Som sklamaná z nášho štátu a rodičovského príspevku.

zalka
4. okt 2019

https://www.aktuality.sk/clanok/729841/strana-z...

„Kiskova strana je sklamaná z podpisu prezidentky pri zákone o rodičovskom príspevku“
Zaujímavý titulok , zaujímavý článok. Ja som sklamaná ... pýtate sa z čoho? Z koho?
Som sklamaná zo strany „Za ľudí“, som sklamaná z Kisku. Som sklamaná zo strany „SPOLU“ , som sklamaná z „Mihála“.

Že prečo? Že kritizujú zvýšenie rodičovského príspevku odstupňovaním. Že je to nespravodlivé.

Pritom nespravodlivo je systém nastavený teraz. Oháňajú sa chudobou, zásluhovosťou. Ale prečo nebránia matky poberajúce materské.

Matka, ktorá nepracovala nemá nárok na materské dostane rodičovský príspevok po narodení dieťaťa tj. do troch rokov dieťaťa matka dostane rodičovský príspevok 37 mesiacov vo výške 220,70e / mesačne . Takže štát tejto matke vyplatí sumu 8165,90e.

Matka, ktorá pracovala a poberá materské tak rodičovský príspevok je jej vyplácaný nie 37 mesiacov ale len 31 mesiacov vo výške 220,70e/ mesačne. Takže štát vyplatí tejto pracujúcej matke sumu 6841,70e.
Toto je spravodlivé? Asi áno, podľa strán „Za ľudí“ a „SPOLU“, to že pracujúca matka dostane štátnu dávku nižšiu o 1324,20e oproti matke čo nikdy nepracovala. Rozmenené na drobné, štátnou dávkou boli nepracujúce matky zvýhodnené oproti pracujúcim v priemer o sumu cca 37eur mesačne.
Spravodlivým by bolo, ak by matky dostávali rodičovský príspevok za rovnakých podmienok, tj. pracujúca matka po pôrode k materskej by dostala aj rodičovský. To by bolo spravodlivé.

Teraz sa rozkrikujú, že je nefér ak pracujúca matka dostane 370e a nepracujúca 270e. Tak poďme rátať či je to až tak nefér.
Pracujúca : 370e x 31m = 11470e vyplatené na štátnej dávke.
Nepracujúca : 270e x 37m = 9990e vyplatené na štátnej dávke.
Rozdiel je 1480e v prospech pracujúcich matiek, rozmenené na drobné je to vyšší rodičovský príspevok o cca 47 eur mesačne.

Po návrhu aby bol RP rovnaký pre všetkých a to 370e si neuvedomujú, že matky pracujúce poberajúce materskú budú ukrátené ešte viac.
370x37 = 13690e pre matku nepracujúcu.
Rozdiel oproti pracujúcej 11470e je priepastný za tie tri roky to bude 2220e , rozmenené na drobné nepracujúce matky budú mať v priemere o cca 72e mesačne viac ako pracujúce.

Kritizujú zásluhovosť, že dávka má byť rovnaká lebo je štátna ale už roky nie je rovnaká pre všetky matky. Fér riešením by bolo ak by aj pracujúca aj nepracujúca matka dostávali RP od narodenia dieťaťa + pracujúca ešte materskú dávku, keďže si ju vyrobila. To by bolo fér.

Myslím, že „bratia češi“ to majú spravodlivejšie. Tu sa o spravodlivosti len hovorí.
Zamyslime sa, nad tým trošku.

