Syn bude mať v júli 3 roky a v septembri ide do škôlky

21. apr 2022

Ahojte, chcela by som sa spýtať ze ako riešiť takúto situáciu, malý bude mat v júli 3 roky a mne vtedy skončí rodičovská dovolenka, ale do škôlky pôjde až od septembra. Co bude ďalej somnou ? Akurát som aj zistila ze som tehotna, zamestana niesom. Pracovný pomer mi skončil počas materskej, mam ísť na úrad prace? alebo je aj nejaký príspevok po rodičáku. Robotu si asi hľadať nema význam. Na 3 mesiace.

judit47
21. apr 2022

Prispevok nieje na urad sa mozes nahlasit ale narok na podporu ak si pocas celej MD a RD nerobila ti uz nevznike.

Ak by si sa vedela aspon na tie tri mesiace zamestnat bolo by super a vysiel by aj narok na materske.

marisoul
21. apr 2022

Hľadať si prácu ma vždy význam, alebo to aspoň skúsiť, nie sa nato vykašľať hned.
Čo sa týka tvojej situácie, tak buď to skúsiš s tou prácou, aj keď len na pár mesiacov, alebo úrad práce. Nárok na príspevok budeš mať podľa toho, ako dlho si bola zamestnaná pred rd.

judit47
21. apr 2022

@marisoul ak pocas celej RD a MD niekde nepracovala tak narok na podporu nema lebo jej nevyjde splnit lehotu za posledne dva roky odpracovat aspon x dni.(kedze RD sa tam nerata) musela by nastupit aspon na den aby sa jej ibnlvilo poistenie a potom by sa to inak ratalo.

marisoul
21. apr 2022

@judit47 veď to som sa pýtala, lebo spomína md, tak ak poberala matersku, nie iba rodičak, tak by jej nárok vzniknúť mal.

autor
21. apr 2022

@marisoul pred materskou som bola zamestnaná ďalšie, mam aj vyšší rodicak a aj matersku som mala. Len počas mojej neprítomnosti mi skončil pracovný pomer. Myslíš ze ma zamestnaju s bruchom? Keď budu vedieť ze za pár mesiacov odídem ?

autor
21. apr 2022

@judit47 na materske musím mať myslím odrobene tých 280 dní a to by som od septembra nestihla do decembra.

marisoul
21. apr 2022

Ak si teda mala matersku tak by si mala mať nárok na podporu v nezamestnanosti počas 6 mesiacov. Tu pracu by som odporúčala hlavne v tom prípade, ak by si nárok na podporu nemala.

autor
21. apr 2022

@marisoul ja by som vyskúšala už aj teraz si nájsť prácu aby som mala odrobene viac a mala nárok na materske, len nemám kde dat syna. Do škôlky mi ho skôr nevezmu.

veronikaszabova
21. apr 2022

Kedy ti skoncil PP?

marisoul
21. apr 2022

Materske by ti vyšlo iba ak by šlo o reťazovy pôrod, cize mať druhe pred dovŕšením 3. roku prvého dieťaťa, to nestihas, či kedy más termín?

judit47
21. apr 2022

@marisoul za predpokladu ze po MD sla rovno na RD pocas toho casu vobec nikde nerobila.

Tak ked dieta dovrsi tri roky nesplni povinnost mat odrobene(alebo aj byt na materkskej pletenej) za posl.280 dni lebo cez dva roky bola len na RD.Takze v tom pripade al sa jej nepodari aspon na den hned ako jej skonci RD obnovit poistenie a teda by sa jej aj RD ratala nebude mat narok okrem pridavkov na dieta na nic.

melanta
21. apr 2022

@marisoul podporu je potrebné vyčepať do 2 rokov. Ak jej PP skončil počas MD, tak to nestíha, lebo po MD máš 2,5 roka RD, takže vyčerpať podporu do 2 rokov nestihla.

diamond007
21. apr 2022

Ak nie si zamestnaná, nemáš nárok na materskú ani tehotensku potom ale.

autor
21. apr 2022

@marisoul nevyjde to, ale aj keby vyšlo tak by som mala len nizsi rodicak, nie materske som si to zisťovala.

luccija
21. apr 2022

Keď nemáš kde dať malého tak nič...pôjdeš na úrad prace

martinkatinka
21. apr 2022

Bud sa prihlasis na UP alebo ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov na poistovni. Na prispevky zrejme narok nemas.

tosomja
21. apr 2022

A keď si zaplatí dnp?