Ako by ste sa zachovali pri podobnom rodinnom spore?

irama29
2. jan 2021

Ahojte, chcela by som poprosit o vas nazor na nasu rodinnu zalezitost..Mama sa rozviedla, ked som mala 7 rokov, brat 8..po roku sa znova vydala, ked som mala 10 rokov, narodila sa sestra..detstvo bolo velmi tazke, otcim bol alkoholik, takze domace nasilie, bitky, kriky, nervozita..toto bolo na dennom poriadku..najmladsia sestra bola vzdy uprednostnovana, lebo bola vlastna dcera otcima..ja s bratom sme nezazili ziadne citove prejavy, ziadne rodinne dovolenky, nedostali sme take bezne veci ako bicykel, korcule a pod..lebo nebolo dost penazi, lebo sestra, lebo otcim..ja a brat sme si co najskor ako sa dalo zobrali hypoteky a kupili byty..situacia v rodine nas asi ovplyvnila vztahoho, lebo sme obidvaja bez partnerov, ja mam ale dceru, s ktorou som sama, ale podotykam, ze som nas od zaciatku sama dokazala zabezpecit, mam svoj byt, uz splateny, aj dobru pracu..najmladsia sestra nikdy nic nemusela, vzdy vsetko dostala..tak to bolo aj s bytom, mama s otcimom jej kupili byt pred 8 rokmi, mama neviem ani preco v tej dobe ten byt dala napisat na mna a brata..v sucasnej dobe zacala mama a otcim tlacit na to, aby sa byt prepisal na najmladiu sestru, s tym ale ja a brat nesuhlasime..podla nasho nazoru by sa mal byt rozdelit na tri tretiny, kedze sme tri deti..ale mama a jej muz maju nazor, ze ja a brat nemame na nic narok, jedine sestra ma narok na cely byt..mama, otcim aj sestra zostali velmi agresivni voci mne a bratovi, ze pokial neprepiseme byt na sestru, podaju na nas trestne oznamenie..ja nechapem, ako toto moze vlastna rodina vypotit, jedine co som ja chcela bolo spravodlive rozdelenie medzi troch surodencov, preco by mala mat na vsetko narok len jedna sestra?Momentalne je situacia taka, ze mama, otcim aj sestra velmi utocia na mna aj brata, ohanaju sa trestnym oznamenim a absolutne igonuruju akekolvek rodinne vztahy..Ja som neni zavisla od toho bytu, som rozhodnuta uz len z principu svoju polovicku darovat organizacii pre tyrane zeny a deti, viem sa postarat sama o seba aj bez ich bytu..ale zranilo ma to, ze vlastna rodina berie mna a brata ako odpad, su schopni vyhrazat sa sudom a podobne, aj ked by nic na sude neobstali, kedze byt je oficialne napisany na mna a brata..ale zranujuci je ten fakt, ze peniaze a byt su pre matku prvoradejsie ako deti..Moja otazka je, ako by ste sa zachovali? Prepisali by ste byt na najmladsiu sestru? Ja som chcela prepisat moju polovicku na dobrocinne ucely, pre azylovy dom pre matky s detmi..neviem, ako sa mam zachovat, rodinne vztahy su momentalne na bode mrazu..

nely1704
2. jan 2021

Ozaj je to ťažká a nepríjemná situácia ale asi by som nechcela niečo, čo mi nechce niekto dať 🤔 Či byt prepíšeš alebo nie, vzťahy sa nezlepšia. Ak svoju časť daruješ ako píšeš, budeš mať ešte väčšie peklo. Mne by to za to nestalo

andreatytler
2. jan 2021

@irama29 Rodicia sa mozu rozhodnut ako chcu. Vravis ze byt kupili rodicia, tak nech si ho maju. Tym ze budes o neho bojovat, si ich este viac znepriatelis.
Ukaz rodicom, ze tebe ide viac o ludske vztahy ako o byt a vzdaj sa ho.

