keď ťa nebudú chcieť vziať....a materská by sa ti mala rátať ako prvá...

evittam
2. jún 2018

@donnadennalli Riadne oznam dalsie tehotenstvo-nemozu ta prepustit. Pokial nebudeš mat ziadny zdanitelny príjem tak tvoj VZ pre MD bude predpokladany prijem,ktory ti potvrdia z prace. Ak by si chcela napr.max.MD a mas možnosť sa zamestnat u manzela a neplánujes sa vrátiť spat do pôvodnej prace tak by som dala ziadost o skoncenie PP dohodou, nech ta manžel zamestná a ty odpracujes aspon 90dni bez PN a OCR na max.VZ tak budes mat max.MD a potom nech PP trva a ty môžeš ist napr.na PN.

donnadennalli
autor
2. jún 2018

@evittam Urcite ma nemozu prepustit? Ani z organizacnych dovodov?
A to, ze by som sa zamestnala u manzela, je uplne ok??? Nebolo by to povazovane za nejaky "podvod" z pohladu nejakeho organu, len aby som si zvysila matersku? Ved takto by to potom kazdy urobil, nie?
A este sa chcem opytat, co pre mna realne znamena ochranna lehota 8 mesiacov? Na socialke mi povedali, ze pojdem na matersku rovno z ochrannej lehoty. Ale co to pre mna prakticky znamena?

donnadennalli
autor
2. jún 2018

@evittam Takze moj VZ bude vlastne z prijmu, ktory by som mala, keby som normalne chodila do prace?
Dakujem

lubik87
2. jún 2018

@donnadennalli nemôžu ťa prepustiť pokiaľ im oznamis poriadne tehotenstvo..porušili by zákon ..jedine keby zamestnávateľ ukončil pôsobenie čo sa u teba stať nemôže

evittam
2. jún 2018

@donnadennalli Nie,nemozu ta prepustit ak pisomne oznamis tehotenstvo. Tak ako pise
@lubik87 .
Aky podvod? Normálne sa zamestnas. A nie nemoze to urobiť kazda, kazda totiz nema manzela podnikateľa co zamestnava ludi. OL znamena,ze ak by skoncil PP a ty uz si tehotna pocas PP tak si v 8mesacnej OL a vznika narok na MD.

donnadennalli
autor
2. jún 2018

Dakujem, dievcata😘

ukulela
2. jún 2018

@donnadennalli na to, aby sa ti materske ratalo z max zakladu zo zamestnania u manzela by si musela zo skoly odist pred nastupenim k manzelovi.

donnadennalli
autor
2. jún 2018

@ukulela Aha, dobre, dakujem.
Ale naozaj je to uplne v poriadku, ze si takymto sposobom zvysim matersku???

evittam
2. jún 2018

@donnadennalli Uplne v poriadku a ja som to tiež pisala tak, že samozrejme ze musi prvy PP skončit.

ukulela
2. jún 2018

@donnadennalli je tu forum - maximalna materska, alebo ako sa vola ... najdi si tam prispevky od evittam - velmi dobre v tejto oblasti radi. ak ti to stoji za to pustit tpp a nebudes mat problem sa zamestnat po rd, tak je to normalna legalna cesta. materske by sa ti ratalo z noveho pracovneho pomeru/poistenia, len ten novy musi trvat minimalne 90 dni.
ak sa rozhodnes to neriesit, zamestnavatel ta ako tehotnu z tpp prepustit len tak nemoze. bolo by to na sud.

misscelaneous
2. jún 2018

@donnadennalli ja som zamestnana v manzelovej sro-cke, aj on je sam zamestnany vo vlastnej sro-cke. Nevidim dovod, preco by to mal byt "podvod". Podla toho co manzel robi, budes potrebovat na pracovnej zmluve nazov pozicie a pracovnu napln. Kazda firma prakticky potrebuje niekoho, kto spracovava administrativu, uctovnictvo (aj ked to robi nejaka firma pre vas, niekto podklady pripravit musi). A kludne moze mat manzel aj jedneho zamestnanca teba. Stat zaujima, ci sa odvadzaju odvody a dane a nie, ci tam realne aj makas 8 hodin, alebo sedis na zadku a beries plat. Len nech je z neho odvedene co treba do statnej kasicky. ;)

