Ako poriešiť deti v čase pôrodu, keď manžel nebude doma?

kukulienkalenka
20. mar 2023

Ahojte mamičky možno sa tu nájde nejaká z vás ktorá riešila niečo podobné tak snáď poradíte.
Mám dve deti 8 ročného syna a 5 ročnú dcéru.
Manžel pracuje mimo SR a ja som doma (tehotná) . Otázka z mojej strany je : ako poriešiť deti a nemocnicu (môj pôrod) v prípade že tu manžel nebude . Podľa všetkého to tak aj vychádza že budem nato sama . Moja mama je 400km ďaleko (pracuje + moja sestra ešte chodí do školy takže nemôže vynechávať) a z manželovej strany mi nemá kto deti postrážiť. Neviem ako ďalej postupovať,mám nato zhruba mesiac aj pol ale tak radšej to poriešiť skôr ako neskoro. Deti k mame tiež nemôžem zaniesť lebo syn chodí do školy a dosť veľa by vynechal a aj tak by tam nemal kto s nimi byť .

pribinak
20. mar 2023

@kukulienkalenka manžel si nemôže vziat dovolenku? Veď vie približný termin pôrodu a aj keď pracuje v zahraničí aj tam má nárok na dovolenku

Tvoja mamina si nemôže vziat dovolenku a prísť na 4 dni k Vám ?

srferreira
20. mar 2023

No toto by som osobne riesila iba s manzelom. Ved on si nemoze vziat volno na ten cas?

simca06022011
20. mar 2023

Manzel si vezme volno. Ak si nevezme volno, opatrovatelku si musis zohnat alebo nieco. Alebo aj mama by bola cesta = dovolenka. Opytaj sa v rodine a uvidite, sama to nevyriesis.

simca06022011
20. mar 2023

A este taka vec, ty si na deti sama, lenze stat sa moze hocico aj neplanovane, cize PLAN B by si mala mat, kamaratky zname, ktore proste zaskocia na par hodin ku vam, alebo deti k nim, kym pride otec. A ked ide o zdravie a taketo veci, nie je co riesit, ci niekto vymeska nieco alebo nevymeska... (skolka, skola, praca...).

kukulienkalenka
autor
20. mar 2023

@pribinak no práveže termín ešte nieje stanovený a on keď odíde tak ešte nebudem vedieť kedy to presne bude a príde až o 3 mesiace . Odchádza po veľkej noci termín mám 25 mája no bude to sekcia tak to bude skôr len ešte neviem kedy . A zase 3 mesiace dovolenky si zobrať nemôže a tiež nemôže odísť a potom len tak prísť lebo nejde sám .

melanta
20. mar 2023

Manžel nech si v práci dohodne, že si zoberie dovolenku. Nechápem, prečo uvažuješ o nejakej inej alternatíve. Tretie dieťa ste si urobili asi dobrovoľne, tak snáď sa tých pár dní muž postará o vaše dve deti, kým ty budeš rodiť tretie. A súhlasím s tým, čo píše @simca06022011 v druhej správe. Plán B nemáš žiadny? Nie teraz ale všeobecne. Keby sa ti niečo stalo, že z hodiny na hodinu ostaneš v nemocnici, kedykoľvek, kto sa postará o deti?

syslik81
20. mar 2023

tak sekciu ti snad nespravia v rozmedzi 3 mesicov .. ak mas termin dany tak nech vezme volno na ten termin .ak sa aj oneskori o den dva tak susedka alebo chod k mame a rod tam ... snad sa postara ...

melanta
20. mar 2023

@kukulienkalenka budeš mať plánovanú sekciu? Tak to je jednoduché. Odíde po Veľkej noci a vráti sa pred sekciou a znova odíde potom keď budeš vládať sa sama o všetko postarať. Snáď nie je kozmonaut a neletí do vesmíru, že sa musí vrátiť až za 3 mesiace. Proste príde vtedy, kedy budeš mať sekciu.

kukulienkalenka
autor
20. mar 2023

@simca06022011 práve to že ja tu nemám nikoho 😮‍💨 Bohu žiaľ musím si pomôcť sama . Ešte som premýšľala že by som vzala deti a išla k mame a tam aj porodila len neviem či sa to tak dá . Vselijak dumam ale stále je tam nejaký zadrhel .

pinkgirl
20. mar 2023

@kukulienkalenka a mama sa nedokáže na chvíľu uvoľniť z práce? na čas kedy budeš v pôrodnici si vezme dovolenku a keď prídeš domov tak nech ide na OČR s tebou, vypíše jej papier tvoja lekárka.

tanyan
20. mar 2023

Nezávidím ti, je to náročné a kto nezažil, ten nepochopí... Ja som raz mala krátko po materskej len slávnostnú večeru z práce aj s partnerom a vyriešili sme to tak, že manžel vyzdvihol dcéru (vtedy cca 3 roky) zo škôlky aj s učiteľkou a boli u nás. Vracali sme sa asi o jedenástej. Manžel potom zaviezol učiteľku domov... To len tak pre inšpiráciu, či sa predsa len niekto nenájde.
Skús sa opýtať v pôrodnici či by mohli byť deti s tebou na vip-izbe. 😉

srferreira
20. mar 2023

@kukulienkalenka kde tvoj manzel pracuje, ved zahranici vacsinou ma narok na “otcovske”, myslim, ze aj na SK to schvalili? A zamestnavatel nemoze povedat nie, len sa odovzdaju datumy. Neviem teda ako inde to funguje v UK je to tak. Pozrite si to ak mu nechcu dat dovolenku.