bodkolienka81
2. jan 2021

@irama29 ked ho rodicia kupili a platili, tak mi pride riadne nefer ho darovat mimo rodinu... Za "sestersku" cenu by som ho sestre predala

strela7
2. jan 2021

neprepisuj nic, nedavaj ho nikomu, s rodinou ukonci kontakt, tahaju ta dole, mimo brata teda. Byt predaj ked tak a kup iny a kludne tam nechaj zadarmo byvat nejaku tyranu zienku alebo koholvek uznas za vhodne. Si velka osoba, rodinu si nevyberies, a nic im nedavaj a neprepisuj, byt tebou ukoncim akykolvek kontakt s nimi, len s bratom zostan, pekny večer prajem vsetka cest

amelie2017
2. jan 2021

Ja by som prepisala a uz nikdy by som ich nechcela vidiet, pocut.
Inak nemali ste na korcule, ale na kupu bytu mali?

ndrag
2. jan 2021

Takto to dopada, ked ludia, co poriadne nic nemaju a nevedia zabezpecit kazde dieta rovnako prepisuju majetky za zivota. Zober si priklad z rodicov do zivota a neopakuj rovnake chyby pri tvojich detoch. To je jedina rada.

lenkakravcova
2. jan 2021

@irama29
Rodičia nemali prepisovať na nikoho nič a majú právo sa rozhodnúť komu dajú svoj majetok, hoc aj celý a hoc aj ta to s bratom štve.
Byť daj ako chcú sestre, a s nimi sa bav len v medziach núteného styku, aj tak už nejaky vzťah nemáte.
A čo sa týka darovania = daruj svoje, nie cudzie. Na toto si nezarobila ty, tak neviem co chceš rozdávať,nie je to fér ani voči rodičom ani voči sestre = v každom prípade je to tvoja sestra, vziať jej byť a darovať ho nejakej cudzej žene (hoc aj tyranej) mi príde odveci.

anetkaadamko
2. jan 2021

@irama29 nikomu nic nedavajte.
...byt uz je na teba a brata....trestne oznamenia su iba vyhrazky.....v byte moze mama byvat...nevidim dovod preco by mala byt vlastnit najmadsia dcera...

pininka1
2. jan 2021

Ani mne by hrdost nedala a je smutne ze matka po tom vsetkom drzi s otcimom a kasle na vas. Prepisala by som a nechcela by som s nimu uz nic mat. U nas v rodine sa stalo nieco podobne ale deti bolo 5. Babka uz bola mimo tak tychlo prepisali dve sestry na seba chatu a oststni dostali akurat to co ostalo po babke v byte,ktory uz tiez nebol jej. Pre mna jej smrtou skoncilo vsetko,zabudla som ze mam aj inu rodinu, nekontaktujeme sa. Z bytu od babky som si vzala malickosti ako obrusy a ked ich mam doma na stole, vzdy si na nu spomeniem, je to pre mna dolezitejsie ako akykolvek majetok.

sense
2. jan 2021

Byt dobrovoľne napísali na teba a brata tak ak sa im to teraz nepáči nech to zrušia oficiálnou cestou alebo dajú teda trestné oznámenie... A nech dokazujú a dokladu ju... Ja osobne by som nech mam pokoj to vrátila a prerušila kontakty... Veď nech sa mladšia sestra potom o rodičov postará..

ukulela
2. jan 2021

A za čo trestné oznámenie? Byt si dostala. Buď sa napíše na všetkých troch, alebo ťa vyplatia, alebo sa môžu súdiť. Oni vás chcú vysackovat dopredu z dedičstva.

syslik81
2. jan 2021

predaj byt peniaze rozdelte posli im ich na ucet a pretrhni akykolvek kontakt .. alebo ak ste obaja vedeli ze byt hned od zaciatku kupovali sestre a nie vam a nemali ste s nim ziadne vydavky prepiste to na nu mozete byt svine a dat si tam dozivone pravo ak sa da alebo to uplne utat vzdat sa bytu ale i takej rodiny a zit si pokojny zivot ...