modrykoniicek
4. okt 2019

Bolo by fér aby každý mal nárok aspoň na materskú a rodičovský príspevok za odpracované roky.Nemôžeš škatuľkovať NIKDY nepracovala.Ja som pracovala a prišla o prácu.Robila som tu/ v zahraničí.A hľadala som ďalšiu 2 mesiace.Myslíš, že to bolo jednoduché?Myslíš, že s istotou viem povedať, že za 2 roky budem mať prácu?Teraz prepúštali kvôli šetreniu.Má menší nárok jesť iné dieťa ako tvoje? Toto je veľmi diskutabilná téma a je smutné, že sa tu bavíme o peniažkoch z ktorých máme uživiť dieťa.Áno je nefér, že človek ktorý naozaj nepracoval dostane peniaze tiež alebo viac s tým súhlasím.Za druhé som človek a čo ak otehotnie študentka VŠ... nedáme jej nič lebo študuje pre lepšiu budúcnosť a porodí daňového poplatníka? Iným ľuďom by som nič nedala a to vieme azda všetci komu sa robiť nechce a nič iné to nerobí len plodí a berie dávky.Ale robiť rozdiel medzi rodinou mi príde choré ak sa ten človek aspoň vzdeláva alebo už niečo odrobil v minulosti. Zapracovala by som na tom aby každý prácu mal... lebo je nenormálne, že v tejto republike si zamestnávatelia robia čo chcú.A udrž si robotu do materskej keď ťa vykopnú kvôli Pnke a je im jedno, že ťa brala záchranka.Mali by sa počítať odpracované roky nie posledných xy dní.Teraz nebudem mať dieťa lebo do materskej potrebujem ešte rok? A čo ak to bude ďalších 10.Nikdy nevieš.Z rodičáku nevyžiješ.

matapo
4. okt 2019

...skus sa aj zamysliet nie len nad tou financnou rovnostou, ale aj nad inou rovnostou. Je mnoho mamiciek kt. otehotneju hned po skole, mnohe su nedobrovolne nezamestnane,...nezasluzia si aj oni vacsi prispevok aby tomu dietatu dopriali viac, aby mali ako rodina vyssi standard. Nehovorime o velkych peniazoch, je to obdobie troch rokov s malym dietatom, je to financna zataz pre rodinu, nehovoriac ak je tych deti viac. Ale je samozrejme super ak je tych deti viac - porodnost podporit treba o tom niet pochyb. Ved ta zasluhovost prace je predsa v tej materskej davke, pracovala si, odvadzala si cast prijmu do ZP mas preto viac, nepracovala si, neodvadzala si tak mas menej (ale nemoze to byt predsa tak malo ze to staci ledva preledva na prezitie, nehovoriac ak mamicka vychovava deti sama), ten rodicovsky prispevok by bolo celkom spravodlive nechat uz v rovnakej rovine. Aspon z mojho pohladu. Jeho zvysenie sa tyka aj mna a patrim medzi pracujuce mamy takze neobhajujem seba ako nepracujucu a ukratenu o nieco. Kazda matka si zasluzi nejaku tu financnu podporu aby sa jej zilo lahsie, aby sa ako rodine zilo lahsie. Je to kratkodoba davka tak zas financne problemy rodiny nevyriesi, ale zas pomoze aspon v tom tazkom obdobi kedy s malym dietatom ostat doma treba, alebo mu treba zaobstarat opatrovanie a vieme ze sklbit pracu s malym dietatom a ak je ich este v rodine viac nie je jednoduche, takze podpora zo statu je isto vhodna. Potom je to uz na mamicke ci sa zamestna alebo nie, pokial je dieta uz v skolke nic nebrani sa zamestnat a zvysit financny prijem rodiny. Ano spravodlive by bolo vsteky mamicky od narodenia rovnako + pracujuce este matersku k tomu. Zial takto to nepreslo, ale neuberajme tym mamickam kt. pred porodom nepracovali, prave tie mamicky si po penaznej stranke moc vyskakovat asi nemozu tak preco im nedopriat, preco nedopriat tym detom??? Ved to nie su az take velke peniaze a z niecoho zit treba, ten prispevok nie je moc velky z 220 eur sa moc vyskakovat neda a ak je mamicka sama, to si ani predstavit neviem. Uplne najspravodlivejsie by bolo zvysenie rodinnych pridavkov na dlhodoe obdobie kym dietata nedostuduje. Tak ako je to v zapadnych krajinach. Na kazde dieta a dlhodobo, to by velmi podporilo aj rodiiny zivot aj porodnost. No zial take zatial u nas nerealne, mozno niekedy. Ale tak fajn ze sa aspon podpori to obdobie pokial je dieta malicke, kazda pomoc je dobra, zda sa mi smiesne ze niekto nam chce pomoct zvysit rodinny rozpocet a ja budem hned rozmyslat preco ona dostane tolko ako ja ved nepracovala a ja ano, tak nech ona dostane menej. To, ze sa to riesi v rovine politckej mi pride ok (ich sa to osobne netyka), ale ze toto bude vrtat v hlavach matiek a mamicky idu same proti sebe je ozaj divne. Ved si vsetky zasluzime.