veronika9797
8. jún 2018

@lubik87
@donnadennalli ja som uuuplne ten isty pripad, zmluva mi skonci 31.8. a nastup na matersku mam 4.12, len s tym rozdielom, ze som teraz na RD (dcera bude mat v sept.este len 2) a zmluvu mam na dobu urcitu lebo som bola na zastupovanie......viem ze mi radili dievcata asi v januari, max februar, co som nebola este tehotna a zistila som ze mi skonci zmluva, ale autorka zmazala forum a nepamatam si vsetky rady a ja neviem co mam robit, tie 3 mesiace po skonceni PP, aby som ziskala matersku ☹ ci ist na PN alebo vycerpat zvysnych 93 dni zvysnej dovolenky alebo ....neviem..... uz musi mat na mna aj
@evittam nervy, ked jedno a dookola pise a niektore stale nechapeme, len naozaj som hladala forum a neviem to najst ☹ jedno som nasla ale pise ze bolo zmazane ☹ nuz, zabite ma...cim viac citam, tym viac som debil z toho ☹

lubik87
9. jún 2018

@veronika9797 nárok na materské ti vzniká si v ochrannej lehote.ked môžeš čerpajú si dovolenku alebo si ju daj preplatiť a na upsvar nahlásiť ..aj hneď tehotenskú knižku predložiť a robotu ti hľadať nebudú. Matersku papier si zanesies sama na socialku v decembri.

evittam
9. jún 2018

@veronika9797 Dovolenku preplatiť, neviem ci tu by sa dalo nejako docielit max.podporu- @zalka 🤔😉.
A potom ist do nástupu na MD na podporu a zvysok dobrat po skonceni MD a RP na otca dietata.

zalka
9. jún 2018

@veronika9797 nerozumiem, pracuješ alebo si na RD? resp. správne je .. pracujem a poberám RP...
alebo pracovala som a z tej z mluvy som na RD teraz a končí mi... treba skúsiť to presne zadefinovať situáciu

veronika9797
9. jún 2018

@zalka jasne rozumiem, pisem jak tatar...zamestnana som bola od 3.9.2014 a z tej zmluvy na dobu urcitusom na MD, nastupila som 8.8.16. Odvtedy som doma uz na RD a zase som otehotnela a v auguste mi skonci zmluva, lebo kolegyna namiesto ktorej som bola, sa vracia. Dcera ma teraz rok a 8 mesiacov, v sept.bude mat dva takze mozem ziadat o podporu ked som na RD? To mi nejak ani nenapadlo 🤔 A ani mi tak nejde o max.matersku, keby mi vysla aspon tak ako pri prvom dietati
..o ochrannej lehote viem, len som v jednom clanku o retaz.porodoch citala ze nevztahuje sa na matky na RD lebo maju pozastavene nemocenske...
@evittam
Ale inak veeeeeeelmi krasne dakujem za rady, naozaj neskutocne som vdacna a vazim si to ❤

zalka
9. jún 2018

@veronika9797 no na to aby si mala nárok na MD potrebuješ obnoviť nemocenské poistenie a to sa dá dosiahnuť len ukončením RD u zamestnávateľa , nastúpením do práce a tak skončením PP.
Takže pre teba by bolo asi najvýhodnejšie ísť za zamestnávateľom dohodnúť si ukončenie RD napr. k 27.6.
28.6. a 29.6. čerpanie dovolenky , 30.6. skončenie PP ... týmto sa ti obnoví poistenie a vznikne ti nárok na MD ktorú ti vyrátajú z platu roku 2017 to si bola na MD a RD .. ak som to pochopila správne. Takže MD ti vyrátajú z platu kt. potvrdí mzdárka u bývalého zamestnávateľa tj. z predpokladaného príjmu .
A ak máš dosť dní dovolenky, a preplatia ti zostatok .. tak môžeš dosiahnuť max. podporu ... tj. 1.7. by si sa mohla evidovať na UP .. tvoj mng. by mohol poberať MD alebo RP a ty by si mohla byť na UP, mohla by si ísť na PN ak by trebalo ... možností je dostatok.
Ale naozaj všetko záleží od toho či sa ti podarí dohodnúť sa zo zamestnávateľom, a či sa ti obnoví nemocenské poistenie.