simca06022011
20. mar 2023

@kukulienkalenka a to si sa ako dostala do takejto hlupej situacie? ze sama a chlap v tramtarii na 3 mesacne turnusy?? Samozrejme ze mozes ist rodit inam, dohodnut si to ale musis cim skor a halvne ide o cisarsky, podla man by si tam musela chodit aj na kontroly. Neviem, zisti si. A pred terminom napr. cestovat 400km s detmi... to tiez nie je bohvie co. lahsie by bolo keby mama prisla ku vam.

kukulienkalenka
autor
20. mar 2023

@tanyan no už aj nad tým som premýšľala lebo ja naozaj nikoho nemám kto by mi pomohol . A ako baby píšu nieje kozmonaut ale tak dávať na letenku 2x 800€ za letenku je dosť pre nás .

kukulienkalenka
autor
20. mar 2023

@srferreira on je SZČO takže nemá nárok takmer na nič .

marcellka32
20. mar 2023

Mi nehovor, že nemôže muž vziať voľno (tak neplatené voľno)

kukulienkalenka
autor
20. mar 2023

@marcellka32 môže ostať doma ale tým pádom budeme úplne bez peňazí 🤷🏼‍♀️ skúsim poriešiť tu mamu že by som ich dala tam alebo teda že by ona prišla sem

lucka_ke
20. mar 2023

a keď prídeš po sekcii domov pozašívaná kto ti pomôže??? toto by som riešila súčasne s tým, kto bude s deťmi kým budeš v pôrodnici a súhlasím s názorom, že by to mal byť muž, proste neodíde po Veľkej noci alebo priletí a bude s deťmi kým bude treba

gabika0825
20. mar 2023

@kukulienkalenka myslím si že muž si môže zobrať volno takisto ako si môže zobrať aj volno z dôvodu pohrebu, sprievod k dr s blízkou osobou alebo celodenný lekar. Čiže neverím tomu že sa to nebude dať a aj pochybujem o tom že má vyčerpanú celu dovolenku ktorú má za tento rok, keďže je iba tretí mesiac

pribinak
20. mar 2023

@kukulienkalenka ale veď snáď komunikujes s gynekológom a on tie vie povedať termin sekcie. Veď to je pre teba organizačne výhodnejšie ako prirodzený pôrod

Ja neverim že muž si nevie vziat dovolenku a neverim že ani tvoja mama si nevie vziat pár dni dovolenku
Fakt sa mi to nechce veriť

srferreira
20. mar 2023

@kukulienkalenka chapem ano je to dost. Ale vsak ako dlho viete termin, letenky mali byt davno zabookovane, a navrat aspon za 3-4 tyzdne.
Tazko radit, nevidim, do vasej financnej situacie. Ale pomoc by mal v prvom rade riesit manzel.

danulicek
20. mar 2023

je to ťažká situácia, ale ak je to tak, že nemáš ani susedu, kamarátku, na ktorú sa môžeš spoľahnúť, asi by som mala v zálohe nejakú dohodnutú opatrovateľku, s ktorou by sa deti zoznámili už skôr a ak by sa stalo niečo nepredvídavé a musela by si ísť do nemocnice skôr, bola by po ruke. následne by mama prišla (napr by si vzala dovolenku alebo OČR, neviem, či sa na to vzťahuje, týmto veciam nerozumiem) a na tých pár dní by prišla k deťom.

ak by bolo všetko ok a gynekológ ti stanoví termín sekcie a manžel nemôže prísť (mnohé si to nevieme predstaviť a možno tomu nie úplne rozumieme, ale chápem, práca je práca a dávať toľko peňazí za letenku je veľa napr. aj pre mňa), tak na ten čas sekcie + pár dní by som požiadala mamu, či by mohla prísť. ja myslím, že toto je situácia, v ktorej tá mama naozaj nemá dôvod nebyť nápomocná, ak spolu komunikujete.

vilma7
20. mar 2023

Budete be peňazí...nedá dva x po 800 na letenku či koľko...hlavne že robí v zahraničí a vy žijete od výplaty ku výplate? Tak to môže kľudne pracovať aj na Slovensku, alebo?
Treba si uvedomiť čo je presnejšie, či prachy alebo rodina.

terezka1947
20. mar 2023

No,termín sekcie budeš vedieť. Čiže ostáva,aby si poprosila mamu,aby si vzala aspoň na pár dní voľno. A verím,že aj muž by dokázal aspoň na 2mimoriadne týždne prísť domov.
Čiže určite sa to utrasie,len sa nestresuj. Základ je,mať presný termín sekcie.

janka95
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucka_ke
20. mar 2023

všetci riešite len termín sekcie, ale ja osobne si neviem predstaviť, že príde po sekcii domov s bábätkom a úplne sama bude zabezpečovať celý chod domácnosti s 3 deťmi bez pomoci, veď si ani nenakúpi

terezka1947
20. mar 2023

@lucka_ke musí vedieť termín sekcie,aby si vedela mama,či manžel zriesit dovolenku.

pondelok01
20. mar 2023

@kukulienkalenka ak bude muz 3 mesiace prec, a ty sama s detmi po sekcii, tak by som sla k mame a rodila tam, ak ma mama pre vas miesto, pride mi to ako najlepsie riesenie.

kukulienkalenka
autor
20. mar 2023

@srferreira ja ale ešte nemám stanovený termín sekcie . To sa určí až keď budem chodiť do nemocnice na poradňu.

terezka1947
20. mar 2023

@pondelok01 tiež mi to príde najrozumnejšie..hoci podľa termínu pôrodu by som videla možnosť ešte dohodnúť s mamou dovolenku a manžel aby tiež prišiel,keď mama odíde.