modrykoniicek
4. okt 2019

Jednoducho... Dieťa je ťažký výdavok.A závidieť si aj to málo čo matka dostane.Naozaj riešila by som iných občanov ktorý dostavajú všetko zadarmo.Ja som od Úradu práce ako nezamestnaná nedostala ani cent.A to som už pracovala.Niekto iný dostal peniaze za to, že povedal... Ja za 500€ robiť nebudem.Niekto je sociálny prípad už len kvôli občianstvu... Nebyť rodičov tak podľa tejto republiky vyžijem asi zo vzduchu.A to som občan ktorý si prácu hľadal a aj našiel.Je tu veľa vecí ktoré sú nefér.

draik
4. okt 2019

@zalka
To sú také účelové počty a že zrovna od odborníčky 😉 V prvom rade RP je štátna sociálna dávka, ktoré sú rovnaké pre všetkých, až tu sa robí rozdiel. Predovšetkým však do toho porovnania je potrebné započítať materské a počty hneď vyjdú inak. Je nám jasné, že rozdiel "pracujúci-nepracujúci" je zohľadnený v materskom. A keď už teda ideme do dôsledkov, tak si spočítajme uhradené odvody za nemocenské poistenie. Pri hrubom plate 1000 eur (v čistom 764 eur) zaplatí zamestnanec zo svojej mzdy na nemocenské poistenie 14 eur mesačne. Za rok teda zaplatí 168 eur. Odíde na materskú a každý mesiac dostane cca 750eur, a to 8,5 mesiaca, teda skoro 6400 eur. (Samozrejme počty vychádzajú z 8,5 mesiaca, nie z presne z týždňov). Niekto by sa mohol opýtať, je to férové? (A to môžme započítať aj odvody zamestnávateľa a namiesto jedného dať dva roky, výrazný rozdiel pretrváva).
Počas RD dôjde k ďalšiemu pôrodu (medzitým odvody 0) a znovu dostane minimálne 750 eur po dobu 8,5 mesiaca.
Čiže opatrne s tým, kto je zvýhodnený a kto nie je. Pretože materské je nastavené na Slovensku mimoriadne štedro a nadštandardne, spolu s RP úplne mimoriadne v Európe ako jedna z mála krajín.

jami33
5. okt 2019

Pracovala som a pocas MD som o pracu prisla lebo som mala PP na dobu urcitu, predtym som pracovala tiez. Tetaz cakam druhe babo a nemam narok ani na MD ani na vyssi rodicak len koli retazovemu tehotenstvu. To je spravoldive ? Nemamm pracu a menej penazi len za to ze som studovala do 24 a chcela som deti skor ako v 30 rokoch?

ivula251
5. okt 2019

@jami33
Som na Tom podobne 🙂
Pri prvom synovi som mala krásnu materskú , no ďalší syn sa narodil o 3 roky a 3 mesiace a bohužiaľ sme to nestihli do jeho troch rokov ani som neodpracovala medzitým určený počet dní , takže nemám nárok na materské pri druhom synovi ale iba na RD
Pred prvým synom som pracovala 8 rokov
Ale zahrnutá budem medzi nepracujuce 🤔🤦🤷🙈

judar
5. okt 2019

Ty si dobre chamtivá a závistlivá keď nič iné nevidíš len rozdiel pracujúca a nepracujúca a kolko ktorej vyplatia peňazí...si myslíš asi že je to pre každého rovnakéba lahké asi keď s niekym život vydrbe neočakávane ako keby za to mohol že napr príde dieťa z ničoho nič alebo príde výhadzov z práce ....ale dotyčných neprispôsobilých občanov nik nerieši že sa kotia ako hlodavce a každú chvílu lozia na úrady pre všetký možné peňažné nároky