veronika9797
9. jún 2018

@zalka sice som to doslovne hladala na nete ale nenasla som - cize aj pri cerpani dovolenky sa obnovuje nemocenske? Tak potom v tom pripade to urobim takto, poprosim zamestnavatela o tie 2 dni cerpania a zvysok preplatit...
Ale skutocne som zvedava, ci mi to umozni kedze sa jedna o skolstvo a oni si stanovuju rozpocet este v septembri 🤔 no a potom teda musim ukoncit aj RD? Nemozem sa potom na nu vratit?

zalka
9. jún 2018

@veronika9797 RD ukončuješ u zamestnávateľa, RP ti plynie dalej z UP...

veronika9797
9. jún 2018

@zalka ahaaaa ahaaaa jasneee rozumiem uz...dakujem pekne za pomoc, tak to urobim presne takto ❤

donnadennalli
autor
9. jún 2018

@veronika9797 No ja to nakoniec idem urobit tak, ze 25.6.mi konci RD a na druhy den zacnem cerpat v praci (skolstvo) dovolenku az do nastupu na matersku. Kedze mam nejakych 100 dni dovolenky, tak si to akurat dobre pokryjem az do nastupu na matersku. Tak som sa dohodla so zamestnavatelom. A materska by sa mi mala vyratat z roku 2017.

veronika9797
10. jún 2018

@donnadennalli ale zmluva este ostava nadalej platna, ak dobre rozumiem 😊

donnadennalli
autor
10. jún 2018

@veronika9797 ano, lebo ja som malana dobu neurcitu a tehotnu ma teda nemozu prepustit, ani keby chceli

veronika9797
10. jún 2018

@donnadennalli nooo tak to je super, ked clovek vie, ze sa ma kam vratit po materskej a rodicovskej...ktovie kde ja skoncim a ci si potom vobec najdem robotu 🤔 drzim prsty aby vsetko dobre dopadlo a boli ste hlavne zdravi s babatkom ❤

donnadennalli
autor
10. jún 2018

@veronika9797 😘😘😘dakujeeem a podobne😊😉

veronika9797
22. aug 2018

@zalka
@evittam neviem, ci si este spominate konkretne na moj pripad, co sme vyssie riesili, lebo na tych forach je tu toho dost a rozne temy, aspon co vidim, ze sa zapajate. Urobila som, ako ste mi poradili - zmluva mi skoncila 12.8. a poziadala som sefku, ze chcem 3 dni cerpat dovolenku a zvysok preplatit, na co povedala, ze dobre a peniazky maju prist v ramci septembrovej vyplaty. myslim, ze aj vsetkemu rozumiem co kde mam vybavit, len sa chcem opytat este na 2 veci:
1. ak by som dala odnat RP a poberal by ho manzel (aby som mohla brat podporu), nepride tym manzel o danovy bonus, pripadne z toho, ked vracaju z dani v marci? neviem, ci to ma nejaky suvis..
2. uvazujem, co je lepsie - zaevidovat sa na UP pred poberanim materskej uz odteraz (zacina mi 4.12), alebo az po jej skonceni (30.7.2019 - a ci vobec este na podporu budem mat v tom case narok?) ja sa len bojim, ze ma v tretom trimestri budu prehanat po Kluboch prace a konkurzoch a nerada by som isla na PN a do decembra sedela doma, kedze este aj spevokol vediem v jednom kostole a neviem ci by to tetky prezili 😀

evittam
22. aug 2018

@veronika9797 RP moze kludne manzel poberať nema to vplyv na nic. Na podporu mas narok do dvoch rokov od skoncenia PP, ale ak nechceš nastúpiť do nástupu na MD tak si budes musiet platit ZP.

veronika9797
22. aug 2018

@evittam jasne, teda ak zostanem normalne na RD a nedam ju na manzela, potom nastupim riadne na MD, tak by sa kludne dalo az potom (v juli 2019 po skonceni MD )nastupit na podporu? Dobre tomu rozumiem, ze ked to bude este v tych 2 rokov po skonceni PP, mam na nu narok?

evittam
22. aug 2018

@veronika9797 Presne tak.