zooeynka
2. jan 2021

Mozno odveci, ale ak ten byt kupil otcim zo svojich penazi tak je logicke ze chce aby ho dedilo jeho bio dieta. Nerozumiem ako mohol v minulosti suhlasit s napisanim bytu na vas 2 s bratom. Tiez sa priklanam k tomu, ze darovat mozes to, na co si si zarobila a kupila sama a nie to k comu si prisla nejakou nahodou.

janinah
2. jan 2021

Pokoj a rodina sú viac ako peniaze.dala by som ten byt sestre.kupeny bol za peniaze rodičov nie za tvoje.je to ich želanie.nechcela by som takto prísť k majetku.tak nasilu a cez súdy.

qetka
2. jan 2021

ak by som bola na tvojom mieste a byt nechcela nechat sestre, urcite by som ho nedarovala ziadnem spolku tyranych zien, ale ked uz, tak bratovi 🤷‍♀️ Ak by som to chcela spravodlivo rozdelit, tak si poviem, ze polka je otcimova a jeho polka ide iba sestre.. Mamina polka nech sa deli na 3 - kedze mama ma deti 3.
Ale zaujimalo by ma, akou zmluvou ste sa k bytu dostali vy dvaja, kto ten byt plati (naklady), ci bol kupeny na hypo a kto tam byva.

miriam11
2. jan 2021

@irama29 dala by som ho späť rodičom. Ukončila s nimi všetky kontakty a viac by som sa o nich nezaujímala. Aký pozic, taký vráť. Nech sa s ním zadrhnu.

zooeynka
2. jan 2021

@irama29 vratit rodicom, urobit ako si zelaju. Nezarobila si si nanho sama. Darovat ho cudzim je klinec do rakvy, u rodiny budes za pucu uz navzdy ak to urobis. A tesit sa, ze ked sa na starobu bude treba o rodicov mozno postarat, tak ich odporucis na mladsiu sestru, kedze bola protekcna, moze im ona zabezpecit starostlivost.

amelia000
2. jan 2021

@irama29 byt si nechaj, ak sa bojis vyhrazok je tu skupina pravneho poradenstva. A ak by si ho uz chcela darovat, daruj ho radsej bratovi 🙂

ada309
2. jan 2021

Uz vam to raz napísali, dobrovoľne.. Právoplatne ste to ziskali aj s bratom.. Na súde teda nepochodia.. Ak by to malo byt ozaj spravodlivé, ano, mali by ste ísť na tretiny.
Tiež som názoru, ze deliť majetky ešte za života, je najistesia cesta, ako zabiť vzťahy medzi súrodencami, vzťahy v rodine.
A tvoj nápad, darovať dedicstvo na dobročinné ucely, no tak to uz je ozaj posledny klinec do rakvy, to ako sa ma potom tvoja sestra cítiť?? Si zober, ze vy dvaja ste zdedili byt, ona nič a ešte ty ten byt chceš dat na charitu, tak ho daruj sestre a je po probléme, keď ty ho nechceš .. (vsak daruj svoj byt, ktorý si kúpila, alebo zober dalsiu pôžičku a daruj charite) ..
Nič v zlom, ale mne celá táto téma príde ako fejk, vymyslené..

maris5
2. jan 2021

Uz len preto ake som mala detstvo, by som ten byt neprepisala. A nekupila mama ten byt z jej penazi? Predtym ste niekde byvali, bud sa byt predal a mama mala polovicu penazi, alebo vam nejako zabezpecila byvanie. V tom case to napisala na vas a asi mala dovod.

danielinaa
2. jan 2021

@zooeynka akych svojich? Peniaze v manzelstve su spolocne. Patria rovnako detom otcima ako detom ich matky. Byt sa ma spravodlivo rozdelit medzi vsetky 3 deti ktore maju nanho zo zakona rovnake pravo ako ich nevlastna sestra

zooeynka
2. jan 2021

@danielinaa kludne mohol mat uspory pred uzavretim manzelstva, kupil v manzelstve ale vie zdokladovat ze ich mal na ucte este pred uzavretim manzelstva. Co mi tu nesedi je to, ze kupim byt a napisem ho na 2 manzelkine deti?!?!? To preco by robil?