stanulienkat
5. okt 2019

Ja s tebou suhlasim. Kazdy ma len plnu hubu mamiciek, ako vsetkym treba dst rovnako. Preco ? Zaco? Ze je niekto nezodpovedny,alebo sa niekomu nechce robit? Mamicka vyssie pise,ze z nicoho nic pride dieta. To fakt? Akoze rano sa zobudim a mam dieta? Hadam normalny clovek planuje ,pripravuje sa. A to,ze niekto zostane zbuchnuty,no tak nech sa potom aj stara. Planovat nevie,ale ruky natahovat vie kazdy. Preco ja mozem pracovst za dvoch a niekto si "nevie" najst pracu 5 rokov? A zrazu mamicky idu zavidiet pracujucim mamickam davky. Kazdemu podla zasluh je spravodlivejsie.

tiwahe
5. okt 2019

A čo ľudia, ktorí celý život pracujú, odvádzajú, deti mať nemôžu? Dostanú niečo späť z toho solidárneho sociálneho systému? Už keď sa pozerá na skupinu A aj B, treba sa pozrieť aj na tú skupinu C niekedy. Nikomu nič nezávidím a som zmierená s tým, že systém solidarity nebol, nie je a nikdy nebude spravodlivý. Krásny deň všetkým 🌷

jami33
5. okt 2019

@stanulienkat ja napriklad tiez suhlasim s tym ze nie kazda by mala dostat rovanko ale myslym ze urobit len dve skupiny z takeho sirokeho uhla. Hodit vela pripadov do jendeho vreca. Ja som tiez pracovala az do materskej a ano materstvo som si planovala. A teraz cakam druhe a ratala som s tum ze ked som cez MD o robotu prisla prisla som aj o druhu matersku ale to ze budem zahrnuta do skupiny nepracujucich ludi s tym som veru neratala. A to pracujem uz od skoly. V com sa lisim teda od mamicky ktora ma matersku ? Teda zmluvu v praci ? Co ak jej skonci materska bude musiet dat vypoved lebo jej nebude vyh o vavat pracovna doba alebo sa prestahuje. Tiez si bude musiet hladat pracu ako ja s tym rozdielom ze s tych penazi si mozno daco aj usetri narozdiel od nas ostatnych.

777januska777
5. okt 2019

@stanulienkat no takže ja som otehotnela počas vysokej školy. A tak mám dieťatko teraz a naraz a druhé atď. Avšak ja pôjdem do práce keď ostatné tu rozmýšľajúce dámy pôjdu na materskú a budem robiť aj na ne, takže ja sa vtedy mám tiež hnevať, že je to nespravodlivé?

jami33
5. okt 2019

@ivula251 no podobych pripadov je vela ale s tym uz nic nespravime musime sa stym len vyrovnat a co najskor sa vratit do prace 🙂

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lenicka1121
5. okt 2019

@zalka ja len v krátkosti ...a tie matky, ktoré pracovali pred nástupom na materskú, a napriek tomu im materské nepriznali? Je potrebné kolko 270 dni nemocenského poistenia? Ja som pracovala, aj som mala nad tych 270 dni ...háčik bol v tom, ze jedna "mila" personálna agentúra ma nenahlasila na nemocenské poistenie... materské mi zamietli napriek tomu že som pracovala ...po kontrole všetkých papierov aj odpracovaných hodín mi vyšlo vyse 400 dni pred nástupom na materskú, bez prestávky... problem bola agentura, ktorá ma (a zrejme aj ostatných pracovnikov) nenahlasila na nemocenské poistenie. Tak som mala iba rodicovsky príspevok.

Ďalej, štát akosi zabúda, alebo sa vykašľal v tomto na matky starajúce sa o zdravotne znevyhodnene dieta, či už dlhodobo často chore alebo postihnute, o ktoré sa tieto matky starajú 24 hodín denne 7 dni v týždni. Také by mali mať právo na zvýšený rodicovsky príspevok.

Píšeš, ze tie, ktoré nepracovali. Viaceré matky pracovali a napriek tomu materské nemali lebo im nebolo priznané. Ten návrh na zvýšenie rodičovskeho nie je až tak zlý no mohli ho aspoň zvýšiť jednotne na napríklad sumu 300 eur pre všetky matky a nie rozdeľovať a deliť do skupín

dasa07
5. okt 2019

Normálne nechapem...namiesto toho by si mohla racej riešiť inú komunitu na ktorú ľudia robia cely život a ony si spokojne užívajú dávky od úradu práce...ktoré ty odvadzas štátu.to ti nevadí že ony si užívajú tvoje peniažky...račej si prepocitaj to 😉

mint_blossom
5. okt 2019

@ivula251 Ja tiez tak, pocas 1.materskej moj zamestnavatel ukoncil podnikanie na SK a zrusil spolocnost, cize PP sme ukoncili. Prislo 2.tehotenstvo, samozrejme bez materskej, dostala som len rodicovsky prispevok. Cely zivot som pracovala.

enusamt
5. okt 2019
lyci
5. okt 2019

@zalka ja suhlasim s tebou. podmienky dostavania max. prispevkov su kazdemu zname dopredu. ak chce niekto dostat max, tak nech ich splni. nikto nikomu v tom nebrani. ale to by museli byt ludia zodpovedni a planovat namiesto vykrikovania nespravodlivosti, ked je uz neskoro. a toto plati vo vsrtkych oblastiach, nielen pri zodpovednom rodicovstve

gumkac19
5. okt 2019

@zalka odporucam precitat aj clanok od Mihala
https://dennikn.sk/1513865/zvysme-rodicovske-pr...

lenicka1121
5. okt 2019

@dasa07 ako co tym chces povedat? Ja som pracovala od ukončenia skoly, až do nástupu na materskú. Pracovala som, materské som nedostala. Áno, vtedy som odvádzala štátu... rodicovsky príspevok...neskôr zacal mať syn vazne zdravotné problémy, rok a pol som bola na predĺženom rodičovskom príspevku. V 6 rokoch synovi diagnostikovali mentalne postihnutie, zdravotné postihnute, ma vrodenu neliecitelnu poruchu na mozgu, ma viacere zdravotné problémy, nedokáže sa postarať o seba sam, nie je samostatný a bude mať 8 rokov. Teraz ma ukamenujte, ze neodvadzam statu zato, ze sa starám o postihnutého maloletého syna, poberam príspevok na opatrovanie ztp. V 5 rokoch syna som si este myslela, ze sa vrátim do práce , teda, ze si najdem aspon brigadu ked nastupi do škôlky no potom sa to celé zvrtlo,zdravotný stav syna sa zhoršil. Este niekoľko rokov sa nebudem môcť zamestnať nakoľko sa o syna starám sama, jeho otec je niekde preč, nezaujíma sa, neplatí výživné, nič. Este ked ro nebolo take zle aj som bola na pár pohovoroch, no všade len videli, ze som od 2012 doma...prečo? Celodenne starostlivosť o chore, postihnute dieta. Myslíš, že bude ľahké najst si niekedy opäť prácu pri takomto dieťati? V škole je 3,5 hodiny denne.

ivula251
5. okt 2019

@jami33 no veď ja to neriešim , len som napísala že som bola pracujúca a aj tak nemám nárok , no aj tak sa hlásim k pracujúcim , lebo som pracovala a tieto pracujúce a nepracujuce osočovaçky by mohli aj tieto ženy s podobným osudom uraziť .

P.s. aj tak neverím , že toto štát dlho utiahne , je to okolo 140 000 žien mesačne :-/ neverím že je na tom Slovensko tak dobre 🙂

dasa07
5. okt 2019

@lenicka1121 Píšem o neprispôsobilych občanoch..

erikavesela
5. okt 2019

Necitala som vsetko, ja len tolko k tomu...tieto prispevky nie su socialneho charakteru a preto nemaju byt zavisle od toho, ci zena predtym pracovala alebo nie....ja ti dam iny priklad...
1. Jedinec pracujuci cely zivot...vychovane dve deti, ktore budu prispievat do dochodkoveho systemu...bude poberat dochodok
2.jedinec cely zivot zamestnany...bezdetny...nema teda potomkov, ktori jedneho dna, ked on bude na dochodku, budu prispievat do systemu...bude poberat rovnaky dochodok ako jefinec c.1
3.jedinec nikdy nepracujuci...5 deti...vychova teda potencialnych prispievacov do dochodkoveho systemu...bude mat dochodok
4.jedinec nikdy nepracujuci...bezdetny...bude dostavat dochodok