mareka49
2. jan 2021

Prepisala a prerušila kontakty.
Najmladšej nebude v živote dobre, keď jej tak všetko padá do lona.
Ty sa zaobídes

zana1234
2. jan 2021

@irama29 ahoj, urcite by som ho neprepisovala a nedarovala. Raz to tak spravili, aby ste boli vlastnikmi vy dvaja,tak nech to tak aj ostatne. Urcite to robili pri plnom vedomí a nikto ich do toho netlacil. Nevidim dovod preco by mali menit rozhodnutia podla toho ako sa vyspia a ako im to vyhovuje. A taktiez ak su tu traja súrodenci, každý ma pravo na rovnaky podiel, takze ak by chceli byt spravodlivi,tak nech sa to deli rovnakym dielom,nie len na sestru. By ma zaujímalo,ake su pohnutky mamy k tomuto kroku? Vy dvaja ste rovnako jej deti ako spolocna sestra s otcimom...aj vy mate svoje prava..uz ked dali byt prepísať na vas, bola sestra na svete....takze nevidim dovod preco by to mali menit...nedajte sa zastrasovat vyhrazim a trestnymi oznameniami..nech ho podaju kludne...drzim palce..

sonnenshein
2. jan 2021

Byt matka a otcim nadobudli ako manzelia, cize pocas BSM. Ak by to malo byt spravodlive, byt by som po dohode s bratom predala, peniaze rozdelila na tretiny, a kazde dieta by dostalo svoju cast.

danielinaa
2. jan 2021

@sonnenshein to by bolo veru najspravodlivejsie

saja1
2. jan 2021

Ako sa poznam, ja by som im ten byt dala a uz nikdy by som ich nekontaktovala. Ale je to smutne.

janka0509
2. jan 2021

Byt kúpili asi spolu. Na jednej strane chápem, ze otcim uprednostňuje svoju dcéru, a chce aby z penazi, ktore do bytu investoval, mala osoh jeho dcera. Ma druhej strane boli to aj peniaze vasej matky, takze z teoritickeho hladiska mate moralny narok na ten byt aj vy. V akej miere je uz otázne. Vy mate tiez svojho vlastneho otca, a na jeho majetok zase nema narok vasa najmladsia sestra. Je to cele tazka situacia, ale minimalne na matkin podiel toho bytu mate narok.
Druha vec je,ze uz je byt napisany na vas, takze v skutočnosti nemate žiadnu povinnost voci nikomu.

78787878
2. jan 2021

@irama29
1. podstatna informacia pre rozhodovanie by pre mna bola, z akych penazi bol byt financovany (matka, otec, spolocne...)
2. prijala by som fakt, ze vztahy s rodicmi a sestrou su natrvalo rozvratene, cokolvek urobim... aj ked ten byt prepisem na sestru, rodinne vztahy sa nikdy nezmenia, som pre nich iba otravny hmyz, aj ked sa na mna budu usmievat... ostava mi iba brat a to je jediny rodinny vztah, na ktorom zalezi
3. ked sa zmierim s tym, ze povodnu rodinu nemam uz ziadnu: mozno mi napadne, ze sa mam starat iba sama o seba a zachovat sa egoisticky. Mozno mi napadne, ze chcem od nich svaty pokoj a byt prevediem na sestru.
4. vseobecne spravodlive je asi predat byt a vytazok rozdelit medzi 3 surodencov. Ale to iba ak nezvolim postupnost krokov vyssie...

jankalukasova
2. jan 2021

@irama29 odhliadnuc od vsetkeho, by ma celkom zaujimalo, co si nejake krizove centrum pocne s podielom v nejakom byte, kde byva Tvoja sestra a ma tam podiel aj Tvoj brat. Co z takeho podielu budu mat? Keby si im chcela dat peniaze z predaja tak to chapem ale dat im podiel v byte, kde su takto nevyrovnane vztahy im bude skor na pritaz ako na osoh.
Ci si myslis, ze tam sestre nastahuju nejaku mamicku v nudzi do jednej izby, aby jej robila dalsie peklo zo zivota?