Toto sa ti zda spravodlive?

tana85
5. okt 2019

je to predvolebna kampan, za prve, a za druhe, mozu vymysliet nejaky prispevok podla odpracovanych rokov alebo vysky odvodov pocas prace a ten davat k RP, ale ten je bezzasluhovy, ma byt kazdemu prideleny v rovnakej vyske ci sa nam to paci alebo nie. tie strany aj trochu rozmyslaju, s navysenim nemaju problem, problem je ako to je navrhnute. raz sme socialny stat, tak nemozeme byt ako v usa kde neexistuje materska a zeny o tomto mozu len snivat, ze ostat doma a dostavat peniaze. komu je rodicak malo, tak si ma predtym nejak nasetrit alebo premysliet ako bude fungovat.

lenicka1121
5. okt 2019

@dasa07 rozumiem. I tak co som napísala je vlastne pravda, stat nijako moc nemysli na matky z chorými, postihnutými deťmi či sa tyka rodičovskeho, či iných dávok. Príspevok na opatrovanie ztp syna som si musela doslova vybojovať lebo posudkova ...stará doktorka pre dospelých, všeobecný lekár co vie figu o detských ochoreniach, posudzuje iba všeobecne, nemá vedomosti z detskej neurologie , psychológie, pedospsychiatrie. Ale to by už bolo na inú diskusiu ako úradu uznávajú, aj neuznávajú ztp u deti, u viacerych zamietli aj keď tam právo, nárok je , dieťa je vážne chore

sasa1983
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nickpick
5. okt 2019

@judar ako povedat o inom cloveku ze sa koti ako hlodavec je vcelku silna kava, tomu sa hovori prava slovenska krestanska laska, len tak minochodom zvalovat vsetko na nestastny osud a zivot, ktory s vami vydrbal, pripadne ze dieta pride z nicoho nic to su argumenty ako podme na jahody... ste predsa mysliaca bytost, ktora robi v zivote iste rozhodnutia, to nie zivot s ludmi vydrbava, to predsa ludia rozhoduju o svojich krokoch a dieta sa len tak nepritrafi, tiez je k tomu nutny isty ukon a 2 mysliacich ludi, nezvalujte svoje zle rozhodnutia na vladu, Romov, kruty zivot ci osud....

majkeel
5. okt 2019

Uz bolo hore povedane, ze v tych poctoch bola vynechana materska, ktoru dostavaju pracujuce matky navyse oproti nepracujucim. Cize to nesedi.
Dalej, preco sa obuvat do opozicnych stran, ked vlada co tu je, nic nerobila 12 rokov. Az ked im hrozi prehra vo volbach, tak idu "nieco" konecne nieco urobit pre matky s detmi.
Preco skor nezdvihnu pridavky na deti (24 eur), aspon na 50 eur? Materska a rodicovska sa vyplaca do 3 rokov po narodeni dietata, co ostatne matky a skor narodene deti? Ekonomike sa dari, stranam a ludom vo vlade sa "dari", len detom a dochodcom sa nedari.
Akokolvek je system nastaveny, ma iba podporit rodiny s dietatom v najhorsich casoch, nema byt trvalym zdrojom financii na neurcity cas. Rodicia so zdravym dietatom maju vzdy moznost sa pripravit pred, pocas aj po narodeni, pre chore deti su/maju byt urcene davky navyse.

dasa07
5. okt 2019

@lenicka1121 máš pravdu mohli by skôr toto riešiť....je to dlhodobý problém na Slovensku je veľa matiek s detičkami ktoré potrebujú viac finančnej podpory...a nie sa tu handrkuju ktorá matka či pracujúca alebo nepracujúca bude mať viac peňazí.treba podporiť matky ktoré to naozaj vážne potrebujú...ktoré majú choré detičky..tie potrebujú oveľa viac financií..

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz